dezinformáció

Mikrochip a vakcinában, félmilliós békemenet – ezek voltak a legnépszerűbb álhírek idén

Az idei év is bővelkedett az álhírekben, a nemzetközi és hazai sajtóban egyaránt. Összegyűjtöttük, hogy melyek voltak azok a dezinformációs trendek, amelyek a közbeszédet uralták 2021-ben, de a legabszurdabb összeesküvés-elméletekről is beszámolunk. Éves összefoglalónk következik.

Nemzetközi dezinfó

Az aktuális dezinformációs trendek mellett az EUvsDisinfo adatbázisából arról is képet kaphatunk, hogy az idei  évben milyen témák domináltak az oroszbarát médiumokban. Beszédes adat, hogy az oldal 2015-ös megalakulása óta több, mint 13 ezer álhírt azonosítottak, ezek közül közel háromezret az idei évben.

Az álhírek középpontjában idén legtöbbször Ukrajna állt, Az eddig összegyűjtött több, mint 13 ezer álhírből nagyjából 5 ezer foglalkozott az országgal, de az idei álhírek harmada is valamilyen formában kötődik Ukrajnához.

Forrás: EUvsDisinfo

A másik fontos helyszínt a Belarusz Köztársaság szolgáltatta, de természetesen az Amerikával, és általánosságban véve a hanyatló Nyugattal kapcsolatos történetek is rendre előkerültek.

A témák közül nem meglepő módon idén is a járvány, pontosabban inkább a koronavírus vakcina volt a legnépszerűbb. A Kreml-barát sajtótermékek több alkalommal vakcina-háborút emlegettek a Szputnyik V oltóanyag kapcsán, azt állítva, hogy a Nyugat dezinformációs kampányokat indított ellenük. Néhány álhír azonban még ennél is tovább ment, és arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok azért utasították el a Szputnyik V megvásárlását, mert a lakosság megölését tervezik.

Egy különösen érdekes konteó arról igyekezett meggyőzni az embereket, hogy a koronavírus elleni vakcinában 5G chip található. A leleplezést ígérő, a vakcinákban található 5G chip áramköreit bemutató ábra valójában egy gitárpedál kapcsolási rajzát mutatta be.

Forrás: Twitter

De volt példa arra is, hogy azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a vírust mesterségesen terjesztették el, annak érdekében, hogy egészségügyi diktatúrát hozzanak létre, a Nyugatról Afrikába érkező oltásokról pedig olyan hírek terjedtek, hogy a lakosság sterilizálására akarják használni őket. Sőt, az összeesküvés-elmélet hívők Bill Gates befolyását vélték felfedezni a vírus mögött.

Újabban pedig, az omikron variáns terjedésével olyan cikkek is megjelentek, amelyek szerint jelenleg egy összehangolt kampánynak lehetünk szemtanúi, melynek során a média és a politikusok arról akarják meggyőzni az embereket, hogy az új variáns teljesen ártalmatlan. A cél nem más, mint az egész világ megfertőzése.

Az elmúlt év fontosabb politikai eseményeit is jól lehetett követni a dezinformációs mesékből. Az egyik első ilyen a Capitolium ostroma volt, amelynek kapcsán jól összehangolt, kitervelt támadást emlegettek az orosz álhírek a leköszönő elnök és szavazótábora ellen, a háttérben pedig a háttérhatalom képe is felsejlett. Több cikk pedig azt sugallta, hogy nem elég, hogy választási csalást követtek el annak érdekében, hogy eltávolítsák Trumpot az elnöki székből,  a békés tüntetőket is rávették a Capitolium megrohamozására.

Érdekes volt megfigyelni, hogy a hazai dezinformációs narratívák sok esetben követték az orosz mintát. A Capitolium ostromának televíziós ábrázolásával kétrészes cikksorozatban is foglalkoztunk, az első részben a közmédiát, azt követően pedig két másik, Fidesz-közeli csatornát vizsgáltuk meg, bemutatva, hogyan változott a kommunikáció, és természetesen a hamis, félrevezető állításokra is rávilágítottunk.

A propaganda magyar hangja egy női hümmögés: a Capitolium ostroma a jobboldali tévében | atlatszo.hu

Élő adásban szedték le a hangot a Hír Tv-ben az amerikai partnertévé adásáról, amikor Donald Trump elnök a Capitolium ostromában betöltött felelősségéről kezdtek beszélni. A jobbos tévés kedvenc szakértői összevissza beszéltek, ifjabb Lomnici Zoltán közölte, hogy a Capitolium a „deep state”, Nógrádi György viszont váratlanul kiállt Trumppal és a műsorvezetővel szemben is.

A megmérgezett Alekszej Navalnij visszatérése Oroszországba, majd a börtönbüntetése kapcsán kitörő tiltakozáshullám is reakcióra késztette az álhírgyárakat. Jellemző volt a számokkal való trükközés, az állami csatorna például arról számolt be, hogy Navalnij-hívei nem tudtak elég embert mozgósítani, de önmagában a kudarcba fulladó tiltakozáshullám is kedvelt dezinformációs anyag volt. Ezt követően a Kreml Navalnij feleségét vette célba egy összehangolt lejárató kampánnyal.

Az Athénból Vilniusba tartó Ryanair-gép minszki eltérítése is hasonló mintázatot követett, a vádak tagadása után új magyarázattal rukkolt elő a propagandasajtó, azt állítva, hogy a belorusz állam megmentette Európát egy terrortámadástól.

Emellett a már korábban is megfigyelhető taktikákat vetették be a Kreml álhírgyárai: az oroszok áldozati szerepben való bemutatása (a Nyugat ok nélkül az ország ellen van), a kényszeres bűnbakkeresés, a felelősség hárítása a megkérdőjelezhető politikai lépések kapcsán mind-mind visszatérő eleme volt az idei álhíreknek.

Ismét olvashattunk egészen bizarr összeesküvés-elméleteket is: a globális elit ördögi tervei a világ leigázására, a folyamatos erkölcsi hanyatlás csak a jéghegy csúcsa volt, az orosz sajtószabadság felmagasztalása és a nyugati média cenzúrájának szembeállítása, a genderideológia veszélyei is sok álhírben kaptak szerepet. Utóbbi kapcsán például a Biblia betiltásával riogattak a cikkek.

Hazai dezinfó

A koronavírus járvány 2021-ben is népszerű téma volt a hazai közbeszédben is, így számos álhír megjelent a témában. A járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás, a változatos konteók továbbra is fénykorukat élik: a meddőséget okozó koronavírus-vakcináktól kezdve a rákkeltő PCR tesztekig számos, teljességgel megalapozatlan hír terjedt a magyar internetezők körében.

Nagy visszhangot váltott ki az az elmélet is, miszerint forró víz hatására láthatóvá válnak az orvosi maszkokban található férgek – egyesek szerint nanorobotok, amint a maszk felszínén mozognak. A téma népszerűségét kihasználva maga Gődény György is készített egy videót „az egészségre ártalmas szájmaszkokról”.  De maga a kormány is hozzájárult az álhírek terjesztéséhez az ellenzék oltásellenesnek bélyegzésével. Megtudhattuk, hogy az ellenzék – Gyurcsánnyal az élén – azt szeretné, ha minél súlyosabb következményekkel járna a járvány. Egy másik cikk  pedig egyenesen arról írt, hogy Gyurcsányék akár emberéleteken is hajlandóak lennének átgázolni a hatalom megszerzése érdekében.

Februárban az oltással kapcsolatos félreinformálások, megtévesztések működését vizsgáltuk meg közösségi médiás posztok alapján, és a vakcinával kapcsolatos konteókról is írtunk.

A kommentháborúkban sok a fenntartás az orosz és a kínai koronavírus-vakcinákkal szemben | atlatszo.hu

A százötvenezer Facebook-interakciót vizsgáló kutatásunk azt támasztja alá, hogy súlyosan megosztottak a magyar emberek a kínai és az orosz koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos hírek mentén, a kormányzati vagy ilyen kötődésű oldalak népszerűsítő hírposztjai dacára. A kormányzat vakcinaügyi hitelessége emiatt még a mögötte álló párténál is gyengébbnek tűnik.

A két kétségkívül legnagyobb érdeklődésre számot tartó hazai esemény az ellenzéki előválasztás, a Pegasus lehallgatási botrány volt. A kormányzati kommunikáció mindkét esetben izgalmas példákat szolgáltatott a félretájékoztatásra.

A Pegasus-üggyel részletesen is foglalkoztunk júliusi dezinformációs összefoglalónkban, ahol megírtuk, hogy az elhallgatás után koholt vádakról beszélt a Fidesz-közeli sajtó, végül pedig eljutottunk odáig, hogy Soros Györgyöt, illetve az amerikai titkosszolgálatot tették felelőssé a történtekért.

Heti dezinfó – A Pegasus-ügy mögött Soros áll, Amerikában a szabadkőművesek a világ leigázására törekednek

Ezen a héten sem maradtunk álhírek nélkül. A nemzetközi színtéren ezúttal az abszurd összeesküvéselméletek és a koronavírus-vakcina került előtérbe, nálunk…

Az ellenzéki előválasztást sem tartották sokáig elég jelentős eseménynek ahhoz, hogy beszámoljanak róla. Később a „baloldali előválasztásnak csúfolt komédiáról” beszéltek, ami még az ellenzéki szavazókat is hidegen hagyta. Aztán jött az azóta is vissza-visszatérő kommunikációs stratégia, a jól bevált Gyurcsányozás.

Heti dezinfó – senkit nem érdekel az ellenzéki előválasztás, és különben is Orbán nyert

Újabb hónap, újabb álhírek! Dezinformációs összefoglalónkból kiderül, hogyan dolgozza fel a kormányközeli média az ellenzéki előválasztást (már amikor éppen nem…

A kormánypropaganda számára váratlanul sikeres ellenzéki előválasztási mobilizáció után muszáj volt sikert felmutatni és érzékeltetni, hogy tömegek állnak Orbán Viktor mögött. Az október 23-i rendezvény után az Orbán-kormány pártlapja arról írt, hogy közel félmillióan lehettek az idei Békemeneten. A Dotoho blog tömegbecslése szerint azonban legfeljebb hetvenezren vettek részt, és a demonstrálók jelentős részét szervezetten buszoztatták a helyszínre.

Nem félmillióan, legfeljebb hetvenezren vehettek részt a 2021-es Békemeneten

Legfeljebb hetvenezer ember vett részt a 2021 október 23-án megrendezett úgynevezett Békemeneten. Ez a létszám nagyjából tízezer fővel több, mint a négy évvel ezelőtt megtartott hasonló elnevezésű rendezvényen résztvevők létszáma. Miközben akkor és idén is a kormányzati propaganda „sok százezres” felvonulásról beszélt. A külföldről érkező vendégek részaránya ugyanakkor idén magasabb volt, mint négy éve.

A Political Capital cikkében az összes, geopolitikai töltetű dezinformációs narratívát összegyűjtötte októberben:

Márki-Zay, az ügynök: Amerika-ellenes dezinformáció az előválasztási kampányban

Az ellenzéki előválasztásra reagálva a kormányoldal nemcsak a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony nevű, majd Márki-Zay Péter győzelme után átnevezett petícióval,…

Szopkó Zita

Megosztás