cikkünk nyomán

Nyomozás indult a csokonyavisontai gyógyfürdő eladásának ügyében

Polt Péter elismerte, hogy nyomozás indult a csokonyavisontai gyógyfürdő eladásának ügyében. A meglehetősen rossz állapotú fürdő tavaly háromszor is gazdát cserélt. Lapunk elsőként világított rá decemberben, hogy végül egy győri fideszes képviselő, Hajtó Péter édesanyjának cége szerezte meg a létesítményt. Idén január 5. óta Hajtó Péter is tulajdonos lett a vállalkozásban édesanyja mellett.

A múlt év utolsó napjaiban számoltunk be a Somogy megyei Csokonyavisonta község gyógyfürdőjének eladása körüli furcsaságokról. A létesítmény végül egy győri fideszes képviselő, Hajtó Péter édesanyjának a cégéhez került.

Nemrég Vadai Ágnes DK-képviselő írásbeli kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy a „gyógyfürdő eladásával összefüggésben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt” büntetőeljárás folyik a Somogy Vármegyei Rendőr-Főkapitányságon. A nyomozás állásáról Polt Péter nem osztott meg további részleteket. Elküldtük a rendőrségnek a kérdéseinket, de a nyomozás érdekeire hivatkozva ők sem adtak bővebb tájékoztatást.

Gyanús tulajdonosváltások

Vadai felvetése szerint a közvagyon gyanús körülmények között vándorolt az önkormányzattól több lépcsőben Hajtó édesanyjának cégéhez.

Az első eladás nem volt túl sikeres: az ügyletet a Somogy Vármegyei Kormányhivatal semmisnek nyilvánította, miután az önkormányzat nyilvános pályázat nélkül adta el a fürdőt üzemeltető céget.

A második adásvétel augusztusban zajlott. Ekkor egy barcsi székhelyű építőipari vállalkozás, a Bau-Lizéna Kft. vette meg a létesítményt, és 140 millió forintos vételárban állapodtak meg a felek. A megállapodás szerint az eljárás jogerőre emelkedésétől függően, de legkésőbb november elsejéig a pályázó megkezdi a fürdő fejlesztésének első ütemét 300 millió forint értékben.

Ahogy arra a 24.hu is rámutatott, elég furcsa, hogy a harmadik vételárrészlet, 300 millió forint a vevőnél maradt, aki ebből kezdte volna el hatvan munkanapon belül a fürdő műszaki helyreállítását. Ezt az árrészt a szerződés szerint akkor kellett volna teljesítettnek tekinteni, amikor a fürdő újranyit.

„Mintha az ember úgy venne meg egy felújítandó lakást 44 millió forintért, hogy abból 30 milliót nem az eladónak fizet ki, hanem saját új tulajdonára költheti”

– jegyezte meg Vadai a Polt Péternek szegezett kérdésében.

Decemberi cikkünkben megírtuk, hogy a Bau-Lizéna csupán másfél hónapig, 2022. október 3. és november 21. között volt a tulajdonosa a fürdőnek.

Győri fideszes képviselő édesanyjának cége szerezte meg a csokonyavisontai gyógyfürdőt | atlatszo.hu

Az kétségtelen, hogy a hónapok óta húzódó jogállamisági eljárás lezárásának és az uniós forrásokról történt megegyezésnek volt pozitív kicsengése, amit jól bizonyít, hogy a hírre nagyot erősödött forint is, ugyanakkor a magyar kormányzat nem lehet nyugodt.

A harmadik adásvétel során a Bau-Lizéna eladta a fürdőt birtokló Thermál-Fürdő Kft.-t a HAFE Hungary-nak. Az adásvételkor a vásárló cég tulajdonosa Hajtó Ferencné volt, aki Hajtó Péter édesanyja. Hajtó Péter pedig nem más, mint Győr Megyei Jogú Város fideszes önkormányzati képviselője.

Hajtó Péter és Orbán Viktor 2020-ban (fotó: Hajtó Facebook-oldala)

Vadai szerint a rendelkezésre álló adatok alapján fennáll annak a gyanúja, hogy a közjó szolgálatával szemben „valójában előre jogellenesen és lépésszerűen eltervezetten kimunkált folyamatban szándékosan és a jogtalan haszonszerzés célzatával megvalósítva a közvagyon részét képező vagyonelemek törvénysértő és nyilvánvalóan jogtalan vagyoni hátrányt okozó kimentése, vagyis a jogtalan megszerzése történt”.

Magyarán a furcsa adásvételek kapcsán felmerül a gyanú, hogy a végcél első pillanattól a harmadik vevő, a győri fideszes politikushoz köthető HAFE Hungary Kft. lehetett.

A fürdő új tulajdonosi köre 2022 decemberéből (forrás: Opten, Átlátszó gyűjtés)

A 24.hu cikke szerint a vállalkozásban akkor hivatalosan nem érdekelt Hajtó Péter „azt mondta, a cégüket eredetileg nem érdekelte a fürdő, és csak a Bau-Lizéna kereste meg őket”. Ennek azonban erősen ellentmond, hogy a cégadatbázis szerint már 2021 decembere óta volt bejelentett telephelyük Csokonyavisontán, méghozzá a beszédes nevű Fürdő tér 1. szám alatt, a gyógyfürdő szomszédságában.

Előző cikkünk megjelenése óta némi változás is történt a tulajdonosi körben:

2023. január 5. óta Hajtó Péter is tulajdonos lett a cégben édesanyja mellett.

A 11 főt foglalkoztató vállalkozásnak 2022. december 1-től a fő tevékenységi köre az „egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység”, és új elemként felvették a „saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése” tevékenységi kört is. A cég nem túl sikeres, árbevétele ugyanis mindössze 234-355 millió forint között mozgott az elmúlt években, a legnagyobb nyereségük pedig csak 7,3 millió volt.

A fejlemények tükrében tehát van rá esély, hogy a sok vihart megélt fürdő további hosszú évekig csupán a botrányai miatt lesz híres, bár vizét kiemelkedő gyógyhatásúként tartják számon.

Huszka Imre

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A csokonyavisontai fürdő (Fotó: Szászfalvi László Fb oldala)  Hajtó Péter és Kuti Balázs közös szelfije Orbán Viktorral (Fotó: Átlátszó szerkesztés – Hajtó Péter Fb oldala). 

Megosztás