dezinformáció

Európaiak az orosz propagandagépezet szolgálatában

Bár tulajdonosa amerikai és uniós szankciók alatt áll, a NewsFront, az orosz hírszerzéshez kapcsolódó Kreml-propagandaközpont továbbra is eléri az európai közönséget. A VSquare több oknyomozó szerkesztőséggel együttműködésben derítette fel, kik állnak a magyar nyelven is elérhető oldal mögött.  

Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta folyamatosan terjeszkedik a NewsFront, amelyet sokáig az egyik legnagyobb orosz dezinformációs gyárként jellemeztek. Bár a NewsFront tulajdonosával, Konsztantyin Knirikkel szemben nem sokkal a háború kitörése után az EU szankciókat vezetett be, a VSquare kutatása során több, a NewsFrontból származó idegen nyelvű orosz propagandatartalmat talált. A tartalmak javuló nyelvhelyessége az európai országokból származó alkalmazottak toborzására utalhat.

A NewsFrontot 2015 óta főként olyan személyek működtették, akik a 2014 után Ukrajnában megszállt területekről, a Krímről, Donyeckből és Luhanszkból származtak. Egy nemzetközi újságírócsoport birtokában lévő adatok szerint a NewsFrontot Knirik mellett legalább 70 ember tartotta fenn, köztük úgynevezett újságírók, szabadúszók, regionális és helyi szerkesztők, akik Oroszországban és Európa-szerte székelnek.

A közösségi oldalak a jelek szerint nem tartják be az Európai Unió és az Egyesült Államok által elrendelt szankciókat. Egyes esetekben úgy tűnik, hogy nem is tudnak róluk. A közép- és kelet-európai országok nemzetbiztonsági szolgálatai megpróbálták a NewsFront infrastruktúráját geoblokkolni, de az orosz propaganda hidrájának rendre új feje nő a levágott helyén.

Ez a cikk hét közép- és kelet-európai szerkesztőség határokon átnyúló együttműködésének eredménye. A projekt az orosz államapparátus által hangszerelt és Európa-szerte visszhangra talált dezinformációs ökoszisztémát vizsgálja. Az újságírók adatokat elemeztek, köztük több mint 100, a NewsFronthoz kapcsolódó e-mail címet, és sikerült néhányat közülük összekapcsolniuk azokkal a valós személyekkel, akik a Kreml propagandáját terjesztik Európában és azon túl.

A németországi AFD szélsőjobboldali párt egy tagja egy bajor kisvárosból származik, de van köztük tag a szlovákiai Brother for Brother motoros klubból, vannak szerb jobboldali aktivisták, egy tatár imám, egy magyar volt diplomata és amatőr tolmács – ezekben a látszólag teljesen különböző személyekben van valami közös. Mindannyian hozzájárultak vagy aktívan támogatták a NewsFrontot, egy 11 nyelven működő orosz propagandagyárat, amely kapcsolatban áll az orosz hírszerzéssel.

Globális elérés

Az első cikkek a NewsFront weboldalán 2014 decembere körül jelentek meg, Kelet-Ukrajna orosz megszállása idején. Ezek az anyagok Oroszország által megszállt Krím, Donyeck és Luhanszk régiókban történt események orosz értelmezésére, valamint az Oroszországból és Ukrajnából származó hírekre összpontosítottak.

A NewsFront ma is az orosz propaganda egyik legfontosabb csomópontja, amelynek Európán messze túl is van közönsége. A SimilarWeb forgalomelemző weboldal szerint a honlap 25 ország közönségét éri el.

A NewsFront látogatottsága. A szín erőssége megfelel az ország lakosságához mérten a NewsFrontot olvasók százalékos arányának (VSquare grafika)

A NewsFront most szankcionált igazgatója, Konsztantyin Knirik Julija Lozanovával közösen birtokolja a céget. Az Odesszában született Lozanova 2015-ben Moszkvába költözött, ahol aktívan támogatta az orosz agressziót Ukrajnában. Sajtóértesülések szerint Lozanova az orosz kormány egy korábbi tagjának a felesége. Lozanova 2023-ban tanúskodott a moszkvai bíróságon az ügyészség tanújaként egy orosz író ellen, aki azért állt ott vádlottként, mert a közösségi médiában elítélte a bucsai és mariupoli orosz bűncselekményeket.

Lozanova „meg nem erősítettnek és provokációnak” nevezte azt a hírt, hogy egy orosz tank egy lakóházra nyitott tüzet, mivel szerinte az orosz hadsereg „csak katonai célpontokra csap le”. A Dossier Centre nevű oknyomozó szervezet kutatása szerint a nő az orosz hatóságok által ellenőrzött TV Novoszty médiatársaságnál is dolgozott. (Knirikről és Lozanováról egy korábbi nyomozásban olvashat bővebbben).

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nemcsak Knirikre, hanem a NewsFrontra is szankciókat vezetett be, a Google továbbra is megjeleníti a NewsFront cikkeit a keresési találatok között. A Google a VSquare megkeresésére adott válaszában azt mondta, a keresőmotorjuk előnyben részesíti a jó minőségű anyagokat, és nem teszi ki az embereket káros tartalmaknak. A szankciók azonban nem elegendőek a weboldal eltávolításához a találatokból.

„Amikor arról van szó, hogy oldalakat távolítsunk el a találatainkból, nagy figyelmet fordítunk a helyi törvényekre, és arra bátorítjuk az embereket és a hatóságokat, hogy figyelmeztessenek minket azokra a tartalmakra, amelyek szerintük törvénysértőek” – mondta a Google szóvivője.

 

A NewsFront továbbra is erősíti a jelenlétét a közösségi médiában, annak ellenére, hogy a Facebook korábban letiltotta a fiókjait, ami jelentős csapást jelentett a weboldal számára. A Facebook 2020 áprilisában lépett fel a NewsFront és társa, a SouthFront nevű orosz propagandaportál ellen. A Meta közölte, hogy összesen 46 oldalt, 91 Facebook-fiókot, két csoportot és egy Instagram-fiókot blokkoltak.

A döntés oka az „összehangolt nem hiteles viselkedés” volt – ez olyan tevékenységet jelent, amellyel fiókok és oldalak csoportjai megpróbálják félrevezetni az embereket azzal kapcsolatban, hogy kik ők és mivel foglalkoznak, amihez hamis fiókokat is használnak. 2022 februárjában a vállalat egy másik, Ukrajnát célzó hálózatot is leállított a közösségi médiaplatformokon. A Facebook belső vizsgálata kapcsolatokat talált az említett hálózat és a NewsFront között, többek között a Kreml-párti tartalmakat terjesztő más orgánumok között.

A NewsFront profiljai következésképpen nem érhetők el a Facebookon, és domainjeik feketelistára kerültek.

A Meta azt állítja, hogy figyelemmel kíséri a NewsFront taktikázását: „Tudjuk, hogy ez egy rendkívül ellenséges tér, ahol az általunk felszámolt titkos befolyásolási műveletek új módokon próbálnak észrevétlenek maradni, például új domainek létrehozásával. Az ilyen szervezet elleni folyamatos jogérvényesítés érdekében figyelemmel kísérjük a visszaesők próbálkozásait, és fellépünk ellenük, akár az új domainjeik blokkolásával, ahogyan ebben az esetben is tettük.”

A blokkolás azonban a közvetlenül a NewsFronthoz tartozó webcímekre vonatkozik – azaz a fő orosz oldalukra és más aldomainjeikre. Mint a VSquare elemzése megállapítja, a NewsFront más tartalmai, például Telegram-posztokra mutató hiperlinkek nem kerülnek blokkolásra. Ez lehetővé teszi, hogy az oldalon található propagandatartalmak egy köztes hivatkozáson keresztül eljussanak a Meta platformjaira. Ha már ott vannak, könnyen terjedhetnek. Oroszbarát Facebook-csoportokban és oldalakon könnyen terjedtek például a NewsFront Telegram-csatornájának követésére való felhívást tartalmazó linkek.

2018 óta legalább 5,5 ezer NewsFront Telegram-csatornára és weboldal-domainre hivatkozó link jelent meg a Facebookon. A linkek 2020-ban kezdtek megjelenni, éppen akkor, amikor a Facebookról való letiltás megkezdődött. A második hullám 2022-ben csapott le, közvetlenül Ukrajna teljes körű inváziója után. A NewsFront infrastruktúrát működtetők aktívan használták a Facebookot a Telegramra való áttelepülésre és jelenlétének fejlesztésére.

Ez összhangban van az egyik korábbi, márciusban közzétett vizsgálat megállapításaival, amelyben a VSquare azt elemezte, hogyan vált a Telegram az orosz propaganda első számú platformjává Közép-Európában. Akkor megkérték a platformot, hogy kommentálja megállapításaikat, hiszen kiderült, hogy a Telegramot nagymértékben használják dezinformáció, összeesküvés-elméletek és szélsőséges tartalmak terjesztésére, beleértve az EU-tagok és más országok által szankcionált oldalak (pl. RT, NewsFront) tartalmát is.

A Telegram válaszában azt írta, hogy „betartja az uniós szankciókat, és blokkolja az RT és a Szputnyik csatornáihoz való hozzáférést az EU-ban élő felhasználók számára.” A NewsFronttal kapcsolatban a Telegram elismerte, hogy míg az USA-ban az amerikai szankciókat követően blokkolta a NewsFront csatornáját, addig az európai országok egyikében sem tette ezt meg.

„Az EU-ban azonban nem volt tudomásunk a NewsFront elleni szankciókról, és az EU képviselői sem kerestek meg minket ezzel kapcsolatban. Most, hogy tudomásunk van a NewsFront főszerkesztője elleni szankciókról, azt is blokkoltuk, ahogy előtte az RT-t és a Szputnyikot is” – válaszolt a Telegram.

Röviddel azután, hogy megkapták a VSquare kérdéseit, valóban blokkolták a NewsFront Telegram egyes csatornáit, köztük a szlovák, cseh, orosz, bolgár, francia és spanyol csatornákat. A lengyel, a szerb, a német és az angol csatorna azonban továbbra is elérhető volt, illetve hamarosan új néven újra felbukkantak. Szlovákiában egy új csatorna jelent meg.

Bajorországi tüntetéstől egy berlini cégig

A NewsFront fennállásának kilenc éve alatt 11 idegen nyelvű aloldalt sikerült elindítani. Az első két aloldal a német és a szerb nyelvű volt.

A VSquare korábban kiderítette, hogy Németország lett a dezinformáció és az orosz propaganda egyik fő központja Közép-Európában. A NewsFront a honlapján azt állítja, hogy irodái vannak Bulgáriában, Szerbiában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Grúziában és Magyarországon, illetve, hogy a legtöbb munkatársuk önkéntes. Az új nyomozás megerősíti, hogy kapcsolatban áll az orosz állami tulajdonú médiával.

Németország csak a közelmúltban került a figyelem középpontjába, mivel továbbra is itt található a TV Novosti-hoz tartozó, videótartalmakat terjesztő Ruptly GmbH székhelye. Ez a cég a német hírszerzés gyanúja szerint egyre fontosabbá vált a németországi orosz propaganda számára, mivel továbbra is Közép-Európából működhet, bankszámlákat nyithat, és euróban bonyolíthat tranzakciókat. A céget a TV Novosti alapította, hogy az RT kereskedelmi alapon finanszírozott testvérügynökségeként működjön. A Ruptly aktív német műsorszórási engedéllyel rendelkezik, és az RT-től eltérően soha nem volt szankcionálva. A Ruptlyról sokáig azt gondolták, hogy a nyugati politikai baloldalt megcélzó digitális tartalomgyártó.

A két médium, a Ruptly és a NewsFront elemzése némi átfedést mutat. A közelmúltig a Ruptly a NewsFront számára szolgáltatott videótartalmakat. A NewsFront egyik cikkében azt is megerősíti, hogy a Ruptly valójában az EU-ban szankciókkal sújtott, és saját bevallása szerint felszámolás alatt álló RT „videóügynöksége” volt.

Amint azt az Egyesült Államok szankciói és az orosz propaganda ökoszisztémáját elemző akadémiai kutatók is felvázolták, az orosz befolyásolási műveletekben részt vevő csatornák ismételten egymás tartalmait teszik közzé, hogy megpróbálják legitimálni és népszerűsíteni dezinformációs narratíváikat.

Johannes Normann, Forrás: WDR

Johannes Normann, a politikus, aki a német NewsFront arca lett a szankciók előtt, az AFD, a németországi jobboldali populista párt tagja volt. Politikai tisztséget nem visel, de nagyjából tíz éve tagja az AFD-nek, és az „alternatív” médiaközegben is megjelenik. Nagyon aktív a jobboldali populista színtéren, különösen a közösségi médiában vezetett fiókjaival, amelyeknek több tízezer követője van. Büszkélkedik azzal, hogy rendszeresen találkozik a német, osztrák és svájci alt-right mozgalom alakjaival.

A NewsFront videóiban már 2016-ban megjelent interjúalanyként, és a német NewsFront oldalra is írt cikkeket. Elmondása szerint szimpatizál Oroszországgal, és a Newsfronton azért akart publikálni, mert úgy érezte, ott nem „cenzúrázzák”.

Májusban a Twitteren megerősítette, hogy kapcsolatban állt Anastászia Skitinával (Normann szerint a nő a Krímben él). Állítása szerint 2014 óta ismerik egymást. Skitina egyike azoknak a neveknek, amelyek a NewsFront honlapokhoz kapcsolódó e-mailek adatelemzése során kerültek elő. Rendszeresen szerepelt a német NewsFronton és a Normannal készített interjúkban. Az interjúk 2020-ban szűntek meg.

Anastászia Skitina, Forrás: WDR

Ahogy a NewsFrontot az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta, eltűntek a Normannal készült interjúk. A férfi a szankciók előtt hosszasan magyarázta bajorországi kis szülővárosa, Mömbris és a közeli kisebb város, Aschaffenburg elhelyezkedését és történetét, amelyet a jelek szerint nagyon szeret. 2020-ig úgy tűnt, hogy a NewsFront élénk érdeklődést mutat Aschaffenburg iránt, és cikkeket közölt az egyébként jellegtelen vidéki városról. Hogy ez a város miért lenne érdekes a NewsFront közönsége számára, nem világos. Bár ilyen cikkek már nem jelennek meg, 2023 óta úgy tűnik, hogy a TV Novosti által támogatott Ruptly csatorna is érdeklődést mutat Normann szülővárosa a 60 ezres bajor kisváros, Aschaffenburg iránt. Normann azonban azt állítja, hogy nincs kapcsolata a Ruptlyval.

Mégis úgy tűnik, hogy a Ruptly orosz „újságírói” Aschaffenburgot nagyon fontos helynek tartják Németországban, ahol országos jelentőségű események zajlanak. A Ruptly idén már ötször tett közzé videótartalmat a városban tartott kormányellenes gyűlésekről, többek között június 25-én, egy nappal a Prigozsin-féle lázadás után.

Érdekes, hogy az aschaffenburgi gyűlések, amelyeket Johannes Normann néha népszerűsít a közösségi média fiókjain, 2023 óta egyre több résztvevővel és növekvő intenzitással zajlanak. Az ezekről az eseményekről készült videókat az orosz állami tulajdonú média is bemutatja, felhasználva őket az orosz propagandanarratíva keretezéséhez.

„Az orosz propagandamédia által terjesztett összeesküvés-elméletek és egyéb álhírek megsokszorozódnak és megerősödnek az olyan gyűléseken, mint amilyenek most rendszeresen előfordulnak Aschaffenburg kisvárosában” – mondja Elisabeth Fast, a német Amadeu-Antonious Alapítvány kutatója. „Felveszik és beszámolnak róluk, gyakran eltúlozva valódi jelentőségüket. Ezzel támogatják az ilyen tüntetéseket, mert azt akarják, hogy a lendület ne vesszen el.” Fast szerint az oroszok célja a társadalmak megosztottságának és konfliktusainak megerősítése.

A szoros kapcsolatok és Normann NewsFrontnál folytatott munkája az első ismert kapcsolat egy német AFD-tag és az FSZB által irányított orosz propagandagépezet között. A német NewsFront egy korábbi alkalmazottja volt az, aki a Die Zeit című német lapnak elárulta, hogy a „költségvetés nagy részét” kitevő pénzeket közvetlenül az orosz biztonsági szolgálatok juttatták neki. Az Egyesült Államok is egyértelművé tette szankcióiban, hogy a NewsFront „FSZB által irányított” szervezet.

Ezekkel a megállapításokkal szembesítve Normann azt mondta, hogy hajlandó lenne újra beszélni a NewsFronttal. A szankciókról kérdezve azt mondja, hogy azok számára lényegtelenek: „Nagyon aggasztónak tartom, hogy hagyjuk, hogy egy idegen hatalom irányítsa a híreinket” – mondta.

