nagytarcsa

Habony és Rogán ügyvédjével vértezte fel magát a nagytarcsai polgármester, aki ellen eljárást indított a képviselő-testület

Bár már 2020 októberében feloszlott a képviselő-testület, ügyvivőként tovább dolgoznak a képviselők és a polgármester a Pest megyei Nagytarcsán. A helyzet azonban nem éppen konfliktusmentes. A képviselők szembefordultak a fideszes polgármesterrel, közigazgatási pert indítottak ellene, aki válaszul nagypályás ügyvédi irodát igazolt. 

A február 15-i képviselő-testületi ülés előtt, a polgármesteri hivatalnál demonstráltak azok a nagytarcsaiak, akiknek elegük lett abból, ami az agglomerációs településen folyik. Panaszaik szerint az ipari parkokkal körülölelt településen kevés az óvoda, rossz a vízminőség, túl sok a beköltöző, a helyi közszolgáltató élén pedig pár havonta cserélődnek a vezetők. A lakosok úgy gondolják, minderről a polgármester, Rimóczi Sándor Vilmos tehet.

Van testület, nincs testület

Másfél évvel ezelőtt a testület úgy döntött, feloszlatja magát, mert a képviselő-testület által felállított vizsgálóbizottság megállapította, hogy a település vezetője, Rimóczi Sándor Vilmos polgármester 190 milliós extra kiadást hozott össze a koronavírus miatti veszélyhelyzetben.

Az önfeloszlatás kivételes eszköz, amely név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel érhető el. Ebben az esetben a régi képviselő-testület látja el a feladatokat az új alakuló üléséig, a polgármester pedig egészen addig, amíg új polgármestert nem választanak. Az önfeloszlatás miatti időközi választás költségét az önkormányzat viseli.

A Fidesz-KDNP-s városvezetőnek többek közt azt vetették a szemére, hogy megemelte a saját cafeteria-juttatását, nem létező céggel szerződött járdaépítésre, és módosított a Helyi Építési Szabályzaton. A függetlenekből álló testület azonban megosztott, hárman szinte mindig a polgármesterrel együtt szavaznak, így biztosítva a 7 fős testület többségét.

Feloszlatta magát a nagytarcsai képviselő-testület, időközi választás lesz | atlatszo.hu

Rendkívüli ülésen, minősített többséggel oszlatta fel magát a képviselő-testület október közepén. A dolog előzménye, hogy a polgármester a koronavírus miatti veszélyhelyzetben 200 millió forintot nem járványügyi megelőzésre költött.

A 2021. október 25-én megtartott képviselő-testületi ülésen azonban mégis úgy döntöttek a megjelentek, hogy közigazgatási pert indítanak a polgármester ellen „sorozatos törvénysértő tevékenysége, illetve mulasztása miatti jogi felelősségének megállapítása iránt, a polgármester tisztségének megszűnése érdekében.” A határozat szerint a keresetlevél benyújtásával egyidejűleg kérik a polgármester felfüggesztését, és hogy a jogait az alpolgármester gyakorolja. A döntést 4 igen, 0 nem mellett megszavazta a testület.

Forrás: nagytarcsa.hu

Két és fél hónappal később az ügy új fordulatot vett. Január 20-án újra összeült a testület, ahol helyben szembesültek azzal a képviselők, hogy az alpolgármesternek, Szlaukó Istvánnénak nem szavaz többé bizalmat a polgármester, és azonnali hatállyal visszavonja a megbízatását. Ezt a testület 4 igen, 2 nem szavazat mellett elfogadta.

Bár nem megszokott, és talán törvényességi aggályokat is felvet, egyes előterjesztéseket helyben kaptak meg a képviselők, így maga Szlaukóné is akkor tudta meg, hogy mennie kell, amikor elolvasta az előterjesztést. Ennek oka többek közt a helyi közszolgáltató ügyvezetőjének kinevezése lehetett, amely során, bár kiválasztották a nyertes pályázót, a polgármester nem írta alá a kinevezését, helyette az alpolgármester tette ezt meg. Hogy ez zavarhatta-e a polgármestert vagy valami más, nem derült ki, mert nem indokolta meg, miért hívta vissza az alpolgármester asszonyt a pozíciójából. Új alpolgármestert nem neveztek ki, azóta sem.

Bár szerettük volna elolvasni az ülés jegyzőkönyvét, azok törvénysértő módon nem szerepelnek a város honlapján.

Tóth Zsolt ügyvezető egyébként a munkát gyakorlatban soha nem kezdte meg, ahogy jött, úgy ment is, anélkül, hogy bizonyíthatott volna. A január 20-i ülésen ugyanis felmondták a jogviszonyát. Ezzel a hét tagú testületben 3-an nem értettek egyet, de leszavazták őket.

A saját vizsgálata ellen szavazott

Szintén a január 20-i ülésen született egy határozat, amely szerint „200/2021(X.25.) Képviselő-testületi határozatot a felmerült jogszabálysértés miatt hatályon kívül helyezi.” Ez az a határozat, amelyben elfogadták, hogy közigazgatási pert indítanak a polgármester ellen. Az előterjesztés szerint egyáltalán nem volt elfogadva a napirend, ezért érvénytelennek tekintendő – legalábbis ezzel érvelt az új előterjesztésben a polgármester.

Forrás: nagytarcsa.hu

A döntésről szóló előterjesztést a képviselők az ülésen kapták meg, amelyben szerepel egy idézet a Pest megyei kormányhivatal (PMKH) állásfoglalásából. Ezt az állásfoglalást szerette volna elkérni Bardócz Gábor képviselő, felvetve, hogy nem szerepel a teljes levél, csak egy részlete, így akár az előterjesztő is írhatta azt.

A polgármester oldalán felbukkanó ügyvéd erre azt mondta (32:00-től), hogy létezik az állásfoglalás, valós. Hozzátette: „én a saját jogi tevékenységem kapcsán azt megvizsgáltam, eredeti okiratnak találtam, és az abban foglaltakkal jogilag egyetértek.”

Ennek kapcsán vita alakult ki, majd egy bekapcsolt mikrofonnak köszönhetően lehetett hallani, ahogy az ügyvéd azt tanácsolja a hozzá forduló polgármesternek: „hát figyelj, (érthetetlen szöveg) én egyetértek az aljegyző úrral, hogy nyomjuk át a picsába, azt menjenek neki, nekünk van egy közokiratunk (érthetetlen szöveg).”  És így is tettek. Négy igen és három nem szavazat mellett a határozatot a felmerült jogszabálysértés miatt hatályon kívül helyezték. A polgármester is szavazott, igennel.

Csakhogy a per már elindult – ezt a bíróság erősítette meg kérdésünkre. Mint írták: „a megkeresésében említett ügyben a Budapest Környéki Törvényszék a keresetlevelet (…) 2022. január 19. napján érkeztette. Az ügy folyamatban van, a bíróság a keresetlevél elintézése vonatkozásában határidőben intézkedést tett, de az ügyben nyilvános tárgyalás még nem került kitűzésre.”

Sztárügyvéddel felvértezve

A fideszes polgármester mellett megjelenő ügyvéd nem más, mint dr. Kosik Kristóf, aki irodája révén többször képviselte már Habony Árpádot, Rogán Antalt és az V. kerületi önkormányzatot is. De az iroda neve rendre felbukkan a letelepedési kötvények kapcsán is, és ő az, aki – amikor nem ügyvédkedik – Radics Béla gitárjával lép fel bizonyos helyeken.

Az Index.hu 2015-ös cikkében azt írta, „egyes fideszes politikusokkal vállaltan jó viszonyt ápoló Kosik Kristóf neve nem először merül fel a sajtóban. Ügyvédi irodája a parlament honlapja szerint dolgozott a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának, Kosik képviselte a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelőt az atlatszo.hu-val szemben, és Habony Árpád jogi képviselőjeként is ő nyilatkozott.”

A Index a Figyelő cikkére is hivatkozott, amely szerint „a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore hátterű cégek leginkább Kosik Kristóf ügyvédi irodáján keresztül intézik a letelepedési programra jelentkezők adminisztratív ügyeit. A lap szerint egy-egy ilyen ügyintézéssel az iroda 5000 euró körüli összeget keres” – írták.

A Kosik ügyvédi irodával ez év január 5-én szerződött le az önkormányzat, havi nettó 300.000 forintot kapnak azért, hogy ellássák az önkormányzat működésével összefüggő jogi feladatokat.

Kis magyar abszurd

Február 15-én, miközben a lakosok demonstráltak, a képviselő-testület több tagja egy másik határozat végre nem hajtása ellen emelt szót, ami aztán egy börleszk jelenetbe torkollt.

Demonstráció Nagytarcsán 2022. február 15-én. Olvasói fotó.

A polgármesternek 2021. október 1-ig fel kellett volna mondania egy szerződést az Agon Sport és Kultúrafejlesztő Kft.-vel, erről ugyanis határozat (129/2021) született. Ám a polgármester közölte, hogy ő ezt nem tette meg. Amikor a felháborodott képviselők rákérdeztek miért, ez volt a válasza: „olyan vagyonvesztéssel járna, ha aláírnám, amit még nem látott a falu.” Majd szünetet rendelt el.

A szünet után közölte, hogy azért nem hajtja végre a határozatot, mert szerinte nem ez a falu érdeke. A képviselők a jegyzőt is megkérdezték, hogy ehhez mit szól, aki kissé feszülten annyit mondott, hogy meg fogja keresni a végre nem hajtott határozattal kapcsolatban a kormányhivatalt.

A beszélgetés visszahallgatható az önkormányzati tévé felvételén.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Munkában a nagytarcsai képviselő-testület. Fotó: Barna Ervin/Facebook

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás