dezinformáció

Főszerkesztője egykor hídra mászott Gyurcsány ellen, most informatikai csalási ügyben lehet érintett a kamuhíroldal

Informatikai csalási ügyben érintett az agresszív álhíroldal mindenszo.hu: a rendőrség nem találja az elkövetőt, aki a feljelentő szerint a kattintásvadász kamuhírszájt korábbi munkatársa lehetett. Egy másik, a médiában a Mindenszó főszerkesztőjeként szereplő férfi korábban a Szabadság hídra mászott fel azért, hogy Gyurcsány ellen tiltakozzon. 

Egyelőre nem találja az elkövetőt a rendőrség abban az informatikai csalási ügyben, amiben a mindenszo.hu nevű agresszív álhíroldal is érintett. Az ügyben János, egy magyar internetes kisvállalkozás többségi tulajdonosa tett feljelentést 2018-ban, miután észlelte, hogy megrövidítették mintegy 3,5 millió forinttal.

Tavaly írtunk arról, hogy a mindenszo.hu a magyar internet egyik legdühödtebb, leghisztérikusabb címeit és politikai véleményeit közlő, sajtótermékként be nem jegyzett, magát „politikailag inkorrekt blognak” nevező megtévesztő szájt.

Az oldalon – ahol a rovatok között olyan gyöngyszemeket találni, mint az „Invázió” és a „Liberális agyhalál” –, naponta átlagosan 6-10 cikk jelenik meg. Többségük kormányközeli lapok cikkeinek, illetve politikusok Facebook-posztjainak újraközlése. A cikk címét (és a címlapképet) figyelemfelkeltőbbre, hisztérikusabbra hangolják. Ezeket egészítik ki a „mindenszo.hu” aláírással közölt kurta, dühödt véleménycikkek.

A taktika úgy tűnik, beválik: az eredetinél agresszívabb címekkel ellátott cikkek hasítanak a Facebookon, ahogy arra az Index már 2018-ban is felhívta a figyelmet. A kattintások pedig pénzt hoznak a tulajdonosnak: az oldal tömve van Google-hirdetésekkel, egy-egy cikk mellett akár 4-5 reklám is megjelenik.

Esztergomi szoftverfejlesztőt találtunk egy agresszív álhíroldal mögött | atlatszo.hu

Magyarországon kevés nyugodtabb, békésebb környéket találni az esztergomi óváros déli részénél. Itt, az egykori Tabánban a huszonnyolcezres lakosú érseki székváros jóléte még szemmel látható, de a Várhegyre és a Bazilikára kíváncsi turisták már nem verik fel a szomszédság csendjét.

A Mindenszóhoz vezető programkódok

János és alkalmazottai lefolytatták a saját belső vizsgálatukat, és arra jutottak, hogy szerintük az egyik társcégük korábbi munkavállalója, István a ludas, aki szerintük a kisvállalkozást illető hirdetési bevételeket a korábbi hozzáférési jogosultságával visszaélve más olyan weboldalakra csatornázta át, amelyekkel a munkavállaló valamilyen kapcsolatban volt.

János az összegyűjtött bizonyítékokat csatolta a rendőrségi feljelentéséhez, amiben megnevezte a volt munkavállalót és a szóban forgó szájtokat is. Információink szerint a feljelentésben megnevezett egyik weboldal a Mindenszó.

Az Átlátszó kérdésére a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság azt a tájékoztatást adta, hogy az illetékes Gödöllői Rendőrkapitányság vizsgálati osztályánál az ügy nyomozását felfüggesztették, mert nem tudták megállapítani az elkövető kilétét. Ami azt jelenti, hogy János a rendőrség szerint is bűncselekmény áldozata lett (személyiségi jogaik védelme érdekében cikkünkben János és István sem az igazi nevén szerepel). Csak azt nem tudják kideríteni, hogy ki követte el. Amit Jánosék nem igazán értenek.

A János érdekeltségébe tartozó cégek online marketingből élnek. Az egyik üzletáguk, hogy saját webszájtokat fejlesztenek és üzemeltetnek. Bevételük az ezeken megjelenő Google Adsense hirdetésekből származik. Technikailag ez úgy történik, hogy a weboldalba illesztett, egyedi felhasználóhoz tartozó hirdetésazonosítóval ellátott kód generálja a hirdetéseket, amelyek után az Alphabet, vagyis a Google Adsense mögött álló cég az adott felhasználóhoz tartozó bankszámlára utalja a látogatói megtekintések és kattintások után járó díjakat. 

A feljelentés szerint István 2017 és 2018 között dolgozott a Jánoshoz tartozó egyik cégnél, amelyik a szóban forgó szájtok fejlesztését is végezte. 2018-ban különös indoklással, Jánosék számára váratlanul felmondott. Pár hónap múlva egy másik dolgozó a cég szájtjain futó különös programra lett figyelmes. A programkód vizsgálata során Jánosék megállapították, hogy a működésének az a lényege, hogy az oldalaikon található hirdetésazonosítókat folyamatosan egy másikra cseréli. János utólagos számítása szerint a program futása alatt 3,5 millió forinttal rövidítette meg az érdekeltségébe tartozó vállalkozásokat. 

Ekkor jutott az eszükbe István különös felmondása. Majd a férfihez kapcsolható két szájton, a szepidezet.hu-n és a mindenszo.hu-n felfedezték ugyanazt a hirdetésazonosítót, amelyik Jánosék oldalaira került. Ezután fordultak a rendőrséghez — amelyik aztán egyelőre hiába próbálta kinyomozni, hogy kihez tartozhat az azonosító.

Úgy tudjuk, a rendőrség azután hagyta félbe a nyomozást, hogy nem kaptak választ az Alphabettől arra a megkeresésükre, amiben azt tudakolják, hogy kihez tartozik a szóban forgó hirdetésazonosító. Jánosék nem értik a helyzetet, elvégre szerintük egyértelmű, hogy a kód csak olyan emberhez tartozhat, aki egyszerre bírt hozzáféréssel az ő szájtjaikhoz, valamint a mindenszo.hu-hoz és a szepidezet.hu-hoz is. 

A magát „politikailag inkorrekt blognak” definiáló Mindenszó címlapja 2023.03.22-én. Forrás: mindenszo.hu

Azt az amerikai óriáscég válasza nélkül is ki lehetne deríteni, hogy az adott időszakban ki volt a két .hu domain tulajdonosa és a tárhelyszolgáltatója, ezeket ugyanis az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) nyilvántartja. 

Néhány évvel ezelőttig az ISZT nyilvános adatbázisában is elérhető volt, hogy kicsoda minden egyes magyar domain tulajdonosa. Magánszemélyek vonatkozásában ez az információ már nem nyilvános — márpedig ez a helyzet úgy a mindenszo.hu, mint a szepidezet.hu esetében is. 

Korábban vállalta a nyilvánosságot a szájt tulajdonosa

Korábbi cikkünkben nem írtunk arról, hogy ki felel a Mindenszó tartalmaiért. Ugyanakkor van olyan személy, aki korábban szerepelt a médiában a Mindenszó alapító-tulajdonos-főszerkesztőjeként.

A Hír TV egyik műsorának 2020 májusi adásában egy videóüzenetet játszottak be bizonyos Domokos Andrástól, akit a műsorvezető a „Mindenszó alapítója és tulajdonosa”-ként konferált fel, a képaláírás szerint pedig a „főszerkesztő” pozícióval hivatkozott rá. Domokost annak apropóján szólaltattak meg, hogy feljelentést tett egy, a Népszavában megjelenő, kereszténységet sértő grafika miatt. 

Domokos András, akire a Mindenszó főszerkesztőjeként hivatkoznak a Hír TV Credo című műsorának 2020. május 6-i adásában. Forrás: Youtube/Hír TV

A helyzetet bonyolítja, hogy Domokos András korábban Jánosék cégcsoportjának egyik ügyfelénél dolgozott, de az általunk megismert, internetes csalással kapcsolatos feljelentésben nem az ő neve szerepel. A Domokost személyesen ismerő forrásunktól ugyanakkor arról értesültünk, hogy a férfi neki is úgy mutatkozott be, mint aki a mindenszo.hu-t megcsinálta. 

A Mindenszó VKontakte oldalán (ami gyakorlatilag a Facebook orosz megfelelője) az elérhetőségek fülön ma is egy bizonyos Domokos András profilja szerepel. Sőt, ugyanez a profil a Mindenszót olvasok elnevezésű, mindössze 75 tagot számláló VKontakte csoportban is aktív, jelenleg napi 8-10 alkalommal osztotta meg a szájt anyagait. 

Zászlós tüntetés a Gyurcsány-kormány ellen

Több, Domokossal kapcsolatban állt forrásunktól értesültünk arról, hogy a férfi sajátos előéletével dicsekedett nekik. Tudniillik azzal, hogy egykor felmászott a Szabadság hídra azért, hogy a Gyurcsány-kormány ellen tiltakozzon. Egyik forrásunk arról is beszámolt, hogy Domokos András arról beszélt neki, hogy a Szabadság hídi eset után valamivel nevet is változtatott, mivel sok fenyegetést kapott. 

Noha a Szabadság hídra emberek különböző okokból viszonylag rendszeresen felmásznak (a felmászott embereket mentő tűzoltókkal 2006-ban készült Magyar Narancs-riportból még az is kiderül, merre érdemes indulni), politikai véleménynyilvánítás kimondottan ritkán szerepel az indokok között. A sajtóarchívumokban keresve a Gyurcsány-kormányok idejéből mindössze egyetlen ilyen esetet találtunk. 

2007-es hírek szerint egy budapesti férfi az év márciusában egy nemzeti színű zászlóval mászott fel a Szabadság hídra, röpcédulákat szórt és kormányellenes jelszavakat kiabált, ezzel két és fél órára megbénítva a forgalmat. 

A Szabadság híd tetején tüntető férfiről a Magyar Nemzet nyomtatott számában is lehetett olvasni. Forrás: Arcanum, Magyar Nemzet, 2007. március 20., kedd

A férfi ellen garázdaság miatt eljárás is indult. A bíróság 50 ezer forintra büntette az illetőt, akit a Magyar Nemzet júniusi cikke bizonyos Skodacsek Andrásként nevezett meg. A bírságon kívül a tűzoltóság és rendőrség 700 ezer forintos munkadíját is meg kellett fizetnie.

Az esetről a hasonnevű párthoz formálisan nem kötődő Jobbik.net-en jelent meg egy beszámoló, az aláírás szerint Skodacsek tollából. Itt azt írta, hogy „az ország helyzete véleményem szerint tarthatatlan, a közállapotok siralmasak, a média 99%-a kizárólagosan a jelenlegi hatalmat támogatja, híradásaikban folyamatosan hazudoznak, a hiteles tájékoztatást még csak hírből sem ismerik. Nincs demokrácia…”

„De nem adjuk fel azért sem: Gyurcsány takarodj, vidd az összes haverod!” 

LMBTQ provokáció és cionista RTL

Ebben az időszakban Skodacsek neve több helyen feltűnt az interneten, különböző szélsőjobboldali szerveződésekkel és véleményekkel kapcsolatban. A férfi hídmászása után alig néhány héttel a Kurucinfón jelent meg Skodacsek András aláírással egy beszámoló, aminek a szerzője egy végül meghiúsult hídlezárási terv miatt látogatott el a „számára legkedvesebb” Szabadság hídra. Itt felvételeket készített a „neoávh-s”, „hídőrző pribékekről”, azaz civil ruhás rendőrökről, amiket aztán közzé is tett (a felvételek már nem elérhetőek). 

Ezzel a névaláírással több, szövege alapján a médiahatóságnak benyújtott és újraközölt panaszlevél is megjelent a Kurucinfón 2007-ben. Áprilisban azt panaszolta a szerző, hogy „a cionista RTL Klub” megsértette a keresztényeket, mert „nem lehet a véletlen műve, hogy a (vitatott) Zsidó Holokauszttal kapcsolatosan sugároznak filmet” húsvétkor.

Júliusban ugyanezzel az aláírással ellátott szöveg azt panaszolta, hogy a TV2 reggeli műsorában „egyenlőtlen módon bántak ugyanabban a témában egy buzival és egy heteroszexuálisokat képviselő Jobbikos szóvivővel”, a szerző következtetése szerint azért, mert a műsorvezető „ezt a felsőbb utasítást kapta a szerkesztőségtől (ezek szerint ott is sok a buzi)”. 

Egy százhalombattai újság az Árpád vérei rendezvénysorozat érdi állomásának kapcsán Skodacseket a Nemzeti Hírháló elnevezésű, szélsőjobboldali hírlevél főszerkesztőjeként mutatta be a fellépők listájában. 

Az Opten cégadatbázisában megtalálható egy bizonyos Skodacsek András, méghozzá olyan lakcímen, amelyen később szintén az Opten adatbázisa szerint egy S. Domokos András Gábor nevű ember egyéni vállalkozást működtetett. A címen található családi ház évtizedek óta Skodacsek András családtagjainak birtokában van.

A szélsőjobboldali Szentkoronaradio.com-on 2020-ban megjelent szöveg szerint egy másik társával együtt egy S. Domokos András nevű ember feljelentette a Budapest Pride-ot, mert az aktuális fesztivált és felvonulást szivárványos Szent Korona-montázzsal illusztrálták.

A Szentkoronaradio.com által kifogást Budapest Pride fotó. Forrás: budapestpride.hu

A szájt arról is beszámolt, hogy az ügyészség a feljelentést elutasította, így „az LMBTQP magyarországi ágensei tehát büntetlenül provokálhatják a többségi társadalmat”. 

Ilyen feljelentésről szóló hír a mindenszo.hu-n is megjelent, azzal a kommentárral, hogy „csatlakozunk a Szentkoronaradio.com feljelentéséhez”. Az aláírás nélküli szöveg szerzője az egész Budapest Pride-ot be akarta volna tiltatni a montázs miatt, szerinte ugyanis a szivárvány „a kóros szexuális irányzattal rendelkező személyek közösségének” jelképe.  

A mindenszo.hu kapcsolati űrlapját kitöltve küldtünk a cikkünkkel kapcsolatos kérdéseket az oldal üzemeltetőjének, válaszok a cikkünk megjelenéséig nem érkeztek.

Sarkadi Nagy Márton – Szopkó Zita

A cégadatokat az Opten Kft, a sajtóarchívumot az Arcanum Digitális Tudománytár szolgáltatta. Címlapkép: Jeney Flóra Anna

Megosztás