dezinformáció

Heti dezinfó – Afrika sterilizására használná a koronavírus-vakcinát a Nyugat

Ezen a héten az oroszbarát médiumok célkeresztjébe Navalnij felesége került, de azt is megtudhattuk, hogy a Nyugat a koronavírus-vakcinával akarná sterilizálni Afrika lakosságát. A hazai színtéren pedig a koronavírus járvány harmadik hulláma újabb álhírek és konteók megjelenését hozta magával. Heti dezinformációs összefoglalónk következik!

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo heti hírlevele 52 álhírt azonosított az elmúlt napokban, amelyek döntő többsége ezúttal Navalnijra fókuszált, de újfajta taktikával: a középpontba ezúttal az ellenzéki politikus felesége került, méghozzá nem is akárhogyan.

A Julija Navalnaya ellen indított lejárató kampány tökéletesen illusztrálja, hogyan működik az orosz dezinformáció: az Európai Bizottság definíciója szerint minden olyan megtévesztő állítás ide tartozik, amely bizonyíthatóan hamis és azzal a céllal készül, hogy kárt okozzon. A lavinát ebben az esetben egy névtelen levél indította el, amely állítólag azt bizonyítja, hogy Navalnij felesége német állampolgár.

A levél ugyanis egy német személyi igazolványt tartalmazott, Navalnij feleségének képével. A fotó természetesen gyorsan bejárta az internetet, és a sajtó is elkezdett foglalkozni az üggyel. Ezt azonban újabb fordulat követte, nem sokkal később ugyanis kiderült, hogy az irat hamisítvány.

Forrás: EUvsDisinfo

A Kreml-barát média azonban valószínűleg úgy gondolta, túl sok energiát fektetett már a szoriba, így nem akarta elfogadni, hogy itt véget ér a történet. A kommunikáció ekkor irányt váltott, és főleg olyan narratívák kezdtek el terjedni, melyek  szerint „lehet, hogy a dokumentum hamisítvány, de látunk-e bizonyítékot arra, hogy Navalnij felesége nem német állampolgár”.

Az ügy folytatása meglehetősen abszurd: március 2-án egy képviselő levélben kérte az orosz Belügyminisztériumtól, hogy vizsgálja ki a feltételezett kettős állampolgárság ügyét. Kérelmét a nő gyakori németországi látogatásaival indokolta, melyek szerinte gyanúra adhatnak okot.

Emellett azonban számos más érdekes dezinformációs narratívának lehettünk szemtanúi a héten. Ott van például az az álhír, miszerint Ukrajna mint független ország valójában nem létezik, és mindenkinek az lenne a legjobb, ha végre egyesülne Oroszországgal. A Kreml úgy látszik, figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy mit akarnak az ukránok: kutatásokból ugyanis egyértelműen az látszik, hogy eszük ágában sincs elveszíteni függetlenségüket.

A koronavírus-vakcina is újból az érdeklődés középpontjába került: az oroszbarát médiumok ezúttal olyan álhíreket terjesztettek, hogy a Nyugatról érkező oltásokat az afrikai lakosság sterilizálására akarják használni, ezért érdemes fenntartásokkal kezelniük azt a 13 millió oltóanyagot, ami Macron javaslatára 6,5 millió ember számára lenne elegendő Afrikában.

Az ehhez hasonló álhírek azonban sokat árthatnak az emberek oltási hajlandóságának, ami egyébként az Ipsos januári felmérése szerint, 15 vizsgált országból pont az oroszoknál a legalacsonyabb, hiszen csak a megkérdezettek 42%-a nyilatkozott úgy, hogy beoltatná magát.

Forrás: Ipsos

Összehasonlításképpen pár adat: hazánkban február közepén ez az arány 66% volt, ebből 41% nyilatkozott úgy, hogy biztosan kérné az oltást, a többiek (25%) még bizonytalanok, de nem zárkóznak el teljesen a vakcinától.

Pár napja egyébként a Reuters is írt arról, hogy felmérések szerint az oroszok közel kétharmada nem oltatná be magát saját fejlesztésű oltóanyagukkal, az orosz Sputnik V vakcinával. Nagyjából ugyanennyien gondolják úgy főleg a középkorúak , hogy a koronavírus egy mesterségesen előállított biológiai fegyver. A kutatás arra is egyértelműen rámutat, hogy a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek még mindig komoly problémát jelentenek, a konteók pedig az oltási hajlandóságra is hatással vannak.

Hazai dezinfó

Egy éve, hogy hazánkban is megjelent a koronavírus-járvány,  a pandémiával kapcsolatos álhírek és konteók azonban továbbra is töretlenül terjednek. Az elmúlt hét ezzel kapcsolatban is kínált érdekességeket.

Nemrég például a kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban jelentek meg olyan hírek, amelyek kétségbe vonják, hogy az oltóanyag hatékony lenne a túlsúlyos emberek esetében, mivel az oltás jóval kisebb tűvel történik (mindössze 15 mm), mint ami az izom eléréséhez szükséges lenne (2535 millimét).

A 24.hu által megkeresett háziorvosok ugyanakkor eloszlatták az ezzel kapcsolatos aggodalmakat. Elmondásuk szerint ugyanis az orvosok pontosan tudják, hogyan kell az izomszövetig eljuttatni egy kisebb tűt is úgy, hogy az oltás hatékony lehessen.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

Egy másik példa a héten bejelentett szigorításokhoz kapcsolódik: miután az Index csütörtökön megírta, hogy információik szerint kötelező lesz FFP2-es kategóriájú maszk viselése az üzletekben, később pedig minden zárt téren, óriási lett a kereslet az ilyen típusú maszkok iránt. Szijjártó Péter azonban később a HVG-nek adott interjújában cáfolta ezeket a híreket hozzátéve, hogy a kormányülésen nem volt szó hasonló intézkedés bevezetéséről, és az operatív törzset vezető Pintér Sándor sem utalt arra, hogy Szlovákiához hasonlóan nálunk is sor kerülne az ilyen típusú maszkok bevezetésére a közeljövőben. Ennek ellenére azonban megindult a roham a maszkokért, sok helyen pillanatok alatt elfogyott a készlet.

A koronavírussal kapcsolatos hamis információk az álhíroldalakon is szélsebesen terjednek: a Hihetetlen Magazin például arról a látszólag ártalmatlannak tűnő hírből, miszerint 2022-ben hazánkban is elkezdődhet a koronavírus elleni vakcina gyártása, azt a következtetést vonta le, hogy „ha ők 2022 végére vakcinaüzemet avatnak, akkor TUDJÁK, hogy bármit teszünk, ez a kórokozó valamilyen formában akkor is meghatározó módon alakítja majd az életünket”. 

Forrás: Hihetetlen Magazin Facebook

A poszt erőteljesen sugallja, hogy hazai és nemzetközi szinten sokkal többet tudnak a járványról, mint amit elmondanak, ráadásul azt is hozzáteszi, hogy a nyilvánosság elé tárt információk nagy része manipulált.

A hasonló összeesküvés-elméletek tartós jelenlétét igazolja az is, hogy már a legnépszerűbb Facebook posztokat elemző február eleji cikkünk is arra a következtetésre jutott, hogy meglepően népszerűek a vakcinákkal kapcsolatos konteók:

A kommentháborúkban sok a fenntartás az orosz és a kínai koronavírus-vakcinákkal szemben

Hiába a kormány kevert üzenetű Facebook-posztjai, a felhasználók közül sokan negatív érzésekkel fordulnak az orosz és a kínai vakcinákat népszerűsítő posztok felé. Még azzal kapcsolatban is nagy a bizonytalanság, hogy az oltás általában véve jó eszköz-e a járvány ellen derül ki a közösségi médiát célzó vizsgálódásunkból.

Hiába a kormány kevert üzenetű Facebook-posztjai, a felhasználók közül sokan negatív érzésekkel fordulnak az orosz és a kínai vakcinákat népszerűsítő posztok felé. Még azzal kapcsolatban is nagy a bizonytalanság, hogy az oltás általában véve jó eszköz-e a járvány ellen – derül ki a közösségi médiát célzó vizsgálódásunkból.

Szopkó Zita

Címlapkép: Levada Center

Megosztás