Egyéb

Mintha a Függetlenség Napja lett volna – NATO-menet Kelet-Európában

Az oroszbarát internetes trollsereg és a Kreml kelet-európai propagandája első nagy vereségét Csehországban szenvedte el. Bebizonyosodott: az egykori Varsói Szerződés országai aligha lesznek újra orosz gyarmat, ugyanakkor a moszkvai politika folyamatos jelenlétére fel kell készülni és hatékonyan fellépni ellene. A közvélemény tesztelésére pedig ráférne még néhány NATO demonstráció a térségben.

Az ún. „Dragoon ride” nagyjából 120 katonai járműve március 22-én indult útjára az észt Tapa városkából, Észtországon, Lettországon, Litvánián, Lengyelországon és Csehországon keresztül tértek vissza április elején bázisukra, a németországi Vilseckbe. A vasúti vagy légi szállítás helyett, a közvélemény figyelmét felkeltve, a járművek közutakon tették meg az utat. Az érintett országok lakosainak lehetőségük volt testközelből megismerkedni az amerikai technológiával és a katonákkal, valamint legitim vita alakulhatott ki a katonai manőver indokoltságáról és jelentőségéről.

Miközben Lengyelországban és a balti államokban egyértelműen tárt karokkal fogadták az amerikai katonák menetét, addig Csehországban inkább a konvoj ellenzőinek álláspontjáról lehetett olvasni. A közvélemény megdolgozása egy március eleji „közvélemény-kutatással” kezdődött, amely azt állította, hogy a „csehek csaknem kétharmada nem ért egyet az amerikaiak csehországi jelenlétével”. Az oroszbarát Facebook-csoportok szerint a konvoj áthaladása „megszállást” jelent, új 1968-at. A cseh kommunisták azt terjesztették, hogy a menet Csehországban marad.

Határátkelők blokádja, Molotov koktélok dobálása és élőlánc az utakon,

ilyen nagyszabású tervekkel készültek a cseh putyinisták, akiket természetesen nem felejtett el megkérdezni egy interjúban a sputniknews.com weboldal sem. Az ellenzők alkotmányos kifogásokat kezdtek keresni a konvoj ellen, indítványozták, hogy ne csak a kormány, de a parlament is tárgyalja meg és engedélyezze annak átvonulását. Mindent bevetettek, egymással össze nem függő tényeket raktak egybe: így merülhetett fel érvként a csehek erőszakos 17. századi rekatolizációja az amerikai konvojok áthaladása ellen.

Az elmúlt néhány évben gomba módra elszaporodott orosz-párti weblapok a már szokásosnak mondható szófordulatokat sulykolták „az amerikai imperialisták” és a „háborús uszítók” ellen. Néhány nappal a menet megjelenése előtt a gyanútlan olvasóban olyan kép alakulhatott ki: a cseh társadalom alapvetően megosztott a kérdésben. Úgy tűnt: az oroszok újabb kommunikációs sikert arattak, ezúttal Kelet-Európa legnyugatibb országában. És még nem volt vége, a konvoj érezése előtt néhány nappal újabb hazugságbombát vetettek be.

Tojásdobálásért három év börtön?

„A cseh hatóságok hivatalosan is megtiltották, hogy az emberek paradicsommal és tojással dobálják meg az országon áthaladó amerikai katonai konvojt.” – hangzott az orosz propaganda, amely Magyarországon a Kreml-szócső Hídfőn jelent meg. Érdekesség, a hírt azóta eltávolították az oldalról, de az internet mindent megőriz. Az állítás természetesen nem igaz, de dezinformálásra és ellenséges hangulatkeltésre tökéletesen elegendőnek tűnhetett. Nézzük, hogyan született ez a fabula.

Először az orosz forrásokból előszeretettel dolgozó tn.cz nova honlapján olvashattuk: „amennyiben valaki paradicsommal vagy tojással dobálná meg az amerikai konvojt, az közrend megzavarásának minősül és próbaidőre két évre ítélhetik, ismétlődés esetén három évre, károkozás esetén hat hónaptól 3 év börtönnel sújthatják.”

Innen vették át az értesülést az orosz propaganda terjesztésére specializálódott weblapok, de részben bekerült a mainstream híradásba is. A Parlamentní listiny megkérdezte a rendőri szerveket is a vírusszerűen terjedő álhírrel kapcsolatban. Kiderült: nem vezettek be speciális intézkedéseket, tojásdobálás esetén ugyanúgy járnának el a hatóságok, mintha a cseh rendvédelmi szerveket érné támadás. Tehát:

  • nem igaz, hogy a hatóságok betiltották a paradicsommal, tojással történő dobálást. (Szólásszabadság van, megteheted).
  • nem igaz, hogy az amerikai katonák megdobálásért járna büntetést (minden rendvédelmi szervet ért támadás esetén hasonlóan járnának el)
  • nem igaz, hogy letöltendő büntetés lenne a jutalma a dobálónak (feltételes kapnának első körben a dobálók).

Az amerikai csapatok március 29-én léptek be Csehország területére. Az első felvételek alapján megírtuk: ezrek ünnepelték az amerikai katonákat Csehországban. Nem csoda, hogy az elképesztően hangos orosz propaganda árnyékában, a meglepetés erejével hatott, hogy milyen erős az amerikai katonák támogatása. Ahogy elkezdtek érkezni az első hírek a konvoj csehországi vonulásáról, fokozatosan kiderült: egy-két politikai troll (Vyvadil, Bartos) mellett a menet ellenzői gyakorlatilag nem léteznek a valóságban. Képesek voltak hatalmas médiakampányt levezényelni, de az utcán láthatatlanok voltak, miközben vidéken ezrek, Prágában tízezrek álltak ki személyesen az amerikai szövetségeseik mellett.

Az oroszok a várható kudarc láttán sem vettek vissza, az eseményről napokig tudósították televíziós csatornáikon a hazug híreket a „cseh társadalom megosztottságáról”, „a cseh társadalom tiltakozásáról az amerikai konvoj ellen”. Itt például az orosz közszolgálati tévé híradó riportjában szándékosan összekeverik a vasárnapi menet idején készült felvételeket a szombati, prágai Vencel-téren lezajlott, néhány száz fős tüntetés vágóképeivel. A valóság és az orosz média által teremtett mátrix közötti hatalmas különbségről a cseh sajtó is beszámolt videó összeállításában: „Az orosz média hazudik az oroszoknak, miszerint a csehek tömegesen tiltakoznak az amerikai konvoj ellen”.

A putyintrollok alapos felsülése egyben jó hír Csehország, de a tágabb térség országai számára is: éles helyzetekben felülkerekedett a józan ész, illetve bebizonyosodott: a túltolt propaganda meglehetősen kontraproduktív tud lenni és önmaga ellen fordulhat. A történet hordozhat tanulságokat az Európai Unió számára is, amely szintén információs ellencsapásokra készül Oroszországgal szemben egy orosz nyelvű tévécsatorna elindításával.

Kapcsolódó cikkek

Hetven évet késtetek – Ezrek ünnepelik az amerikai katonákat Csehországban

45 ezer rubelért dolgoztam a Hazugságminisztériumnak – egy orosz internetes troll vallomása

Támadnak az oroszbarát trollok – Információs háború Csehországban

Így foglalta el Putyin Csehországot – hogyan hálózták be az oroszok a cseh politikai elitet?

MH17: orosz katonatiszt indíthatta a gyilkos rakétát, állítja a Correctiv

Az állandósuló orosz fenyegetésre adott amerikai biztosíték látványos kelet-európai támogatásának nagy jelentősége van. Brüsszel és Washington az euroatlanti szövetség országai felé folyamatosan hangsúlyozott politikai garanciák mellett olyan katonai műveletekkel is tudomására adta támogatását, mint az „Atlantic Resolve” hadgyakorlat vagy a „Dragoon ride” menet. A NATO tagállamok megmutatták: egy esetleges oroszországi katonai akció a balti államok ellen, az Egyesült Államok és a NATO elleni támadásnak minősülne.

Ez pedig egy olyan lépés, amit talán Putyin elnök kétszer is meggondol.

Bőtös Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás