dezinformáció

Heti dezinfó – A Pegasus-ügy mögött Soros áll, Amerikában a szabadkőművesek a világ leigázására törekednek

Ezen a héten sem maradtunk álhírek nélkül. A nemzetközi színtéren ezúttal az abszurd összeesküvéselméletek és a koronavírus-vakcina került előtérbe, nálunk pedig a Pegasus-botránnyal kapcsolatos kormányzati narratívák érdemeltek kiemelt figyelmet. Heti dezinformációs összefoglalónk következik!

Társadalmi célú hirdetés

Hazai dezinfó

A hazai színtéren ezúttal a múlt hétvégén kirobbant Pegasus-botrány tarolt. Az alapügynél (miszerint Magyarország is vásárolt az izraeli kémprogramból, amit újságírók és jogvédők megfigyelésére is használtak) már csak az volt érdekesebb, hogy hogyan reagáltak a hírre a kormánypárti képviselők és a kormányközeli lapok. Az ügyről mi is beszámoltunk az Átlátszón:

Világszerte bevetették a Pegasus kémprogramot, újságírókat és jogvédőket is lehallgattak

Magyarországon Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója sötét fegyverüzleteket leplezett le; Indiában Paranjoy Guha Thakurta az üzleti és politikai összefonódásokat vizsgálta;…

Kétségkívül érdekes megfigyelni, hogyan változott a kormányzati narratíva. A vasárnap, azaz 18-án kirobbant botrányról a magyar szál ellenére jó ideig hallgatott a kormánypárti sajtó és az állami hírügynökség, az MTI is. Csak másnap kezdtek el cikkek megjelenni a témában, amelyek először csupán röviden egy „okostelefonos lehallgatási ügyről” ejtettek szót.

Az MTI például az első említést a Pegasus-botrányról hétfő délben tette, de arról nem igazán számolt be, hogy magyar vonatkozása is van az ügynek arra egyedül egy Dobrev Klára-sajtótájékoztató összefoglalójából lehetett következtetni. Hasonló volt a helyzet a kormányközeli lapok esetében is.

Első lépés volt a hallgatás, majd ezt követően igyekeztek meggyőzni az olvasókat arról, hogy csupán koholt vádakról van szó. Természetesen előkerült a kormány által évek óta a magyarok első számú ellenségének kikiáltott Soros György neve is. Megtudhattuk például a Magyar Nemzet cikkéből, hogy az ügyet a magyar kormány lejáratására próbálja meg felhasználni a baloldal, a háttérben pedig a Soros-hálózat nyomai bukkannak fel. Jellemző narratíva volt a Magyarország, esetleg a kormány ellen indított szándékos támadás, Soros (vagy az amerikai titkosszolgálatok) szervezésében zajló lejárató kampány.

A Pesti Srácok pedig egyenesen arról írt, hogy a Guardian „őrült konteóval érkezett meg a 2022-es magyarországi választási kampányba”, a kémbotrány „a nyugati liberális média végtelen képzelőerejének szüleménye”, amit azért vettek elő, mert nem találtak más támadási felületet a kormánnyal szemben. Emellett a cikket közlő nemzetközi és magyar sajtóorgánumokat is igyekeztek hiteltelenné tenni a kormányközeli lapok, kiemelve, hogy a Soros-hálózat szervezeteiről van szó. Bayer Zsolt egyenesen úgy értékelte a lehallgatási botrányt, hogy Magyarország támadás alatt van az „LMBT-lobbi” feltartóztatása és a migránspolitikája miatt.

Délután pedig arról lehetett olvasni egy titkosszolgálati szakértőt megszólaltató cikkben, hogy egy csúcstechnológiás kémszoftver nem hagyna nyomot a telefonokon. Ennek látszólag ellentmondva arról is beszámolt az Alapjogokért Központ szakértője, hogy semmi hírértékű nincs a megjelent cikkben, ám azt igyekezett hangsúlyozni, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a hatályos törvények alapján végzik a munkájukat.

Szerdán azonban irányt váltott a kommunikáció: a Magyar Nemzet cikke például a kormánypárti sajtó által korábban hiteltelennek kikiáltott CitizenLab 2018-as kutatásáról számolt be, amivel arra mutat rá, hogy több európai országban használták a Pegasust – kiemelve, hogy a három évvel ezelőtti listán Magyarország nem szerepelt.

A CitizenLab 2018-as kutatása (forrás: Magyar Nemzet)

Hasonló irányváltás figyelhető meg a kormányzati nyilatkozatokban is. Amint a Telex írja, az óvatos visszautasítás után, miszerint senkinek nincs tudomása arról, hogy a kormány vett volna a kémprogramból, mostanra az egymásra mutogatás, illetve a konkrét válasz kerülése lett a stratégia.

Azt azonban eddig még senki sem jelentette ki konkrétan, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal sosem vett a kémszoftverből, ahogy érdekes módon ezúttal az álhírezés is elmaradt, ami pedig gyakori taktikája a kormányoldalnak.

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo heti hírleveléből  a nemzetközi dezinformációs narratívákról is tájékozódhatunk. Kiderül, hogy a járvány továbbra is bőven szolgálat alapanyagot az orosz álhírgyárak számára, sőt, kétségkívül abszurd dezinformációs narratívák is előtérbe kerültek. Tökéletes példa erre az a teljességgel megalapozatlan állítás, hogy Donald Trumpot az amerikai háttérhatalom távolította el hivatalából. Ugyanilyen távol áll a valóságtól az is, hogy Soros György alapítványán keresztül irányítja az ember- és drogkereskedelmet világszerte.

De olyan álhírről is olvashattunk, amely szerint a modern szabadkőművesek (akik az amerikai elnökökkel is kapcsolatban vannak, sőt, valójában a mindenkori elnök irányítja őket) a világ leigázásán, illetve egy globális diktatúra létrehozásán mesterkednek.

Néha azonban nemcsak az az árulkodó, amiről szólnak a hírek, hanem az is, amit a Kreml-barát média elhallgatna. Ezt a stratégiát látjuk a jelenlegi oroszországi koronavírus-járvány kapcsán is. Az országban június közepén kezdett el ismét nőni a megbetegedések és a halálesetek száma, jelenleg átlagosan 26 ezer fertőzöttet regisztrálnak naponta (a csúcs tavaly decemberben volt, akkor az új esetszámok majdnem elérték a 30 ezret). Mindezt a Kreml-barát média alig említi.

A helyzet az oltásokkal sem kedvezőbb, mindössze 15% az átoltottság, addig az EU-s átlag 30% körül mozog, ami nem is csoda, hiszen az országban az állami irányítású média is aktívan hozzájárul a vakcinákkal szembeni bizalmatlanság növeléséhez, például az olyan álhírekkel, amelyek szerint a vakcinák kifejlesztésének titkos célja a népesség csökkentése volt.

De természetesen az „oltakozási kedv” csökkenésére is megvan a Kreml válasza: szerintük ugyanis a Nyugat a hibás a tömeges oltás elmaradásáért Oroszországban.

Árulkodó, hogy az EUvsDisinfo adatbázisa összesen több mint 860 esetben azonosított koronavírussal kapcsolatos álhíreket, a legújabb narratíva szerint például a vírus nyugati vagy amerikai  fegyver. A legújabb dezinformációs mesék pedig cionista összeesküvést sejtenek a háttérben, amelynek célpontja Kína, Oroszország és Irán.

A vakcinákkal kapcsolatos álláspont sem változott: a Sputnik V propagálása mellett folytatódik a nyugati vakcinák elleni lejáratókampány is. A Kreml-közeli oligarcha, Konsztantyin Malofejev irányítása alatt álló Geopolitica.ru például a PfizerBioNTech vakcináról úgy nyilatkozott, hogy „még a COVID-19-nél is veszélyesebb.”

Szopkó Zita

Címlapkép: Átlátszó gyűjtés, Magyar Nemzet, Mandiner, 888.hu, Pesti Srácok, Hirado.hu cikkei alapján

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás