Hódmezővásárhely is kiadta az Átlátszónak az OLAF levelét – referenciák nélkül nyert közbeszerzést az Elios jogelődje a városban

olaflevel_hmvhely

 

Az alföldi város tavaly októberben kapott levelet az Európai Uniós csalás elleni hivatalától, amely tételesen leírta, hogy milyen furcsaságokat talált a település közvilágításának korszerűsítésével kapcsolatban. A brüsszeli dokumentumban szerepel Lázár János és a miniszterelnök veje, Tiborcz István is.

 

 

Hódmezővásárhely volt az első olyan település az országban, amelynek a közvilágítását az Elios Zrt. (akkor még ES Holding Zrt.) korszerűsítette EU-s pénzből. Ez a 2010-es munka lett a cég referenciája, ezután sorra nyerte a közpénzes megbízásokat.

Az Elios sikerszériájára az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) is felfigyelt, és két éve elkezdte vizsgálni az önkormányzatok közvilágítási projektjeit. 2017 januárjában vádemelési javaslattal továbbították a jelentésüket az általuk feltárt visszásságokról a magyar ügyészséghez, amely költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított.

2017 februárjában kiderült, hogy a vizsgálatban érintett önkormányzatoknak az OLAF tavaly ősszel levelet írt, de ezt a települések nem hozták nyilvánosságra.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet valamennyi önkormányzattól, és eddig három helyről kaptunk választ.

Mórahalom kiadta az iratot, Hajdúböszörmény viszont megkérdezi Brüsszeltől, hogy kiadhatja-e. Harmadikként Hódmezővásárhely válaszolt: a vasárnapi polgármester-választáson az ellenzék által támogatott független jelölttel szemben csúnyán alulmaradt Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester kiadta az OLAF-tól kapott tájékoztatásokat:

Ezeket a leveleket írta az OLAF az Elios-lámpák miatt Mórahalomnak

Hajdúböszörmény nem adja ki az OLAF levelét, csak ha az uniós ügynökség ahhoz hozzájárul

Frissen alapított cég nyerte a közbeszerzést, referenciák nélkül

Az első levelet 2017. október elején küldte Hódmezővásárhelynek az unió csalás elleni hivatala, amely precízen összefoglalta, hogy mit talált az Elios-projekt vizsgálata során.

1, Hódmezővásárhely 2010 májusában pályázott EU-támogatásra a közvilágítás korszerűsítése érdekében, a támogatói döntés decemberben született meg, és 2011 májusában írták alá a támogatási szerződést. A beruházás összköltsége 732 millió forint volt, ennek a felét, 366 milliót megkapta  a város uniós forrásból.

2, Hódmezővásárhely 2011 márciusában tervezési és kivitelezési szerződést írt alá az ES Holding Zrt.-vel (azóta Elios Zrt.) 577 millió forint értékben. A szerződés becsült összege a költséghaszon-elemzés szerint 940 millió forint volt.

Bár ezt a megállapodást a támogatási szerződés aláírása előtt kötötte a város az Eliossal,  volt benne egy olyan rendelkezés, ami a támogatási szerződés aláírásától függő felfüggesztésről szólt. (Vagyis ha Hódmezővásárhely mégsem kapta volna meg az EU-s támogatást, nem lett volna muszáj fizetnie az Eliosnak.)

3, Az OLAF-levél kitér arra, hogy az Elios-szerződés idején Lázár János volt a város polgármestere.

4, Azt is leírták a brüsszeli ellenőrök, hogy “Hódmezővásárhely közvilágításának felújítása az első olyan nagy projekt volt Magyarországon, amelyben LED technológiát használtak”.

5,  Hódmezővásárhely közel fél évvel az EU-s pályázata benyújtása előtt, 2009. december 30-án írt ki közbeszerzést a közvilágítás korszerűsítésére.

6, Három cég nyújtott be ajánlatot a munkára: az ES Holding Zrt., a Tungsram-Schréder Zrt. és a MetalCom Zrt., de csak az ES Holding ajánlata lett érvényes, így ő nyert.

7, Az ES Holding Zrt.-t 2009. augusztus 6-án hozták létre, néhány hónappal azelőtt, hogy megnyerte a hódmezővásárhelyi közbeszerzést. 2009-ben a cég teljes bevétele 8,9 millió forint volt, “a hódmezővásárhelyi projekthez szükséges minimális pénzügyi és tapasztalatra vonatkozó követelmények igazolásához” az alvállalkozóira kellett hagyatkoznia.

“A társaság nem rendelkezett tapasztalattal a közvilágítási projektek terén.”

8, Ajánlatában az ES Holding Zrt. a KT Electronic Kft.-t és a Vill-Kor Hungaria Zrt.-t jelölte meg alvállalkozóként, de miután aláírták a szerződést Hódmezővásárhellyel, lecserélte az egyiket: a KT Electronic Kft. helyett a Tungsram-Schréder Zrt. lett a lámpák szállítója. “Ez az ES Holding Zrt. és a Tungsram-Schréder Zrt. közötti tárgyalások eredményeként történt.”

9,  2011. május 11-én írta alá az “Erdei Bálint és Tiborcz István képviselt ES Holding Zrt., valamint a Björn Brandt által képviselt Tungsram-Schréder Zrt.” a szállítói szerződést 341,7 millió forint értékben. Az összeg majdnem 60 százaléka az ES Holding Zrt. és a hódmezővásárhelyi önkormányzat által aláírt megállapodás értékének.

magyar közbeszerzési törvény 2011-ben érvényben lévő rendelkezései szerint egy korábbi versenytárs csak a projekt értékének maximum 10 százalékáig lehetett alvállalkozója a nyertesnek. Vagyis az ES Holding Zrt. és a Tungsram-Schréder Zrt. szerződése 50 százalékkal túllépte a jogszabályban meghatározott értéket.

10, Hódmezővásárhely az ES Holding Zrt. kérésére projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel 2011. október 19-én.

11, Tíz nappal később az ES Holding Zrt. is projektmenedzsment tanácsadói szerződést kötött a Tender Network Zrt.-vel. “Ez volt az első olyan projekt, amelyben a Tender Network Zrt. és az ES Holding Zrt. együtt dolgozott.” Az OLAF megfogalmazásából úgy tűnik, hogy nem az utolsó.

12, Hódmezővásárhely közbeszerzési tanácsadója az Ész-Ker Kft. volt.

A cég többségi tulajdonosa Kárpáti Péter György, akinek 2014 óta van egy közös cége Tiborcz István üzlettársával, Hamar Endrével. Hamar szintén érintett az Elios-botrányban: tulajdonos volt a pályázatokat előkészítő Sistrade Kft.-ben és a megbízásokat kapó Eliosban is.

Az Ész-Ker Kft. többször is előkelő helyen szerepelt a parlamenti Fidesz-frakció kifizetési listáján, és 2016-ban 5 milliárd forint, 2017-ben pedig 1,8 milliárd forint értékű közbeszerzés egyik nyertesévé választotta a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség.

 

 

A hódmezővásárhelyi önkormányzatnak 20 napja volt reagálni az OLAF megállapításaira, de nem tudjuk, hogy ezt megtették-e. Az unió csalás elleni hivatala idén január elején küldte a városnak a második levelet, ami egy tájékoztatás a vizsgálat lezárásáról.

Hódmezővásárhely weboldalán kedden közzétették a közbeszerzésekkel kapcsolatos iratokat is 2010-ig: köztük a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó ajánlattételi felhívást, az az ES Holdinggal kötött szerződést, és a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben részben elutasította a Tungsram-Schrédernek a közbeszerzési eljárás ellen benyújtott panaszát.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkeink

Az Elios Zrt. közbeszerzéses bevételeinek 84 százalékát az Európai Unió fizette

Kérjük vissza a nátriumlámpákat! – olvasóink véleménye az Elios-féle közvilágítási fejlesztésekről

Térképre tettük az Elios-ügyben érintett településeket – országszerte szabálytalankodott Tiborcz egykori cége

Hét dolog, amit az Átlátszó tárt fel Tiborcz Istvánról – ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

A vidéki média rajongott Tiborcz cégéért – az Elios-sztori közel tíz év sajtóhíreiben

Az Elios Zrt. tulajdonviszonyai: offshore cégek is feltűntek Tiborcz István mellett

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Miből telik Orbán Ráhelnek 15 millió forintos tandíjra? Meg fogsz döbbenni!

Tündöklés és tündöklés – Tiborczék a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Szegedi naperőmű: Bíróság elé citálja Orbán vejét egy átvert alvállalkozó

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook511Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Ejrópaji érték

  referenciák nélkül…jézusmárija

  • János Szabó

   A te pénzedet is ellopták. De ezt te szereted.

   • helena bu

    Nem szeretjük ha a mi pénzünket ellopják, de annak bizonyítására van egy folyamat aminek lezárásával jön a per ha lesz aki bíróságra adja, az ítélet után ha jogos, akkor egy utolsó centig vissza kell fizetnie. Addig még sok víz lefolyik a Dunán mire valaki ezt elindítja, de a sivalkodást már hetek óta olvasom, ez szégyen.

   • Ejrópaji érték

    azóta is világít…úgy el van lopva

  • taninyo

   “4, Azt is leírták a brüsszeli ellenőrök, hogy “Hódmezővásárhely
   közvilágításának felújítása az első olyan nagy projekt volt
   Magyarországon, amelyben LED technológiát használtak”.”
   Vagyis az első közbeszerzési eljárásnál senkinek sem volt referenciája. És mit tesz az élet, a többi közbeszerzésnél kértek referenciát. Felelős gazdálkodásnál, ahol EU-s pénzeket használnak fel, és beton kemény az ellenőrzés, ott kérnek referenciát, hogy olyan valaki csinálja, aki már csinált ilyet, Ilyen meg később csak az Eliosnak volt, Gondolom egy másik helyen meg azért “jézusmária”-zol, mert referenciát kértek. Könnyű életed lehet……

   • Ejrópaji érték

    te biztos mérnökökkel konzultálsz ha be kell csavarni egy izzót…kinézem belőled

    • taninyo

     Valódi, érvekkel alátámasztott, világos logikai vezérfonal mentén felállított érvelés!

 • Sötétség

  Üres fenékkel nyertek. Nem Simicska irta alá hanem Tiborcz és társa.
  A kormány és kőzmédia végig hazudatt Lázárral az élen.
  Egyszerüen rablás történt. A legdrasztikusabb, hogy a világosság helyett
  sötétség lett a településeken.

  • Mongol Janos

   okoska….miröl beszélsz HAZUDTATOK…nincs semmi bűncselekmény…KÉRJETEK BOCSÁNATOT…ha van gerincetek…

   • goldenmean161

    “Mongoloid idiota” 😀

   • Walsz

    Fiacskám, tahó vagy, de miért vagy erre ennyire büszke?

  • CrossWare

   Miért, azóta nincs világítás Hódmezővásárhelyen?

   • NASAreti
    • CrossWare

     Ha ez igaz, akkor pénzt visszafizetni és elszámoltatni. Ezzel téma lezárva!
     Mi van az EUs kötelező néger importtal?

     • János Szabó

      Még nincs lezárva a téma. Majd ha börtönben lesznek majd akkor lesz befejezve.

     • CrossWare

      És, te vagy a bíró?

     • helena bu

      Megtetted már a feljelentést hogy börtönbe legyen?

     • porcika2

      Persze ez is egy megoldás, hogy pénz vissza, elszámoltatás, s kész. Viszont ez annál egy kicsivel nagyobb fajsúlyú, mert EU-s pénzről és közpénzről van szó, amely szervezetten kerültek eltulajdonításra. Itt már a büntetési tétel 20 évről indul, s ki tudja, hol áll meg a vége.
      S mi van a kínai importtal? Mi van az ukrán importtal?

     • CrossWare

      Mi van 4-es metróval?

     • porcika2

      S ez most hogy jön ide? Tudomásom szerint polt petike féle társaság dolgozik a felderítésen, persze ott is van egy kis bibi, hisz az OLAF a legsúlyosabb dolgot éppen a 2010 utáni évekre tette, csak hát erről még meg kell találni a tálalást.

     • CrossWare

      Hát mert azért valamilyen érdekes ok folytán nem aggódsz.

     • porcika2

      Nem tudom mire gondolsz, hogy nem aggódom. Pedig aggódom, mert szeretném tudni, hogy mi is történt akár a 4-es Metró ügyben, akár a Elios ügyben, akár a többi ügyben, amelyről még csak szóbeszédek röppenek fel, s amennyiben akár a bal oldal, akár a jobb oldal van benne, megkapja a megérdemelt büntetését. Gondolom az adófizetők pénzét az ország felemelkedésére kell felhasználni, s nem egy-két stróman meggazdagodására.

     • Péter

      Kérdezd polt pétert. Már az OLAF is írt nekik, hogy kezdjenek el érdemileg is nyomozni, ne csak úgy csináljanak.

     • Walsz

      Börtönbe mert az elöremegfontolt és aljas szándékból elkövetett nagyösszegü csalásnak legalább 5 év börtön jár. Mivel több helyen is ez történt, még öt év.

     • CrossWare

      Már bírói képesítéssel is rendelkezel, átnézted az ügyet és ez most az ítélet, vagy pedig egy szaros csőcselék tagja vagy és itt hőbörögsz. A második sokkal valószínűbb.

     • Walsz

      Ja, Rendelkezem. De olyan seggfejek mint te csak maradsz a fidesznyik pöcegödörben, ahonnan jöttél is.

     • CrossWare

      Mi van ideges vagy? Szedjél hangyát ..

     • Walsz

      Tanulj meg magyarul.

     • CrossWare

      Minek, már tudok.

     • helena bu

      Börtönbe csak akkor megy valaki, ha lesz aki feljelenti, bíróságra kerül, és elítélik.

     • Walsz

      Nem mondod???

     • helena bu

      Lehet hogy te ezt másképpen látod, én ezt mondom, és lehet hogy kimaradtam valamiből és nincsen elég ismeretem, amit kétlek , de hiszek egy tisztességes eljárásban, és továbbra is várom hogy valaki konkrétan álljon elő valami adatokkal és jelentse fel.

     • Walsz

      Nem, én úgy látom, ahogy egy demokrata látja. Sok mindenböl kimaradtál, de ez a te bajod. Tisztességes eljárás egy fasiszta rendszerben ahol egy Orbán fütyi a minelnök, egy Pintér a belügymin és Polt Péter a legfőbb föügyész?? Na ne nevettes! Olvasd el az OLAF jelentést. Példaképed Polt Péternél elolvashatod.

     • helena bu

      Oké utána nézek, sok mindenből ki maradtam nem önszántamból, azt azért most elmondom neked, nekem itt nincsen példa képem, ugyanis a politikáról az a véleményem: a sátán műve!

     • Csak A Fidesz

      Ez szerinted így megy? Lopni próbál egy fideszes, ha lebukik legfeljebb visszafizeti, és újra dobhat?

     • CrossWare

      Egyébként meg balos álhír az egész nulla bizonyítékkal…

     • Csak A Fidesz

      Az a baj, hogy ezt már a Fidesz szavazók sem hiszik el:D

     • CrossWare

      Miért, te Fidesz szavazó vagy?

     • Csak A Fidesz

      “Sem”

      Kalocsa a pályázatában az SMHV Kft., a KVIKSZ Kft., és a Polar-Studió Kft. ajánlatait használta ehhez, de a három cég ajánlatát ugyanaz az ember készítette, ráadásul a három ajánlatban ugyanazt a számolási hibát követte el
      “A két gyengébb ajánlat pontosan 5 százalékkal és 7 százalékkal volt magasabb a legjobb ajánlatnál nem csak az ajánlat teljes összege, hanem az egyes tételek, a kiadási sorok, és a lámpatípusok esetében is.”

      Kőkemény verseny.

     • helena bu

      Nem így megy, de kérdezem én ha ez így van, akkor miért nincsen feljelentés?

     • Csak A Fidesz

      Minek? Polt Péter nem fog találni alapos gyanúra okot,de ha muszáj végigcsinálni az igazságügyi eljárást, akkor legfeljebb nem foglalkoznak a bíróság ítéletével.

     • helena bu

      Nem vonom kétségbe senkinek az állitását és őszintén szólva nem is értek hozzá, nincsen ismeretem ezeknek az ügyeknek a lefolytatásába, viszont hiszek a magyar birósági döntésekbe. Nem tudom elképzelni hogy a Polt Péter ebbe mélyen bele tudna nyúlni, miért is tenné. Szerintem neki is érdeke lenne hogy lezáródjon ez az ügy, mert addig amíg ez fenn áll, addig neki sincsen nyugta. Bizzunk abban hogy lesz tisztességes eljárás.

     • Csak A Fidesz

      Ezért is sürgeti az eljárást, szerintem már le is tartóztatták a gyanúsítottakat.

     • helena bu

      Remélem, de azért arról már hallottunk volna valamelyik oldalon ha ez megtörténik.

     • NASAreti

      azt kérdezd meg viktortól, ő engedi be sunyiban őket 😀

    • taninyo

     Egyetlen szót nem halottam a riportban arról, mire írták ki a közbeszerzést? Mert ha csak az égőfejek energiatakarékosra cseréléséről, akkor lehet rugózni a sűrűbb lámpatesteken, csak nem erről szólt a történet. Hogy miért titkos a pályázat sok része? A Kbt (közbeszerzési törvény) szerint Ajánlattevő üzleti titokra való hivatkozással titkossá teheti Ajánlatának bizonyos részeit. AJÁNLATTEVŐ! Vagyis nem Ajánlatkérő (Önkormányzat) tette azzá, és ő nem is oldhatja ezt fel, csak Ajánlattevő hozzájárulásával. Ez a riport így nettó hazugság, zsigeri röfögésre való. Nálad be is jött!
     Normál (objektív) esetben alábbi kérdéseket kellett volna feltenni (amiket talán józan ész birtokában te is fel tettél volna):
     1. Miről szólt a közbeszerzés? Világítótestek cseréje energiatakarékosra? Mert akkor ne okoskodjunk a lámpatestekkel!
     2. Miért nem hallottunk az előtte/utána kérdésről? Előtte sokkal világosabb volt? Mennyit takarítottak meg a cserével? Egy jól működő, világos rendszert cseréltek le sötétre?

     A KEOP-os pályázaton csak adott megtakarítással lehetett támogatást nyerni. Vagyis ha elnyerte a támogatást, akkor van megtakarítás. Hogy előtte a mérések szerint mennyi volt a világítás ereje, nem derült ki az “objektív% videóból.

     Szóval nézz HÍR TV-t, gyűlölködj tovább, és szavazz önmagad ellen, ha tetszik ez a “Buksi kutya” lét (v.ö. Buksi is csak ugat, és nem (akar) gondolkodni).

     • taninyo

      A cikkben ott az Ajánlattételi felhívás linkje, A felhívás szerinti szerződés tárgya: “Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat közvilágításának korszerűsítése, új technológiát képviselő, energiatakarékos fényforrással működő lámpatestek cseréjével”. Vagyis honnan jön ide az MSZP-s hazudozó “sűríteni” hazudozása?

     • taninyo

      “1. rész: Csak fényforrás csere: 32 db – 1x70W, 79 db – 1x150W, Teljes csere (búra és fényforrás): 1924 db – 70W, ebből 276 db – GLOB és 31 db – dísz, 6 db – 2*70W, 1008 db – 100W, 328 db – 150W, 14 db – 250W, 21 db – 80W, 1 db – 500W 2. rész: Csak fényforrás csere: 121 db – 1×36 W, Teljes csere (búra és fényforrás): 34 db – 2005 előtti 35W, 2946 db – 2x11W, 316 db – 36W”

     • NASAreti

      én csak arra válaszoltam, hogy van-e világítás. a válaszom pedig egy cikk volt a sok közül, amiben leírják, h az új ledes lámpák fényereje szar, sötétebb van mint előtte, ez pedig rendkívül balesetveszélyes. s ez minden városban így van, ahol ezek a tolvaj gecik megfordultak. ha próbáltad már a lakásodban ledesre cserélni a hagyományos égőket, tisztában vagy vele, hogy teljesen más tulajdonságú fényt bocsátanak ki, ezért nem lehet kóklerekre bízni egy város világítását. ennyi. nem érdekel mi volt még elbaszva meg mi volt szarul kiírva. felháborító az egész.

     • taninyo


      Már az elején sejtettem, hogy az adatok vagy a tények nem tudnak befolyásolni. A többi “cikk” gondolom hasonlóan objektív.
      https://hirtv.hu/ahirtvhirei/referencia-nelkul-nyert-az-elios-elodje-hodmezovasarhelyen-2450459

      Ez szintén objektív. “A szerződések alapján a város meglehetősen nagyvonalú volt a miniszterelnök vejének cégével. Az iratokban ugyanis nem szerepelt, hogy
      a több mint 720 millió forintért pontosan hány lámpát kell majd
      lecserélniük, ahogy az sem, milyen teljesítményű fényforrásokat kellene
      felszerelnie az Eliosnak.”.
      Lejjebb idéztem be, hogy mi van az Ajánlattételi Felhívásban. Darabszámok, teljesítmények. Szóval megint csak hazugság hegyek.

     • NASAreti

      tehát kiírtak egy szar pályázatot, odaadták a haveroknak, ők megcsinálták a maguk kókler módján (0 referencia ugye), túlárazva, és most az emberek a vélt vagy valós sötétben botorkálnak. ennek az egésznek minden pontja tök rendben van, nem is értem mi a probléma! 😀

     • taninyo

      Gratulálok a szövegértésedhez! Látom a zsiger gátolja az értelmezést! 🙁

 • Mongol Janos

  HOL A BŰNSZERVEZETBEN ELKÖVETETT BŰNCSELEKMÉNY???….SZÉGYELLJÉTEK MAGATOKAT és legkevesebb KÉRJETEK BOCSÁNATOT….H A Z U D T A T O K….patkányok vagytok

  • János Szabó

   Nem látsz a szemedtől. Te is megbuknál PISA felmérésben.

   • Mongol Janos

    …..HAZUDTAK…NINCS BŰNCSELEKMÉNY…hetek óta kérem hogy legalább egyet nevezzenek meg….HAZUDTAK…most is..

    • János Szabó

     Polt Péter hivatalosan csak most ismerte el, hogy a Tiborcz-ügyben költségvetési csalás bűntette és ahhoz kapcsolódó bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást. Még pár napot kell aludnod.

     • Mongol Janos

      …..Polt-nak ahoz van joga…hogy az ügyet “bűncselekmény GYANÚJÁVAL” bíróságra vigye…DE az akkor lesz bűncselekmény ha a BÍRÓSÁG megítéli….addig OOOOO…

     • János Szabó

      A költségvetési csalás bűncselekmény és 20 évvel büntetendő, nem évül el.

    • Nyilvan csak buncselekmeny gyanuja van, amig nem itelik el. Te is irod. Akkor meg mit pattogsz hetek ota? Hiszen meg akkor sem lett volna ido elitelni a sracokat, ha Polt nem pont azert lenne a fougyesz, hogy egyik haver se kerulhessen birosag ele.

     Amugy az OLAF doksi reszletesen leirja, hogy mire alapozzak a gyanut. Avagy, hetkoznapi nyelven fogalmazva, hogy mibol latszik, hogy Tiborcz egy korrupt geci. Persze, ha neked eleve az nem gyanus, hogy egy hozza nem erto huszoneves fiatalok altal nehany honappal a palyazat elott grundolt ceg nyeri el a megbizast, es aztan erre alapozva tovabbi 34 esetben nyer olyan palyazatokon, amiket ugy irtak ki, hogy csak o nyerhessen, akkor nyilvan nincs mirol beszelni. A hivok ilyenek. Vakon szeretnek. De ez nem azoknak a hibaja, akik latjak a valosagot.

     Es, hogy mi volt a nagy trukk? Hat az, hogy az elso palyazatnal siman nyerhetett egy olyan ceg, aminek nem csak LED-es kozvilagitasi, de semmilyen kozvilagitasi, sot ugy altalaban egyaltalan semmilyen tapasztalata nem volt, de a kovetkezo palyazatokon mar erdekes modon csak kurvara pont LED-es tapasztalattal lehetett nyerni. Ami ugye csak nekik lehetett. Veletlen. Mert csak Hodmezovasarhely volt olyan bevallalos az egesz orszagban, hogy referencia nelkul kiadja a megbizast. Micsoda veletlen!

     • Mongol Janos

      ….igaz amit írsz…de pont erröl van szó…NINCS BŰNCSELEKMÉNY….mert az nem bűn…ha valaki megtudja hogy az eu támogatja a közvilágítás korszerűségét….és erre alapítanak egy kft…EZ NEM BŰNCSELEKMÉNY….és körbanéznek külföldön és szereznek egy polgármestert hogy szálljon be,85%-ot az eu fizet….HOL VAN ITT A BŰNCSELEKMÉNY???…igen…utána úgy írták ki hogy legyen tapasztalat…miután EZEKNEK már volt…TE kit bíztál volna meg??…az meg természetes hogy minden vállalkozó védi a piacát…de ez NEM BŰNCSELEKMÉNY….különben a pályázat megjelent külföldön is…onnan is jöhettek volna…

     • Nem ertem, hogy minek ismetelgeted, hogy nincs buncselekmeny. Nincs itelet. De az ujsagirok nem csak a birosagi iteletekrol tudosithatnak, hanem gyanus ugyletekrol is.

      Amugy elegge kellhet erolkodni, hogy semmi gyanusat ne lass bele ezekbe az ugyekbe. Az egyik, amiert a vegsokig elmesz, hogy kulon kezeld oket. Mikozben az OLAF jelentes is csalassorozatrol beszel. De ha csak ezt az egy esetet nezzuk, akkor is latszik a kommentjeiden, hogy sok melot fektetsz abba, hogy bizonyitsd, hogy nincs itt semmi latnivalo. Egy kicsit megnehezitenem a dolgod 🙂 :

      ” nem bűn…ha valaki megtudja hogy az eu támogatja a közvilágítás korszerűségét.”

      Ezt senki nem is allitotta. Bar tegyuk hozza, hogy lehet ez is torvenyserto, pl. ha olyan informacioforrasbol tudja meg, ahonnan nem lenne szabad. (Pl. a bejelentes elott.) De ez aprosag, es nem tudjuk.

      “és erre alapítanak egy kft…EZ NEM BŰNCSELEKMÉNY.”

      Olyat vitatni, amit senki nem allitott az u.n. szalmabab erveles nevu ervelesi hiba. Ettol nem lesz igazad :).

      “szereznek egy polgármestert hogy szálljon be,85%-ot az eu fizet….HOL
      VAN ITT A BŰNCSELEKMÉNY???…”

      Nem szallhat be csak ugy a polgarmester (ha Hajduszoboszlorol meg Lazarrol beszelunk) kozpenzen. Az EU penze is kozpenz, meg a tobbi 15% is. Palyazatot kell ra kiirni, ami meg is tortent es pont ott van a gond, hogy a 0 tapasztalattal rendelkezo ceget valasztottak. Na ez mar eleg gyanus, plane a kesobbiek fenyeben. Ugyanis nem arrol van szo, hogy a tobbi cegnek utepitesben vagy csirkekopasztasban volt tapasztalata, hanem kozvilagitas kiepiteseben, ha nem is LED-esben. Azt allitani, hogy az annyira elter a hagyomanyos (natrium) lampakkal kivitelezett projektektol, hogy az a tapasztalat semmit sem er, eleg meredek.

      “igen…utána úgy írták ki hogy legyen
      tapasztalat…miután EZEKNEK már volt…”

      Masoknak is volt, csak nem LED-es lampakkal. EZEKNEK meg ugye korabban nem volt, csak akkor pont nem szamitott. Ugyes trukk(nek tunhet elsore).

      “TE kit bíztál volna meg??…”

      Ez fontos kerdes. Ha nem is lettek volna tapasztalattal rendelkezo versenytarsak (mint ahogy voltak, lasd fent), akkor is marha fontos lett volna, hogy az allam tobb cegnek is adjon olyan elso eselyt, mint Tiborczeknak. Pont azert, hogy ne allhasson elo olyan helyzet, hogy csak egy cegtol lehet mindig rendelni, mert mas nem ert hozza. Az elejen ez persze plusz kockazat, de aztan biven visszahozza, hogy van valodi verseny az ajanlattevok kozott.

      Persze itt is palyaztattak, csak szopattak a tobbi ceget, ill. kamu palyazatokat adtak be (lasd kesobb) a latszat kedveert. Mert a torveny ezt irja elo. Egy versenyzot olyan helyzetbe hozni, hogy csak o tele tudj rendelni akkor is hutlen kezeles, ha nem effektiv az a celod, hogy az o zsebuket tomd. Tehat a valasz az, hogy en biztosan masnak adtam volna az elso 2-3 projektet, hogy kesobb is legyen verseny. De hat en nem is vagyok egy korrupt geci.

      “az
      meg természetes hogy minden vállalkozó védi a piacát…de ez NEM
      BŰNCSELEKMÉNY….”

      Az nem, ha a torvenyek betartasaval teszi. Ha viszont osszejaktszik a palyazat kiirojaval, az mar az. Normal esetben az onkormanyzat (a megrendelo) es a vallalkozo ellenerdekelt fel. A vallalkozo minel tobb profitot akar es minel tobb uzletet megnyerni, az onkormanyzat meg jo es olcso szolgaltatast akar venni. Ami kizarja, hogy mindig ugyanaz a vallalkozo nyerjen.

      Namost, ha olvastad a tobbi hirt is, akkor biztos tudod, hogy a fenti necces dolgokon kivul meg az is volt, hogy a palyazatok kiirasat (amit szinten alvallalkozoknak adnak ki az onkormanyzatok) Tiborcz haverja es volt uzlettarsa keszitette. Avagy szabta Tiborczekra. Sot, neha meg a konkurrens ajanlatokat is ok irtak (ugyanazon a gepen, mert tul hulyek voltak), avagy azok szandekosan Tiborczek fole arazott kamuk voltak. Na, igy mar azert nehezebb lesz megmagyarazni, hogy nincs itt semmi latnivalo. Remelem 🙂

     • adamstarsky

      Oké igazad van: Gyanús.

      Azért nyugtass meg hogy Czeglédyről is ugyanez a véleményed. 🙂

     • Azt az ugyet nem kovetem. Annyit tudok, hogy ott mar folyik az eljaras, majd a birosag eldonti, hogy mi van. Engem mindenesetre nem lattal nagybetuvel asztalt verni (ervek nelkul!), hogy NINCS BUNCSELEKMENY.

      Ja, meg annyit tudok az ugyrol, hogy a napokban lattam egy Origos helyreigazitast, amibol az derult ki, hogy az, amit korabban allitottak Czegledyrol (szinten nem olvastam), hogy 1000 embert karositott meg es 100 millio kart okozott, abbol igazabol 11 ember es 800 000Ft az igaz. Ok irtak, nem az index. Ezzel egyutt jobban erdekel, hogy Orban veje ellen 13 milliardos csalas ugyeben *nem* nyomoznak, mint hogy egy ellenzeki politikusokhoz kotheto, a maxra fujt hazugsag szerint is csak 100 millios ugyben meg mar birosagi eljaras van.

     • adamstarsky

      “abbol igazabol 11 ember es 800 000Ft az igaz.” eddig ennyit tudnak czeglédyre bizonyítani ellenben az origo leirta, hogy köze lehet ahhoz, hogy az alválalkozásai 5-6 milliárd Ft járulékot nem fizettek be. Ami pedig nincs bizonyítva szóval nem lehet leírni. De a “13.000 milliárd” már szálló igévé vált. Egyébként megkeresnéd nekem melyik objektív média osztotta meg a tungsram nyilatkozatát? Jó keresgélést, mert egyik sem. Jah és kérlek megmagyaráznád miért robbannak akkorát minden választáson a 2010 óta nyilvános hódmezővásárhelyi szerződések amiben 8 éve nem találnak semmit érdekeset? többek most utólag objektív és demokratikus márky úr is nyilvánosságra hozta … megint.

      Ezek az ügyek úgy nézneki ki hogy ezer millió szerződést ami száz ezer cégen keresztül készült nézeget 50 jogász 2-3 évig. Az objektív cikkek meg úgy születnek, hogy egy 26 éves újságíró fél óra alatt megállapít valamit aztán ezt megosztja tényként közölve 50 másik portál. Nah itt most ügye az OLAF is közbe játszott ami állításait például a tunsgram ráeső részét megcáfolta kapásból és le is írták, hogy már az első nyomozás óta próbálják eljutattni a véleményüket az objektív OLAF-nak, eddig sikertelenül.

      Vannak az ügyek ahol ez az objektív média megállapítja hogy ez kérem rablás és vannak ahol megállapítja hogy ez kérem vegzálás rezsim. A kormány média ez inverzben. Az igazság meg mindig a kettő között van. Valaki neki áll pereskedni az újságírókkal valaki meg nem. Ti meg azt hiszitek, hogy nincs full kampány üzemmódban a 444, hvg, átlátszó hanem ez a TELJES igazság. Pont mint aki 888-at olvas. Ez egy információs hadviselés és az ilyen felületes és korlátolt emberek akiknek csak mantrát kell adni a szájukba (Soros, OLAF, 13.000 milliárd, kvóta) az alapnyag.

     • Mongol Janos

      ….3 senkiházi hazaáruló írta az un.Olaf jelentést…

     • Mongol Janos

      …..piti dolgok…nincs jelentősége…semmire

     • Mongol Janos

      ….kösz hogy sok mindent megválaszoltál….és elismerted hogy eddig NINCS BŰNCSELEKMÉNY….azok amiket úgy látsz hogy nem tiszta…no azt vizsgálja az ügyészség…én NAGY TÉTALBEN FOGADOK hogy NINCS BŰNCSELEKMÉNY….ez csak habosítása a semminek…és a tudatlan marinéninek…..tegnap belenézten az átv-be…ott volt a komcsi,magyar nevű sztárügyvédetek…KI NEM EJTETTE a “BŰNCSELEKMÉNY” szót…ő is csak marinéninek hablatyolt…ez már sokat mond…

     • Fura megfogalmazas, hogy elismertem, hiszen az elso hozzaszolasomban egybol azt irtam, hogy: “Nyilvan csak buncselekmeny gyanuja van, amig nem itelik el”. Ha meg mindig itt tartunk, akkor minek ez a sok duma mindkettonk reszerol? 😉

      Persze az, hogy ‘nincs bunkcselekmeny’ eleg pongyola megfogalmazas, es alkalmas arra, hogy megvezesd magad vele. Hol ezt gondold, hol azt. Hol azt, amit en irtam, hol azt, hogy total elfogadhato volt, amit csinaltak (es nem csak nem bizonyitottak *meg* rajuk a torvenysertest).

      Az is fura, hogy belementel abba, hogy miert OK amit csinaltak, de ahogy ellenerveket irtam, visszakanyarodtal oda, hogy meg nem iteltek el oket. Amit ugye senki sem vitatott. Azt sem valaszoltad meg, hogy miert irod ezt le ilyen sokszor nagy betuvel, pedig probaltam megtippelni a motivaciodat: szerinted csak elitelt bunozok ugyeirol irhat a sajto? Gyanus ugyekrol nem?

      Hogy az ATV-ben ki tudja mit mondott, az mindegy, de egy ugyved nyilvan ovatosan fogalmaz, hogy elkerulje a ragalmazas gyanujat. Velemenye ettol meg lehet az embernek. Te pl. miert irod, hogy ez semmi? Tobben is erveltunk amellett, hogy ez az egesz meglehetosen sok helyen tunik torvenysertonek.

      Hogy az ugyeszseg indit-e nyomozast, plane emel-e vadat, az csak egy jogallamban merce. Itt Polt Peter tobbszor bizonyitotta, hogy vaskos ugyeket tud eltussolni. Itt van mindjart ez, amit egyszer mar megvizsgaltak, es semmi erdemlegeset nem talaltak. Mikozben az OLAF eleg reszletesen hozza a problemakat. Persze most annyival kellemetlenebb helyzetben vannak Poltek, hogy pont ezeket a felveteseket kell megvalaszolniuk, nem eleg egy ‘nincs itt semmi latnivalo’ – mert mar tudjuk, hogy pontosan mit kell nezni. Mondjuk nyilvan nem lesz vademeles, mert abba Orban belebukna. Es hat ugye pont ezert az o embere a fougyesz, hogy ez ne fordulhasson elo. Egy rendes demokraciaban nincs ilyen. Nezd meg Trump esetet az ellene vizsgalodo Meullerrel.

      De hat ezt a magyar lelek nem erti. Mi nem az elvekben, hanem a vezetokben szeretunk hinni.

     • Mongol Janos

      ..Polt nem, tud és nem is akar ügyeket eltitkolni….mondjál példát..

     • Hogyne tudna, o a fougyesz, aki senkinek sem szamol el. Ezen pont Orbanek valtoztattak. Hogy mit akar meg mit nem, annak a talalgatasat en a gondolatolvasokra biznam.

      Peldanak itt van mindjart az Elios ugy, amit egyszer mar vizsgaltak, de semmi kulonoset nem talaltak, pedig hat az OLAF valahogy meg igen. Amugy tok felesleges peldakat hozni, mert akkor max elorangatunk mas ugyeket, amikben Polt szinten nem emelt vadat. Es akkor ket dolog tortenhet:
      – leirod nagy betukkel, hogy nem tortent buncselekmeny (hiszen nem iteltek el senkit, hiszen Polt nem emelt vadat), es nem jutunk elorebb
      – kivesezzuk az adott ugyet, megprobaljuk megerteni, hogy vajon ott tortent-e szabadszemmel is jol lathato torvenysertes, majd ha sikerulne errol megegyezni, akkor ez alapjan Poltot mondjuk megbizhatatlan kollaboransnak minositjuk, es utana elorol kezdjuk az egeszet az Elios uggyel. De ugyanezzel az erovel siman foglalkozhatunk az Elios uggyel is, azt is pont annyi energia megerteni, mint barmelyik masik peldat. Es akkor onnantol kezdve Polt hozzaallasa ennek az ugynek a megitelesehez nem is kell. (Sot, ebbol lehet arra kovetkeztetni.)

      Hogy mi a gond, azt meg fentebb leirtam, mert kerdezted. Ugyan udvariasan mindig megkoszonted, hogy valaszoltam, de nem reagaltal ra. Most is pont ugyanannyira ervenyes, amit irtam, mint amikor eloszor kerdezted. Ha meg akarod erteni, hajra, ugorj neki. Ha ellenerved van, akkor meg (utana) mondhatod.

     • Mongol Janos

      ….nem gyanús neked az hogy libsi-komcsi ügyvédek (magyar) sem veszik komolyan ezt a megjelent szövegeket?….csak a média tupírozza?….NINCS BŰNCSELEKMÉNY…értsd meg

     • Probalj meg leszakadni arrol, hogy masok mit gondolnak, es abbol mazsolazgatni, valamint probalj meg ervelni. Nagy batorsag kell hozza, mert kiderulhet, hogy tevedtel, es ezzel kemeny dolog szembenezni, plane akkor, ha az erzelmi elkotelezodesed kerdojelezi meg a dolog, de erdemes.

      Anelkul viszont teljesen felesleges szajat tepni. Meggyozni igy senkit nem fogsz semmirol, amugy sem. Aki attol velemenyt valtoztat, amit te itt eloadtal (100x leirod, hogy nincs buncselekmeny. Oppardon NINCS BUNCSELEKMENY, mert Polt Peter, meg a libsi-komcsi ugyvedek), az hulye. De igazabol ilyen ember nincs. Mert aki kritikusan gondolkodik es a tenyeknek es az erveknek hisz, azt ez hidegen hagyja, a (masikoldali) hivoket meg ugy szinten. (Tegyuk hozza, azokat egyebkent a tenyek es ervek is – ez oldalfuggetlen.)

     • Mongol Janos

      nem hiszem hogy a tanácsodra szorulnék…de az hogy NINCS BŰNCSELEKMÉNY…az tény…ha nem lenne az,akkor valamelyik okoska…akár te is…meggyőzhet az ellenkezőjéről…csak ide kell idézni hogy mi az…ilyen egyszerű…a többi blabla …blabla…a wc-s marinéninek…

     • Ja, hogy most mar az a merce, hogy azert nincs bunkcselekmeny, mert te nem lettel meggyozve :D. Hat, igy megertem, hogy nem szorulsz senkinek a tanacsara. Csak azt nem ertem, hogy mi a budos francnak irogatod le 20x ugyanazt kijelentest.

      Volt mar olyan, hogy ez bejott? 🙂 Tudom en, ervelni is nehez, meg a hivokkel az sem mukodik (lasd a mellekelt abrat), de a logikusan gondolkodni kepes es mero kisebbsegnel azert bejohet. Persze ahhoz neked is meg kell kockaztatni. A vitaban meg lehet veszteni, ebben az okorsegben, amit te csinalsz, meg nem. Igaz, nyerni sem, de hat valamit valamiert. Fo az erzelmi biztonsag! 🙂

      Ja, ervek meg feljebb. Majd, ha sikerult reagalni, akkor folyatjuk. Bar lehet, hogy inkabb csak kiblokkollak, mert eddig szorakoztato voltal, de kezdesz tul repetitiv lenni.

     • Mongol Janos

      ….MONDJÁL 1 konkrét bűncselekményt…addig nincs miröl beszélni….

     • Definiald, hogy mit ertesz buncselekmeny alatt.

     • Mongol Janos

      …..okoska…hogy tudd…van a büntető törvénykönyv…abban vannak §-ok…ezekbe le vannak írva hogy milyen cselekmények minősülnek bűncselekménynek….ha vaki olyat tesz amit ezek valamelyikébe be lehet sorolni,…AZ A BŰNCSELEKMÉNY….átment?…haver…akkor ha a fenti ügyeknél látsz olyat hogy megjelölik a § -s számát,akkor nagy valószínűséggel …nem duma…DE EDDIG ILYET NEM LÁTTÁL…

     • adamstarsky

      “Persze, ha neked eleve az nem gyanus, hogy egy hozza nem erto huszoneves fiatalok altal nehany honappal a palyazat elott grundolt ceg nyeri el a megbizast”

      Inkább pártot alapítottak volna mint a momentum 😀

    • zsolt

     Manupulálták a kiirást.
     Rossz minőség. Összejátszás a pályázat kiiró minisztérium, Onkormányzat, Pályázatiró cég, és Pályázó között . ami már bümcselekmény.

     • Laszics

      Akkor miért a kis Tiborcz gyerek van csupán egyedül bűnösnek kikiáltva?

  • porcika2

   Talán elsőnek azt kellene megtanulnia, hogy mi is a bűnszervezet fogalma. Támpontnak egy kis tanulmány: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_548_Buntetojog/ch09s05.html

   • Mongol Janos

    ……és hol a BŰN???…talán innen kéne indulni…mert a fenti szerződésekböl nem derült ki….segítene??….okoska…és utána jön a bűnszervezet…jó???…tehát HOL A BŰN???

    • porcika2

     Miután az OLAF 35 szerződés alapján mondta ki a bűnszervezetet, így azt nem egy szerződésben kell vizsgálni, hanem az egészben, hisz az egész bűn innen indult el. Miután nem vagyok villamossági szakértő, így majd azon szakértők megállapítják, hogy a szerződésben vállalt fényforrás teljesíteni tudja-e a megadott világítási órát, mert azt tudjuk, hogy ezen fényforrások 60-80 ezer világítási órát képesek teljesíteni.
     Nézzen utána, hogy ki is volt az alvállalkozó, s még egyéb dolog, amely ugyan a fent lévő adatokból nem derül ki, de az OLAF a beszerzett adatokból megállapított.

     • Mongol Janos

      …HOL A BŰNCSELEKMÉNY???…legalább 1-et ..okoska

     • porcika2

      Sajnálom, hogy a fától nem látja az erdőt. A tenderen induló nem lehet alvállalkozója a tendert megnyerőnek. Csak egy a sok közül okoska.

     • Mongol Janos

      …ha így is lenne…ez akkor sem BŰNCSELEKMÉNY…a feltételeket teljesítették…átvették…kifizették…nincs kár…nincs károsult…HOL A BŰNCSELEKMÉNY???

     • porcika2

      Ennyire nem érted a bűncselekmény fogalmát.
      A bűncselekmény olyan cselekmény amely
      tényállásszerű, a büntető törvénykönyv szerint büntetendő,
      jogellenes, a társadalomra veszélyes,
      bűnös, azaz szándékos, vagy gondatlan.
      Ezen fogalmi elemek együttes fennállása szükséges, bármelyik hiánya esetén nem valósul meg bűncselekmény.
      Miután a közbeszerzés előírja, hogy a tenderen induló nem lehet alvállalkozó, így az bűncselekmény. Miután ez jogellenes, így a második fogalmi elem is teljesült. A harmadik fogalmi elem ezt a cselekedetet szándékosan lehet elkövetni, így az is teljesült. Ráadásul EU-s pénzről van szó, amelyet az OLAF visszafizetésre javasolt.
      Károsult nincs? Az EU az nem károsult? Károsult, mert a közbeszerzési jogszabály ír elő kötelezettségeket, amely nem annak megfelelően valósul meg, akkor az arra adott pénzt vissza kell fizetni. Akkor nincs kár?

     • Mongol Janos

      ….DE az hogy bűncselekmény -e azt a BÍRÓSÁG dönti el…..teljesen igazad van abban,hogy ha nem a kiírásnak megfelelően valósul meg,akkor a pénzt vissza kell fizetni….DE HOL OLVASTÁL TE OLYAT,hogy valahol nem úgy valósult meg?…Vásárhelyen az volt a feltétel hogy legyen takarékos…EZ KONKRÉTAN ELLENŐRIZHETŐ…és nem megítélés kérdése…nincs vita…teljesen mindegy hogy ki csinálta…TELJESÍTETTEK…átvették kifizették…HOL A BŰNCSELEKMÉNY???

     • porcika2

      Értelmezés az még mindig nem megy. A bűncselekmény kivizsgálását a nyomozói jogkörrel ellátott hatóság teszi meg. A bíróság a bűnösséget mondja ki a nyomozói hatóság által felgöngyölített, majd a vádhatóság által vádindítványban benyújtott adatok alapján.
      Akkor nézzük a szerződést. A szerződésben az akkori közbeszerzési törvény alapján egy alvállalkozó a megbízás értékének maximum 10 %-ig vonható be. Ezen ügyben 60 %-ra sikerült a megbízási érték, tehát nem felelt meg a kiírásnak, tehát bűncselekmény valósult meg, ezért az OLAF a teljes értéket kéri vissza. A szerződésnek van egy olyan pontja, mely kiemeli, hogy a szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. és a Kbt. vonatkozó rendelkezései az irányadóak.
      Miután a Kbt. (közbeszerzési törvény)szabályozza, hogy egy alvállalkozó milyen mértékben vonható be, így bűncselekmény valósult meg, még akkor is, ha az a beruházás megvalósult. Annak eldöntése, hogy az szakszerűen lett felszerelve
      és megfelelt e az előírt követelményeknek, azt szakértőnek kell eldönteni, de egy-két fotót látva, úgy gondolom, hogy az némi kívánni valót von maga után.
      Tehát megvalósult a bűncselekmény, hisz a Kbt. ide vonatkozó részét nem tartották be.

     • Mongol Janos

      …elolvastam a Tungsram nyilatkozatot….MINDENBEN IGAZAM VOLT…amit állítottam…TE OTT TÉVEDSZ…és te is olvashatod…hogy a Tungsram BESZÁLLÍTÓ és SOHA NEM VOLT AZ ELIOS ALVÁLLALKOZÓJA….TEHÁT NINCS BŰNCSELEKMÉNY…

     • porcika2

      Megint meg kell, hogy cáfoljalak. A hódmezővásárhelyi pályázatra az ES Holding és a Tungsram-Schréder adott be pályázatot. Az elbírálás után a vesztes (Tungsram-Schréder)a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, de azt elutasították, mert késve adták be.
      Amikor a szerződés aláírásra került az ES Holding az addigi alvállalkozóját lecserélte Tungsram-Schréderre, majd egy 341 millió forintos szerződést kötöttek.
      Ezt olvasd el, mert benne van minden.
      http://hvg.hu/kkv/20180228_Ezekre_a_furcsasagokra_vilagitott_ra_az_OLAF_a_hodmezovasarhelyi_kozvilagitasi_ugyben

     • Laszics

      Az OLAF is csak “feltételezett szabálytalanság” kifejezést használ.

     • Laszics

      A 10%-os korlát is csak úgy szól, hogy ha ezt mértéket meghaladja az alv. aránya, akkor a pályázati ajánlatba bele kell venni, meg kell előre nevezni. És különbséget kell tenni alvállalkozó és beszállító (60%) között!

     • Walsz

      Ki diktálta neked ezt, maga Orbán fütyi, vagy Rogán Tóni? Hiteltelen szánalmas figura vagy.

  • zsolt

   Fidess TRoll.
   Csal. hazudik, lop.

   • Mongol Janos

    HOL A BŰNCSELEKMÉNY….1-et…legalább…okoska

  • János Vad
 • BisCo

  Egy lényeges pontban téved a cikk: a T.Schréder szállítási szerződést kötött, tehát anyagot (lámpát) vettek tőle. A Kbt. szerint azonban csak az minősül alvállalkozónak, aki a helyszínen munkát végez. Így a 10%-os alvállalkozói korlát sem vonatkozik a T.Schréderre. A tervezés+kivitelezés típusú szerződés esetén pedig értelemszerű, hogy a szerződött műszaki tartalom (lámpák) nem véglegesek, mert azok paraméterei a részletekbe menő tervezés és méretezés során változhatnak. Persze ettől még inkorrekt az ajánlatban megjelölt szállító kigolyózását eredményező eljárás, és az a szerződés, ajánlati dokumentáció részletszabályai függvényében lehet szabálytalan. Kiváncsi lennék, hogy a T.Schréder mivel magyarázza, hogy az ajánlatához képest ilyen arányú engedményt adott.

  • Laszics

   A 10%-os korlát is csak úgy szól, hogy ha ezt mértéket meghaladja az alv. aránya, akkor a pályázati ajánlatba bele kell őt venni. Közölni kell a személyét előre.

   • BisCo

    2016-tól a 36. §, előtte a 28. § tiltotta:
    (1) Az ajánlattevő ugyanabban a közbeszerzési eljárásban
    a) nem tehet másik ajánlatot más ajánlattevővel közösen,…
    b) más ajánlattevő alvállalkozójaként nem vehet részt,…
    És valóban csak a 10% felett nevesítendő.

 • Makai Zsigmond Pál

  Ahogy itt olvasgatok, látom, hogy a Lázárt védő hozzászólások legtöbbje arc nélküli, így figyelmen kívül hagyható. Hogy “ők” honnan, kinek a megbízásából szólnak, sejthető.

  • helena bu

   Ezt bizony nem jól látod. Használom a netet, de ehhez bizony nem értek, hogy egy képet hogyan lehet felrakni, és gondolom nem vagyok egyedül.Semmi köze semilyen megbízásnak.

   • Makai Zsigmond Pál

    Értem.

   • Horváth Zsolt

    Persze 😀 Nem bérkommentelés! 😀

    • helena bu

     Ha én bér kommentelést vállalnék, azt bizony senki nem tudná megfizetni, ez csak nálatok működik fillérekért.

 • Horváth Zsolt

  engem hidegen hagy mindez. Mindegyik lop. Vona is, meg Gyurcsány is, az LMP is meg a Párbeszéd is. Nekem csak az a fontos, hogy ne jöjjenek a migránsok, meg ne menjen fel a gáz ára az egekbe, mint 2008-ban, mert azt már nem bírtam.. és ezért a Fideszre szavazok.

  • zsolt

   te jól vagy????
   Hol, ki, mikor jön????

   Ha nem tudnád amióta Németország megeggyezett a törökökkel, már nem jön erre senki. Nincs kit megállitani, de amikor lett volna, akkor is tovább tóltuk nyugatra.
   Ja, és köszönd meg az akkori eseményeket is Orbán (tolvaj) barátjának Edragon Török elnöknek, hogy ráengedte a menekülteket europára zsarolás céljából.

   A menekülteket mindig is befogadtuk, 10éve, 20 éve stb.
   A gazdasági bevándorlókat eddig se. Nem tudom mi itt a kérdés? mert ebben semmi nem változott.

   Nincs migráns. Legyen már fogalmad arról amit irsz.
   A fidesznek köszönhetően sokkal magasabb a gázár, amióta ő dönti el mennyiért adja , mintha piac alapon müködne.
   Tehát kb most 10 százalékkal lolcsóbb a világpiaci ár mint amennyiért a kormány adja.
   Nézz utána. És köszönd meg .
   Kicsit nevetséges ez a duma.
   Értelmes ember tudja, hogy a fidesz most lopta el a magyar emberek következő 20évét.
   Soha nem volt ekkora pénzösszeg amit az EU tól kaptunk az elmúlt évekbe.
   És ennek a legnagyobb részét szétlopták.
   Egy viszza nem térő lehetőséget vett el az országtól a fidesz.

   Anyám, te vagy egy Fidesznyik Troll vagy vagy egy rettenetesen buta naiv ember.

   • taninyo
   • taninyo

    EUROSTAT adatok 2015 – 2017. Az EU hivatalos statisztikai hivatala. Vagyis nem éppen a FIDESZ-szel szimpatizálók. Nézd meg a gázárak alakulását. De kereshetsz régebbieket is. Ugyanitt megtalálod lakossági áramra vonatkozó adatokat.

    És ha volna csak egy piciny kis agyad is, akkor most rájönnél, hogyan néznek hülyének azok az újságok, amelyekből tájékozódsz. De mivel a legkevésbé sem tudsz a fröcsögésből eljutni a józan paraszti észig, hát üvöltsd tovább a sok hazugságot gondolkodás nélkül. Baromi érdekes, hogy fröcsögni, trollkodni, gyűlölködni van időtök, hogy 1 percet eltölts a Google-n, hogy bármelyik hírnek utána mássz, arra nincs. Igazi munkásőr vagy.

    • Horváth Zsolt

     Nem néztem EuroSTAT adatokat, de megvannak a csekkeim, meg a számláim. 2005 óta le vannak füzve. Nagyon szépen látszott mikor volt szocialista – szabad demokrata veztetés. A második bekezdésedben magadat cáfolod meg, nyugottan fröcsögj tovább, jó szórakozást hozzá! Én maradok a Fidesz mellett továbbra is!

   • Horváth Zsolt

    tesóm kinn él Németo.-ban, s egyre több a migráns ott. S hogy otthon nincsen, az Viktornak köszönhetö. A többiek mind ellene nyilatkoztak 2015-ben. Nagyon jól emlékszem!

 • Budai Tibor
 • Marianna Fodor

  És, hol van itt mutyi? Az ES Holding adta a legjobb ajánlatot. Mindenki megnézheti a nyilvánossá tett iratokban. https://kozigazgatas.hodmezovasarhely.hu/kozbeszerzesek-2010-ig
  A pályázatot az ES Holding nyerte, a munkákat el is végezte. Mi a probléma?

 • Horváth Zsolt

  2008-ban 3, vagy 4 gázár emelés történt, megvannak a csekkek még. 2010 óta nekem nem emeltek, hanem csökkentettek. Függetlenül attól mit hazudnak itt egyes kommentelök, nyilván azért hogy okosabbnak tünjenek, vagy hogy meggyözni próbáljanak: Tesóm NRW (Észak-Rajna W.-Düsseldorf) szöv. államban él, s többet fizet a 37 nm-es lakása után, mint én itt az egész ház után. S ez igaz a gázra is meg az áramra is. A fizetésemet tavaly emelték. Mindek szavaznék máshova? 2007-2010 között ráment a gatyám is rezsire, szar volt a fizetésem is, pedig azóta nem léptettek elö. Van adókedvezmény is a gyerekek után. Úgyhogy a Fidesznek tölünk lesz egy listás és egy egyéni szavazata..