Érd

Szeméthegyek, bűz és illegális munkásszálló Érden a vasúti töltés mellett – a hatóságok nem tesznek semmit

A hatóság tehetetlenségét okolják kilátástalan helyzetükért az Érd délnyugati szélén élők. Nemrég tucatnyi hivatalos ember tartott terepszemlét az irdatlan és szennyező szeméthalom lábánál. Mindenki mást okol, egy tény azonban bizonyos: évekkel ezelőtt pokoli körülmények között éltek itt egy ólszerű alsó épületben erdélyiek – köztük sok nő és gyermek.

Esélyük nincs arra, hogy megszabaduljanak szinte teljesen értéktelenné vált ingatlanuktól vagy kilábaljanak kilátástalan élethelyzetükből azok az érdiek, akik a város délnyugati, úgynevezett madárneves negyedének szélén, a vasúti rézsű mellett élnek.

A Sasvárosnak elnevezett negyed utcáinak egyikében, közvetlenül a Kelenföld-Székesfehérvár vasútvonal zajvédő fala mellett két hete rendőri biztosítás mellett a népegészségügyi szolgálat, a MÁV, a katasztrófavédelem helyi kirendeltségének tisztjei, valamint a polgármesteri hivatal tisztviselői tartottak közös terepszemlét.

A hatóságok azt akarják elérni, hogy a régi bakterház és a vasúti töltés között felhalmozódott rengeteg hulladékot valahogy eltüntessék – ha szükséges, akkor a saját eszközökkel, és a költségeket kiszámlázzák az ingatlan tulajdonosára.

Az ingatlant jelenleg használó asszony arra hivatkozik, hogy nem felelős a felhalmozódott hulladék lerakásáért. Éppen ellenkezőleg: a más által lerakott szemét elszállítására eddig százezreket költöttek – nyilatkozta Sz. Piroska az Átlátszónak. A jelek szerint végül semmi szükség nem volt a rendőrség és a városrendészet biztosítására: a közel egy tucat tisztviselő, fegyveres testületi altiszt és tiszt terepszemléje teljes békességben zajlott.

Az Átlátszónak nyilatkozó helyieket nem tette sem lelkessé, sem derűlátóvá a terepszemle zökkenőmentessége. Egy környéken lakó elmondta, hogy

itt nem ritkák a hasonló hatósági akciók, a rendőrség is rendszeresen kivonul az utcába. Ennek ellenére nem először fordul elő, hogy az utcában felhalmozódott szemetet felgyújtják.

Most a hatóságok célkeresztjébe az utca végén, a régi bakterház mellett felgyülemlett szemét került, de mint az egyik helybéli megjegyezte, az utca más lakóival is rendszeresen meggyűlik a bajuk.

“Kivonulnak [a hatósági emberek], aztán nem történik semmi” – mondta egy középkorú férfi, aki szerint könnyen előfordulhat, hogy a lomizásból és autóbontásból élő szomszédok miatt jelentős környezetszennyezés is bekövetkezett a környéken.

A számtalan feljelentés, szomszédjogi vita miatt már-már értelmezhetetlenül ellentmondásosak a Sasváros széli utcában kialakult helyzetről szóló információk. Ezek egyike szerint a lerakott hulladék miatt súlyos szennyezés kerülhetett a talajba. A környék a nagy kiterjedésű város afféle “lefolyója”, és a vasúti töltés melletti elvezető árok eltömődése miatt megemelkedett a talajvízszint fertőzött lehet.

Több forrás egyöntetűen megerősítette azt az információt, hogy évekkel ezelőtt közel harminc, Erdélyből származó munkás és családtagjai éltek itt embertelen körülmények között. „Azt el nem lehet mondani, hogy éltek a bakterház mögötti alsó épületben. Családok, asszonyok és gyerekek laktak itt, legalább harmincan-negyvenen, abban az ólban.”

Egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk szerint az Erdélyből jött férfiak a csatornahálózat építésén dolgoztak. A házat jelenleg használó Sz. Piroska élettársa azonban ezt határozottan tagadta: „Ez nem igaz, a gyümölcsösökben dolgoztak. Még most is jönnek értük a kisbuszok, hogy elvigyék őket dolgozni.”

A katasztrófavédelem érdi kirendeltségének vezetője, Sallai László tűzoltó alezredes az Átlátszó kérdésére elmondta, hogy lakossági bejelentés után kezdtek vizsgálódni Sasvárosban, és azt szeretnék tisztázni, milyen eszközöket kell alkalmazni a rengeteg hulladék eltávolítása érdekében.

A helyiek nem fűztek sok reményt az újabb hatósági intézkedések sikeréhez. Az egyik évtizedek óta Sasvárosban élő lakos az utcasarkon álló, nagyjából száz négyzetméter alapterületű, tetőbeépítéses, jó állapotban lévő házra mutatva megjegyezte:

„Sok éve én is segítettem az építésben. Most húszmillió forintért nem lehet eladni. Semmilyen házat itt nem lehet eladni, mert nincs rá vevő.”

A sasvárosi helyzet rendezésében nyilván a körzet önkormányzati képviselőjének kellene az élen járnia, ám az Átlátszónak nyilatkozók a helyi politikus nevét sem tudták megmondani. Egyikük arra emlékezett, hogy “valamilyen Zsolt”.

„Nemrég jártam az utcában, és elborzadtam az ott uralkodó állapotokat látva” – nyilatkozta az Átlátszónak Csornainé Romhányi Judit, az érdi közgyűlésbe az MSZP-DK-Együtt területi listáján bejutott képviselő. Romhányi május óta folyamatosan kapott adatokat egy magát felfedni nem kívánó helyi lakótól a sasvárosi utcában kialakult helyzetről.

Az ellenzéki képviselő a környezetvédelmi bizottságban felszólalt az ügyben, majd T. Mészáros András polgármesterhez fordult. „Egy munkatársa válaszolt, amelyben tájékoztat, még 2017 közepén közigazgatási eljárás indult a felhalmozott hulladék miatt.” A polgármester által aláírt levél szerint hulladékbírságot szabtak ki, ám azt megfellebbezték.

A hivatal kilátásba helyezte, hogy “kényszertakarítást” rendelnek el, így a népegészségügyi szolgálat, a rendőrség, a városrendészet, a katasztrófavédelem, az ELMÜ, a polgármesteri hivatal és a MÁV után egy újabb szervezet kapcsolódhat be a szövevényes sasvárosi ügybe: az adóhatóság. A kényszertakarítást 2018. január 1-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja végre. Romhányi reméli, hogy a hatóságok közös akciója „felkavarja az állóvizet”, és végre érdemben változik a helyzet Érd délnyugati peremén.

T. Mészáros András polgármester múlt héten az illetékes szervezetekkel helyszíni bejárást tartott, és felkérte az érdi közterület-fenntartó intézményt a szemét eltávolítására – olvasható az érdmost.hu-n. Az önkormányzat tulajdonában álló portál a városvezetőre hivatkozva azt írja, felkérték a MÁV-ot, hogy zárja le a saját területét. T. Mészáros szerint illegális építkezések zajlanak a területen. Közölte, hogy ebben az ügyben is megtették a szükséges lépéseket.

Kis Zoltán (Érd)

Kép forrása: hulladékvadász.hu

Megosztás