Egyéb

Hévíz nagyon udvarias levelet írt az OLAF-nak az adatigénylésünk miatt

 

Több településhez hasonlóan Hévíz is azt válaszolta az Átlátszó adatigénylésére, hogy megkérdezik az OLAF-ot, hogy kiadhatják-e a tőle Elios-ügyben kapott dokumentumot. Másoktól eltérően Hévíz azonban elküldte nekünk azt hivatalos levelet is, amit miattunk írt az EU csalás elleni hivatalának.

2010 és 2016 között az Elios Zrt. (korábbi nevén ES Holding Zrt. és E-OS Innovatív Zrt.) több mint 30 magyarországi település közvilágítását korszerűsítette, a legtöbbet az önkormányzatok által elnyert EU-s támogatásból, de volt, ahol bankhitelt vettek fel erre a célra.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) két éve kezdte vizsgálni az uniós forrásból finanszírozott Elios-projekteket, és 2017 januárjában a feltárt visszásságokat tartalmazó jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás gyanújával nyomoz.

Február közepén az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az Elios-botrányban érintett településektől azt a levelet, amelyet az OLAF-tól kaptak a közvilágítási projektek uniós vizsgálata közben feltárt tényekről. Minden megkapott dokumentumot nyilvánosságra hozunk.

Kapcsolódó cikkeink

Miskolc és Tamási kiadta az OLAF-levelet, Cegléd, Kecskemét és Keszthely nem

Gyálon és Siklóson is szabálytalanságokat tárt fel az uniós ellenőrzés, Alsópáhok és Hatvan nem adta ki az OLAF-levelet

Ezt a hét trükköt találta az OLAF Mezőhegyesen – országszerte hasonló módszerekkel csaltak

Kalocsán ugyanaz készítette az uniós pályázat három árajánlatát – itt a következő OLAF-levél

Hódmezővásárhely is kiadta az Átlátszónak az OLAF levelét – referenciák nélkül nyert közbeszerzést az Elios jogelődje a városban

Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

Hajdúböszörmény nem adja ki az OLAF levelét, csak ha az uniós ügynökség ahhoz hozzájárul

Hajdúböszörmény, Alsópáhok, Hatvan és Cegléd után Hévíz is azt válaszolta az Átlátszó adatigénylésére, hogy megkérdezik az OLAF-ot, hogy kiadhatják-e nekünk a hivataltól tavaly ősszel Elios-ügyben kapott levelet.

A többi településtől eltérően azonban Hévíz elküldte nekünk az OLAF-nak ezügyben írt megkeresését is:

 

 

heviz-olafnak

 

Az európai uniós támogatások elosztását végző kormányszerv honlapja szerint Hévíz 2013-ban 158,5 millió forint EU-s támogatást kapott a város közvilágításának korszerűsítésére. A hévízi önkormányzat tájékoztatása szerint a 158,5 millió forintos támogatáshoz a város 27,9 millió forint önerőt tett hozzá.

Az önkormányzat által kiírt közbeszerzésre három ajánlat érkezett (Elios Zrt., GREP Green Public Lighting Zrt., Polar-Stúdió Kft.), a tendert az Elios nyerte. Hévíz 2014. február 25-én írta alá a céggel a kivitelezési szerződést 132,7 millió forint értékben.

Erdélyi Katalin

Megosztás