esztergom

Elszámolási vita alakult ki a közszolgáltatók között, utcán maradt a szemét Esztergomban

Ezúttal Esztergomban akadozik a szemétszállítás: több helyről is panaszkodnak a lakók, hogy nem vitték el a hulladékot. Pest, Vas, Tolna megye után Komárom-Esztergom lehet a következő régió, ahol krízis alakulhat ki a hulladékszállításban. Az előjelek baljósak.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az év végi ünnepek után nem csak a gyomor telik meg a szokottnál jobban, hanem a kukák is nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Ráadásul a karácsonyi-szilveszteri időszakban a szemétszállítás is ritkább, mint a szürke hétköznapokon, így hát nem csoda, hogy január első hetében mindenki fellélegzett, hogy végre kiürülnek a hulladékgyűjtők. Tabula rasa – új év, új lehetőség a városok teleszemetelésére.

Nagy volt tehát a döbbenet Esztergomban, amikor megjelent a hír: január 2-tól nem az eddig megszokott és bevált helyi cég, az Eszköz Kft. szállítja majd a szemetet, hanem a fővállalkozó, a Vertikál Zrt. saját maga végzi a feladatot.  A szűkszavú közleményben tájékoztatja a lakosokat a változásról, valamint az új ügyfélszolgálatról.

„Tisztelt Esztergomi Lakosság! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. január 2-tól nem az Esztergomi Köztisztasági Szolgáltató Nonprofit Kft. látja el a hulladék szállítási feladatokat, hanem a VERTIKÁL Nonprofit Zrt. saját maga szállítja el a hulladékot az ingatlanoktól, ezzel egyidőben az ügyfélszolgálati feladatok is átvételre kerültek. Kérjük Önöket, hogy az új ügyfélszolgálati elérhetőségek közzétételéig csak Társaságunk elérhetőségén jelezzék a hulladékszállítással, lomtalanítással, ügyféladatváltozással kapcsolatos észrevételeiket, problémáikat. (…) Megértésüket köszönjük.”

Az Opten és az Igazságügyi Minisztérium cégadatbázisa szerint a Vertikál Zrt. még tulajdonosa az Eszköz Kft-nek. Az esztergomi fideszes önkormányzat és mások mellett Eszköz-tulaj a Terszol Zrt. is, ami Törő Csaba, egykori  SZDSZ-közeli üzletember érdekeltsége.

Az Eszköz Kft. nem csak Esztergom és Lábatlan hulladékának elszállításáért felel, hanem Tát, Nyergesújfalu, Bajót, Mogyorósbánya, Lábatlan, Dunaalmás, Neszmély és Süttő településeken is, mely települések szintén a Vertikál Zrt. alá tartoznak.  Itt jelenik meg egy harmadik társaság is, a Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., mely szintén alvállalkozóként alkalmazza az Eszköz Kft.-t többek között Nyergesújfalu településén is.

Az Eszköz Kft. közleményében megköszöni az elmúlt 15 év együttműködését, ám az udvarias formalitások mellett két említésre méltó megjegyzést is tesz: az egyikben arra utal, hogy az együttműködés megszűnése egyoldalú döntés volt a Vertikál Zrt. részéről, a másik pedig arra vonatkozik, hogy a fővállalkozó annak ellenére vált meg az esztergomi cégtől, hogy annak jelentős összegű tartozást halmozott fel.

„2019. január 2-tól nem az Eszköz Kft. látja el alvállalkozóként a hulladékszállítást Esztergom és Lábatlan településen, ezzel egy időben megszűnik az Eszköz Kft. ügyfélszolgálati irodája is a városban. A feladatot eddig alvállalkozóként ellátó Eszköz Kft.-vel a fővállalkozó (annak ellenére, hogy a fővállalkozó jelentős összegű tartozást halmozott fel az Eszköz Kft. felé) nem hosszabbította meg a szerződését, tájékoztatásuk szerint 2019. január 2-től más alvállalkozók igénybevételével biztosítják az eddigi menetrendnek megfelelően a közszolgáltatást. (…) A mostani változások okozta kellemetlenségekért elnézést kérünk, cégünk egészen december végéig bízott abban, hogy a korábbi feltételekkel megegyező szerződés keretén belül folytathatja alvállalkozóként a hulladékszállítást Esztergomban. A változások az esztergomi és lábatlani ügyfeleinket érintik, a táti kistérségben továbbra is az Eszköz Kft. végzi a hulladékszállítást.”

Az átállás nem volt zökkenőmentes. A lakosok elégedetlenek, ugyanis a kihelyezett hulladékot több helyen sem vitték el a tervezett időben. Van, ahol január másodika óta nem jár a kukásautó, a felgyűlt szemét visszataszító látványát csak az időközben lehullott hóréteg jótékony takarása enyhíti némileg.

Az elégedetlenség hangja már a városházára is eljutottak – belső informátorunk elmondta, hogy az Eszköz Kft. tulajdonosa személyesen jelezte a városvezetésnek, hogy társaságukhoz folyamatosan érkeznek lakossági panaszok.

A polgármester asszony nem tétlenkedett, január 5-én a facebook-oldalán szólt a követőihez, tájékoztatva ezzel azt a 2900 embert, aki figyeli őt a közösségi médiumon:

A közleményben számos érdekes utalás található, melyekről megkérdeztük a hivatalt. Szintén küldtünk kérdéssort az érintett két cégnek.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az önkormányzat képes-e garantálni a zökkenőmentes hulladék-elszállítást, illetve, hogy mi a helyzet az alvállalkozással – a Vertikál ugyanis azt állítja, hogy maga végzi a munkát, a polgármesteri közleményből ellenben más olvasható ki. Tudakoltuk, hogy az önkormányzattal kötött szerződésben ezzel kapcsolatban mi szerepel, és hogy menet közben “ér-e” ezen egyoldalúan változtatni. Mindezen felül az elszámolási vita részletei felől is érdeklődtünk – az önkormányzattól még azt is kérdeztük, hogy, lévén az Eszköz részben az övék, tudtak-e a Vertikál állítólagos tartozásáról.

Romanek Etelka fideszes polgármester válasza szerint a hulladékszállítási közszolgáltatás zavartalan ellátása a szolgáltató cég feladata, az önkormányzat már azzal eleget tett a kötelezettségének, hogy megkötötte az erre vonatkozó szerződést. Ezen felül tárgyalnak, egyeztetnek, kapcsolatot tartanak az érintettekkel az zökkenőmentes ügymenet érdekében.

A polgármester válaszából kiderült az is, hogy tudnak a szolgáltató és az alvállalkozója közötti elszámolási problémákról, és szorgalmazzák, hogy a felek „törekedjenek szorosabb együttműködésre a jövőben”. Mindazonáltal úgy ítéli meg a városvezető, hogy szerződésszegés egyik fél részéről sem történt, jogi lépésekre ezért nem készülnek.

A Vertikál válaszában több volt a fenyegető él, mint az információ.

A lényeg: ők a jogszabályok szerint járnak el, mivel azonban partnereikkel jelenleg is egyeztetnek, inkább csak annyit mondanak, hogy megtesznek, minden tőlük telhetőt. Ellenben felhívták a figyelmünket arra, hogy “egyes médiumokkal” szemben a szerintük téves, valótlan, sőt olykor rosszhiszemű közlések miatt már vizsgálják a jogi fellépés lehetőségeit.

Az esztergomi polgárok azonban nem nyugodtak meg egyelőre. Egy hét telt el a váltás óta, ám a hulladékszállítás még mindig zavaros, akadozik. Az emberek pedig – jogosan – háborognak a különböző közösségi fórumokon, néhány példa:

“(Esztergom, Hősök tere) Tegnap sokszor hívtam a megadott számot: 30/161-1831, de nem vették fel. Szerettem volna megtudni, hogy a nehézségek mellett a 2. körzet, hónap második péntekén esedékes szelektív szállításra kipakoljunk-e? (…) Szóval kitegyük? Elviszik….vagy csak hólepte formájában visszapakoljuk.”

“Bánomi lakópark keddi szemétszállítás elmaradt :-(„

“Búbánatvölgy, Cickafark utca. Kommunálist hétfőn elvitték, szelektívet (múlt hét pénteken kellett volna) itt hagyták.”

„Gyurgyalag dűlő, 2 hete nem vitték el.”

„Diósvölgyben idén nem voltak még, pedig a szemétdíjat ugyanúgy fizetjük, mint bárki más”

„Ok, értem én hogy, megy a vita, de mi lesz a szeméttel? Szentgyörgymezőn itt maradt az összes kitett szelektív!”

„Szeretném megtudni, hogy tőlünk mikor viszik el a szemetet? Tegnap nem sikerült. Az ügyfélszolgálat egy nagy nulla, már annyi zenét hallgattunk, hogy a telefonszámlát is a Vertikálnak kell küldeni”

„Szent Tamáson se a Könyök utcából, de a Galamb utcából nem vitték el a szemetet. Nagy kocsi jött, ami ezekbe az utcába nem tudott befordulni. (…) Azon gondolkodom, hogy akkor most saját ktg-en vigyük-e el a Vertikál ügyfélszolgálati irodájához (…)”

„Vertikálnak az ezévi fogadalma h nem viszi el a szemetet? Szent János kúti úton megint nem vitték el ma a szemetet! 2.hét, 2.késés! A szelektívet pénteken kellett volna vinni,az is elmaradt! Most a következő hó első péntekéig nézzük az utcában a szelektívet is? Ócska fideszes O1G banda! Az irodátok elé kellene vinni mindenkinek a hulladékot!”

Faragó Priszcilla

Fotó: igom.hu

Megosztás