dezinformáció

Leginkább orosz propagandáért járnak a magyar felhasználók a Telegramra

A Telegram névtelen online azonnali üzenetküldő alkalmazás lett a dezinformáció, a szélsőséges ideológiák és az orosz hátterű információs hadviselés fő játéktere. Magyarországon az alkalmazást még viszonylag kevesen használják, de már magyarul is megjelentek rajta olyan csatornák, amelyek szervesen illeszkednek egy európai dezinformációs hálózatba.

Az elmúlt félévben 13 ország oknyomozói, köztük az Átlátszó újságírói is elemezték a dezinformáció, a propaganda és a szélsőjobboldali tartalmak terjedését a közösségi és egyéb internetes hálózatokon Európában. A vélemények radikalizálásának ökoszisztémája a mainstream közösségi hálózatokról egyre inkább rejtettebb kommunikációs eszközre helyeződött át.

A Telegram anonim üzenetküldő alkalmazás rendelkezik a közösségi hálózatokra jellemző egyes elemekkel: követhetők rajta nyilvános csatornák, és csoportokban beszélgethetnek egymással a felhasználók.

Az elmúlt években a Telegram mások mellett az orosz propagandisták, a bal- és jobboldali radikálisok, az amerikai QAnon és az összeesküvés-elméletek terjesztőinek fontos eszközévé vált Közép- és Kelet-Európában és azon túl.

A Firehose of Falsehood csapat projektjében oknyomozó újságírók közel 18 000, főként közép- és kelet-európai hatású Telegram-fiókot (csatornát és csoportot) elemeztek, hogy kiderítsék, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a felhasználók.

A hazugság csatornái: így kapcsolódnak össze a dezinformációt terjesztő oldalak | atlatszo.hu

A Hazugság Csatornái projekt egy interaktív vizualizáción mutatja be a közép- és kelet-európai országok dezinformációt közlő weboldalai közötti összefüggéseket. Az összefüggéseket a bejövő (vagyis más webhelyen az adott domainre mutató) és a kimenő (vagyis az adott domainről más webhelyre mutató) linkek alapján rajzoltuk fel.

Már nemcsak a posztszovjet blokkban népszerű

Az orosz alapítású Telegram a harmadik legnagyobb kommunikációs platform a WhastApp és a Messenger után. Valamivel több mint 700 millió felhasználó használja világszerte. Alapítói két testvére, Pavel és Nikolai Durov, akik jelenleg Dubaiban élnek. Pavel Durov a Telegram egyedüli tulajdonosa, vagyonát 15,1 milliárd dollárra becsülik. Pavel Durovot néha az orosz Zuckerbergnek nevezik, mivel Ilja Perekopszkijjal együtt ő volt a VKontakte hálózat alapítója. A VKontakte mostanra állami tulajdonba került, miután Durov hatósági nyomás hatására 2012-ben eladta részvényeit.

A Telegram legtöbb felhasználója Oroszországban, Ukrajnában és a Független Államok Közösségének más országaiban él. Egyik fő előnye a kommunikáció titkosítása és a felhasználók anonimitása.

A Telegram ezekben az országokban fontos terepe lett az üldözött ellenzéki szerveződéseknek, rajta keresztül tudták sokan követni például a fehéroroszországi és iráni tüntetésekről szóló információkat, és olyan híreket és fényképeket osztottak meg, amelyeket máshol nem tudnának biztonságosan közzétenni.

Azonban a tartalom-ellenőrzés hiánya miatt a Telegram a szélsőséges és terrorista csoportok népszerű kommunikációs csatornájává is vált.

A vállalat nem ad tájékoztatást az egyes országok felhasználóinak számáról, de a Stata jelentése és mások szerint a Telegram nem csak Oroszország és Ukrajna hálózata. Európában az internetezők mintegy ötöde használta már, Németországban legalább 21,3 százalék, Olaszországban pedig 46,5 százalék.

Az Orosz Hírek népszerű, Trump keveseket érdekelt

A Firehose of Falsehood újságírói csapata több mint 13 kelet- és közép-európai ország Telegram-csatornáinak katalógusát készítette el, köztük Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szerbia, Románia, Bulgária, Magyarország, Horvátország, Lettország és Litvánia csatornáit. Minden országban a legnépszerűbb Telegram-csatornák és csoportok némelyike a szélesebb körű dezinformációs ökoszisztéma része: az alt-right szcénához, akár a Kreml-barát csoportokhoz vagy az oltásellenes mozgalomhoz kötődnek.

Forrás: vsquare.org

A vizualizáció a katalógusunkban szereplő, több mint 10 000 taggal rendelkező csoportokat és csatornákat vizsgálja, és feltárja a kapcsolataikat, ha vannak ilyenek, azon esetek alapján, amikor az egyik csoport vagy csatorna legalább egyszer megosztotta egy másik csoport vagy csatorna bejegyzéseit. A csomópontok méretét a tagok száma határozza meg.

Magyarországon a dezinformációs hálózat legnagyobb csatornájának, az Orosz Híreknek 15 ezer rajongója van – ez egyben az egyik legtöbbet követett magyar Telegram-csatorna is.

Ugyanakkor Magyarországon az alkalmazás még kevésbé ismert, elsősorban csak a szélsőjobboldali szubkultúrában használják: nem véletlen, hogy olyan szervezetek, mint az Identitás Generáció vagy a Légió Hungária szintén jelen vannak az oldalon, igaz, csak 1-2 ezer követővel.

A Political Capital tavaly írt a Telegramon található magyar konteós csoportokról. Ezeket a közösségeket láthatóan a koronavírus-járvány és a 2020-as amerikai elnökválasztás körüli összeesküvés-elméletek inspirálták. Köztük voltak a Donald Trumpot messianisztikus figuraként tekintő Qanon mozgalom magyar hívei is. Azonban a magyar csoportok már akkor sem mozgattak meg sok embert, a tagok, követők létszáma jellemzően a néhány százas nagyságrendben maradt. Mostanra a tavaly bemutatott csoportok nagy része megszűnt.

Pillanatkép a Telegramon működő magyar összeesküvéselmélet-hívő csoportokról – PC

Az internet és a közösségi média megjelenése soha nem látott terepet biztosít a dezinformáció, a fake news és az összeesküvés-elméletek hatékony terjedésének. De mi a helyzet itthon? Hogyan néz ki az összeesküvés-elméleteket valló magyar közeg?

Magyarországgal szemben a Telegramot széles körben használják a német nyelvű országokban. Ausztriában és Németországban közel negyedmillió felhasználó iratkozott fel például a szélsőjobboldali AUF1 TV (Alternatives, unabhängiges Fernsehen – Alternatív, független televízió) csatornára. Az AUF1 köthető az Alternatíva Németországnak (AFD) populista párthoz. A csatorna követőinek száma 2021 közepén 70 000 felhasználóról 2023 elejére negyedmillióra nőtt, amit segített az, hogy az „alternatív” média teljes hálózata egymásra hivatkozik és egymás tartalmát népszerűsíti.

Betiltott weboldalak menedéke

2022 februárjában a KommAustria, az osztrák médiafelügyelet az AUF1 tartalmát „az osztrák médiatörvény szerinti normákat sértőnek” minősítette, és vizsgálatot indított. Az osztrák belügyminisztérium, amelyet az ARD német közszolgálati műsorszolgáltató 2022 végén az AUF1TV-vel kapcsolatban megkérdezett, megerősítette: „A műsorszolgáltató témaválasztása miatt feltételezhető, hogy a szélsőséges vagy összeesküvés-elméleti nézőkre bizonyos befolyást gyakorol. Eddig azonban nem volt kimutatható alkotmányellenes vagy bűncselekményt megvalósító tartalom”. A gyakorlatban azonban nem sok lehetősége van az osztrák államnak a külföldi szerveren üzemelő csatorna elleni fellépéshez.

Lengyelországban az Ocalić życie (Életmentés), amely egyéb tartalmak mellett a QAnonhoz kapcsolódó összeesküvéseket terjeszt, közel 30 000 előfizetőt ér el. A lengyel társadalom általános oroszellenessége ellenére lengyelül is elérhetők az orosz propaganda terjesztésével foglalkozó csatornák, ezek közé tartozik a Niezależny Dziennik Polityczny és a News Front Polska, amelyek a korábbi jelentések szerint kapcsolatban állnak a Kreml befolyásolási műveleteivel. Ezek honlapként is léteznek, ám ezeket a lengyel hatóságok blokkolták, amikor kitört az ukrajnai háború. Azóta viszont aktívan fejlesztik jelenlétüket a Telegramon, és havonta több száz új előfizetőt szereznek.

Csehországban az Absurdni svet (angolul Absurd World) csatorna hasonló méretű volt, mint a lengyel Ocalić Życie. A tartalom számos német oldalra linkelt, köztük az RT (Russia Today) német változatára és a News Front orosz dezinformációs oldal német változatára. A CZ 24 NEWS nevű Telegram-csatornának csaknem 23 000 előfizetője van, és az egyik legnagyobb cseh-szlovák összeesküvéses honlaphoz tartozik.  Számos ilyen csatorna közönsége akkor nőtt meg, amikor a cseh internethatóság, a CZ.NIC az ukrajnai orosz inváziót követően blokkolt néhány Kreml-barát weboldalt.

Szlovákiában a legnagyobb Telegram-csatornát elemző riporterek a szélsőjobboldal egyik ismert képviselője, Danny Kollar, több mint 50 000 követővel. Hasonlóan befolyásos az Infovojna csatornája (43 359 feliratkozó), egy dezinformációs szerver, amely az Orosz Hírfront tartalmát és narratíváját terjeszti. A Hírfront szlovákiai változatának több mint 31.000 előfizetője van.

A legnagyobb szerb Telegram-csatorna Dejan Beric személyes csatornája, aki egy oroszbarát szerb katona, aki az önjelölt Donyecki Köztársaság oldalán harcolt, és jelenleg az orosz hadsereg számára szerb önkéntesek toborzásával foglalkozik. Csatornájának több mint 86 000 feliratkozója van. A szomszédos Bulgáriában az egyik legnagyobb csatorna a Bolgár Katonai Unió „Vasil Levski”” több mint 11 000 előfizetővel. A csatornát egy Oroszországhoz kötődő félkatonai szervezet működteti.

Dezinformációs központ Németországban

A vizsgált Telegram-csatornák hálózatát felrajzolva látható, hogy a német Telegram-csatornák és -csoportok központi szerepet töltenek be a dezinformáció terjesztésében Kelet- és Közép-Európában.

A német nyelvű dezinformáció növekvő aktivitása jelentős hatással van a nagyszámú európai közönségre, hiszen a német csatornák tartalmait széles körben osztják más közép- és kelet-európai alternatív honlapok és Telegram-csatornák.

A hatást fokozza, hogy Németországból szerkesztenek angol nyelvű álhírcsatornákat is, például a Disclose TV-t.

A kutatás elkészülése előtt a Telegram reagált a Firehose of Falsehood csapat kérdéseire arról, tudnak-e a platformon terjedő dezinformációról, és ha igen, fellépnek-e ellene. A Telegram válaszában azt írta: a platform „nem használ algoritmikus feedeket, hogy tartalmakat ajánljon a felhasználóknak. Így a nem ellenőrzött forrásból származó tartalmak nem jutnak el azokhoz a felhasználókhoz, akik nem keresik aktívan.”

Hozzátették azt is, hogy a Telegram egyedülálló forrása az üldözött független információknak, az orosz felhasználók például rajta keresztül hozzáférhetnek a Kreml által betiltott hírcsatornákhoz, mint például a Meduza oknyomozó portál, a BBC orosz kiadása, vagy akár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos oldala. A Telegram emellett az uniós szankciókat betartva blokkolja az RT és a Szputnyik csatornáihoz való hozzáférést az EU-ban élő felhasználók számára.

Zubor Zalán

A Firehose of Falsehood projektet az Investigace.cz cseh, és a VSquare.org közép-európai oknyomozó műhelyek koordinálják. A projektben részt vevő újságírók listája: Josef Šlerka, Investigace.cz, Cseh Köztársaság, Anna Gielewska, VSquare, Lengyelország, Anastasiia Morozova, Frontstory, Lengyelország, Anja Vladisavljević, Oštro, Horvátország, Hrvoje Perica, Oštro, Horvátország, Katarina Bulatović, Oštro, Szlovénia, Iulia Stănoiu, Context.ro, Románia, Karin Kőváry Sólymos, ICJK, Szlovákia, Marija Vučić, KRIK, Szerbia, Atanas Tchobanov, BIRD.BG, Bulgária, és sokan mások. A cikk angol változata itt olvasható.

Megosztás