Andy Vajna

„Filmesekkel is jóban vagyok” – Kálomista és P. Koltai a Portik-Laborc jegyzőkönyvben

Kálomista Gábor kultúroligarcha egy újabb 420 millió forintos támogatással az Andy Vajna-féle Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) legtámogatottabb producerévé lépett elő. Közben neve felsejlik a Portik-Laborc jegyzőkönyvben is: az Energol Rt. egykori igazgatója a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi főigazgatójának azt mondta hogy „jóban van filmesekkel”, majd pedig Kálomista Majdnem szűz című filmjét és P. Koltai Gábor Megy a gőzös című filmjét emlegeti.

*****

Az áprilisban nyilvánosságra került lehallgatási jegyzőkönyv szerint Portik azt mondta Laborcnak, honlapjain 2,5-3 millió ember között tud kapcsolatot teremteni. Ezután elmeséli, hogy ezt egyszer-kétszer ki is próbálták, „mert filmesekkel jóban van”, majd néhány kitakart név között azt mondja, hogy „akkor volt a Majdnem szűz„, és a Megy a gőzös című filmet is megemlíti. „Akkor azt lereklámoztuk, és hát láthatóan, mérhető eredménye volt ennek, hogy mi mindenkit személyesen megszólítottunk” – tette hozzá a most emberölésre való felbujtással vádolt bűnöző.

Portik és Laborc 2008-ban találkoztak, a Megy a gőzös című filmet 2007-ben mutatták be, a film producere az a P. Koltai Gábor volt, akit 2010 decemberében előzetes letartóztatásba helyeztek, mert a vádak szerint a hozzá és társaihoz köthető filmes cégek mintegy 4 milliárd forintnyi állami támogatást vettek igénybe jogosulatlanul, részben offshore cégek által kibocsátott fiktív számlákkal. A Majdnem szűz című filmet 2008-ban mutatták be, a producere pedig Kálomista Gábor volt. Kálomista és Portik kapcsolata a 2007-ben bemutatott Zuhanórepülés című filmig nyúlik vissza, amelybe Portik is besegített: helyszínt adott a forgatáshoz, és „dialógusokat pontosított” a forgatókönyvben.

Portiknak köze volt a szintén 2008-ban bemutatott, Kaméleon című Kálomista-filmhez is, amelynek elkészítését a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 250 millió forinttal támogatta. A filmmel kapcsolatban felmerült, hogy a főszereplőjét Portikról mintázták, de ezt a film rendezője, Goda Krisztina cáfolta, szerinte csak egy forgatási helyszínhez volt az azóta letartóztatott maffiózónak köze: „Amikor forgatási helyszíneket kerestünk a filmhez, akkor kinéztem egy elegáns belvárosi éttermet, mint az egyik lehetséges helyszínt. Az az étterem az ő érdekeltségébe tartozott, legalábbis Portik adta bérbe kedvezményesen a producernek” – nyilatkozta a rendező. Kálomista külön köszönetet mondott Portiknak a stáblistán. „A Zuhanórepülés című filmnél találkoztam vele először, ott adott bérbe helyszíneket, majd később a Kaméleonnál is segített. Helyszínkeresés közben találkoztunk, de a bérlésen kívül nem volt üzleti kapcsolat” – nyilatkozta az Indexnek a producer.

Az MMKA után az MNF-nél is a legtámogatottabb producer

Kálomista Gábor a napokban a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) legtámogatottabb producerévé lépett elő. Amint az az MNF támogatási listájából kiderül, Kálomista érdekeltége, a Megafilm Kft. három filmmel összefüggésben eddig 706,8 millió forintot nyert az Andy Vajna által jegyzett szervezettől, ezzel pedig magasan előz minden más filmgyártót. A listán jócskán lemaradva, 514 millió forinttal második helyen áll az Unio Film Kft., a harmadikon pedig 350 millió forinttal a Proton Cinema. A Megafilm által elnyert legutóbbi összeg 420 millió forint volt, amit a Kakukkfiók című film elkészítésére ítéltek meg, egy filmre ilyen magas összeget sem kapott eddig senki az MNF-től.

Az MNF-nél a támogatásokat egy 5 fős döntőbizottság osztja, és van egy helyettes tag is, Medveczky Balázs. A bizottság tagja Andy Vajna, akivel Kálomista igen jó viszonyt ápol, ahogy egy másik taggal, Divinyi Réka forgatókönyvíróval is, akivel több filmen dolgoztak együtt. Például a most 420 millió forinttal támogatott Kakukkfiók forgatókönyvét is Divinyi írta. Ez összeférhetetlenséget sejtet, ám az MNF erről azt nyilatkozta, szerintük nincsen szó ilyesmiről, hiszen Divinyi Réka a forgatókönyvet 2011 előtt írta, amikor még nem volt a Filmalap Döntőbizottságának a tagja, ráadásul nem is vett részt a produkció támogatásáról döntő bizottsági ülésen.

A Magyar Nemzeti Filmalap a korábbi szocialista kormányok alatt hasonló szerepet játszó Magyar Mozgókép Közalapítványt (MMKA) váltotta fel, ahol a Kálomista-család cégei szintén kiemelkedően teljesítettek. A korrupció-gyanús ügyeket jócskán felvonultató szervezettől a producer és felesége érdekeltségei összesen 1,5 milliárd forint állami támogatást nyertek el, mely összeggel itt is bekerültek a legtámogatottabbak közé. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a 2010-es kormányváltás után vizsgálta az MMKA támogatási gyakorlatát. A hivatal 1,1 milliárd forintnyi támogatás megítélését és felhasználását ellenőrizte, és bár a magáncégek között a Megafilm volt az egyik legtámogatottabb a vizsgált időszakban, a cég pályázatai mégis teljesen kimaradtak a vizsgálati szórásból – ráadásul úgy, hogy a Megafilmnek a KEHI által ellenőrzött támogatástípusok szinte mindegyikében volt nyertes pályázata.

Korábbi cikkeink a témáról

„Magát is most megfojthatnám” – Kálomista Gábor és az állam pénze II.

Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak

“Nagyon jó vagyok” – Kálomista Gábor és az állam pénze

Közzétesszük a filmes adóslistákat

MMKA-dosszié: Kálomistáék milliárdját nem vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal

Megátalkodottan titkolja közérdekű adatait az MTVA – megint bepereltük

Mérték médiaelemzés: Mecénások kérték

216 millióért rendeltek Kálomistától tévésorozatot

A KEHI illetékese arra a kérdésünkre, hogy hogy maradhatott ki teljesen a Megafilm az elszámoltatásból, azt közölte: “az Ön által említett gazdasági társaság pályázatai mellett további 2957 pályázat sem került kiválasztásra, tekintettel arra, hogy a rétegen belüli kiválasztás az ellenőrzési szakmai szabályoknak megfelelően véletlenszerűen történt.”

További üzleti sikerek

Kálomista Gábor cége nemcsak a Magyar Nemzeti Filmalapnál tarol, a Médiatanács irányából az összes pályázó közül a Megafilm kapta a második legtöbb támogatást (122,5 millió forintot), az összes támogatás majdnem felét három vállalkozás nyerte el, köztük a Megafilm. A Megafilm emellett az MTVA egyik legnagyobb külső beszállítója. Kálomista cége a Hacktion és a Munkaügyek című sorozatokat gyártja a köztévének – a Hacktion első három évada 1,1 milliárd forintba került és szerény nézettséget hozott, ennek ellenére elindul a negyedik évad is. A Munkaügyekből eddig 54 rész készült el, ez további 486 millió forintba került. Kálomista Gábor nem csak alvállalkozóként kötődik az MTVA-hoz, itt dolgozik két fia, és felesége, Kálomista Zsuzsanna is, utóbbi archívum és tartalomkereskedelmi igazgatóként.

Oroszi Babett

 

Megosztás