fadd-dombori

A faddi Duna-holtág vízpótlására adakoztak, de a település másra költi a pénzt

Civilek és magánszemélyek fogtak össze egy éve Fadd-Domboriban. Közel 5 millió forintot gyűjtöttek össze, hogy pótolják a Holt-Duna évek óta csökkenő vízmennyiségét. A Tolna megyei település képviselő-testülete és a Faddi Dunáért Közhasznú Alapítvány elnöke azonban egyoldalúan, a felajánlók megkérdezése nélkül úgy döntött, inkább horgászhelyekre és faültetésre költi a pénzt.

2022 nyarán Fadd Nagyközség Önkormányzata és a Faddi Dunáért Közhasznú Alapítvány gyűjtést hirdetett a faddi Duna-holtág vízutánpótlásának támogatására. Az anyagi felajánlásokat a Faddi Dunáért Közhasznú Alapítvány számlájára lehetett utalni, a célra 4,696 millió forint adomány gyűlt össze.

2023. december 3-án napvilágra került egy október 25-i keltezésű levél, melyet Bordács József, Fadd Nagyközség polgármestere és Fenyvesi János, az adományokat gyűjtő alapítvány kuratóriumi elnöke írt alá. Ebben tájékoztatták az adományozókat, hogy az összegyűlt pénzt két okból sem használták fel.

Az egyik, hogy 2022 őszétől vízutánpótlás érkezett – a Tolnai-holtágon keresztül – a Sióból, illetve a Dunából is, valamint a csapadékos időjárás is növelte a víz mennyiségét a faddi Duna-holtágban. A másik ok pedig az, hogy az adományokból összegyűlt 4,696 millió forint nem elegendő komolyabb vízmennyiség beemelésére, ami javított volna a faddi holtág helyzetén – ráadásul „sajnos a mostani és a közeljövőben várható gazdasági helyzetben az összeg értéke folyamatosan csökken”.

Faddi Level

A levél

Emiatt – áll a Bordács József és Fenyvesi János által szignált levélben – a Faddi Dunáért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma és a képviselő-testület úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló pénzösszeget a holtággal kapcsolatos más fontos fejlesztésekre fogják felhasználni.

A Faddi Dunáért Közhasznú Alapítvány 2005 óta rendelkezik adószámmal, a Szekszárdi Törvényszék által bejegyzett szervezet. Az alapítvány célja a Faddi Duna-holtág teljes körű rehabilitációja, a környezet és a természet védelmének népszerűsítése, Fadd község falusi turizmusának fejlesztése, népszerűsítése, településfejlesztés. A szervezet önálló képviseletre jogosult vezetői Fenyvesi János és Bényi András. Nincs honlapja.

A levél szerint a kuratórium és a képviselő-testület az összegyűjtött összegből az alábbi két fejlesztés megvalósításáról döntött:

  • Horgászhelyeket alakítanak ki Domboriban a volt KISZ-tábor és Öregfalu között 200 méter hosszan, bruttó 1,9 millió forint értékben.
  • A Bartal-csatorna mellé ültetett fákat fogják pótolni, facsemetéket ültetnek (összesen 65 db fát), és a korábbi feliratozott táblákat felújítják. Erre 2,7 millió forintot költenek az adományozók pénzéből.

Becsapva érzik magukat az adományozók

A dombori ingatlantulajdonosok érdekeit képviselő Dunaág 7139 Egyesület az akció egyik legnagyobb adakozója volt, 1 millió forintot gyűjtöttek. Az egyesület elnöke, Takács Anikó november 29-én kapta meg e-mailt arról, hogy az adományt más célra használják, miután az alapítvány elnökének elérhetősége felől érdeklődött.

A Dunaág 7139 Egyesület a Szekszárdi Törvényszék bejegyzésével létrejött, 2019 óta adószámmal rendelkező szervezet. Az egyesület célja soraiba tömöríteni a Domboriban üdülőtulajdonnal (használattal) rendelkező magánszemélyeket, vállalkozókat, üdülővendégeket érdekképviseleti, véleménynyilvánító, kezdeményezési tevékenységre, és aktív közreműködés a település természetvédelmi, zöldfelület-védelmi, szennyezés-megelőzési és település-fejlesztési tevékenységében.

Azok, akik célzottan, a faddi Duna-holtág vízutánpótlására adományoztak, most becsapva érzik magukat, és a Facebookon így reagáltak az egyoldalú döntésre:

„Mutyifalva”

„Szépen be van csomagolva a csalás.”

„Ha a középkorban lennénk, már egy politikusnak sem lenne keze.”

„Inkább költenék jövőre szúnyog-gyérítésre.”

„Az adományozás konkrét célra ment. A másra való elköltése nem tájékoztatás kérdése.”

„Nem ez volt, amire adakoztunk.”

„Domboriban már horgász sincs.”

Az indulatokat Bordács József polgármester sem hagyta szó nélkül. „Minden adományozó megkapja a tájékoztató levelet, még az is, aki 500 Ft- ot fizetett” – írta. Szerinte korrekt volt a kuratórium döntése, és aki „elolvassa, megérti az indokokat”. A polgármester nem lepődik meg azon, hogy a döntésre negatív reakciók érkeztek.

Bordács Józsefet 2022. szeptember 11-én választották meg Fadd Nagyközség független polgármesterének. Az időközi választást a korábbi fideszes Fülöp János lemondása miatt tartották a településen. A polgármester korábban a paksi Fidesz-KDNP elnökségi tagja volt és jelenleg is ezer szállal kötődik a párthoz. Horváth István, a régió egyik fideszes országgyűlési képviselője 2023. november 18-án egy fotót posztolt közösségi oldalán a Fidesz kongresszusáról, melyhez azt fűzte hozzá, hogy választókerülete küldötteivel szerepel rajta. A fotón balról Bordács József látható farmerban.

Bordacsjozsef Fideszkongresszus2023 Horvathistvanfb 231118

Bordács József (farmerban) a 2023. novemberi Fidesz-kongresszuson (fotó: Facebook)

Az adományozó dombori lakosok, üdülőtulajdonosok és szimpatizánsok rászedve érzik magukat. Nekik fontosabb, hogy legyen víz a holtágban, mint az, hogy horgászhelyeket alakítsanak ki vagy a Bartal-csatorna fásításának tábláit újítsák fel. Takács Anikó egyesületi elnök szerint az eljárás menete és az átcsoportosítás megrendítette az emberek bizalmát.

Fenyvesi János, az adományokat gyűjtő alapítvány kuratóriumi elnöke többszöri megkeresésünkre, magánéleti okokra hivatkozva, nem válaszolt. 

Török Ágnes

Címlapkép: A faddi Duna-holtág (a szerző felvétele)

Megosztás