Vác

Több száz milliót érő váci ingatlan került egy Rétvári-közeli alapítvány tulajdonába

A közpénzekkel jócskán kitömött Dunakanyari Védegylet Alapítvány tulajdonába került Vác belvárosának egyik patinás épülete. Az egykor könyvtárként és múzeumi raktárként is szolgáló, állami tulajdonú ingatlan eddig önkormányzati kezelésben állt. Az épület az utóbbi időben kortárs festők kiállításának adott helyet, és a váci önkormányzat szerette volna közösségi térként felújítani. Két nappal az országgyűlési választások után azonban az ellenzéki vezetésű Vác helyett a Rétvári Bence országgyűlési képviselőhöz köthető alapítványt ajándékozta meg vele a kormány; nem sokkal azután, hogy ugyanez az alapítvány Szobon is kapott egy ezer négyzetméteres ingatlant.

Április 7-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint a Dunakanyari Védegylet Alapítvány tulajdonába kerül Vác belvárosának egyik értékes állami ingatlana. 

Az ügy előzménye, hogy az önkormányzati kezelésben lévő Káptalan utca 16. szám alatti épület tulajdonjogára a váci önkormányzat is bejelentkezett. Matkovich Ilona polgármester – aki 2019-ben ellenzéki támogatással lett városvezető – közösségi oldalán számolt be a váratlan döntésről.

A zebegényi telephelyű Dunakanyari Védegylet Alapítvány Rétvári Bence országgyűlési képviselőhöz és a Kereszténydemokrata Néppárthoz egyaránt köthető. Az alapítvány – amelynek kurátora Bajor Gergő Péter, a KDNP parlamenti frakciójának titkára – szervezte az elmúlt években a Váci Polgári Estek rendezvényeit. Ezeken az esteken a házigazda Rétvári Bence többek közt Novák Katalinnal, Deutsch Tamással és Varga Judittal beszélgetett.   

Az alapítvány, amely az alapító okirat szerint a Dunakanyarban élők támogatását, „közösségeik megerősítését” tűzte ki célul, a váci polgári esteken kívül

számos olyan kulturális- és sporteseményt szervezett különböző pályázati pénzekből és egyedi támogatásokból, amelyeknek Rétvári Bence volt a fővédnöke.

Ilyen volt többek közt a népszerű zenészeket is felvonultató Ipoly Feszt nevű zenei fesztivál vagy a már háromszor megrendezett BörzsönyRing nevű kerékpáros teljesítménytúra. A különböző eseményekre az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Bethlen Gábor Alapkezelőtől, a Nemzeti Együttműködési Alaptól 2018 és 2020 között 80 millió forintot kapott a szervezet. 

A Káptalan utcai épület korábban Hincz Gyula festőművész állandó kiállításának, jelenleg pedig egy kortárs festők képeit bemutató gyűjteménynek ad helyet. Hogy utóbbinak mi lesz a sorsa, nem derül ki a kormányrendeletből, mely szerint az alapítványba adás célja: „átvállalt kulturális szolgáltatási feladatok elősegítése, filmszínház, előadó-művészeti szervezet, helyi közművelődési tevékenység támogatása”. 

A váci Káptalan utcai épületben jelenleg a Modern Művészeti Gyűjtemény kortárs festményei láthatók (forrás: Facebook)

A rendelet szerint a tulajdonosváltáshoz az ingatlan forgalmi értékét is meg kell állapítani. Nehéz megítélni, hogy pontosan mennyit ér a felújításra szoruló épület. A belvárosi Káptalan utcában mindenesetre rendkívül drágák az ingatlanok: egy 44 m²-es lakást 35 millió forintért kínálnak.

Egy ennél tízszer nagyobb alapterületű épület piaci értéke több száz millió forint lehet – még ha a felújítására költeni is kell.

Ez utóbbira azonban vélhetően lesz elegendő anyagi forrás. Az alapítvány ugyanis egy olyan Rétvári Bencéhez köthető szervezeti hálózat része, amelynek szereplői rengeteg közpénzhez jutottak az elmúlt években – írta meg néhány hete az alfahir.hu.  

Alapítványok átláthatatlan hálózata

A Dunakanyari Védegylet Alapítványt a szintén Kereszténydemokrata Néppárthoz köthető Szabadságvédő Alapítvány (SZAVA) hozta létre. Ez utóbbi az alapító okirat szerint azért jött létre, hogy jogi segítséget nyújtson „a Magyarországon és az elcsatolt országrészekben és diaszpórában élő magyarság számára”. A jogvédő tevékenységre, valamint konferenciák, kiállítások szervezésére és egy online közadatkikérést biztosító weboldal létrehozására 2018 és 2020 között a SZAVA több mint 70 millió forintot kapott a birosag.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint. Székhelyéül a Bartók Béla út 51. I./3. szám van megadva. Ugyanide van bejegyezve az a Kovács K. Zoltán Alapítvány is, amely a KDNP-közeli vasarnap.hu nevű online hírportált adja ki, valamint itt van a központi irodája a Zirci Ciszterci Apátsághoz tartozó Familiare Társadalomszervező Központnak is.  

A Dunakanyari Védegylet Alapítvány maga is létrehozott egy alapítványt. Zebegényi székhelyén, a János-hegy utca 12. szám alatt áll ugyanis az a régóta elhanyagolt állapotban lévő Milleniumi Dohány Pavilon, aminek helyreállítására és kulturális közösségi térré alakítására szintén létrehoztak egy közhasznú alapítványt.  

Ennek a Milleniumi Dohány Alapítványnak egy darabig Ábrahám Katalin volt a kurátora, aki 2010–2014 között a XI. kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója képviselőjeként dolgozott együtt Rétvári Bencével, Újbuda akkori országgyűlési képviselőjével. 

A Kereszténydemokrata Néppárthoz és Rétvári Bence országgyűlési képviselőhöz köthető alapítványi hálózat

Ugyanakkor Ábrahám Katalin egy másik közhasznú szervezetnek, a „keresztény családos mozgalom erősítése” céljából létrehozott Családháló Alapítványnak is kurátora, ez utóbbi szervezet pedig 2018-ben 137 millió forintot kapott az államtól arra, hogy megvásárolja a zebegényi, János-hegy utcai Dohány Pavilont. A Családháló Alapítvány Siófok, Deák F. u. 41. alatt lévő székhelye pedig azonos azzal a „kulturális, oktatási, szociális és hitéleti” célokra ingyenesen a cisztercieknek adott ingatlannal, ahol 615 millió forintos adott állami támogatásból apartmanház épült. Ezen a Balaton-parti szálláshelyen egyébként bárki foglalhat magának szállást. 

A Dunakanyari Védegylet egyébként nemcsak Vácott, de Szobon is kapott néhány hete egy állami ingatlant. Ráadásul az ingatlanszerzés a váci történethez hasonlóan zajlott: a szobi önkormányzat még 2016-ban a Nemzeti Vagyonkezelőhöz fordult, kérve a korábban MÁV-tulajdonban lévő épület önkormányzati tulajdonba adását, hogy az épületet felújítva szavazókört és lakásokat hozzon létre. A kormány azonban ezt az épületet is a Rétvári Bence országgyűlési képviselő munkatársi és baráti köre által működtetett alapítvány tulajdonába adta.

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: A Váci Polgári Estek házigazdája, Rétvári Bence Varga Judittal beszélget (forrás: Rétvári Bence Facebook-oldala)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás