választás 2022

Human Rights Watch: A Fidesz javára billentette a személyes adatokkal való visszaélés a választási versenyt

A kormány besegített abba, hogy a Fidesz felhasználja a választók személyes adatait az idei magyarországi választási kampányban — állítja a Human Rights Watch ma publikált jelentése. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a visszaélések a kormánypárt javára befolyásolták a versenyfeltételeket. A jelentés megállapítja, hogy az ellenzéki pártok adatkezelése sem volt átlátható, de hozzáteszi, hogy ezeknek a pártoknak az adatkezelési hiányosságai nem eredményezték a választási folyamat igazságtalanságát.

Az ismert nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch ma publikálta jelentését arról, hogy miképpen kezelték az idei országgyűlési választási kampány során versengő pártok a választók személyes adatait. A jelentés súlyosan elmarasztalja a kormánypártot.

A Human Rights Watch (HRW) megállapítása szerint a kormány a Fidesz kampányüzeneteinek terjesztésére használta fel közszolgáltatásokra jelentkező választók adatait. Így például azok az emberek, akik személyes adataikat egy kormány által fenntartott webhelyen keresztül küldték el azért, hogy regisztráljanak a Covid-19 elleni oltásra, olyan politikai üzeneteket kaptak, melyek célja a választások befolyásolása volt a kormánypárt támogatása érdekében.

A kormány visszaélt a hatalmával

Deborah Brown, a Human Rights Watch vezető technológiai kutatója szerint „a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés céljából összegyűjtött személyes adatok felhasználása arra, hogy politikai kampányüzenetekkel bombázzák az embereket, a bizalom elárulását és hatalommal való visszaélést jelent.“ Hozzátette:

„a magyar kormánynak fel kell hagynia a személyes adatok politikai kampányokhoz való felhasználásával, és egyenlő feltételeket kell biztosítania a választásokon“.

Az „Egy háló csapdájában: A személyes adatok kizsákmányolása a 2022-es magyarországi választásokon” című, 78 oldalas jelentés  a magyarországi választások adatvezérelt kampányát vizsgálta, és Deborah Brown kutatásán alapul, akinek a munkáját a HRW számos szakértője segítette.

A teljes, angol nyelvű jelentés itt elérhető. Magyar nyelvű összefoglalója itt található.

A HRW számos, a területhez értő magyar szervezettel, kutatóval és újságíróval is beszélt a jelentés elkészítése során, továbbá több olyan emberrel is beszéltek, akiknek személyes tapasztalatai voltak az adataikkal való visszaélésről.

A megkérdezettek közül többen elmondták, nem voltak tudatában, hogy hozzájárultak további kormányzati közlemények fogadásához akkor, amikor regisztráltak az oltóanyag honlapján, és feldühítette őket a regisztrációs adatok politikai és választási kampányra való felhasználása. Azt mondták, úgy érzik, hogy a kormány kihasználta őket a járvány különösen kiszolgáltatott időszakában.

Gyurcsányozós levelet küldött a NAV. Forrás: Human Rights Watch.

A HRW egyik — családi adó-visszatérítésre jelentkező — interjúalanyának az adóhatóság küldött politizáló levelet Orbán VIktor aláírásával, egy másik az agrárgazdasági kamarától kapott hasonló jellegű emailt.

A kormányzati és a kormánypárti erőforrások – köztük adatbázisok – közötti elmosódott határvonalak, valamint a kulcsfontosságú intézmények kormánypárt általi megszerzése a törvények szelektív végrehajtásához vezetett, ami további előnyökkel járt a Fidesz számára.

Nincs kultúrája a privátszféra tiszteletének

A jelentés szerint az ellenzék pártjai más országok politikai szerveződéseihez hasonlóan ugyancsak beruháztak az úgynevezett adatvezérelt kampányba, így a részletes választói adatbázisok építésébe, adatgyűjtés céljából online petíciókba és konzultációkba, online politikai hirdetések vásárlásába, chatbotok közösségi médiában való telepítésébe, a szavazók és a támogatók robothívásokkal, tömeges SMS-ekkel és emailekkel történő elérésébe. Ezeknek a taktikáknak igen jelentős hatása van az emberi jogokra, beleértve a magánélethez való jogot is.

A Human Rights Watch az Átlátszó a témában írt cikkére hivatkozva foglalkozott a mostanában a közélet fókuszában lévő Datadat-cégcsoporttal is. A jelentés megállapította, hogy bár az ellenzéki pártok esetében a személyes adatok kezelése nem volt átlátható és fennállt a magánélethez való jog aláásásának kockázata,

a kormánypárttal ellentétben a Human Rights Watch nem talált bizonyítékot arra, hogy az ellenzék adatkezelése igazságtalanságot eredményezett volna a választási folyamat során.

Az emberi jogi szervezet ugyanakkor leszögezte: a főbb pártokhoz kapcsolódó webhelyek látogatóiról gyűjtött adatok egy részét harmadik fél nyomkövetői segítségével megosztották olyan ismert reklámtechnológiai cégekkel, mint a Facebook és a Google. Ez a gyakorlat a privátszféra figyelmen kívül hagyásának általános kultúráját sugallja.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép:  Egy szavazót választási kampányüzenetekkel bombáznak, többek között „szavazz” tartalmúval. Forrás: Brian Stauffer / Human Rights Watch

Megosztás