Egyéb

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a harmincadik korrupcióinfón újabb visszaélés gyanús esetekre hívta fel a figyelmet. Dél-Békésben a fideszes országgyűlési képviselőhöz, Simonka Györgyhöz kapcsolódó szervezetek számos olyan nagyobb EU-s finanszírozású projektben vettek részt, amelyeknek nemcsak a célszerűsége, de a szabályszerűsége is megkérdőjelezhető Hadházy szerint.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A korrupcióinfó sorozat elsődleges célja Hadházy elképzelése alapján az, hogy a rengeteg bemutatott korrupciógyanús esettel szemléltesse a korrupció tarthatatlan szintjét. Főként az Európai Uniós forrásokra fókuszálva szeretné felvázolni a brüsszeli pénzek szisztematikus, előre megfontolt, államilag asszisztált ellopásának rendszerét. Az elmúlt időszakban harminc gyanús ügyre hívta fel a figyelmet az LMP antikorrupciós szakértője, és szerinte egyik ügyet sem tudták cáfolni érdemben az érintettek.

A mágiaügyi minisztérium emberei nem csupán Borsodban, hanem Békésben is varázsoltak a közpénzekkel. Hadházy a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány ügyein keresztül mutatta be a közpénzvarázslás trükkjeit.

A Mengyi Roland féle Voldemort ügyhöz összekötő szálként a közbeszerzéseken nagyokat szakító Public Sector Kft-t jelölte meg Hadházy. A politikai kapcsolat ez esetben a békés megyei fideszes képviselő, Simonka György. A kérdéses alapítvány kurátora Gábriel Pálné, aki a képviselő több cégében is megjelenik. Számos botránynál lehetett már a nevével találkozni.

Simonka György olyan ügyesen pörgeti az EU-s pályázatokat, hogy faluja, Pusztaottlaka még Felcsútot is lekörözi az egy főre jutó lehívott támogatásokban a Magyar Narancs portréja szerint.  

Korábbi cikkeink a Korrupcióinfóról

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

Hadházy szerint a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány közbeszerzéseinél eléggé sok jel mutat arra, hogy az érdemi tevékenységet nem gondolták komolyan. Az LMP-s politikus állítása szerint objektív tények támasztják alá a közbeszerzések szabálytalanságát.

Többek között azért is szabálytalanok Hadházy szerint, mert nem kompetens cégtől kértek ajánlatot, mindig ugyanattól a cégtől kértek ajánlatot,valamint az is gyanússá teszi ezeket a közbeszerzéseket, hogy rendkívül rövid idő állt rendelkezésre a szerződéskötés és a projekt zárása között. 

Korábbi cikkeink Simonka Györgyről

Határokon átívelő sajtószolgáltatásban is nagyot alkot a dinnyekartelles Fideszes

Gipsz Jakab és a dinnyekartell

Itt a civil támogatások listája: a kormány mellett demonstrálni menő

A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány székhelye Pusztaottlaka, ahol Simonka György volt a polgármester. Fő tevékenységi köre az idősek szociális ellátása. Ezért is érdekes, hogy olyan pályázatokon is nyertek, ahol egészségügyi felvilágosító, és szűrő tevékenységet végeztettek a budapesti Public Sector Kft-vel.

Családi életvitelt támogató életvezetési és tanácsadási szolgáltatásokra is írtak ki közbeszerzést az EU-s pályázati keretből. Hadházy szerint azt, hogy a közbeszerzés előre lezsírozott módon történhetett, az is bizonyítja hogy a több száz kilométerrel odébb fekvő Fejér megyei településeken, Cecén  és Lajoskomáromban ugyanazt a három budapesti céget hívták meg egészségszűrési tematikában ajánlattételre, mint Dél-Békésben.

A Dél-Békési Alapítvány a székesfehérvári Kodolányi főiskolával is együttműködött egy másik programban, ahol konzorciumi partnerként vettek részt egy olyan 192 millió forintos projektben aminek a fantázianeve: EIRDI Kutatási Szolgáltatási Design: RIQ&Lead modell. Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás.

Hogy pontosan mit és hogyan végzett a projektben az alapítvány, arról a valószínűleg bullshitgenerátorral készült projektzáró sajtóközlemény sem ad pontos képet.

Közel 126 millió forintos értékben bocsátottak szakértői kapacitást budapesti cégek az alapítvány részére. Összesen 1100 szakértői napot számoltak el, amiből 320 nap marketing tevékenységre vonatkozott. Az ezerszáz nap azért is érdekes, mert a szerződéskötés időpontja 2015 november 30-a volt, a projektet pedig a területi emberi erőforrás fejlesztési komplex programok támogatási c. pályázat pályázati útmutatójában foglaltak szerint december 31-vel lezárták.

Tehát egy hónap alatt, amiben benne van a karácsony és a szilveszter is, lezavarták a projektet.  

Az uniós támogatási ciklus finisében, 2015. december 28-án egy kormányhatározat jelent meg, hogy 2015. december 31-éig 200 millióval megnövelik ebben a két programban elkölthető pénz mennyiségét. Azaz az év végén összesen három napjuk volt humánerőforrás fejlesztésre 200 millió forint értékben.

Felvetődik a kérdés, milyen szolgáltatást tudtak ilyen sebtében elvégezni?

Vágó Gábor

Kép: mno.hu

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás