dezinformáció

Heti dezinfó – A meddőséget okozó koronavírus vakcináktól a rákkeltő PCR-tesztekig

Az elmúlt hetek is tartogattak izgalmakat az álhírek szempontjából – nemzetközi színtéren többek között Ukrajna került az oroszbarát médiumok célkeresztjébe, de a koronavírus-vakcinákról is szép számmal lehetett álhíreket olvasni . Hazánkban pedig a fokozatos nyitással a védettségi igazolvány és az „oltásellenes baloldal” témája örvendett nagy népszerűségnek. Heti dezinformációs összefoglaló!

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo heti hírleveléből kiderül, hogy mostanában Ukrajna került a Kreml dezinformációs gépezetének középpontjába. Terjesztették például azt, hogy az USA biológiai fegyvereket fejleszt az országban és egyébként Oroszországnak semmi köze ahhoz, ami most történik Kelet-Ukrajnában, valójában csak egy belső konfliktusnak lehetünk szemtanúi. De visszatértek azok a sokszor hangoztatott narratívák is, amelyek az országot és vezetőit a Nyugat bábjaként mutatják be. Sőt, ironikus módon olyan álhírekkel is lehet találkozni, amelyek az orosz csapatokat a megmentő szerepében mutatják be, kiemelve, hogy Oroszország csupán a népirtást igyekszik megakadályozni a Donyec-medencében.

Forrás: EUvsDisinfo

Tovább folytatódik a vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatás is: az oroszok rendszerint azon az állásponton vannak, hogy az EU igyekszik az ország rossz hírét kelteni, ezt pedig előszeretettel hangsúlyozzák az állami irányítású médiában. Szerintük például politikai okai vannak annak, hogy még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Sputnik V vakcinát. Ilyen tartalmú üzeneteket egyébként a vakcinagyártó hivatalos Twitter-oldalán is szép számmal találni.

Emellett egészen abszurd álhírek láttak napvilágot az elmúlt hetek során: például a demokraták arra készülnek, hogy megfosszák a fehér amerikaiakat szavazati joguktól. De az egyre aggasztóbb állapotban lévő Alexej Navalnij is kifogyhatatlan témát szolgáltat az oroszbarát médiumoknak, ha a figyelem eltereléséről van szó. Most például a jól bevált bűnbakkereséshez fordultak, és újabban azt sejtetik az álhíreket terjesztő orosz oldalak, hogy Németország közvetlen szerepet vállalt az ellenzéki politikus megmérgezésében.

Hazai dezinfó

Bár valamelyest javulnak a számok a koronavírus-járvány harmadik hullámában, és a beoltottak száma is folyamatosan növekszik, ez nem jelenti azt, hogy a vírushoz köthető álhírek háttérbe szorulnának hazánkban. Az elmúlt hetek során jó pár dezinformációs mese látott napvilágot a témában: például újra sláger lett az az egyébként tavaly óta terjedő álhír, miszerint a vakcinák meddőséget okoznak.

Nemrég pedig arról is lehetett olvasni a közösségi oldalakon, hogy a fertőzés tényét igazolni hivatott PCR-tesztek rákkeltő anyagot tartalmaznak. Ebből az információból egyébként annyi valóban igaz, hogy az etilén-oxid nagy mennyiségben rákkeltő vegyület, azonban a hangsúly itt a mennyiségen van – aggodalomra azonban nincs ok, mert a sterilizálás utáni határértéket külön szabvány határozza meg.

Forrás: Facebook

A beoltottak számának növekedésével a védettségi igazolvány lehetséges haszna vagy éppen annak hiánya is egyre több embert foglalkoztat. Emiatt nem túlzottan meglepő, hogy az álhírekben is megjelenik a téma: legutóbb például olyan manipulatív fotó terjedt a Facebookon, ami állítólag azt mutatja be, hogy oltási könyvre lesz szükség a tömegközlekedés használatához.

Több száz komment és megosztás érkezett a képekre, nem sokkal később azonban kiderült: a Mi Hazánk által szerkesztett fotóról van szó, akik így szerettek volna tiltakozni a szerintük diszkriminatív oltási igazolványok ellen. Az álhírek terjedését is tökéletesen illusztrálja ez az eset – hiszen még napokkal az eredeti poszt megjelenése után is rengetegen megosztották a párt logója nélkül igencsak valódinak tűnő képet, a kommentelők pedig fenntartás nélkül elhitték, hogy igazi fotóról van szó.

Valószínűleg az sem segíti az álhírek elleni küzdelmet, hogy a kormány maga is rendre hozzájárul a dezinformáció terjedéséhez: erre tökéletes példa az ellenzék „oltásellenesként” való felcímkézése, ami odáig jutott, hogy húsvétkor a Fidesz bejelentette, hogy online kampányt indít a baloldal oltásellenességével szemben.

Orbán Viktor rendszeresen nyilatkozik úgy interjúiban, hogy az ellenzék hatalmi megfontolásokból beszéli le az embereket az oltásról. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós is megnyilvánult a napokban a témában, a Magyar Nemzetnek kifejtette, hogy a baloldal „most is ontja magából az oltásellenes nyilatkozatokat”. Lázár János fideszes parlamenti képviselő pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy:

„A keleti vakcinák eddig 600 ezer magyar embernek mentették meg az életét, illetve óvták meg őket a súlyos betegségtől, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer magyar ember veszítette el az életét.”

A valóság azonban – amit Krekó Péter dezinformációval foglalkozó politikai elemző is kiemelt nemrég az Átlátszónak adott interjújában – az, hogy Magyarországon egyetlen olyan pártot sem találunk, amelyik nyíltan és egyértelműen oltásellenes lenne. Az ellenzék által leggyakrabban megfogalmazott kritika ugyanis nem általánosságban az oltások ellen, hanem a keleti vakcinák engedélyezési eljárása, a transzparencia hiánya ellen szólt. Több ellenzéki politikus pedig – Orbán Viktorhoz hasonlóan – a közösségi oldalán tette közzé, hogy beoltatta magát és követőit is erre bíztatja.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

Nem csak a buszos volt az egyetlen manipulált képek az elmúlt időszakban: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is áldozatul esett a közösségi oldalakon terjedő képhamisításnak. Az ominózus montázson két elpusztult gólya mellett látható Semjén, a szöveg szerint a vadászszenvedélyéről híres politikus „szórakozásból” lőtte le a madarakat.

Forrás: Facebook

Még csak azt sem lehet mondani, hogy különösebben ügyes munkáról lenne szó, mert első pillantásra is egyértelmű, hogy szerkesztett fotóról van szó, hiszen még a fű sem ugyanolyan színű a két képen – sokakat azonban ez sem tántorított el a megosztásban.

Szopkó Zita

Címlapkép: EUvsDisinfo

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás