Adatigénylések

Andy Vajna blöffölt Joe Eszterhas és Oliver Stone megállapodásáról

A Blikknek azt nyilatkozta a filmipari kormánybiztos, hogy már megállapodott Joe Eszterhas és Oliver Stone magyarországi látogatásáról. Szerettük volna megnézni a hollywoodi sztárok szerződéseit, de kiderült hogy még nem állapodtak meg a tervezett mesterkurzusokról.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egy éve lépett hivatalba Andrew G. Vajna kormánybiztos, megbízatását a közelmúltban hosszabbította meg a kormány határozatlan időre. Azóta Vajna sikerrel megfutamította Szőcs államtitkárt és L. Simon képviselőt, és egy olyan általa alapított, átláthatatlan offshore tulajdonosi hátterű céggel forgalmaztatná az állami pénzből gyártott filmeket, amely egymilliárd forintot tüntetett el az országból adómentesen.

A Blikk reagáltatta Vajnát a cikkünkre, az interjúban Vajna azt állította hogy semmilyen kapcsolatban nem áll az offshore hátterű Intercom Zrt.-vel, és hogy azok támadják, „akik miatt tönkrement a magyar filmipar”. Az eredményeiről szólva azt is elárulta a bulvárlapnak, hogy Joe Eszterhas, Oliver Stone és Luc Besson személyében igazi világsztárokat szeretne meghívni a magyar forgatókönyvírók és filmesek számára tartott mesterkurzusokra. „Joe Eszterhas-zal és Oliver Stone-nal már megállapodtam, Joe március első felében utazik Magyarországra, Oliverrel pedig még nem egyeztettünk pontos időpontot, de ő is érkezik hamarosan. Luc Bessonnal is egyeztettem, neki is tetszett az ötlet, úgyhogy bízom benne, hogy ő is ellátogat hozzánk.” – nyilatkozta a kormánybiztos.

Nyilatkozata nyomán közérdekű adatigényléssel fordultunk a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.-hez azt kérve, hogy küldjék meg nekünk a Joe Eszterhas-szal és az Oliver Stone-nal kötött megállapodások, illetve az ezzel összefüggésben kezelt valamennyi dokumentum másolatát. Válaszlevelében (PDF) Cs. Havas Ágnes vezérigazgató arról tájékoztatott bennünket, hogy nem kötöttek megállapodást sem Joe Eszterhas-sal, sem Oliver Stone-nal, ezért az ezzel összefüggő dokumentumokat nem áll módjukban kiadni. „Amint a tervezett mesterkurzusokkal kapcsolatos szerződések aláírásra kerülnek, készséggel tájékoztatjuk Önöket azok tartalmáról” – áll a levélben.

(Fotó: innen)

Megosztás