dezinformáció

Heti dezinfó – Az EU tagállamai a független média ellehetetlenítésére törekednek

A Kreml-barát média ezúttal a nyugati sajtót támadta: az álhírek azt állítják, hogy az EU-tagállamok fenyegetést jelentenek a szólásszabadságra, a tényfeltáró újságírók pedig az Oroszország ellen indított információs háború eszközei. A hazai fronton ugyanakkor a koronavírus-járvány került a középpontba. Heti dezinformációs összefoglalónk következik.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Nemzetközi dezinfó

Az EUvsDisinfo hírlevele az elmúlt hetek során is számos álhírt azonosított. Többek között arról is hallhattunk, hogy az EU- és a NATO-tagállamok fenyegetést jelentenek a sajtó- és szólásszabadságra, mert az álhírek szerint a független média ellehetetlenítésére törekednek.

De a többek között Navalnij mérgezési ügyét feltáró, független, oknyomozó újságírói kezdeményezés, a Bellingcat is az álhírek kereszttüzébe került: a grúziai Sputnik szerint az oldal által terjesztett „hazugságok” és ferdítések” csak újabb bizonyítékkal szolgálnak az Oroszország ellen indított információs hadviselésre.  Egy másik narratíva szerint pedig Amerika fizet a Freedom House nevű független civil szervezetnek azért, hogy rossz színben tüntesse fel Oroszországot, Iránt és Kínát az évente közzétett, a demokrácia állapotával foglalkozó jelentéseiben.

Forrás: geopolitica.ru

Emellett pedig a járvánnyal kapcsolatos álhírek továbbra is gond nélkül terjednek: ezúttal például olyan dezinformációs meséknek lehettünk szemtanúi, amelyek szerint a német kancellár, Angela Merkel arról beszélt, hogy kötelezővé tehetik a koronavírus elleni oltást, aki pedig nem akarja magát beoltatni, azokat el kell különíteni a társadalom többi tagjától.

Azonban ha a pandémiáról van szó, az olyan, teljes mértékben megalapozatlan konteók, amelyek Bill Gates befolyását látják a vírus terjedése mögött, még mindig sok embert képesek meggyőzni az igazukról. A legújabb álhírek szerint például a pandémia tökéletes eszközt jelent a népesség ellenőrzésére, így egy új világrend kialakítására, aminek hátterében a techóriások és a gyógyszerlobbi érdekei állnak.

Bár sok esetben az ehhez hasonló összeesküvés-elméletek sokak számára inkább bizarrnak vagy akár nevetségesnek tűnnek, nem érdemes lebecsülni a dezinformáció lehetséges hatásait. A Facebook legfrissebb jelentése szerint például 2020 utolsó negyedévében 1,3 milliárd hamis profilt töröltek, a COVID-19 járványhoz és a vakcinákhoz kapcsolódóan pedig több mint 12 millió tartalmat távolítottak el ugyanebben az időszakban.

Új könyve megjelenése kapcsán Krekó Péterrel is beszélgettünk nemrég az álhírek és összeesküvés-elméletek magyar kontextusáról:

 

„Az iparilag keltett gyűlölet már önmaga karikatúrájává válik” – interjú Krekó Péterrel

A kormányzati kampánygépezet háborús politikai logikára van beállítva, ami a későbbiekben sem valószínű, hogy változni fog mondta el az Átlátszónak Krekó Péter, aki politikai elemzőként több mint 10 éve foglalkozik a dezinformáció kérdéskörével.

Hazai dezinfó

Az elmúlt hetek során a hazai színtér is tartogatott izgalmakat, különösen az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány kapcsán. Külön érdekesség, hogy hazánk ezúttal az EU-álhíreket összegyűjtő adatbázisában is megjelent: a Newsfront magyar nyelvű oldala egy, a Pesti Srácoktól egy az egyben átvett cikkében ugyanis arról számolt be, hogy Oroszország szerint az amerikaiak dezinformációs kampányt szerveznek a Szputnyik V ellen. Ennek alátámasztására azonban nem ad konkrét bizonyítékokat, hiszen a Kreml-barát média csupán egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselőre hivatkozik informátorként. Ezzel egy időben pedig számtalan példát látni arra, hogy az orosz álhírgyárak hogyan próbálják meg aláásni a bizalmat a nyugati vakcinákban.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Véleményük szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a különböző vakcinák beszerzésének gyorsasága nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját.

De egyéb érdekességek is történtek a héten: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter például nemes egyszerűséggel hazugságnak nevezte a Magyar Orvosi Kamara nyilatkozatát, amiben arról beszélnek, hogy az egészségügy a kapacitásai végén jár, és azt is hozzátette, hogy a mostaninál két és félszer több lélegeztetésre szoruló beteget is el tudnak látni, sőt, akár még több ágy kialakítására is lenne lehetőség. A kórházakban jelenleg uralkodó, rendkívül súlyos helyzetet egyébként több, név nélkül nyilatkozó orvos is megerősítette számos médiumnak az utóbbi időben.

A napokban pedig egészségügyi végzettségűeknek szóló önkéntes munkára való felhívás is megjelent az Országos Kórházi Főigazgatóság oldalán, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezete pedig 34 napos képzést hirdetett nem egészségügyi végzettségű önkénteseknek, akik ezt követően a COVID-osztályon folyó munkában segíthetnének.

Ezzel szemben Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora december közepén, azaz a második hullám alatt még arról beszélt egy konferencián, hogy „a magyar egészségügy teherbíró képessége 1 000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el”. Azóta ezt a számot már jóval túlléptük: friss, március 26-i adatok szerint jelenleg 1 480-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Március közepén azonban Merkely már úgy nyilatkozott az RTL Klubnak, hogy ezt a számot békeidőre értette és most nincs békeidő.

Forrás: Facebbok / Fidesz Budapest és Csodálatos Budapest

De a március 15-i nemzeti ünnep sem telt el az ellenzéki vezetésű főváros és a kormánypárt közötti szóváltás nélkül. Március 17-én a budapesti Fidesz Facebook-oldalán Láng Zsolt frakcióvezető nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, Karácsony Gergelyhez, akin azt kérte számon, hogy március 15-én miért nem kerültek ki Budapest köztereire, hídjaira, főútvonalaira a nemzeti színű zászlók, hozzátéve, hogy ez egyébként jogszabályi kötelessége is a fővárosnak.

 „Ez a mulasztás egészséges hazafias jóérzésünkön kívül jogszabályokat is sértett. Nem beszélve arról, hogy számos baloldali vezetésű kerületben a városházára sem került ki a magyar nemzeti színű zászló” – fogalmazott Láng.

Karácsony Gergely szintén Facebookon reagált a vádakra: két, az MTI és a Csodálatos Budapest által készített fotót is csatolva – amiken világosan látszik, hogy a Lánchídra nemcsak a lobogó került ki, hanem március 14-én este a híd nemzeti színű díszkivilágítást is kapott.

Másnapi bejegyzésében a Fidesz Budapest már arról írt, hogy a közutakon, illetve közterületeken nem voltak zászlók, azonban eredeti posztjukban egyértelműen a hidakat is ide sorolták. Ráadásul a BKK egyik ünnepi fotóján, valamint a már említett Csodálatos Budapest március 15-i fotóin is az látszik, hogy több helyen is kint voltak a lobogók.

Szopkó Zita

Címlapkép:EUvsDisinfo

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás