Dunakeszi

Cikkünk nyomán: rendkívüli bizottsági ülést tartottak Dunakeszin a szemétlerakó ügyében

A Dunakeszi határában lévő inert hulladéklerakó körüli botrányos állapotok miatt – melyekről július 9-ei cikkünkben számoltunk be – hétfő reggel rendkívüli ülést tartott az önkormányzat pénzügyi és jogi bizottsága. Az ülésen részletesebben csak a lerakóhoz vezető út állapotával és a hulladékszállítás körüli problémákkal foglakoztak, magának a lerakónak a működését csak érintették.

Előzmények: Évi egymillió tonna építési törmelék kerülhet a dunakeszi lerakóba, veszélyes anyagokat is találtunk a sitthalomban

A polgármesteri előterjesztést elfogadva végül négy pontos határozatot fogadott el a bizottság. Eszerint az önkormányzat felmondja azt a SA-HO Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást, mely a lerakóhoz vezető út tisztántartását és az illegális hulladék eltávolítását írta elő a cég számára. Arról is döntést hoztak – Varga Zoltán Péter, Jobbikos képviselő javaslatára –, hogy amennyiben a SA-HO Kft. nem távolítja el az illegális hulladékot, a polgármester akár jogi úton is érvényt szerezhet a megállapodásban fogaltaknak.

Az elfogadott határozat további pontjai szerint a lerakóhoz vezető úton súly- és sebességkorlátozást fognak bevezetni – a teherautók rakományát 3, 5 tonnában, a járművek sebességét pedig 20 km/h-ban maximalizálták –, a jegyzőt pedig felkérték, hogy határozottan lépjen fel a lerakó működésének ügyében és kérjen azonnali vizsgálatot az illetékes szakhatóságoktól.

 Bármennyire jó hír, hogy a mai bizottsági döntés az eddigieknél hatékonyabb jövőbeni fellépést helyez kilátásba a lerakó működése ügyében, meglehetősen lehangoló volt a jegyző és a képviselők a témában való felkészületlensége. Nemcsak az együttműködési megállapodás szövegét nem ismerték pontosan a bizottsági tagok – holott ennek felmondásáról döntöttek a mai napon –, de a SA-HO Kft. eddigi hulladékgazdálkodási tevékenységére vonatkozó egyéb dokumentumok sem jutottak el hozzájuk.

A jegyző egy éve nem szerezte meg azt a jelentést, melyet a tavalyi évben kért vizsgálat nyomán készített az illetékes környezetvédelmi szakhatóság, a bizottság pedig a mai ülésen sem szabott meg határidőt, hogy meddig kell lefolytatni a szükséges vizsgálatokat.

Ennek ellenére a lerakó körüli botrányra adott önkormányzati reakció mégis azt a reményt kelti, hogy a jövőben komolyabban fogja venni a testület a hulladékfeldolgozó működésével kapcsolatos problémákat, és előbb-utóbb valamilyen intézkedésre sor fog kerülni.

Bodnár Zsuzsa

Címlapfotó: a szerző felvétele.

Megosztás