Egyéb

Hetven évet késtetek – Ezrek ünnepelik az amerikai katonákat Csehországban

Ezrek ünnepelték az átvonuló amerikaiakat Csehországban. A képen a Pardubicébe érkező amerikai konvoj látható. Forrás: Cseh Honvédelmi Minisztérium, Facebook.

Putyin propagandája talán működik az interneten, de nem a való világban. Autóutak mentén álló, amerikai zászlót lobogtató, esőben órákig várakozó és integető emberek fogadták a Baltikumból németországi bázisukra visszatérő amerikai katonákat Csehországban is. Túlzás nélkül kijelenthető: az amerikai konvoj szívesen fogadott szövetséges volt Kelet-Európa több országában. A katonai menet népünnepéllyé vált több helyen is és alaposan rácáfolt a Csehországban előzetesen mérsékelt, vagy egyenesen ellenséges hangulatot váró jóslatokra. A konvoj ellenzői mindenhol kisebbségben maradtak vagy meg sem jelentek a helyszínen.

A Dragoon Ride elnevezésű harcjármű konvoj három irányból vasárnap érkezett Lengyelországból Csehországba. A menet azért vált szét három irányba, hogy ne okozzon nagyobb fennakadásokat a helyi közlekedésben. Az ún. „dragonyos menet” hat országon keresztül halad át, az amerikai hadsereg így demonstrálja támogatását a NATO szövetséges országok felé, amelyek fenyegetve érzik magukat az orosz agresszióval szemben az ukrajnai konfliktus miatt. A déli menet  Vyškovban, a középső menet Pardubicében, az északi konvoj Liberecben tölti az éjszakát. Ez utóbbi lengyelországi útja során nagyobb késést szedett össze, helyszíni beszámolók szerint a harrachovi határon és Liberecben az emberek délelőtt 10 órától 17 óráig esőben vártak a katonák érkezésére. Megérte.

Így vonulnak az amerikai katonák

Összesen mintegy 500 katona 115 katonai járművön, főleg a 18 tonnás Strykerrel és Homvee terepjárókkal, halad át, három napon keresztül, Csehországon. A katonákat mindenhol emberek ezrei üdvözölték, Vyškovban és Pardubicében tízezer ember is összegyűlt a városban. A felfokozott várakozás és hangulat meglepte az amerikai katonákat, ők sem számítottak az előzetes hírek alapján ilyen lelkes hangulatra. Az amerikai konvoj által érintett városokban ellentüntetők is megjelentek, de a cseh televíziós tudósítások alapján elmondhatjuk, néhány kivételtől eltekintve, az emberek láthatóan figyelmen kívül hagyták őket, nem bocsátkoztak velük vitába, az amerikai katonák sem vették őket észre.

Nem bírt magával a szélsőjobb, tiltakoztak a kommunisták is

Letartóztatta a rendőrség Adam B. Bartoš politikai aktivistát, aki korábban a cseh politikai és kulturális közélet zsidó származásúnak tartott tagjait listázta többször. Az aktivista többször középső ujját mutatta az amerikaiak felé. A beszámolók szerint előbb az amerikai katonákat üdvözlő tömeggel került szóbeli összetűzésbe, majd a cseh rendőrség szólította fel a kulturált viselkedésre. Bartoš láthatóan ideges lett, a konvoj elé akart állni, ekkor vitték el a rendőrök. Más incidensre nem került sor, a határátkelőnél az emberek virágot, rekesz söröket adtak a katonáknak, Tomáš Šubert polgármester szerint „ez a legkevesebb, amit az ember most tehet, hogy megmutassuk, mi is a NATO tagjai vagyunk”.

„Fantasztikus a hangulat a Cseh Köztársaságban, mindenhol örömmel üdvözölnek minket, legalább tízezer ember, ez remek” – ez volt Ross Moore, az amerikai konvoj parancsnokának első csehországi reakciója, miután megérkeztek Vyškovba, majd hozzátette, a maroknyi ellentüntető csoportot észre sem vette. Moore parancsnokot kaláccsal és sörrel fogadták, ő készségesen fotózott a helyi lakosokkal, akik kézfogással köszöntötték az amerikai parancsnokot. Más katonák gyerekeket vettek fel a katonai járművekre és készítettek velük közös fényképet. Az esti órákban az amerikaiaknak lehetőségük volt a laktanya területén sportolni, de pihenni is, több ezer kilométert tettek meg idáig.

A náchodi határátkelőtől több száz, amerikai és cseh zászlóval felszerelt autó és motoros kísérte a katonai menetet Pardubicébe. A folyamatos eső ellenére több ezer ember érkezett a pardubicei laktanya térségébe, a környéket több órára le kellett zárni, a forgalom teljesen megbénult a környéken. Az amerikai katonákat fogadó pardubicei laktanya vezetője azt mondta, az amerikai katonák látogatásával kapcsolatban ekkora érdeklődésre nem számítottak. A helyi laktanya előtt három Strykert és egy Humvee terepjárót mutattak be az érdeklődőknek.

Az emberek végtelen sorokban akartak fotózkodni a katonákkal, a gyerekeknek kisebb csoportokban megmutatták a katonai járművek belsejét is. Hihetetlen volt látni, de az emberek folyamatosan hoztak különböző apróságokat a katonáknak: a legnépszerűbb ajándék a pilzeni sör és a pardubicei kalács volt. A ČTK cseh hírügynökségnek nyilatkozó helyi lakos elmondta: szívesen jöttünk ide megnézni az amerikaiakat, akik nemrég a szabadságot hozták el nekünk, az unokámat nagyon érdekli a felszerelésük, most van lehetőségünk megnézni. A csehek lelkesedése átragadt az amerikai katonákra is: „Úgy érzem itt magam, mint egy szupersztár. Már a harmadik sörömet kapom, és állandóan buktával tömnek”.

Köszönhetően az amerikai átvonulásnak, a STEM/MARK közvélemény-kutató cég megszondáztatta a cseh közvéleményt is. A felmérés szerint a csehek 82 százalékának nem okoz problémát a menet, míg a konvoj áthaladását a megkérdezettek 17 százaléka ellenzi. A szövetségesek leginkább a Cseh Kommunista Párt hívei ellenezték. Nagyon fontos jelzés Oroszország számára az amerikai konvojok masszív cseh támogatása, nyilatkozta Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter hétfő délelőtt, hozzátette: most Oroszország tudtára adjuk, hogy egységesek vagyunk, erősek és felkészültek, amely most nagyon fontos.

Az amerikai konvojok hétfő reggel indultak tovább Prága felé, ahol a ruzynei laktanyában éjszakáznak. Az egyesült konvoj április 1-én halad tovább Pilzen irányába, három konvojban, egy órás késéssel majd Rozvadov határátkelőn távozik Németország területére.

Tekintse meg az első videobeszámolót az amerikai dragonyosok vasárnapi bevonulásáról Csehországba, így örültek a csehek.

Bőtös Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás