dezinformáció

Heti dezinfó – A maszkokon mozgó szövetszálak férgek vagy nanorobotok

Ez a hét is bővelkedett a hamis, félrevezető hírekben: nálunk a fertőzés terjedését csökkenteni hivatott szájmaszkokkal kapcsolatban láttak napvilágot igencsak bizarr konteók, amelyek szerint nanobotokkal és parazitákkal betegítik meg a gyártók a maszkok viselőit. Az orosz álhírek pedig a Nyugat hanyatlásáról szóltak. Heti dezinformációs összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Hazai dezinfó

Ezen a héten a maszkviselés került az összeesküvés-elméletek középpontjába. Elterjedtek ugyanis olyan hírek, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy apró, mozgó féregszerű fonalak vannak az egyszer használatos sebészeti maszkokban. A közösségi oldalon villámgyorsan követőkre talált ez a konteó a magyar közönség körében is.

Ennek az álhírnek az a lényege, hogy meleg víz hatására elméletileg láthatóvá válnak a fekete, mozgó szálak („férgek”). Az eredmény meglepő: rengeteg videó és kép született a témában, amelyek a „kísérletet” követően arról számolnak be: bár eleinte kételkedtek, de a saját szemükkel látják, hogy igaz a hír, tényleg férgek vannak a maszkokban. Természetesen a hírhedt vírusszkeptikus Gődény György is kihasználta a téma népszerűségét és saját Facebook-oldalán több posztot is szentelt a szerinte az egészségre rendkívül káros maszkoknak és a benne található férgeknek.

A kommentek tanúsága szerint a legtöbben nem vonják kétségbe a férgek létezését, sőt, voltak, akik arról írtak, hogy ha tehetik, amúgy sem viselik a maszkot, de ezek után biztos, hogy még kevesebbszer fogják felvenni.

A rejtélyes fekete fonalak kapcsán gyorsan felbukkant egy meggyőzőnek tűnő magyarázat is: többen „Morgellon nanobotokat, parazitákat” sejtenek a háttérben, és volt, aki teljes bizonyossággal állította, hogy influenzaszerű tüneteket produkálnak, így tulajdonképpen a maszkok betegítik meg az embereket, nem a vírus. Mások pedig a tervezett népirtásra láttak újabb bizonyítékot a férgek jelenlétében.

A Morgellons-szindróma, amire többen is utaltak a férgek kapcsán, egyébként egy pszichoszomatikus betegség, amelynek során az érintett úgy érzi, hogy egy idegen élőlény, „parazita” vagy valamilyen tárgy van a bőre alatt. Azonban azt fontos megemlíteni, hogy az Amerikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) kutatásai eredmény nélkül zárultak, ezért szakmai körökben sokan megkérdőjelezik a betegség létezését is.

Forrás: Youtube / Dr. Mark Benecke

Az Urbanlegends.hu azt írja, hogy Németországban ezek a konteók már hetek óta terjednek, így a dpa már le is ellenőriztette a valóságtartalmukat egy szakértővel, aki elárulta, hogy a fekete szálak nem férgek vagy nanotechnológiai rostok, hanem ártalmatlan szövetszálak. A mozgást pedig a nedvesség, a hirtelen hőváltozás vagy statikus elektromosság magyarázza.

A hazai médiában is jó pár cikk jelent meg a témában, amelyek igyekeznek eloszlatni a téves információkat. A Zala megyei hírportál azonban nem teljesen ilyen hatást ér el, ugyanis bár igyekszik szakértő segítségével utánajárni a jelenségnek, a felületes olvasó, aki csak a címre pillant rá (Utánajártunk: Az arcmaszkokon található apró férgek nem veszélyesek!) csak annyit lát, hogy igaza volt, valóban férgek vannak a maszkban.

Nemzetközi dezinfó

A hazai színtér mellett a nemzetközi dezinformáció is figyelmet érdemelt a héten, az EUvsDisinfo heti hírlevele ugyanis jó pár orosz álhírt azonosított. Ezúttal főleg a Kreml által gyártott dezinformáció működési mechanizmusa került a középpontba, aktuális példákon keresztül.

Az álhírek általában azzal riogatnak, hogy a Nyugat fenyegetést jelent a hagyományosan elfogadott, orosz erkölcsi értékekre. Erre példa az a legújabb álhír, ami szerint az EU hamarosan betilthatja a Bibliát a genderideológia térnyerése miatt. Hasonló áll annak a dezinformációs mesének is hátterében, ami arról számol be, hogy nem sokáig használhatjuk már az „anya” és „apa” szavakat, az Európai Parlament ugyanis el fogja törölni őket.

Forrás: EUvsDisinfo

Emellett gyakori témát jelentenek a nyugati országok elvesztett szuverenitásáról szóló álhírek is, például az, amely szerint a Nyugatnak azért van szüksége Ukrajnára, mert szeretné megszerezni a földeket és saját rabszolgájává tenni az ott élőket.

Természetesen a háttérhatalomról szóló konteók is burjánzanak az orosz álhírgyáraknak köszöhetően. Ezúttal az Amerikai Egyesült Államokról terjedtek hasonló álhírek, amelyek azt állítják, hogy két kormánya van az országnak: az egyik a hivatalos, Joe Biden elnök által vezetett, a háttérben azonban alelnöke, Kamala Harris mozgatja a szálakat, és maga Biden is tisztában van azzal, hogy hamarosan lecserélik őt.

Továbbra is fontos témát és meglehetősen komoly problémát jelentenek a koronavírus elleni vakcinákról szóló álhírek is. Rendre jelennek meg ugyanis olyan álhírek, amelyek a nyugati vakcinák veszélyeire vagy hatástalanságára hívják fel a figyelmet: például, hogy az AstraZeneca csak 10%-os védelmet biztosít, vagy hogy a Pfizer illegális teszteket végzett gyermekeken Nigériában egy antibiotikum kifejlesztéséhez, ami több halálos áldozattal is járt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor továbbra is azt látjuk, hogy a Sputnik V vakcinával Oroszország az egész világ megmentőjének szerepében tetszeleg.

Forrás: Levada-Center

Az ehhez hasonló üzenetek terjesztése azonban visszaüthet, pontosan ezt látjuk az oroszoknál is. Március elején készült felmérések szerint az oltóanyagokkal kapcsolatos dezinformációnak az orosz lakosság körében is komoly hatása volt: a megkérdezettek 62%-a ugyanis elutasító a vakcinákkal szemben. (Ez a szám pár hónappal korábban 50% volt.) Sőt, magával a vírussal kapcsolatban is nő a kétely az emberekben: az oroszok több mint fele, egészen pontosan 56%-a nyilatkozott úgy, hogy nem fél attól, hogy elkapja a koronavírust.

Szopkó Zita

Címlapkép: Youtube / Fazekas Dániel

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás