Egyéb

Elismered a Krímet? Kapsz 9 millió eurót!

A Kreml több radikális pártot támogat Európában, de Moszkva eddig cserébe minden esetben benyújtotta a számlát. Hűbéreseinek az orosz érdekek maradéktalan kiszolgálása a feladata, ami szemben áll az adott ország nemzetbiztonsági érdekeivel, de a tágabb értelemben vett euroatlanti szövetségi politikával is. Tavaly óta tudjuk: orosz pénzen működik a nemzeti radikális, euroszkeptikus francia Nemzeti Front (NF). De vajon hogyan jött létre a biznisz és mit kértek az oroszok cserébe?

Megfigyelők szerint az orosz hitel megszerzése annak a politikai közeledésnek az egyik jele volt, amely a Nemzeti Front és Oroszország között figyelhető meg Marine Le Pen 2011-es pártelnökké választása óta. A pártelnöknő többek között kijelentette, csodálja Putyint, jó néhány alkalommal Moszkvába utazott, tárgyalt orosz politikusokkal Párizsban és rendszeresen találkozott a franciaországi orosz nagykövettel is. Az elnökasszony az ukrán-orosz hibrid háború kitörése óta számtalan oroszbarát kijelentést tett, de közvetlen bizonyíték nem állt rendelkezésre a francia szélsőjobb és a Kreml kapcsolatára. Mostanáig.

Több, mint negyvenezer üzenetváltást bonyolított le SMS és e-mail formájában Timur Prokopenko, a Kreml belügyi főosztályvezetője 2011 és 2014 között. Az Anonymus orosz ellenzéki csoport hackerei által nyilvánosságra hozott üzenetek nagy része a Nemzeti Front orosz kapcsolata, egy Kosztya nevű férfi és Prokopenko között történt, utóbbi különböző utasításokat adott. Prokopenko hatvanhét alkalommal közvetlenül a NF elnökével, Marine Le Pennel kommunikált.

Az üzenetváltások többségében Prokopenko utasította Kosztyát olyan feladatok elvégzésére, amely orosz érdekeket szolgáltak. Kosztyának az egyik parancs szerint el kellett érnie, hogy Le Penék támogassák nyilvánosan is a Krím-félsziget orosz elfoglalását. Kosztya válaszában biztosítja a Kreml emberét, hogy a Krím bekebelezését Le Pen támogatni fogja. Később ezt meg is írta egy másik üzenetben. Prokopenko március 17-én, egy nappal az után, hogy Le Pen elismerte a Krím orosz megszállását, sms-ben ezt válaszolta: „(Marine), az előzetes várakozásainak megfelelően, nem okozott csalódást”.

Prokopenko ezt követően Konsztanin Rikov, Állami Duma képviselővel sms-ezett: „így vagy úgy, de szükséges lesz a franciáknak ezt megköszönni”. Nyolc hónappal később a Nemzeti Front bankszámlájára 9 millió euró érkezett. A tranzakcióról, vagyis a moszkvai központú, de Csehországban néhány éve működő Első Cseh-Orosz Bank (PČRB) által nyújtott hitelről először 2014 novemberében írt a francia Mediapart híroldal. A hír megdöbbentette a francia társadalmat és a franciaországi politikai élet külföldi befolyásolásával kapcsolatban megannyi kérdést hagyott maga után.

Tárgyalások Abu Dhabiban vagy Moszkvában?

Akkor Le Pen a felmerült kételyekre úgy reagált, hogy nincs itt semmi látnivaló, a pénzügyi tranzakció egyszerű hitelkérelem teljesítése volt. Le Pen a francia médiának elmondta, nem szívesen fordult külföldi bankokhoz, de nem volt más lehetősége, mivel Franciaországban nem tudta a szükséges pénzt összeszedni: „Pártunk minden francia banktól kért pénzügyi segítséget, de elutasították kérelmünk”. Le Pen az üzenetek nyilvánosságra kerülése után ezt annyival egészítette ki, hogy a Kreml annexiója idején, vagyis tavaly márciusban, pártja egy abu Dhabi-i bankkal állt hiteltárgyalásban.

Csakhogy a Mediapart riportja szerint a Nemzeti Front elnöke 2015 februári, nem nyilvános moszkvai útja során személyesen írta alá a hitelszerződést. A titkos találkozón jelent volt Jean-Luc Schaffhauser a Nemzeti Front parlamenti képviselője, ő mutatta be Marine Le Pennek a hitelügyletben kulcsszerepet játszó Alexander Babakovot, az orosz Állami Duma képviselőjét.

Ki ez a Babakov?

A moldáviai születésű politikus, többek között, a külügyi bizottság tagja, Oroszország Interparlamentális Csoportjának tárelnöke, az Állami Duma Védelmi és Katonai Bizottságának elnöke, és 2012 júniusától Vlagyimír Putyin által kinevezett, orosz ügyekben az orosz elnök különleges megbízottja, képviselője külföldön. A 2014 szeptembere óta az EU feketelistáján szereplő Babakovnak Ukrajnában és Franciaországban vannak üzleti érdekeltségei, de a cseh sajtó szerint az elnöki megbízott Prágában is rendelkezett egy céggel, amelyet nemrég likvidáltak a cseh hatóságok, mert évek óta nem fizetett már adót. Alexander Navalnyj, orosz ellenzéki képviselő által közzétett dokumentum alapján Babakov Franciaországban legalább 11 millió euró értékben birtokol ingatlant.

Jean-Luc Schaffhauser francia politikus azt állította a Mediapartnak, hogy Babakovval először tíz évvel ezelőtt találkozott egy orosz ortodox templomban. Schaffhauser elmondása szerint őt nem érdekelte Babakov vagyona, amely vagyonbevallása szerint sokkal kisebb, mint azt a Navalnij dokumentumok mutatják, ő az Erópai Parlament „nemzetközi tanácsadójaként” dolgozik. A nyilatkozatában azt már persze nem említette meg a képviselő, hogy a Cseh-Orosz Bank közvetítői munka címen 140 ezer munkadíjat utalt számlájára.

De mi ez a Cseh-Orosz Bank?

A PČRB Moszkvában székel, Csehországban pedig az Európai-Orosz Bank tulajdonosa, amely Roman Popov, a Kremlhez sok szállal köthető orosz oligarcha tulajdonában van. A PČRB 1996-ban jött létre, mint a megszűnt Befektetési és Posta Bank (IPB) és az orosz Vozrozsdenije Bank közös projektje. Az IPB csődje, és a tulajdonosi viszonyok megváltozása után a bank ma már teljesen az orosz tulajdonosok kezében van.

Ez a 9 millió euró a valóságban a jéghegy csúcsa!

A francia lap tényfeltáró munkájából kiderült, a Nemzeti Front valójában 40 millió euró oroszországi kölcsönről tárgyalt, miközben újabb pénzek mennek más európai, de az orosz politikát felmondó politikai szubjektumok támogatására is. A most kifizetett összeg csak a 40 milliós hitel első része volt, miközben a francia euroszkeptikusok már arról beszélnek, hogy a 2017-es parlamenti választás kampányára 45 millió euró szükséges!

Ezt a számot elismerte Bernard Monot NF parlamenti képviselő is. Igaz, Le Pen twitterjén azt írta, hogy a francia tényfeltáró újság „elveszítette a fejét”, a 45 milliós hitel fantázia, a hitel teljes összege kilenc millió euró.

Felkészül: AfD, ÖFP

A német Bild titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az orosz hírszerző szolgálat finanszírozza a Szövetség Németországért (AfD) euroszkeptikus pártot. A Kreml közvetítők segítségével, a piaci ár alatt adott el az AfD-nek aranyat, anélkül, hogy a párt képviselői tudták volna, ki a valódi eladó.

Az osztrák szocialisták szintén megvádolták a Szabadságpártot, hogy orosz pénzt kapott. Természetesen egyelőre a német AfD és az oszrák ÖfP is tagadja a vádakat.

Az osztrák FPÖ küldöttsége Moszkvában vett részt egy szemináriumon, amelynek előadója Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter volt. Az AfD magas rangú küldöttsége részt vett egy berlini szállodában rendezett, a Vlagyimír Putyin tíz legfontosabb tanácsadói közé sorolt Vlagyimír Jakunin által rendezett „Oroszország barátai” elnevezésű rendezvényen.

Mindeközben Kelet-Európában

Ha az olvasónak már ismerős Jakunin neve, az nem véletlen. Az átlátszón nemrég írtunk arról, hogyan szervezte be Jakunin Csehországban a politikai paletta két oldalának két erős karakterét, Václav Klaust és Milos Zemant. Ami a kelet-európai modern szélsőjobboldalt illeti, meglehetősen gyér a felhozatal, mivel a térség pártjai és választói nem értik a Nyugat-Európa szélsőjobboldali pártjaiban végbement változásokat.

A holland Geert Wilders Szabadságpártja, az Alternatíva Németországért (AfD), vagy éppen a francia Le Pen Nemzeti Frontja az euroszkeptikus, nemzeti radikális szavazók számára máshová helyezi a hangsúlyokat politikájában. Például a hagyományosnak mondható, 19. vagy 20. századi szélsőjobb mozgalmakra jellemző antiszemita beállítottság helyett kifejezetten Izrael-barát alapállásról beszélhetünk a 21. századi szélsőjobb pártok esetében.

Le Pen Prágába jön!

Elsőként a régióban az új idők szavát az egykori Polgári Demokrata (ODS) tag Jiří Janeček vezette cseh Polgári Konzervatív Párt (OKS) értette meg. Olyannyira, hogy idén márciusban meghívta Prágába a nyugat-európai szélsőjobb vezető pártjának elnökét. Le Pen díszvendége lesz és előadást is tart az „Béke Európában és prosperitás az EU után” című konferencián, április 23-án, a cseh parlament alsóházában.

Ha Le Pen prágai útja semmi mással nem jár, csak Janeček meghatalmazávával, hogy kezelje a Nemzeti Front bankszámláját az Európai-Orosz Bankban, ez már sikernek minősülne Len Pen szemszögéből – írta március végén Katerina Safarikova, a Lidové noviny újságírója publicisztikájában.

Kapcsolódó cikkek

Mintha a Függetlenség Napja lett volna – NATO-menet Kelet-Európában

Hetven évet késtetek – Ezrek ünnepelik az amerikai katonákat Csehországban

45 ezer rubelért dolgoztam a Hazugságminisztériumnak – egy orosz internetes troll vallomása

Támadnak az oroszbarát trollok – Információs háború Csehországban

Így foglalta el Putyin Csehországot – hogyan hálózták be az oroszok a cseh politikai elitet?

Le Pen érkezése valóságos tektonikai mozgásokat indított el a cseh euroszkeptikus szélsőjobboldalon. Kétség kívül legjobb helyzetben a Marine Le Pen szövetségéért folytatott versenyfutásban az OKS áll, ők a NF hivatalos cseh partnere.

Nagy riválisuk a NEM Brüsszelre – Nemzeti Demokrácia mozgalom, amelyet a hírhedt antiszemita Adam B. Bartoš neve fémjelez. Ő egyébként mindent megpróbált: az OKS 2014-es kongresszusán felajánlotta együttműködését riválisának, de elutasították. Az ND valóban kapcsolatban állt az NF első titkárával, de úgy tűnik, kiesett a pixisből.

A harmadik tényező a parlamentbe jutott Úsvit (Hajnal) párt. Itt a japán-morva Okamura megpuccsolása után a párt parlamenti frakciójának vezetője, Marek Černoch lett az első ember, aki szintén nyitna a NF és Le Pen felé, és felvette a kapcsolatot Janečekkel.

A Jobbik miatt megosztott a cseh szélsőjobb?

Láthatóan alakulhat tehát valami a cseh szélsőjobboldalon, optimális esetben létrejöhet egy cseh Nemzeti Front is, nagy kérdés persze, kinek a vezetésével, jelentkező van rá bőven. Le Pen látogatása mindenesetre felgyorsította a folyamatot.

Magyarországi szemszögből izgalmas, hogy az egyik legnagyobb törésvonalat a cseh szélsőjobbon láthatóan a zsidósághoz való viszony jelenti. Az OKS igazodik a legújabb nyugati trendekhez, a kérdésben filoszemita álláspontot képvisel: a minap a párt külön közleményben határolódott el egy újságcikktől, amelyben a az OKS-t együtt említették a görögországi Arany Hajnallal és a magyarországi Jobbikkal.

Ugyanakkor ismert, hogy a vállaltan antiszemita Bartoš, a NEM Brüsszelre! mozgalom vezetője többször kiállt a magyarországi szélsőjobb párt mellett, és megértően nyilatkozott Vona Gábor pártjáról.

Bőtös Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás