választás 2022

Lopásokra, elszálló árakra panaszkodnak a Simonka utódját megszavazó helyiek

Az ellenzéki programról nem hallottak, a Fidesz pénzosztása mindenkinek jó, miközben a falu is fejlődött, Simonka Györgyről pedig nem tudtak rosszat mondani – Pusztaottlakán jártunk a választások után. A Békés megyei település korábbi országgyűlési képviselőjét költségvetési csalás miatt állították bíróság elé, az új fideszes jelölt viszont még így is 60 százalék felett kapott.

Tükörsima aszfalt vezet Békéscsaba felől Pusztaottlakára – ritkaság az ilyen Békés megyében. A kistelepülésnek mindössze 339 lakosa van, a falu csak pár utcából áll. Olyan kicsi, hogy a busz sem fordul meg a központban, csak visszatolat a megállóba. A választások után jártunk a kistelepülésen.

Pusztaottlaka neve elsősorban Simonka György miatt ismert. Az egykori fideszes országgyűlési képviselő sajátosan használta fel az uniós forrásokat. Ahogy azt 2016-ban megírtuk, Dél-Békésben a fideszes országgyűlési képviselőhöz, Simonka Györgyhöz kapcsolódó szervezetek számos olyan nagyobb EU-s finanszírozású projektben vettek részt, amelyeknek nemcsak a célszerűsége, de a szabályszerűsége is megkérdőjelezhető – erről akkor Hadházy Ákos beszélt a Korrupcióinfón.

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló | atlatszo.hu

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ismét feljelentést tett egy korrupciógyanús ügyben. Az ellenzéki képviselő gyanúja szerint Simonka György, a dél-békési körzet fideszes országgyűlési képviselője a saját magához és családjához köthető cégekhez csatornázott uniós fejlesztési támogatásokat.

Majd bemutattuk, hogyan működött a képviselő körüli cégháló, ahol Simonka-közeli cég volt a megrendelő, az alvállalkozók pedig családjának vagy régi üzlettársainak a cégei voltak.

A pénzköltésnek vádemelés lett a vége, a Magyar Narancs a vádiratra hivatkozva írta meg, hogy:

  • Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazhatták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntethettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel.
  • Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.
  • Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

1,4 milliárd forint költségvetési csalással vádolják, ő azonban mindent tagad.

Lopják a vizet a tanyáról, de lett kerékpárút

Pusztaottlakán csak az ellenzéki jelölt plakátját lehet látni, a „100 százalék Gyurcsány” matrica azért ezekre is felkerült. Az országgyűlési választásokon Simonka már nem indult, helyette a kormánypárti Erdős Norbertre lehetett szavazni. Az utód fideszes jelölt az 1-es szavazókörben 64,89 százalékot, a 2-esben 61,54 százalékot kapott.

forrás: Átlátszó/Segesvári Csaba

„15 éve vettünk itt tanyát. Lett azóta kerékpárút, a bolt is most épül, fejlődik a falu” – mondja a buszra várakozó idősebb nő. Elárulja, a Fideszre szavazott, mert nem akar háborút. Az ellenzék programjáról hiába kérdezem, nem is hallott róla. Majd amikor arról kérdezem, mi alapján döntött, belekezd.

„Minden évben lopnak. Sok jószággal foglalkoztunk. Tavaly jártunk úgy, hogy a vízóránkba valaki belenyomott egy 352 ezer forintos vízszámlát. Vagyis a vizet is lopták a tanyáról. Most járjuk a bíróságot. A rendőrség kint volt már. Szóval ilyen falu. A polgármester hívta ki a rendőrséget. Még azt se lehet mondani, hogy na, hát mi intézkedünk. Úgyhogy, hát mit mondjak rájuk?” – majd azzal folytatta, nincs baja a kormánypárttal. Azt is mondta, egyetlen ellenzéki képviselővel sem találkozott a településen, a Fidesszel viszont igen. Simonka ügyeiről nem akar semmit mondani.

„Simonka? Ez az ő ügye!”

Az épülő kisbolttal szemben a trafik oldalában újabb beszélgetőpartnerre találok. „Mindenki úgy dönt, fiatalember, hogy tudja, kaptuk ezt a nyolcvanezer forintot, akkor kaptuk ezt a tizenharmadikat. Így a családok megkapták ezt az adókedvezményt. Ez mindenkinek nagyon jó. Szerintem itt ezen ment az egész. Simonkának ehhez nem volt köze.”

Az asszony azzal folytatja, hogy nekik a megélhetés az első, és milyen jó, hogy 200 ezer forintra nőtt a minimálbér. Mennyiben befolyásolták a döntésüket Simonkának a botrányai? – kérdezem, majd azt mondja: „Ez az ő ügye. Akik itt dolgoznak, itt mindig a fizetésüket megkapták, de azért nem volt az, hogy nem kaptak fizetést. Mindenki megkapta a fizetését, meg ha valakinek valami segítségre van szüksége, segített legalábbis.”

Az ellenzékről ő sem hallott, sem a programjukról, sem a képviselő-jelöltről.

Leülünk a padhoz, tovább mesél. „A férjem 80 éves, 72 ezer forint a nyugdíja. Az enyém 70 ezer. Nemrég voltam a piacon, nagy drága a paprika. Dinnyét is láttam, de milyen áron. Ebből a nyugdíjból a gyógyszer 30 ezer és még magánorvosra is költünk” – folytatja. Elmeséli, a férje többször kapott agyvérzést, ő próbálta otthon járni, beszélni tanítani. Rákérdezek a magánorvosra, kifakad.

Erdős Norbert interjú és egy „kormány információ” a Demokrata című újságban (forrás: Erdős Norbert Facebook-oldala)

„Amikor rosszul lett bevittük a sürgősségire, kapott infúziót, majd haza is engedték. A fiammal ketten cipeltük be, majd haza. A háziorvos sem tudott segíteni. A fiam talált magán-neurológust, aki most segít” – magyarázza. A választásra visszatérve azt mondja, ő nagyon félt, hogy háború lesz Magyarországon, meg hogy a fiát elviszik katonának. Azt is elárulja, hogy a fia ugyan mondta neki, hogy nem lesz ilyen, de ő mégiscsak félt.

De Puszaottlakán nem csak a háborútól félnek. „Az ott a Gyuri jobbkeze” – mutat egy régebbi kocsi felé a férfi, szerinte a trafikhoz tartó ember Simonka György bizalmasa lehet, ezért nem is válaszol semmire.

Szerinte az sem jó, ha azt látják, idegenekkel beszélget. Csak annyit jegyez meg, ebben a faluban mindenki tud mindent, mindenkiről.

Beszélgetőpartnereink szerint az, hogy az uniós támogatásból Simonka magánvagyona és nem a közösség épült, nem téma. Ugyanis apróbb fejlesztések mégiscsak elérték a falut.

Több a bűncselekmény, sok az álláskereső

Jelentős javulásról mégsem igazán beszélhetünk a békési településen. A TEIR LEADER Helyi Fejlesztési Stratégiák tervezését támogató alkalmazás szerint Pusztaottlakán

  • a 45 év feletti regisztrált munkanélküliek aránya 2018 óta 75 százalék feletti,
  • a regisztrált bűncselekmények száma 1000 lakosra vetítve 2017 óta közel megháromszorozódott: 30,2-ről 86,8-ra nőtt.

A buszmegállónál hirdetés: nettó 250 ezerért keresnek embert a hódmezővásárhelyi kerámiagyárba három műszakba. Ingajárat is van, de ez akkor is napi 1-1 óra utazást jelent. A papír már megázott, pedig nem nagyon esett errefelé sem, a letéphető telefonszámokból pedig egy sem hiányzik.

forrás: Átlátszó/Segesvári Csaba

Az idős beszélgetőpartnerem búcsúzóul azt mondja: „Adja Isten, hogy jó legyen, fiatalember.” Majd azt kérdezi: „Most jobb lesz, vagy rosszabb lesz?” Szerinte „abban bízzunk, hogy a Jóisten fog megsegíteni”.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Erdős Norbert Facebook-oldala

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás