üröm

Nőnek a sitthalmok a szántóföldön Üröm határában, a hatóságokat nem zavarja

Több hónapja gyűlik a földdel kevert építési törmelék Üröm határában, a Budakalászra vezető földút melletti szántóföldön. A néhol halmokban, máshol szétterítve heverő sittes anyag legalább öt hektárnyi területet foglal el, de jut belőle a szántóföldet határoló erdősávba is. A hatóságok nem szakadnak meg, hogy kiderítsék, ki a szennyező, igaz, a jelek szerint a földtulajdonosokat sem izgatja különösebben. Csak a helyiek szomorkodnak.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A területre hordott építési hulladékról az Átlátható Ürömért oldal számolt be elsőként a nyáron, és videót is közölt róla. A helyszínen járva mi is meggyőződtünk arról, hogy az elmúlt hónapokban tovább romlott a helyzet, bár homok és föld is került az építési törmelék egy részére.

A környéken lakóktól szerzett információink szerint rengeteg teherautóval és dömperrel hozták ide ezt az anyagot. Egyesek azt is tudni vélték, hogy valamelyik lakópark építkezéséről származik, s a tél elmúltával folytatódni fog a hulladékszállítás. Ám a környékbeliek hiába tettek panaszt, az ürömi önkormányzattól nem kaptak választ arra, honnan és kinek az engedélyével került ide ez a sitt.

Az immár egy méteres magasságban emelkedő törmelékes halmok ügyében mi is az önkormányzathoz fordultunk, de csak többszöri megkeresésre kaptunk választ az ürömi jegyzőtől.

Eszerint már az Érdi Járási Hivatal is érdeklődött náluk, hogy az önkormányzat tudtával zajlik-e, s milyen engedélyek birtokában a földterület feltöltése. Az ürömi önkormányzat azonban nem tudott tájékoztatást adni az ügyben, és nem is végzett semmilyen vizsgálatot. Indoklásuk szerint azért, mert hozzájuk „az ingatlan tulajdonosa részéről kérelem nem érkezett”.

Az érintett föld magánszemélyeké, a család eredetileg kárpótlással jutott a területhez.

Megkerestük a Kormányhivatalt, mint illetékes szakhatóságot, hogy ők mit állapítottak meg a területre hordott sittes föld ügyében. Tőlük még meglepőbb válasz érkezett: „a Pest Megyei Kormányhivatal két alkalommal tartott helyszíni ellenőrzést az ingatlanon, amelyre hulladéknak nem minősülő, szennyeződésmentes töltőanyagot szállítottak. A tárgyi ügyben környezetvédelmi szempontból intézkedésre okot adó körülmény jelenleg nem áll fenn” – olvasható a  szakhatóság levelében.

A válaszból nem derül ki, hogy mit is kell érteni hulladéknak nem minősülő „töltőanyagon”, s miként kerülhetett ez az anyag a szántó és legelő besorolású területre. Ezért közadatigénylés formájában kikértük a Kormányhivataltól a két szakhatósági ellenőrzés dokumentumait – ha megkapjuk ezeket, közölni fogjuk.

Azt viszont nemcsak mi, hanem a környéken lakók sem értik, hogy a hatóságok számára miért nem jelent problémát a szabadon heverő építési hulladék.

Ezért Németh Csaba, az Átlátható Ürömért honlap működtetője újabb panaszt tett és ismételt hatósági vizsgálatot kért az ügyben.

Szerinte egyébként Ürömön számos egyéb környezetvédelmi probléma is van, amelyekkel az önkormányzat és Laboda Gábor független polgármester nem foglalkozik kellő hatékonysággal. Ilyen gond szerinte például a Csókavár barlang és az Ürömi-víznyelőbarlang jelenlegi állapota. Mindkét barlang védett természeti érték, de környezetük rendkívül elhanyagolt, sőt a víznyelőbarlang bejárata gyakorlatilag megközelíthetetlen a beépítések és a benőtt növényzet miatt.

Mások is panaszkodnak Üröm túlzsúfoltsága és az építkezések kedvezőtlen hatása miatt. Bár kevesen jelentek meg az önkormányzat októberi közmeghallgatásán, az ott elhangzott kérdések és panaszok alapján, a helyiek benyomása szerint Ürömön sem a zöldterületek aránya, sem az infrastrukturális beruházások mértéke nem tart lépést a lakóterületek növekedésével. Holott a belterületbe vonások miatt egyre csökken a faluban a zöld, új közparkok viszont nem létesülnek, s az építkezések miatt kivágott fákat sem pótolják megfelelő ütemben.

Szerettük volna a felsorolt problémákkal kapcsolatban megismerni Laboda Gábor polgármester véleményét, ám hiába kerestük őt többször is levélben, választ egyelőre nem kaptunk tőle.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: Németh Csaba/Átlátható Ürömért felvétele

Megosztás