komárom

Helytelenül írták rá a nevét az 5,3 milliárd forintból felújított Csillag erődre Komáromban

A híres komáromi erődrendszer egyik tagját a Városliget Zrt. újíttatta fel, a kivitelezést az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a WHB Kft. alkotta konzorcium végezte. Nemrég a térség országgyűlési képviselője, a fideszes Czunyiné Bertalan Judit osztott meg fotókat a szépülő Csillag erődről, amelyre sajnos helytelenül, egy szóban írták rá a nevét a kivitelezők.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

2016 decemberében beszámoltunk róla, hogy a budapesti Liget-projektre létrehozott állami cég, a Városliget Zrt. nettó 5,17 milliárd forintért felújíttatja a komáromi Csillag erődöt. A kivitelezésre kiírt közbeszerzést az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a WHB Kft. alkotta Csillagerőd 2016 Konzorcium nyerte. Az eredeti ár 2018 júniusában 5,2 milliárdra, majd idén januárban 5,3 milliárd forintra drágult.

A térség országgyűlési képviselője, a fideszes Czunyiné Bertalan Judit március elején a Facebook-oldalán egy galériát tett közzé a hamarosan elkészülő épületről. Kétségtelenül szép lesz, ha befejeződik a renoválás, ami nagyon ráfért már a műemlékre.

Sajnos azonban csúszott egy nagy hiba a munkálatokba: az erőd nevét helytelenül, egy szóban írták rá a 5,3 milliárdos felújítás kivitelezői.

Czunyiné is ezzel a helytelen írásmóddal reklámozta a beruházást:

Apróságnak tűnhet ez, pláne a budapesti megrendelőnek, és a szintén nem helybeli kivitelezőknek, de az erődöt jól ismerő helyi/környékbeli lakosok, és a helyesírásban jártasak szemét igencsak csípi a dolog. Komáromban ugyanis három erőd van:

  • Csillag erőd
  • Monostori erőd
  • Igmándi erőd

Ezek a történelem során egy rendszert alkotva védték a várost, és a Duna túlpartján lévő, ma már a szlovákiai Komarnoban található Öregvárat és Újvárat.

A három közül a Csillag erőd a legrégebbi, mely elődje, a Szent Péter palánk helyén épült az 1500-as években, és nevét jellegzetes alakjáról kapta. Fontos szerepe volt az 1848-49-es szabadságharcban, majd később a Monarchia hadserege laktanyaként használta. 1920 után a Magyar Királyi Hadsereg lőszerraktára lett, 1944-ben deportáltak gyűjtőhelye volt, a II. világháború után pedig szükséglakásokat alakítottak ki benne. Az erődrendszert kezelő, állami tulajdonú Monostori Erőd Nonprofit Kft. honlapján olvasható, hogy a műemlék 2005 óta látogatható.

A magyar helyesírás szabályai szerint is külön kell írni az erőd(ök) nevét:

„A pályaudvarok, megállóhelyek, repülőterek, mozik, szállodák, vendéglők, eszpresszók, üzletek, fürdők, temetők, lakóparkok és a nem önálló intézményt alkotó termek stb. megnevezésében a tulajdonnévi értékű tagot (tagokat) nagy kezdőbetűvel írjuk, az értelmezésre szolgáló köznévi tagot (tagokat) pedig kisbetűvel kezdve különírjuk, például: Keleti pályaudvar, Katonatelep vasúti megállóhely, Corvin mozi, Vadszőlő szálloda, (…) Nádor terem”

A közbeszerzési dokumentumokat végigböngészve kiderül, hogy a felújítást megrendelő Városliget Zrt. össze-vissza, de mindig helytelenül írta le a Csillag erőd nevét, mely az iratokban egyszer „Komáromi Csillagerőd”, máskor „Komáromi Csillag Erőd” volt.

Az épület neve az egybeírt, helytelen formában került rá a projekttáblára is:

A komáromi Csillag erőd projekttáblája

Fotó: Cznyiné Bertalan Judit / Facebook

És ami még szomorúbb, az épületen is így szerepel:

A komáromi Csillag erőd

Fotó: Czunyiné Bertalan Judit / Facebook

Ahogy a cikk elején írtuk, a közbeszerzést az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a WHB Kft. alkotta Csillagerőd 2016 Konzorcium nyerte, vagyis kicsit olyan, mintha a felirat a kivitelezőknek állítana emléket.

Erdélyi Katalin

Fotók: Czunyiné Bertalan Judit / Facebook 

Frissítés: Cikkünk megjelenése után néhány órával levelet kaptunk a Városliget Zrt.-től, miszerint nem az épület, hanem az intézmény nevét írták ki, és az helyes ebben a formában.

„A Városliget Zrt. korábban az intézmény (nem pedig a történeti épület) elnevezésével kapcsolatban állásfoglalást kért az MTA Nyelvtudományi Intézetétől, a szervezet tudományos munkatársa pedig megerősítette, hogy – tulajdonnév esetén – a „Csillagerőd” írásmód a magyar helyesírás szerinti helyes és javasolt használata a névnek.”

Megosztás