A sors iróniája, hogy néhány hete Normannt – aki gyakran ismételgette az Ukrajnával kapcsolatos hamis orosz propagandaállításokat – bűncselekmény miatt ítélték el: olyan szimbólumot – horogkeresztet – terjesztett a közösségi médiában, amelyet a német törvények tiltanak. Miközben fellebbezett az ítélet ellen, egy másik bírósági ügyben azzal vádolják, hogy a Twitteren (új nevén X) támogatta Oroszország ukrajnai invázióját.

A szerb ex-politikus állásajánlatot kapott

A NewsFront szerb honlapja 2015-ben indult, miután Kniriket állítólag néhány szerbiai önkéntes felkereste, akik „aggódtak a nyugati média növekvő befolyása miatt Szerbiában” – mondta Knirik a Szabad Európa Rádiónak.

A NewsFrontnak 2016 elején adott interjújában Knirik azt nyilatkozta, hogy az újonnan megnyitott szerkesztőség egyik célja az volt, hogy „megakadályozza az ukrán forgatókönyv megvalósulását Montenegróban”. Az év októberében Montenegróban parlamenti választásokat tartottak volna, amelyek azért voltak különösen fontosak, mert az eredményük tétje az ország NATO-csatlakozásának megszavazása volt.

„A jelenlegi rezsim megpróbálja a NATO-ba kényszeríteni az embereket… Kötelességünk a tájékoztatás eszközeivel megakadályozni, hogy az USA az ukrán forgatókönyvet hajtsa végre Montenegróban” – jelentette ki akkor Knirik.

2016-ban a NewsFront Szerbia heves kampányt folytatott Milo Đukanović akkori miniszterelnök ellen, aki NATO-párti volt. Cikkeiben nyíltan az oroszbarát ellenzéki párt, a Demokratikus Front mellett kampányoltak.

A honlap főszerkesztője akkoriban Okszana Szazonova orosz újságírónő volt, aki Odesszában született, majd az oroszországi Rosztovba, később pedig Szerbiába költözött. A Myrotvorets ukrán honlapon közzétett 2015-2016-os képernyőfelvételeken látható, hogy Szazonova a NewsFront munkatársaival folytatott beszélgetést a szerbiai csapatának fizetéséről. A megbeszélt összeg 400 euró volt (körülbelül 259 euró neki és 141 euró a csapatnak).

Okszana Szazonova. Forrás: YouTube képernyőkép/ Radio Snaga naroda

A Bellingcat vizsgálata szerint 2016-ban, a választások előtt Szazonova kapcsolatban állt egy Nemanja Ristić nevű szerbiai jobboldali aktivistával. Ristićet nem sokkal később a montenegrói ügyészség azzal vádolta meg, hogy tagja volt egy montenegrói, szerbiai és oroszországi személyekből álló csoportnak, amely a választások napján puccsot tervezett, hogy hatalomra juttassa az oroszbarát erőket, amelyek megakadályoznák a NATO-hoz való csatlakozást. A vádlottak között voltak a Demokratikus Front vezetői, valamint az orosz katonai hírszerzés, a GRU két ügynöke.

Néhány év tárgyalás után a feltételezett puccsistákat börtönbüntetésre, Ristićet pedig hét évre ítélték. Az ítéletet azonban hatályon kívül helyezték, és jelenleg új eljárás folyik.

Nem ez volt az egyetlen vita, amely akkoriban a NewsFront Szerbia és Szazonova körül folyt. 2016 szeptemberében a regionális média arról számolt be, hogy a koszovói rendőrség letartóztatta Szazonovát és Szergej Belous operatőrt, mert feltehetően illegálisan hatoltak be Koszovóba (amely 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, de amelyet Szerbia saját területének részeként tart számon). Egy éjszakai őrizet után pénzbírságot szabtak ki rájuk, majd visszatoloncolták őket. Szazonova a Sputniknak adott interjújában azt állította, hogy az „orosz diplomáciának” köszönhetően menekültek meg. Amint arról az Amerika Hangja beszámolt, az orosz nagykövetség képviselői vitték őket Belgrádba.

Nem tudni, hogy Szazonova pontosan mikor távozott a NewsFront Szerbia szerkesztőségéből. Egy 2019-es interjúban múlt időben beszélt a szerbiai munkájáról. Ennek ellenére 2022-ig továbbra is főszerkesztőként szerepelt a honlap impresszumában. Forrásaink megerősítik, hogy már régen elhagyta a honlapot, és törölte a közösségi média fiókjait is.

Szazonova távozása után Knirik Dragana Trifkovićot szerette volna az új szerkesztőnek. A nőt Szerbiában jobboldali körökben úgy ismerik, hogy 2020-ig a jobboldali parlamenti pártok prominens képviselője volt. Ma rendszeresen szerepel a nyilvánosság előtt oroszbarát elemzőként és geopolitikai kérdések és konfliktusok szakértőjeként. Támogatja a donbászi és krími szeparatizmust, amiért az ukrán hatóságok pedig szankciós listára tették.

Dragana Trifković; Forrás: Raskrikavanje.rs

A VSquare adatelemzése szerint szerint Trifković egyike volt azoknak, akiknek Szerbiában hozzáférése volt a NewsFront weboldalához, amit a Raskrikavanje riporterének adott interjúban megerősített. Elmondta, hogy csak néhány e-mailt váltott Knirikkel: egyszer egy donbászi újságírói látogatás megszervezésével kapcsolatban, másodszor pedig akkor, amikor munkát ajánlott neki. Úgy vélte, Knirik azért ajánlotta fel neki a NewsFront szerkesztői állását, mert oroszul és szerbül is beszél.

„Nem mondta ki kifejezetten, de a beszélgetésünkből megértettem, hogy nem szabadna rezsimellenesnek lennünk. Elmondtam neki, hogy számomra az objektivitás a legfőbb feltétel, és hogy nem foglalkozhatok propagandával” – jelentette ki.

Trifković elmondta, hogy annak ellenére kapott hozzáférést a honlaphoz, hogy a megbeszélések még tartottak, és nem tudja, miért volt ez így. A belépési jogosultságát mégis arra használta, hogy feltöltse egy Koszovóról szóló interjúját. Azt állította, hogy ezt követően nem volt további kapcsolata a NewsFronttal, illetve nem lépett kapcsolatba Knirikkel.

Ezt megelőzően azonban széleskörűen együttműködött a weboldallal: A Szazonova által vezetett NewsFront széles körben népszerűsítette Trifković nézeteit és tevékenységét, megjelentette cikkeit, interjúit és beszámolóit különböző oroszországi és az elszakított ukrán területekről tartott konferenciákról.

Trifković most már elhatárolódik a weboldaltól, amelyet „nagyon szakszerűtlennek” tart, de azt mondja, nem hiszi, hogy az orosz hírszerzéssel áll kapcsolatban.

A VSquare adatelemzése szerint Borisz Gaborov is egyike azoknak, akik a szerb NewsFronton tartalmak közzétételében részt vesznek (neki is van hozzáférése a fő orosz domainhez). Gaborov azt állítja, hogy ő a szerbiai honlap jelenlegi szerkesztője, bár az ő neve nem található az impresszumban.

Borisz Gaborov. Forrás: Facebook

Gaborov szerint a NewsFrontnak sincs kapcsolata semmilyen titkosszolgálattal. Minden nyugatról érkező állítást „ostobaságként” utasít el.

Gaborov a Raskrikavanje egy munkatársának telefonon azt mondta, elsősorban az orosz NewsFront cikkeit fordítja a Google Translate segítségével, és hogy jelenleg rajta kívül senki más nem dolgozik a honlapon. A Raskrikavanje újságírójának elmondja, mikor és hogyan kezdett el együttműködni a NewsFronttal, és megosztja indítékait.

Egy óra múlva azonban visszahívta a Raskrikavanje riporterét, és követelte, hogy név nélkül idézze a kijelentéseit. Azzal fenyegette az újságírót, hogy néhány ember fel fogja hívni, de nem hajlandó megmondani, hogy kik azok. Azzal vádolta az újságírót, hogy saját országa ellen dolgozik, és zaklatási feljelentéssel fenyegetőzött.

Az észak-szerbiai kisvárosból származó 30 éves férfi számos olyan oldal és fiók adminisztrátora is a közösségi médiaplatformokon, mint a Facebook, a Twitter, az Instagram és a TikTok, amelyek hazafias vagy nacionalista tartalmakat tesznek közzé. Ezek közül a legsikeresebb a „Ponosim se što sam Srbin” (Büszke vagyok arra, hogy szerb vagyok) Facebook-oldal, amelynek több mint 100 000 követője van.  Gaborov az ilyen oldalak értékesítésével foglalkozik, miután elegendő követőt gyűjtött össze. Találtunk például egy online hirdetést, ahol egy „Upoznaj Srbiju” (Ismerd meg Szerbiát) nevű Instagram-fiókot kínált 19 000 követővel, körülbelül 380 euróért. A Twitter-fiókokat követőnként egy szerb dinárért (0,008 euró), a Facebook-oldalakat és -csoportokat pedig követőnként 0,02 euróért árulja, „mert ezeket nehezebb létrehozni”.

Bár Gaborov jártas a weboldalak és oldalak kezelésében, arra nem tud pontos választ adni, hogy a NewsFront gyakorlatilag miért ismeretlen Szerbiában a szélesebb közönség számára. Szerinte ez azért van, mert a YouTube, a Facebook és a Twitter 2020-ban betiltotta a NewsFront közösségi média fiókjait. A Similarweb adatai szerint a weboldal szerbiai kiadása a legkevésbé népszerű oldalak közé tartozik, ha összehasonlítjuk a NewsFront más országokban működő weboldalaival – annak ellenére, hogy ezeket szintén kitiltották a közösségi médiából. A NewsFront Slovakia például júniusban több mint 300 ezer látogatót ért el, míg a szerbiai kiadás kevesebb mint 20 ezret. A NewsFront Szerbia oldala jelen van az orosz hálózatokon, de még ott is nagyon korlátozott az elérésük (jelenleg mintegy 500 követőjük van a Telegramon és valamivel több mint 1000 a VKontaktén).

Szlovákiai terjeszkedés

Egy évvel a NewsFront helyi szerkesztőjének leleplezése után a krími propagandaoldal szlovák változata az egyik leglátogatottabb szlovákiai dezinformációs portál. Ez az egyik legsikeresebb Telegram-csatorna is az országban. Bár a NewsFront az elmúlt években terjeszkedett, és a tágabb közép- és kelet-európai régió több országában is jelen van, úgy tűnik, az egyik legkisebb információs piacon érte el legnagyobb hatósugarát: Szlovákiában. Néhány nappal ezelőtt azonban a NewsFront Slovakia elvesztette a hozzáférést az orosz propaganda terjesztésének két nagy hatású platformjához. A Telegram üzemeltetője letiltotta a profiljukat, és az eredeti honlapjuk is elérhetetlenné vált.

Bár a NewsFront szlovák változata az elmúlt három évben aktív szereplője volt a dezinformációs színtérnek, nem tartozott az ország legismertebb szereplői közé. Az oldal 2020 közepén indult útjára anélkül, hogy nagy feltűnést keltett volna. Más országokhoz hasonlóan inkább a dezinformáció és a narratívák forrásaként szolgált más hasonló oldalak számára, amint azt korábbi vizsgálatunk feltárta. Azóta azonban az ország egyik leglátogatottabb összeesküvéses honlapjává vált.

Iveta Kupkova, a Szlovák Biztonsági Tanács Hivatala Helyzetelemző Központjának igazgatója szerint a NewsFrontot már régóta a Kreml propagandájának és dezinformációjának a szlovák információs térbe való egyik legfontosabb belépési pontjaként tartják számon . „Sőt, hozzájárul ugyanannak a dezinformációs narratívának a terjesztéséhez, amelyet más uniós tagállamokban is terjesztenek. Erre példa volt a tavaly novemberi rakétaesés Lengyelország területén” – mondta a hibrid fenyegetés szakértője. Hozzáteszi, hogy a NewsFront a Telegram más fiókjaival együtt néhány perc alatt Oroszországból átvett narratívákat terjeszt.

Első hely a forgalom alapján

A Similarweb adatai szerint a szlovák NewsFront honlapja a második leglátogatottabb az orosz anyaoldal után. A látogatók becsült száma havonta 300 és 400 ezer látogatás között mozog. A geolokációs adatok is azt mutatják, hogy a legtöbb látogató Szlovákiából érkezik, de a cseh olvasók aránya is jelentős.

 

A Telegramon szintén virágzik az oldal: a Slovak NewsFront az öt legnagyobb szlovákiai csatorna egyike. Az első évben mintegy 30 ezer új követővel gyarapodott, amivel a negyedik helyre került a szlovák nyelvű csatornák között. Más csatornákat is ellátott tartalmakkal, posztjait számos más csatornán és csoportban is megosztották, köztük külföldi csoportokban is.

2022 nyara óta különös hangsúlyt kapott a Telegram, mint a NewsFront tartalmak terjesztésének platformja. Ebben az időszakban a szlovák csatornának is sikerült növekednie.

A szlovák NewsFront Telegram-csatornára ötven linket tettek fel a háború kitörését követő hónapban, és nem tudjuk biztosan megmondani, hogy más, a szlovák NewsFrontra mutató linket tartalmazó posztok nem kerültek-e fel, mielőtt a Facebook törölte volna őket. Ezt követően ez a tendencia csökkent, de 2023 eleje óta érezhetően nőtt.

 

Ezeket a linkeket leginkább a szlovák nyelvű Facebook-csoportokban osztják meg, de terjednek a cseh és német nyelvű közösségekben is. Köztük vannak Milan Uhrík szlovák szélsőjobboldali politikus és európai parlamenti képviselő, a különböző összeesküvés-elméletek terjesztéséről ismert Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, és oroszbarát csoportok szimpatizánsai.

Annak ellenére, hogy a szakértők már régóta figyelmeztetnek a Slovak NewsFrontra, az állam nem korlátozza tevékenységét. „Ami a honlapot és a Telegram-fiókot illeti, az államnak nincsenek jogi eszközei a fellépésre” – magyarázza Iveta Kupková, a Helyzetelemző Központ igazgatója. Hozzáteszi azonban, hogy a kezükben lévő eszköz az állampolgárok folyamatos figyelmeztetése az interneten terjesztett hamis és félrevezető információkkal szemben: „Erre aktívan törekszik több fiók a közösségi oldalakon, például a rendőrség, a kormányhivatal, a külügyminisztérium és mások”.

Annak ellenére, hogy a NewsFront szlovákiai Telegram-csatornáját a platform geoblokkolta, még mindig sikerült megtartania követőinek többségét.

A szlovák NewsFront Telegram-csatorna adminisztrátora máris létrehozott egy új fiókot, amelynek néhány nap alatt több ezer követőt sikerült összegyűjtenie. A blokkolást így kommentálta: „Barátaim, ez az új TG-csatorna NEWS FRONT. Az előzőt, mint tudjátok, letiltották. Mivel szinkronban a bolgár bajtársakat is blokkolták egyszerre, tudjuk, hogy ki áll emögött…”.

Forrás:Telegram

A NewsFront legnagyobb segítője a tartalom terjesztésében a szlovák oroszbarát motoros banda, a Brat za Brata (Testvér a testvérért). A csoport szoros kapcsolatot ápol a pozsonyi orosz nagykövetséggel. Telegram-fiókjuk szisztematikusan felerősíti mind az orosz nagykövetség, mind a Slovak NewsFront posztjainak hatósugarát.

Annak ellenére, hogy a Brat za Brata fiókját csak röviddel az ukrajnai orosz agresszió után hozták létre, a Slovak NewsFront akár 11 ezer posztját is sikerült megosztania. A statisztikák alapján a Brat za Brata csatorna a hivatalos Kreml-narratívák legnagyobb terjesztője a szlovák Telegramon. A NewsFront szlovákiai csatornájának blokkolására is reagáltak, és most az újonnan létrehozott csatorna posztjait osztják újra.

Az uniós államok számára lehetővé vált az Ukrajna orosz megszállását támogató és a Kreml narratíváit terjesztő weboldalak blokkolása, Szlovákiában azonban erről csak egy ideiglenes jogi szabályozás született; a szlovák parlament képviselői végül nem tették be a végleges blokkolás lehetőségét a törvénybe.

A szabályozás érvényességekor egy honlap blokkolásához szükséges nemzetbiztonsági felhatalmazást a szlovák belügyminisztérium Hibrid Fenyegetések Elleni Küzdelem Központja biztosította. A hivatal „dokumentumok elemzése alapján döntött arró

Megosztás