Andy Vajna kedvenc cége egymilliárd forintot tüntetett el adómentesen

andyvajna

Egy éve lépett hivatalba Andrew G. Vajna kormánybiztos, megbízatását a közelmúltban hosszabbította meg a kormány határozatlan időre. Vajna megjelenése a filmes politikai erőtérben ahhoz hasonlítható, mint amikor egy hatalmas követ dobnak a pocsolyába, de a csőd szélén táncoló producerek magyar cégeit ez nem mentette meg. Azóta Vajna sikerrel megfutamította Szőcs államtitkárt és L. Simon képviselőt, és egy olyan általa alapított, átláthatatlan offshore tulajdonosi hátterű hátterű céggel forgalmaztatná az állami pénzből gyártott filmeket, amely egymilliárd forintot tüntetett el az országból adómentesen.

Az elmúlt év kormánybiztosi tevékenységének nyilvános része szinte már szinte unalomig ismert a közvélemény előtt. Az Orbán-kormány úgy döntött, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő Magyar Mozgókép Közalapítványt megszünteti, és helyette egy új állami filmes pénzelosztó szervezetet, a Magyar Nemzeti Filmalapot helyezi működésbe. A kormánybiztos és a Filmalap többször is a szakma kritikájának célkeresztjébe került. Hol a Filmalap számára annak szabályzatában garantált úgynevezett „utolsó vágás joga” borzolta a kedélyeket, hol az keltett felzúdulást, hogy az egykori hollywoodi producer országgyűlési meghallgatásán kijelentette, hogy az általa alapított   Intercom Zrt-vel forgalmaztatná az állami pénzből készülő alkotásokat. Ráadásul a korábban beígért 5-6 film helyett 2011-ben mindössze egy produkció kapott állami támogatást, és egyetlenegy film sem készült el a Filmalap pénzéből.

Eközben több produceri cég felszámolása megindult a már megítélt és megígért, de visszatartott állami támogatások miatt. A kormánybiztos a cégek megmentéséről beszél, de a producerek nem tudnak róla, hogy meg lennének mentve. Többük produkciós cégét felszámolják éppen, és ezzel a felszámoló viszi az állami pénzből készült filmek szerzői jogait is. Néhány hete indult el Bereményi Géza és Ozorai András filmprodukciós cégének felszámolása, ezzel többek között Jancsó Miklós, Simó Sándor és Makk Károly művei kerülhetnek kalapács alá. A legutóbbi sajtóhírek pedig már arról szólnak, hogy a Vajnáék által sürgősséggel keresztülvert filmtörvény új rendelkezései miatt nagy nemzetközi produkciók magyarországi bemutatása hiúsulhat meg, ezzel tovább erősítve a filmkalózok pozícióit.

Megfutamította Szőcsöt és L. Simont

Nem élvezi a filmszakma lelkes támogatását az Andy Vajna nevével fémjelzett, az Orbán-kormány által életre hívott és a fő állami filmes pénzosztó szervnek szánt Magyar Nemzeti Filmalap. Forrásaink egybehangzó véleménye szerint Vajna elvesztette a jobboldalra érkezését korábban is fenntartással fogadó, a Fideszhez kötődő filmes potentátok háttértámogatását. Kormánybiztosi munkájának egy támogatója maradt Orbán Viktor miniszterelnök személyében – gyorsan tegyük hozzá: ennél erősebb és biztosabb támogatásra nincs is szüksége tevékenysége folytatásához.

Vajna lobbierejét mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a filmtörvény kapcsán komoly csatát nyert még L. Simon László, az országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke ellen is. L. Simon megannyi módosító javaslattal élt a Vajnáék által októberben benyújtott filmtörvény kapcsán, ezek közül az egyik legfontosabb az volt, amelyben el szerette volna érni, hogy a várhatóan évi 4 milliárd forinttal gazdálkodó Filmszakmai Döntőbizottságot „társadalmasítsa”, vagyis különféle társadalmi szervezetek, illetve közjogi méltóságok delegálhattak volna tagokat. Ezzel szemben Vajnának sikerült átvernie a Fidesz-frakción, hogy visszatérjenek az eredeti javaslathoz, és a döntőbizottság tagjai a Filmalap vezérigazgatójának kinevezésével kapják meg mandátumukat.

A Filmszakmai Döntőbizottság tagjai már meg is kezdték a munkájukat, a jobboldali filmes potentátoknál azonban a döntőbizottság összetétele, illetve Vajnáék humánpolitikai lépései kiverték a biztosítékot. A Fideszhez kötődő filmesek nehezményezik, hogy szerintük a korábban az SZDSZ-hez kötődő, de mindenesetre semmiképpen sem fideszes személyek „lepték el” a Filmalapot, ahova Havas Ágnes jelenlegi vezérigazgató is magával hozta kapcsolatrendszerét. Tekintettel a központosított filmfinanszírozásra, név nélkül bárki hajlandó kifejteni véleményét, névvel azonban már szinte senki nem vállalja azt. Kivéve talán Szőcs Géza kulturális államtitkárt, aki a tavalyi év során vívott presztízsharcot Vajnával, ami az államtitkár – saját maga által is elismert – totális vereségével végződött. Szőcs végül jobbnak látta, ha nem ragaszkodik a filmes terület irányításához.

A legjobb magyarországi filmforgalmazó

Nem világos az sem, hogy Vajna ma milyen kapcsolatban áll az általa alapított Intercom Zrt. filmforgalmazó céggel. A filmipari kormánybiztos a parlamenti meghallgatásán és egy Népszabadság-interjúban  is nemes egyszerűséggel a legjobb magyarországi filmforgalmazónak minősítette a saját maga által alapított vállalkozást, amelynek vezetéséről saját állítása szerint a kormánybiztosi kinevezése előtt lemondott. Ennek ellenére olyan nagyra értékeli az Intercom tevékenységét, hogy ezzel az átláthatatlan tulajdonosi hátterű, offshore céggel forgalmaztatná a szakmában gúnyosan “Vajna Studios” néven emlegetett Filmalap által állami pénzből – értsd: az adóforintjainkból – finanszírozott magyar filmeket.

Miközben a Fidesz rendkívül kritkus például a jegybankelnök offshore érdekeltségeivel kapcsolatban, nehezen védhető Vajna „offshore-lovag” mivolta, amire korábban az amerikai Entertainment Weekly is fényt derített, The Boys Who Burned a Billion Dollars (A srácok, akik elégettek egymilliárd dollárt) című tényfeltáró cikkében. A Filmalap és Vajna vállalkozásainak ügyvédje, Pintér Aurél egyben a Világbank pénzügyi szervezete (IFC), valamint több magánnyugdíjpénztár magyarországi képviselője – a Fidesz és a magyar kormány konfliktusai mind a Világbank, mind a magánnyugdíjpénztárak viszonylatában közismertek. Ha Vajna terve sikerül, az azt jelentené, hogy az Intercom Zrt. valódi, ám ismeretlen tulajdonosa belelát az összes magyar filmes cég tevékenységébe, könyvelésébe, számaiba, üzleti titkaiba.

Egymilliárd forintot eltüntetett

Az Intercom Zrt. tulajdonosa egy offshore cég, a Curaçao-ban, a Holland Antillákon bejegyzett Magyar Enterprises. A leányvállalat azonban Magyarországon tevékenykedik, így a cégbíróság felé éves beszámolók leadására kötelezett. Az Intercom Zrt. utolsó nyilvánosan elérhető, 2010-es pénzügyi mérlegének (PDF) tanúsága szerint a cég 2010-ben közel egymilliárd forintos veszteséget produkált. Ezzel párhuzamosan egy év alatt drasztikusan, 2,45 milliárdról 1,48 milliárdra csökkent a vállalat saját tőkéje, ami az egyik legfontosabb céges mutató.

Az Intercom Zrt. 2010-es pénzügyi mérlegének kiegészítő mellékletből (PDF) pedig kiderül, hogy a vállalat hosszú lejáratra nyújtott kölcsönöket további átláthatatlan tulajdonosi hátterű offshore és külföldi vállalatoknak, és több mint egymilliárd forintnyi ilyen követelését írta le, azaz számolta el soha meg nem térülő veszteségként “hosszú lejáratú kölcsönök értékvesztése” címen. Ilyen módon összesen egymilliárd forint hagyta el az országot, szinte adómentesen. Amennyiben ugyanezt az összeget az Intercom Zrt. nem adta volna kölcsön, hanem osztalékként fizette volna ki tulajdonosainak, jelentős magyarországi adóteherre számíthatott volna. Az effajta kölcsönnyújtás nem veszélytelen, hiszen a kölcsönöket odaítélő menedzsmentnek büntetőjogi felelőssége is lehet, amennyiben egy eljárásban bebizonyosodna, hogy már a kölcsön nyújtásakor is egyértelmű volt, hogy nem fogják visszafizetni azt.

Vajna egyéb üzleti vállalkozásai sem kérkedhetnek sikerekkel az elmúlt évek során – az amerikai lejtmenetről a közelmúltban terjedelmes cikkben számolt be a Magyar Narancs. A producer egy belvárosi kaszinóban korábban egy luxemburgi offshore cégen keresztül tulajdonolt üzletrészét az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. vásárolta meg 245 millió forintért, a szintén a kormánybiztos érdekeltségi körébe tartozó Andrássy úti Roberto Cavalli üzlet pedig a közelmúltban bezárt.

(Folytatjuk)

Ha az előzményekre kíváncsi, keresse fel a Hetedik Csapás blogot!

Fotó: innen.


 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr2
 • Hajrá Magyarország,hajrá magyarok.

 • Igy gyűlik a vagyon, nem kell már Amerikába élni, hisz nekik itt is Amerika van. Jól tudnak helyezkedni 

 • Hogyha tényként kezeljük ezt a mondatot:
  “Nem világos az sem, hogy Vajna ma milyen kapcsolatban áll az általa
  alapított Intercom Zrt. filmforgalmazó céggel. A filmipari kormánybiztos
  a parlamenti meghallgatásán és egy Népszabadság-interjúban  is
  nemes egyszerűséggel a legjobb magyarországi filmforgalmazónak
  minősítette a saját maga által alapított vállalkozást, amelynek
  vezetéséről saját állítása szerint a kormánybiztosi kinevezése előtt
  lemondott.”
  akkor nem igaz az hogy Vajna cége síbolt el egymilliárdot.

  Illetve meg kell vizsgálni hogy ki a cég tulaja, vezetője, részvényesei, könyvelője, szabad-e Európában, így Magyarországon is off shore cégeken keresztül kivinni a pénzt az országból, ha szabad akkor az egész cikknek semmi értelme, ha nem szabad, akkor feljelentést kell tenni.

  • Fehererika1

   Budai Gyula még nem tette meg a feljelentést?..csak kérdezem..mégiscsak egymilliárdról van szó.

 • nyuggersínész

  Jó eséllyel indulhat a jövő évi “Magyar Kultúra Nagykövete” vetélkedőn…!

 • Meseutca

  Velem az állam néhány éve az anyám halála miatt is adót fizettetett (ezt az adónemet azóta eltörölték), és gusztustalanul sokat adóztam mindenért, amit nagyon nehéz volt megfizetnem, mert nincs miből.  Viszont az ilyen disznófejű ügyeskedők annyit csalnak, amennyit nem szégyellnek. Öröm itt élni! Köszi magyar állam!

 • Attilabognar

  En drukkolok Andynak

 • Csbandi

  Így kell ezt csinálni elvtársak! Nem sundán, bundán icikét, picikét, félve!
  Hanem bátran durr bele a közepébe, és mindent ami mozdítható!
  Hiszen ez a birka nép vak, és süket, azt csináltok amit akartok, hiszen erre kaptatok felhatalmazást, ezt ígértétek!
  Tényleg birkák ezt akartátok?

 • Sica54

  A cikk mellé tett fotó mindent elmond erről a szuper emberről  és a jó ízlésről!

 • Miért, az eddigi millióit a Jóisten adta? Az ilyen cicababák nem olcsóak ám!

 • toMIKKA

  Ezért rakta ide vagy inkább oda viki,most meg 1ütt röhögnek,visssza kéne mennie oda ahova ment anno,de még az is lehet,hogy kitüntetik.fa..zopó köcsög………….

 • semmitérő

  hát biztos nem a szépségéért szeretik ezt a hazáját elhagyó,aztán visszajövő szemetet.

 • semmitérő

  biztos viktornak is ment a 20 százalék.

  • Gábor Pongrácz

   80

 • Jozsef A.

  A disznófejű nagyúr ! Brávó Viki!

 • Fenyerzso

  dr. Budai ur merre van? Feje nem fordul e nagymértékü hiány felé?
   

 • Ocsipapi

  Ahogy a viccben van:  Mi a korrupció? Az az üzlet, amiből téged kihagynak!

 • Tsesarskij

  Pontosítás végett: ‘The Boys Who Burned a Billion Dollars’ magyarul: a csávók, akik egymilliárd dollárnak vertek a seggére, avagy,  a fickók akik eltapsoltalk egy milliárd dollárt (elköltötték, elpazarolták, eltékozolták, elvesztegették, elszórták, a nyakára hágtak, semmivé tették — de szó szerint, el biztosan nem égették).

 • HÖLGYEK-URAK!AZÉRT NE FELEDJÜK,VOLT OLYAN FILMJE,AMIT TÖBBEN LÁTTAK,MINT A TELJES MAGYAR FILMGYÁRTÁST A FELSZABADULÁS UTÁN CAKLI-PAKLI.SZERINTEM BECSÜLJÜK MEG NAGYJAINKAT!

  • Szerintem meg küljük vissza Amerikába, ott lopja az állam pénzét, ha tudja, ne itt!

 • sutyi227

  Amerikában már nem tudja játszani az eszét, ha annyira jól ment neki minek jött haza. Nagyon vissza tetsző mikor világot járt emberek haza térnek és ők a nagy hazafiak akik játszák a nagy okost. Maradt volna itthon kaladvágyból mint sokan megtettük. Akik eddig itthon gürcöltek most egy ilyen embertől függnek aki még magyarul is elfelejtett beszélni és még mindig töri a MAGYART. Hányan vannak akik nem itt születtek “csak” tanulták a nyelvet és különbül beszélnek. Lehet ez csak nekem vissza tetsző ???

 • Fény Mag
 • Chang Beer

  HIV gyógyszerre költsék, csak ennyit tudok mondani. Jah, meg b@ssz..ák…..eh, hagyjuk a picsába, már káromkodni sincs kedve az embernek.

 • István Tamasi

  Egyre többet kell fizetni a hűbéreseknek.

 • buga jakab

  Máthénál és Békésnél miért nincs megbízási díj??

 • Fröcsögjetek, ocsmány szadobüdöskomcsi férgek! De inkább dögöljetek éhen… :)))

  • Pontosan azt csinálod te rühes bolsi kis patkány! Fröcsögsz! Azt nem értem mondjuk hogy a mocskos kurva anyád miután egy kuka mellett kifosott magából, miért nem baszott a falhoz 🙂

   • Dögölj éhen, te módfelett ocsmány és rendkívül undorító szadobüdöskomcsi féreg! Féregirtást! 🙂

  • Gurtart

   milyen választékos vagy, milyen plasztikusan fogalmazol, szerintem írhatnál egy blogot. Hm?

 • “Emailcím nincs a blogoknál, kommentelni nem lehet”
  Akkor ezt a szart miért nevezik blognak???

  • Gurtart

   ez nem blog, hanem fos. Egy betűben egyeznek és már az sem rossz teljesítmény.
   Ja és olvasottság nem számít…versenyszférában ezek a fosok halva születnének…

 • kelep

  Tehát ha jól látom Lánczi szerződéséből, a havi bruttó 380ezerért 2, azaz kettő darab blogbejegyzést kell leszállítania, minden efölötti darab egyedi díjazású, tehát majd utólag esetleg lehet adatigényelni a havi jövedelmeket.. Nettó 100 rugó minden tetves agitprop írásért az adófizetők pénzéből. Íme, az újabb korrupt kifizetőhely.

 • Boglárka Szuhányi

  Az Új Média Kft. engem is megtalált egy ajánlattal. A Szcientológiai Egyház személyiség tesztjével meoztak le. Mit szól ehhez a katolikus egyház? Ennyit a keresztény kormányunkról.

  Németországban, nemzetbiztonsági okokból, a Szcientológiai Egyház ki van tiltva,

  Az egész magyar kormány propagandája, hozzáállása, módszere is ezen szektára hajaz, meg ahogy látom, a bloggereik írásai is. Szomorú.

 • Mucius Scaevola

  Orbán kecskére bizta a káposztát!Fényüzően élnek Timikével,gondolom közpénzből!ddddddddddddMÉg ilyet meghatározatlan időre kinevezni valakit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • gmihaly

  További részletek a 888-ban.

 • transformer

  Nem véletlen, hogy a francia szakszervezetek egy része “pestis és kolera” közötti választásról beszélt már a második forduló előtt.
  A tőkés gazdaságban soha nem volt demokrácia, még abban a rendkívül korlátozott mértékben sem, ahogy azt a politikai életre vonatkoztatják (ez utóbbit próbálják most védeni a francia médiában). A mai kapitalizmusban a tőke egyre gyakrabban közvetlenül, saját “forgóajtókon” át mozgatott embereivel szállja meg az államot, azt a saját eszközévé téve. A Macron-féle yuppie politikusok, és azok “technokrata” csapatai ennek a látható jelei.
  Aki azt az ostobaságot hajtogatja, hogy az államot úgy kell irányítani, mint egy vállalatot, az egyértelműen minden demokrácia ellensége.
  Ez a fajta irányítás egyébként Magyarországon is jelen van, csak mucsaibb változatban. Ott a gyógyszermultik egyik embere az eü miniszter, nálunk meg egy Parragh-féle csempekereskedő a kormányfő oktatási “súgója”. A potenciális “ellenzék” médiája pedig alig titkolt lelkesedéssel figyeli a Macron-féle társaság térnyerését, világosan jelezve, szerintük kikkel kellene Orbánt leváltani.