Heti lapszemle

Kínai vegyianyag-elosztó központ jöhet Magyarországra, Varga Judit az EP-be megy

Direkt36: Kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává válna Magyarország, Rogán és köre tűnik fel a projekt mögött

Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit – derül ki a lap által megismert belső kormányzati anyagokból. A tervek szerint itthon két helyszín jöhet szóba központként, az ország keleti határán fekvő Záhony vasúti átrakodóhely és egy Budapesten már régóta működő, BILK terminál néven ismert logisztikai létesítmény. Az üggyel a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda foglalkozik a kormányon belül, miközben a Direkt36 kutatásai szerint egy, az ő környezetéhez kötődő cég üzletileg is érdekelt a projektben.

Népszava: Matolcsy György nem spórol, kétmilliárdért nyaralnak az MNB-sek

Míg 2021-ben a jegybanki irodák üzemeltetésére 9,5 milliárd forint ment el, tavaly már 18,9 milliárd, ami ugyan csepp a 402 milliárdos veszteségtengerben, de nem épp arról tanúskodik, hogy a jegybank vezetői minden egyes adóforintot megfognának. A 2023-as tervek szerint ez az összeg már 22 milliárd forint lesz. Az üzemeltetési költségek elszállását a Felügyelő Bizottság jelentése az MNB székházak szaporodásával magyarázza: a korábbi egy székházzal szemben jelenleg hármat is birtokol az MNB. Plusz épp most, július elsejével nyitják meg az MNB új Balatonakarattya Oktatási és Konferencia Központját, amely nem más mint a jegybank új luxusnyaralója. Az étteremmel, uszodával, teniszpályával rendelkező Balaton-parti „konferencia-központ” éves működési költségét 2022-es árakon 2 milliárd forintra becsülték.

Hvg.hu: Pert vesztett az Országos Roma Önkormányzat, félmilliárdnyi támogatást kéne visszafizetniük

A Fővárosi Törvényszék ítélete arra kötelezi az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), hogy fizessen vissza a Belügyminisztériumnak mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma jogutódjának 527 100 000 forint, még 2016-ban folyósított támogatást, annak ügyleti és késedelmi kamatait, valamint a perköltséget, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a korábban feljegyzett eljárási illetéket. A nem jogerős ítélet megállapította, hogy a támogatások elszámolása során az ORÖ olyan súlyos hibákat és hiányosságokat vétett, melyek lehetetlenné tették a támogatások felhasználásának ellenőrzését, ezért a Belügyminisztérium követelése jogszerű.

444: Mészáros Lőrincről mégsem nevezhették el, így hát Opus Arena lett az eszéki stadion neve

Egy hete járta be az elkészült eszéki stadiont Mészáros Lőrinc. Erről a horvát klub számolt be videóval. Mészáros megtekintett mindent, még a konyhát is, sőt a gyepet is kipróbálhatta (a többiek nem). A labda nem került elő, de az eszékiek meg nem győztek neki hálálkodni. Meg is van a létesítmény neve és dizájnja. Sajnos nem Mészáros Lőrinc nevét viseli, simán csak Opus Arena lett. A 13 ezer férőhelyes stadion és az utánpótlás- meg az edzőcentrum összköltsége 65 millió euró. Az eszéki fociakadémia infrastrukturális fejlesztésében magyar állami pénz van, a kormány sok, határon túli fociakadémiához hasonlóan az eszékit is támogatja, összesen 6 millió euróval.

Magyar Hang: Lemond Varga Judit

Július 31-ével lemond az igazságügyi miniszteri posztról Varga Judit – a politikus ezt maga jelentette be a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A kormányközeli lap kedden írta meg, hogy értesüléseik szerint Varga Judit fogja vezetni a jövő évi európai parlamenti választásokon a Fidesz EP-listáját. A miniszter ezt nem kívánta megerősíteni, mert erről még a Fidesz elnökségének is döntenie kell, azt azonban jelezte, hogy valóban az Európai Parlamentben képzeli el a jövőjét.

Címlapkép: Varga Judit 2023. március 8-án (fotó: a miniszter Facebook-oldala)

Megosztás