Egyéb

Hadházy: 558 millió forint EU-s pénz ment el, 59 darab földbe ásott lyuk látszik belőle

A korrupcióinfón egy újabb európai uniós támogatásokból kifizetett, de látszólag meg nem valósult beruházásra hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos, az LMP politikusa. Az Átlátszó kiment drónnal a helyszínre. Logisztikai központot nem, csak földbe ásott lyukakat találtunk.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

A bicskei menekülttáborral szemben gazzal felvert telkek állnak. Az egyik kerítéssel körbevett területen hat zászló nélkül árválkodó zászlórúd és két táblatartó rúd áll tábla nélkül, valamint egy EU-s támogatásból épülő beruházást hirdető tábla díszeleg. A táblán szereplő céggel kapcsolatban a hivatalos uniós támogatáskeresőben nem találtuk nyomát, hogy a bicskei beruházásra nyert volna el támogatást.

 

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A jubileumi, huszadik korrupcióinfón Hadházy Ákos felhívta a figyelmet, hogy 496 millió forintos értékben nyert el uniós pénzt a Q Pharma Kft. logisztikai központ építésére ugyanarra a telekre az EU-s támogatásokat bemutató hivatalos honlap szerint.

A beruházás indításakor, a beruházást hirdető tábla avatásán a Felcsútot is magába foglaló egyéni választókörzet országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán is megjelent a 2014-es kampány hajrájában. Az EU-s pályázatok hivatalos adatbázisa, a palyazat.gov.hu szerint a beruházás meg is valósult, a projektet sikeresen lezárták. A 496 milliós támogatás utolsó részletét 2016 május 9-én fizette ki a támogatáskezelő.

A cég ügyvezetője jelenleg Tóbi Csaba kecskeméti vállalkozó, aki sok más cégben is érdekelt.

Az Átlátszó telefonon megkereste Tóbi Csabát, aki kérdésünk elmondta, hogy a logisztikai központ építési projektet a Nemzetgazdasági Minisztérium engedélyével átadták az Ökogroup Zrt-nek. Arról Tóbinak nincs tudomása, hogy miként áll a beruházás.

Az Ökogroup Zrt neve már felmerült a Hadházy által tartott korrupcióinfón egy másik meg nem valósult beruházás kapcsán. Egy bátonyterenyei logisztikai központra vett fel 837 milliós támogatást a cég, amiből nem valósult meg semmi.

Az Átlátszó telefonon megkereste az Ökogroup Zrt ügyvezetőjét, Heritesz Viktort, aki jelezte, hogy telefonon nem, csak személyesen szeretne nyilatkozni.

 

Fideszes képviselő a beruházást hirdető tábla avatásán. Azóta se tábla, se beruházás.  Kép: tesselyzoltan.fidesz.hu

Fideszes képviselő a beruházást hirdető tábla avatásán. Azóta se tábla, se beruházás. Kép: tesselyzoltan.fidesz.hu

 

Az Átlátszó elindult a Hadházy Ákos által felfedezett nyomon, és egy másik beruházásra is bukkantunk ugyanott. A bicskei kistérségben szintén ezen telken van fióktelepe a Danubia Pharma Kft-nek, amely 62 millió forint EU-s támogatást kapott a bicskei kistérségben laboratórium és iroda kialakítására a hivatalos uniós projektkereső alapján.

A Danubia Pharmáról már írt az Átlátszó 2013-ban, amikoris úgy nyert el több, mint 650 millió forint EU-s támogatást, hogy a cég egy vanatui offshore vállalat tulajdonában volt. Azóta a cég Lachmann Norbert tulajdonába került, aki a Q Pharma előző ügyvezetője volt.

A Q Pharmát és a Danubia Pharmát az is összeköti, hogy Debrecenben is azonos címen vannak fióktelepeik.

A területen nem találtunk semmilyen felépítményt, mindössze egy biztonsági őr lakókocsija és 59 db lyuk van a telken. Az európai adófizetők összesen 558 millió forintot áldoztak arra, hogy ez az 59 fekete lyuk ott legyen a telken. Ez lyukanként közel 9 és fél millió forint.

A gazdaságfejlesztési EU-s támogatásokat kezelő Nemzetgazdasági Minisztériumnak is elküldtük kérdéseinket a projektek kapcsán, amint reagálnak, közöljük a válaszaikat.

A cégekről szóló információkat a ceginfo.hu oldal szolgáltatta.

Vágó Gábor

 

Frissítés (2016. június 9.): Kérdéseinkkel kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium az alábbi tájékoztatást adta:

Az említett projekt kapcsán jelzett kifizetés egy szabályozott, a 2007-2013-as időszak zárásához kapcsolódó, az uniós források maximális lehívását szolgáló folyamat része. A Brüsszeltől való forráslehívás ügymenete szerint május közepéig le kellett zárni a pályázati kifizetéseket. A hazai és uniós szabályok lehetővé teszik a bent lévő elszámolások kifizetését és ezt követően a projektek megvalósulásának utólagos ellenőrzését.

A pályázati folyamatok nincsenek lezárva, a jelenlegi szakasz szerint a bent lévő elszámolások kifizetése után történik meg a projektek megvalósulásának ellenőrzése. Amennyiben az ellenőrzés azt mutatja, hogy a projekt nem, vagy nem úgy valósult meg, ahogy azt a pályázati felhívás előírta, úgy a jogszabályok szerint a szabálytalansági eljárást folytatunk le és visszavesszük a jogosulatlan forrást.

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás