Egyéb

Monumentális építési hulladékhegy Veresegyházon – az önkormányzat engedély nélkül szennyez

 

Engedély nélkül helyezett el hatalmas mennyiségű építési törmeléket a veresegyházi polgármesteri hivatal egy helyi telken – ezt maga a polgármester ismerte el egy lakossági fórumon. A független Pásztor Béla, akit az ország polgármester-doyenjeként ismerhet, egyre jobban szervül a Nemzeti Együttműködésbe, a nagy helyi milliárdos bizniszeket legalábbis a top-oligarchák vihetik újabban.

„- Van rá engedély, hogy lepakolták ott ezt a sitthalmot?

– Nincs.

– Hatósági engedély ehhez kötelező.

– Igen.”

A rövid beismerést Pásztor Béla, Veresegyház polgármestere tette egy tavaly augusztusi lakossági fórumon a Pest megyei kisváros Ivacs nevű nyaralóövezetében, amiről ez a videófelvétel készült (az építési törmelékről 1.06.00.-tól kérdezik a lakók Pásztort).

A gigantikus mennyiségű, az egyik megszólaló szerint legalább húsz kamionnyi építési törmelék az Átlátszó tudomása szerint városi beruházások bontásából származik. A sittügy újabban ismét vihart kavar a településen, miután a Hulladékvadász oldal is levideózta, a filmet pedig tagok posztolták az egyik veresi Facebook-csoportban is.

A Hulladékvadász-poszt is „monumentálisnak” mondja a sitt-hegyet, s ha megnézzük a videót, csak egyet tudunk velük érteni. Az is látszik a felvételen, hogy nem csak építési törmelék, de kidobott háztartási gépek is a területen henteregnek.

Írásban kérdeztük a polgármestert a sittelhelyezés céljáról és tervezett időtartamáról, arról, hogy időközben szereztek-e zöldhatósági engedélyt, s hogy kié az érintett ingatlan. Ha válaszol, közöljük.

Az ivacsi lakossági fórumos felvétel szerint ugyanakkor nem tudni, meddig tárolnák a törmeléket a zöldövezeti területen. Pásztor ott azt mondta: „azzal számolunk, hogy lesz út, és ezt a törmeléket a töltés aljába tesszük”. A békétlenkedő ivacsi hölgy érdeklődésére, hogy adott esetben akár tíz évig is ezt a „csúnya és undorító” lerakatot kell nézegetniük, azt felelte a polgármester: „még nem tudok válaszolni az időre”.

A több mint 4500 tagú Veresegyházi Hírmondó csoportban ugyanakkor az a friss komment jelent meg a Hulladékvadász-videó alatt: „mai sétánk során találkoztunk a környezetvédelmi hivatal munkatársaival, a sittet keresték”.

Szebenyi Péter, a Hulladékvadász alapítója arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy a város jegyzője levélben azt közölte velük, kivizsgálják a sittügyet, amiről eddig nem volt tudomásuk.

A nyolcvan éves Pásztor Béla a legrégebben hivatalában lévő magyar településvezető, 1965-ben lett Veresegyház tanácselnöke. Volt, hogy a Fidesz bekóstolta, de a párt ellenjelöltjei rendre elvéreztek a módos település választásain, s az ügyészség által vezényelt korrupciós büntetőeljárás is kifújt.

Újabban pedig mintha megbékélés látszana a Nemzeti Együttműködéssel. A Tiborcz- és Elios-közeli West Hungária Bau építette a Laterex Kft.-vel közösen a helyi Szentlélek templomot bruttó 2,1 milliárd forintos beruházás keretében 2016-ban. A közelmúltban pedig ugyanez a duó nyerte el a katolikus gimnázium építésének 2,3 milliárdos munkáját a városban.

Kapcsolódó cikkeink

Feljelentették a cirkuszt az állatvédők, mert nagyon sovány az elefánt

Nem kelt el az ivarsejt-tartály: csődhelyzet a Somody-birodalomban

Rádi Antónia

Megosztás