vidéki lapszemle

Volt fideszes képviselő cége írta az akkugyáras tanulmányt, kiszámíthatóságot várnának el a német cégek Magyarországon

Debreciner.hu: Volt fideszes országgyűlési képviselővel íratott tanulmányt Hajdúszoboszló önkormányzata a debreceni akkugyár hatásairól

A Debreciner szerint Parragh Dénes cégétől azt várták, mutasson rá a kínai CATL-beruházás veszélyeire és a védekezés lehetőségeire. A tanulmányukban ugyanakkor megállapították, hogy a 15 kilométerre fekvő fürdővárosra gyakorolt hatás értelmezhetetlen. A Párbeszéd vitatja a Magyar Mérnöki Kamara alelnöki tisztségét is betöltő szakértő függetlenségét, a polgármester szerint ugyanakkor erre semmi nem ad okot. Parragh két éve még arról beszélt, egy kamarai vezetőnek tudnia kell jó kapcsolatokat kialakítania a kormánnyal.

SzabadPécs.hu: Német nagykövet: „Reménykedem abban, hogy Magyarországon a hangulat nem az EU elhagyása irányába mutat”

Először látogatott Pécsre a közelmúltban Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete. A nagykövet a SzabadPécs kérdésére többek között elmondta, a német befektetőknek kiszámíthatóságra és tervezhetőségre van szükségük Magyarországon, néhány kormánykörökből származó intézkedés és nyilatkozat azonban egyes ágazatok vállalatai számára felvetik azt a kérdést, valójában mennyire kiszámíthatóak és tisztességesek a játékszabályok, és hogy azok hozzájárulnak-e a belső piac működéséhez.

Nyugat.hu: Fóton épít akkumulátor-összeszerelő üzemet a kínai óriáscég, amely Szombathellyel is kacérkodik

Szijjártó Péter Sencsenben járt, ahol bejelentette, hogy a BYD Fóton épít egy elektromos akkumulátorokat összeszerelő üzemet. A külügyminiszter azonban azt nem említette, hogy a kínai óriáscég újabb nagy beruházásra készülne Magyarországon. A Nyugat.hu szerint ez persze nem jelenti azt, hogy biztosan lekerült a napirendről a BYD szombathelyi óriás autógyára, de egyre kevesebb rá az esély.

Szegeder.hu: Nyolcvannyolc zsák hulladékot szedtek össze az ártérből szegedi sárkányhajósok

A szegedi VASárkányOK nevű sárkányhajós csapat a Maros-torkolattól a Bertalan hídig terjedő újszegedi oldalról 88 zsáknyi kommunális szemetet (főként szennyezett műanyagot és cipőket), 6 zsák tiszta műanyagot, 5 zsák üveget, 2 zsák fémet és 1 zsák kupakot gyűjtöttek össze – számolt be az eseményről a Szegeder.hu. 2021-ben, az első akció alkamával 120 zsáknyi kommunális szemetet és 8 zsáknyi szelektív hulladékot gyűjtöttek be.

Veszprémkukac.hu: KÖZGYŰLÉS – Márkói murvabánya, lőtér, új völgyhíd, védőnők

A márkói murvabánya ügye egy túldimenzionált probléma – mondta Porga Gyula polgármester a veszprémi önkormányzat legutóbbi közgyűlésén – írja a Veszprémkukac.hu. Pedig az engedély nélkül lerakott, ismeretlen eredetű és vegyes összetételű, több száz konténernyi hulladékmennyiség ellen a helyi civilek kitartóan tiltakoznak, és szeretnék elérni, hogy a kormányhivatal vonja vissza az előzetes dokumentációt jóváhagyó, általuk több ponton vitatott határozatát. Porga Gyula azonban leszögezte: maximálisan megbízik a kormányhivatal munkatársainak szakértelmében.

Nyitókép: Julia Gross nagykövet bemutatkozó látogatáson Szijjártó Péter külügyminiszternél 2022 októberében. Fotó: Facebook 

Megosztás