Egyéb

Az azeri elnök a feleségét tüntette ki az apjáról elnevezett díjjal

Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke kitüntetéseket adott át a 2015-ös Európa Játékok alkalmából, többek között a saját feleségének. Mehriban Alijeva a férje apjáról, Hejdar Alijevről elnevezett díjat vehette át.

A News.az tudósítása szerint Mehriban Alijeva az “azerbajdzsáni kultúra, oktatás, egészségügy és sport fejlesztésében játszott gyümölcsöző szerepéért, Azerbajdzsán népe kulturális örökségének nemzetközi terjesztéséért és az Európa Játékok szervezésében elért eredményekért” kapta meg a Hejdar Alijev Rendet.

Hejdar Alijev a helyi KGB vezetője volt, amikor Azerbajdzsán még a Szovjetunió tagköztársasága volt. Később a független Azerbajdzsán elnökének is megválasztották, majd hatalmát sikeresen adta át a fiának, Ilham Alijevnek. Hejdar Alijevről van elnevezve a bakui reptér, illetve erős személyi kultusz épült ki körülötte. Az AliyevHeritage.org oldalon magyarul is elolvasható az egykori vezető életrajza, amelyből megtudhatjuk, valójában hogyan került hatalomra:

“1993 júniusában, amikor Azerbajdzsán népe meggyőződött arról, hogy a nemzeti államiságot a szétesés veszélye fenyegette, amikor a nehéz napok köszöntöttek az országra, Hejdar Alijev kitartóan követelte a fennálló hatalom leváltását, és attól a pillanattól kezdve a nép újból Hejdar Alijevre bízta sorsát. Hejdar Alijev, látván népe sorsát, elfogadva annak állhatatos hívását, visszatért a nagypolitikába. Az emberek Hejdar Alijev visszatérését reménnyel és örömmel fogadták, és ez a nap a Nemzeti Megmenekülés Napjaként került be a független Azerbajdzsán történetébe.”

Még több cikk Azerbajdzsánról

Bankokat szerzett meg Azerbajdzsánban és luxusvillát vett Londonban az azeri elnöki család

Így nyomja el a szabad sajtót Azerbajdzsán

Korrupcióval vádolják a TeliaSonerát Azerbajdzsánban

Azeri vízumgyáros magyar kapcsolatokkal – a nagykövet előrébb lép?

Keleti nyitás: Papíron egyelőre csak a Közgép profitált az azeri baltás gyilkos elengedéséből

Azeri média és médiaszabályozás: családban marad

Rácsok mögé került az azeri elnök korrupciós ügyeit vizsgáló újságíró

Az azeri elnök máskor sem feledkezik meg a családjáról: nyolc azeri bankban, összesen 820 milliárd forint értékben van részesedése az Alijev-családnak és a családhoz kötődő tanácsadóknak. Nemrég derült ki az is, hogy a család több mint 7 milliárd forint értékű házat vett Londonban. A pénzt minderre korrupciós ügyletekből teremtik elő egy olyan országban, ahol a média erőteljesen el van nyomva.

G. Szabó Dániel

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

 

Megosztás