Egyéb

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

 

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ismét feljelentést tett egy korrupciógyanús ügyben. Az ellenzéki képviselő gyanúja szerint Simonka György, a dél-békési körzet fideszes országgyűlési képviselője a saját magához és családjához köthető cégekhez csatornázott uniós fejlesztési támogatásokat.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a függetlentényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A zöld párt antikorrupciós szóvivőjeként is dolgozó Hadházy megvizsgálta Simonka György fideszes képviselőnek és  a rokonságának céges érdekeltségeit. A politikus büntetőjogilag is gyanús összejátszásokra figyelt fel a Simonkához kötődő céghálóban.

Miután Simonkát 2010-ben parlamenti képviselővé választották, több cégben is lemondott az ügyvezetői, illetve tulajdonosi pozícióiról. Ám Hadházy szerint ez korántsem jelenti azt, hogy Simonka visszavonult volna az üzleti életből. Az ellenzéki pártelnök több olyan közbeszerzést is bemutatott az eheti korrupcióinfón, amelyekben Simonka-közeli cég volt a megrendelő, az alvállalkozók pedig családjának vagy régi üzlettársainak a cégei voltak.

Korábbi cikkeink a Hadházy-féle korrupcióinfókról

Korrupcióinfó: Elszabadult az uniós pénzből épült szellemhajó Győrben

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

Az alábbi konkrétumok hangzottak el az LMP-s képviselő sajtótájékoztatóján:

22 és félmillió forint közpénz ment paprika- és dinnyekostóltatásra. Megrendelő a Pusztaottlaka  külterület 026/134 hrsz alatt működő Simba Hungary Kft, amelyben korábban tulajdonos volt Simonka. A kivitelező szintén ugyanezen a pusztaottlakai címen bejegyzett Likefest Kft, mely szintén a Simonka családhoz volt köthető.

Nagykereskedelmi áruházakban kóstoltatták a magyar dinnyét és paprikát. Az előzőhöz teljesen hasonló közbeszerzés történt még egyszer tizenkilencmillióért. Szintén a Simba megbízásából, szintén a Likefest kivitelezésében.

A Pusztaottlaka külterület 026/135 cím alatt működő Magyar Termés Kft (melynek egy időben Simonka György volt a vezetője) 22 millió forintért írt ki közbeszerzést néhány bútorra. A nyertes a Pusztaottlaka 026/134 címen működő Család Tour Kft volt, mely Simonka családjához köthető.

Hadházy felteszi a kérdést, hogy mi abban a fantázia, hogy a Simonka-cégbirodalom egyik cégétől vásárol a másik? A választ is megadta, a hirdetmény szerint uniós forrásokból származó pénzek esetében jár el így Simonka.

Egy hasonló receptre kiírt közbeszerzésen szintén bútort vásárolt tizenkét és fél millióért a Család Tourstól ezúttal a Paprikakert Tész Kft, amelyben szintén volt Simonkának érdekeltsége.

„Közös sajtó szolgáltatás a határ menti térség jobb informálása érdekében” fantázianevű programban bízta meg a Simonka üzlettársa és rokona által menedzselt Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány a Likefest céget nyolcvanezer euró értékben.

Hadházy szerint azért volt törvénytelen az eljárás, mert a tenderre meghívott másik cég, a Simba Hungária Kft szintén Simonka érdekeltség, tehát háziversenyen dőlt el a megbízás sorsa. 

A pusztaottlakai Paprikakert Kft. egy nagyobb eszközbeszerzésen hetvenmillióért vásárolt eszközöket szintén a Likefest-től EU-s pénzből.

A szintén Simonka család érdekeltségébe tartozott Mentor Menedzsment cégtől  24,6 millió forint értékben rendelt kommunikációs szakértői szolgáltatást az önkormányzati tulajdonú  Békés Megyei Területi Társadalmi Aktivitás Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, egy felzárkóztatási program kommunikációs támogatására. Hadházy szerint az időpont árulkodó, mivel a megbízás ídőpontjában, 2015 augusztusában már javában futottak ezek a programok.

2016-ra a Simonkához kötődő üzleti kör felbátorodott, ekkor már a pusztaottlakai önkormányzat közbeszerzésein is indultak. A Start munka mintaprogram keretében mezőgazdasági termékek és eszközök, valamint üzemanyag beszerzését végezte az Aktív Klub Kft huszonhatmillió forint értékben. Az Aktív Klub Kft-ben is cégvezető volt Simonka György korábban.

Hadházy azokban az esetekben, ahol szerinte törvénysértés történt, feljelentést is tett.

Korábbi cikkeink Simonka Györgyről

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Határokon átívelő sajtószolgáltatásban is nagyot alkot a dinnyekartelles Fideszes

Gipsz Jakab és a dinnyekartell

Itt a civil támogatások listája: a kormány mellett demonstrálni menő

Simonkához és a „Voldemort-ügyben” főszereplő Mengyi Rolandhoz is kötődő Public Sector Kft. kapcsán is felhívta egy beszédes egybeesésre a figyelmet Hadházy.

Mekkora az esélye, hogy három különböző településen ugyanazt a három, kevés tapasztlattal bíró céget hívják meg egy közbeszerzési pályázatra, és ugyanaz a cég nyerje el az egészségügyi szűréssel kapcsolatos közbeszerzési pályázatot?

Ha megnézzük, hol ülnek az érintett települések országgyűlési képviselői a Parlamentben, akkor mindjárt közelebb kerülünk a magyarázathoz. .  

A parlamenti patkóban nem csupán az ország dolgai dőlnek el, hanem közbeszerzések megbeszélésének is kiváló terepe lehet az országgyűlés Hadházy Ákos szerint.

Amint arról már az Átlátszón is beszámoltunk, a Mengyi Roland-féle Voldemort ügyben is érintett cég, a Public Sector feltűnt a Simonka érdekkörébe tartozó Dél-Békés megyei pályázatok magvalósításánál is.

De nem csak ott, hanem a Fejér megyei Cecén és Lajoskomáromban is ugyanezen cég nyerte az egészségügyi szűréssel kapcsolatos közbeszerzést, miközben ugyanazokat a cégeket hívták meg a pályázatra az összes településen.

A Parlament ötös szektorában egymástól karnyújtásnyira ül Mengyi Roland, Simonka György és Galambos Dénes. Mindhárom képviselő körzetében vitt nyertes pályázatot a Public Sector.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás