Egyéb

260 milliós NHB-hitel és 16 éve történt brókergyilkosság a bicskei lyukas telek körüli céghálóban

496 millió forint EU-s pénzből tápszergyár helyett csak 59 lyuk készült azon a bicskei telken, amely a támogatás idején egy brit és seychelles-szigeteki hátterű cég tulajdonában volt. A Pannon Logistic Kft. ráadásul 260 millió forintot kapott kölcsön Matolcsy György unokatestvérének bankjától úgy, hogy a hitel fedezete mindössze egy autó. A bicskei beruházást közben annak a Reichardt Richárdnak a cége vette át, akinek apját, a London Bróker tulajdonosát 2000-ben a nyílt utcán lőtték le.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Mint nemrégiben megírtuk, Bicskén 496 millió forint EU-s pénzből mindössze 59 darab földbe ásott lyukat sikerült összehoznia a beruházónak, aki a támogatást logisztikai csarnokra és tápszergyárra kapta. Az LMP-s Hadházy Ákos korrupciót emleget, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint viszont nincs semmi probléma.

 

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Az uniós támogatást a 2009-ben bejegyzett Q Pharma Kft. kapta, melynek két tulajdonosa Lachmann Norbert és Tóbi Csaba. Korábban Lachmann volt a cég ügyvezetője is, ám ma már Tóbi tölti be ezt a pozíciót.

Tóbi Csaba arról tájékoztatta a sajtót, hogy a logisztikai központ építésére vonatkozó projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium engedélyével átadták az Ökogroup Zrt-nek.

Tóbi szavait alátámasztja a földhivatali nyilvántartás, aszerint ugyanis a darabonként nagyjából 9 millió forintos lyukakról elhíresült bicskei telek 2016 februárja óta az Ökogroup Zrt. tulajdonában van.

Az Ökogroup neve idén néhány hete már előkerült egy másik meg nem valósult beruházás kapcsán is. Május végén ugyanis szintén Hadházy Ákos hozta nyilvánosságra, hogy a cég jogelődje 837 millió forintos támogatást vett fel egy bátonyterenyei vasúti átrakó állomásra, amiből nem valósult meg semmi, csak a projektismertető tábla.

A 2015 júliusában bejegyzett Ökogroup Zrt. tulajdonosa a RERI Handels Dienstleistung Gmbh., amely az osztrák cégnyilvántartás szerint Reichardt Richárd tulajdonában van. Ő még kiskorú volt 2000-ben, amikor apját, a London Bróker Rt. tulajdonosát, Reichardt Ignácot a nyílt utcán lelőtte valaki.

Tavaly márciusban a Nemzeti Nyomozó Iroda újra nyomozást rendelt el a gyilkossági ügyben, mert Reichardt Ignác kapcsolatban állt a bedőlt Buda-Cash alapítójával, Kovács Tiborral. A London Bróker ügyeiről itt lehet részletesen olvasni.

 

 

Térjünk vissza a bicskei beruházásra és az uniós pénzt elnyerő, a Ferencváros női kézilabdacsapatát 2013 januárja óta támogató Q Pharma Kft. egyik tulajdonosára.

Lachmann Norbert 2011 óta ügyvezetője és 2013 óta tulajdonosa a szintén 2009-ben bejegyzett Danubia Pharma Kft.-nek is, amely 2012-ben úgy nyert el összesen 656,5 millió forint EU-s támogatást, hogy egy vanataui offshore cég volt a tulajdonosa. 2013-ban két hónapig, mielőtt Lachmanné lett volna, a birminghami Independent Pharma Invest Ltd. birtokában volt a Danubia Pharma.

2013 februárja óta az Independent Pharma Invest Ltd. tulajdonában van a Pannon Logistic & Management Kft., melynek az ügyvezetője nem más, mint Lachmann Norbert. Ez a vállalkozás volt a tulajdonosa 2013 áprilisa és 2016 februárja között a bicskei lyukas teleknek, amely ma már az Ökogroup Zrt. tulajdonában van.

A brit cégnyilvántartásból nem derül ki az Independent Pharma tulajdonosa, de az igen, hogy az ügyvezetője Stella Georgette Port-Louis. A seychelles-szigeteki hölgyről az ICIJ (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) 2011-ben írta meg, hogy több mint 300 új-zélandi cég ügyvezetője, és egy helyi cégadatbázis szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 63 vállalkozásban tölti be ezt a pozíciót.

A Pannon Logistic Kft. tulajdonosi háttere tehát finoman szólva is kissé átláthatatlan, de ez nem volt akadálya annak, hogy a cég hitelt kapjon Szemerey Tamás bankjától. A nyilvánosan elérhető információk szerint 2014-ben a Növekedési Hitel Bank 260 millió forint kölcsönt adott a Pannon Logisticnek.

A hitel fedezete egy gépjármű, ami a megadott alvázszám alapján nagy valószínűséggel egy Fiat Ducato típusú autó. Ebből a haszongépjárműből jelenleg kialakítástól és felszereltségtől függően 5-7 millió forintért lehet venni egy vadonatújat.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

 

HELYREIGAZÍTÁS (2016. július 4.)

Valótlanul állítottuk, hogy a Pannon Logistic Kft. 260 millió forint összegű hitelének fedezete mindössze egy 5-7 milliós autó volt.

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás