isten országa

Magyarországon is terjeszkedne a vírusszkeptikus koreai végítélet-szekta

Magyarországon is szeretné megvetni a lábát az a kisegyház, amelyet Dél-Koreában a koronavírus-járvány berobbanása miatt hibáztattak. A Shincheonji Jézus Egyház egy civil jogvédő szervezet sajtótájékoztatójaként hirdette meg a magát prófétának nevező, januárban sikkasztás miatt elítélt egyházalapító Lee Man-hee előadását, amelyre az Átlátszót is meghívták. Az apokaliptikus és messianisztikus csoport korábban Romániában sikeresen terjeszkedett, de egy rendezvényükre Schmitt Pál volt államfőt is sikerült megszerezniük.

Az Átlátszóhoz február 9-én érkezett egy magyar nyelvű e-mail, ahol egy, „a HWPL nemzetközi béke civil szervezet” önkénteseként bemutatkozó levélíró keresett meg minket. Mint írta, európai, azon belül kifejezetten magyar rádiókkal, újságokkal es más médiumokkal szeretne kapcsolatba lépni, média-együttműködés reményében. A HWPL szervezetről annyit írt, hogy emberi jogokkal, vallási szabadsággal és kulturális kapcsolatokkal foglalkozó szervezet, amely több nemzetközi, angol nyelvű eseményt szervez az év során. A csoport önkéntese ennek érdekében egy online videókonferenciára invitálta az Átlátszó újságíróit.

Világbéke és világvége

Az ismeretlen civil szervezet meghívása miatt azonnal gyanakodni kezdtünk, hiszen a közelmúltban hasonló meghívásokat használtak arra valakik (a gyanú szerint a 2018-as kampányban is felbukkant Black Cube izraeli magán-hírszerzőcég), hogy újságírókat és civil szervezeti tagokat megtévesszenek, és lejárató anyagokat készítsenek róluk. A másik tippünk pedig az volt, hogy ismét „Egres Béla” trollkodásáról van szó (aki legutóbb szintén egy kétes hírű vallási csoportra, a szcientológusokra hivatkozva próbált álhírt előadni).

Mutatjuk, kik és hogyan csinálták az újságírókat lejárató interjúkat a Fidesz-kampányhoz | atlatszo.hu

Ismét titkosszolgálati manőverekre emlékeztető akciót indíthattak valakik a Fidesz érdekében az áprilisi választások előtt: erre utal két, leleplezésként tálalt cikk, amiket a Magyar Nemzet közölt a múlt héten. A külföldi tudósítók és kormánykritikus civilszervezetek lejáratását célzó anyagokban közölt videók az Átlátszó forrásai szerint gyanús körülmények között készültek, azokat mégis azonnal átvette a Miniszterelnökség angol nyelvű lapja és Kovács Zoltán kormányszóvivő is osztotta a Twitter-oldalán.

A gyanúnk végül nem igazolódott be. A megkeresésben nem szerepelt, de kis utánajárással kiderült, hogy a civil szervezetként aposztrofált HWPL (a rövidítés jelentése magyarul Mennyei kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása) a dél-koreai Shincheonji Jézus Egyháza által alapított szervezet (a cikkben a koreai nevek átírásakor az angol átírásokat alkalmazzuk). A vallási csoportról a magyar hírolvasók is hallhattak, mivel 2020-ban az ő rendezvényeik hozzájárultak a koronavírus tömeges terjedéséhez Dél-Koreában. A neoprotestáns gyökerű keresztény csoport már évtizedek óta létezik, és Dél-Koreán kívül számos más országban jelen vannak szervezeteik. Az új vallási mozgalmat – sokak szerint szektát – az idén 90 éves koreai háborús veterán, Lee Man-hee alapította,

tanításai középpontjában pedig az állítólag közelgő apokalipszis és a bibliai Jelenések könyve áll, amit hívei szerint a prófétaként kiválasztott Lee képes helyesen értelmezni.

A megkereséssel közel egy időben egy másik meghívót is kaptunk, ezúttal már koreai e-mail-címről, a HWPL hivatalos sajtóosztályától, de szintén (kissé tört) magyar nyelven. Az e-mailben már szerepelt, hogy a Shincheonji (a koreai név jelentése: új menyország és új föld) európai sajtótájékoztatójára invitálnak, pontosabban „sajtótájékoztatóra a Jelenések könyve és az elemi tanfolyam szemináriumok után”. A levél szerint az egyház tavaly október óta „világszerte online Kinyilatkoztatás-szemináriumoknak ad otthont YouTube-on keresztül, és jelenleg 7 millióan nézték meg 136 országból, köztük 16 000 egyházi vezetők és teológusok”.

„Véletlenül beléptem egy szektába”

Az 1984-ben alapított Shincheonji Egyház dél-koreai állami források szerint mintegy 317 ezer követőt számlál, de világszerte ennél jóval több tagja lehet – hogy pontosan mennyi, azt nehéz megtippelni, mivel az egyházra jellemző a titkolózás. A mozgalmat több országban bírálták, amiért névleg független szervezeteken keresztül próbál híveket toborozni, gyakran célirányosan más egyházak követői közül. Ilyen például az Egyesült Királyságban bejegyzett Parachristo nevű, jótékonykodást és Biblia-órákat hirdető szervezet, amely miatt az Anglikán Egyház is összeütközött a koreai mozgalommal, hiszen az ezt a szervezetet igyekezett használni az anglikán hívők átcsábítására. Új Zélandon a koreai diaszpóra mainstream keresztény gyülekezetei adtak ki figyelmeztetést, hogy a Shincheonji egyház látszólag független Biblia-órák segítségével toboroz, sőt, „beépített térítőket” küld más gyülekezetekbe. Az ABC ausztráliai kiadásának tavalyi cikkében egy Alex nevű, Ausztráliában tanuló hongkongi diák fogalmazott úgy: „véletlenül beléptem egy szektába”.

Mint mondta, egy ökumenikusnak hirdetett hittankörhöz csatlakozott, és csak később jött rá, hogy az ott bemutatott teológia szóról szóra megegyezik Lee Man-Hee tanításaival.

Alex elmondása szerint a csoport vezetői (valójában a Shincheonji tagjai) megpróbálták a fiatalokat elszigetelni családtagjaiktól, azt mondták nekik, tartsák előttük titokban a bibliaórákat, és hogyha vitatják a bibliakörben elhangzottakat, akkor „az Ördög beszél belőlük”.

Kyung Moon Hwang, az Ausztrál Nemzeti Egyetem koreai történelemmel foglalkozó professzora az ABC-nek, úgy nyilatkozott: nehéz megítélni, hogy a Shincheonji szektának tekinthető-e, de tény, hogy a Shincheonji egyház „rendkívül erős és fájdalmas szakadékokat hozott létre a koreai családokon belül, különösen a szülők és a gyerekek között, akik ennek a csoportnak a részévé válhatnak, és végül egyes esetekben elhagyják a családjukat”.

Járványterjesztésért nem, de sikkasztásért elítélték

A vallási mozgalom 2020-ban azzal került be a nemzetközi hírekbe, hogy Dél-Koreában őket tették felelőssé a koronavírus-járvány berobbanása miatt. 2020 februárjában az egyház a fertőzésveszély ellenére több ezres rendezvényeket tartott, amik a vírus kezdeti gócpontjainak bizonyultak, a kezdeti időszakban az új fertőzések fele a Shincheonji egyház tagjait érintette. Az év júliusára Lee Man-hee ellen eljárás indult a járványügyi előírások megsértéséért, ekkorra

a hatóságok szerint már 5200 fertőzés volt visszavezethető az egyház rendezvényeihez.

Lee a járvány kezdetén azt hirdette, hogy a vírust az Ördög engedte szabadjára azért, hogy meggátolja az egyház növekedését, később azonban felfüggesztette a tömeges rendezvényeket. A koreai hatóságok gyanúja szerint azonban Lee tanításainak hatására az egyház több tagja nem működött együtt az egészségügyi szervekkel, sokan nem tesztelték magukat, vagy nem jelentették megbetegedésüket.

2022. január 13-án végül a szöuli Suwon kerületi bíróság felmentette Leet a fertőző betegségekre vonatkozó törvények megsértése alól. Azonban időközben sikkasztás gyanúja miatt is eljárás indult ellene, Lee ugyanis az ügyészség szerint az egyház által gyűjtött pénzből építtette fel a házát. Januárban 5,6 milliárd won (1,47 milliárd forint) elsikkasztásáért és közügyek akadályozásáért Leet három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélettel kapcsolatban Michael Breen, a Human Rights First elnöke azt írta, az valójában mégis azért születhetett, mert a közvélemény nagy része Leeéket hibáztatta a járvány miatt. Szerinte az ügyészség azért építette be az ügybe a korrupció vádját, hogy akkor is el lehessen ítélni Leet, ha az eredeti vádpont nem áll meg, Dél-Koreában ugyanis nagyon ritkán mentenek fel valakit sikkasztás vádja alól.

Nem mindennapi sajtótájékoztató

A februári, európai online eseményt is hirdető HWPL is a Shincheonji Egyház egyik projektje – olyannyira, hogy az NGO elnöke is maga Lee Man-hee. A HWPL saját csatornái szerint foglalkozik rászorulók, természeti katasztrófák áldozatainak megsegítésével is (emiatt ENSZ-akkreditációval is rendelkeznek), fő tevékenységük azonban béke-témájú oktatási rendezvények és kampányok szervezése, különösen gyermekek és fiatalok számára. Ezúttal azonban a HWPL nem a saját, hanem kifejezetten a Shincheonji egyház eseményére hívott újságírókat, köztük az Átlátszó szerkesztőségét is.

Lee Man-hee a HWPL egyik rendezvényén (forrás: YouTube/HWPL, képernyőfelvétel)

A Zoomon keresztül tartott „sajtótájékoztató” végül igen rendhagyóra sikerült: az eseményt közel 300-an követték Európa számos országából, az nem világos, közülük hányan voltak újságírók, de ez igazából nem is számított, ugyanis a mintegy másfél órás sajtóeseményen a résztvevők nem kérdezhettek (bár a szervezők azt mondták, az esemény végén válaszolnak majd a kérdésekre, erre a videókonferencián nem volt lehetőség). Az esemény végül lényegében az egyház vezetőjét jelentette, aki mások által előre felvett és a szervezők által előre bejátszott videókban feltett kérdések köré építette fel a prédikációját.

Szintén nem volt szokványos sajtótájékoztatóknál az, amit a résztvevőknek előírtak: a meghívóban azt kérték, hogy mivel a sajtótájékoztatót rögzítik későbbi felhasználásra, mindenképpen kapcsoljuk be a webkameránkat, viseljünk „alkalmas öltözéket, kerülve a túl kényelmes vagy hétköznapi ruhákat”, sőt, azt is, hogy a Zoomon állítsunk be magunk mögé egy Shincheonji egyházas háttérképet is – a szervezők számára láthatóan fontos volt, hogy vizuálisan a résztvevőket összefüggésbe a vallási mozgalommal.

„Ennyit megér a mennybe jutás”

A sajtóesemény egy videó bejátszásával kezdődött, ahol szó esett az egyház felépítéséről, a tagok jótékonysági munkájáról, de az egyház teológiájáról is. A videóból kiderült a mostani sajtóesemény egyik célja is: Európa több országában is csökken a vallásos emberek száma, ugyanakkor – hangzott el a videóban – a Shincheonji egyház híveinek száma növekszik.

Lee Man-heeről pedig azt tudhattuk meg, hogy eljövetelét előre jelezte a Biblia, mivel ő a Jézus által küldött hírnök, akit több helyen megemlítenek az evangéliumok.

A videót követte Lee Man-hee koreai nyelvű, de több nyelven szikrontolmácsolt előadása.

Lee kezdetben előadta az egyház eredetmítoszát (fiatal korában, csillag képében jelent meg neki az Úr, és hívta fel az igehirdetésre, majd látomásokban megmutatta neki a közelgő apokalipszis eseményeit), majd jelenlévő újságírók kérdései helyett Lee videóüzenetekben feltett kérdésekre válaszolt – a kérdezők nagy része a Shincheonji egyházzal kapcsolatban álló lelkész volt. Az egyik kérdés a COVID-járványra és a védőoltásra vonatkozott. A román kérdező arra volt kíváncsi: egyetért-e azokkal az összeesküvés-elméletekkel, hogy a védőoltás a Jelenések könyvében szereplő Fenevad bélyege?

Lee Man-hee a február 18-i Zoom-meetingen (forrás: Átlátszó/a szerző felvétele)

Az eldöntendő kérdésre Lee egy hosszú, csapongó előadással válaszolt (ez az összes többi válaszára is igaz volt), arról beszélt, hogy van hét másik vallási vezető, akiket hozzá hasonlóan elhívtak, de ehelyett a Sátán szolgáivá váltak ezért jött ő, hogy beteljesítse az üdvtörténetet. Erre a hét hamis papra máskor is visszatért, azt mondta, név szerint is ismeri őket, de nem nevezte meg, kik ők.

A konkrét kérdésre végül válasz az volt, hogy nem, nem az oltás a Fenevad bélyege,

mivel az szimbolikusan értendő. De mindezt nagyon hosszú időbe telne elmagyarázni ezért, ha tudni akarjuk, vegyünk repülőjegyet Koreába, és látogassunk el az istentiszteleteire. „Ennyit megér a mennybe jutás” – mondta. A járványról megismételte, hogy „az nem Isten műve”, és része a Jelenések könyvében megjövendölt megpróbáltatásoknak.

Az előadás többi részében is nagyrészt a Jelenések könyvének értelmezéséről volt szó, Lee ugyanis állítása szerint maga is látta az abban leírt víziókat. Mint mondta, az egyház teológiája szerint ugyanis az apokalipszis nem jelenti a teljes világ végét, hanem a lényege, hogy a nehézségek után létrejön a hívők új közössége – ez lenne maga a Shincheonji Egyház –, akik elhozzák Krisztus földi királyságát.

Schmitt Pált is sikerült meghívni

A Shincheonji mozgalom a közelmúltban sok energiát fektetett az európai terjeszkedésbe, ennek során Romániában jártak leginkább sikerrel. 2017-ben négy marosvásárhelyi városi tanácsos, Makkai Gergely (RMDSZ) alpolgármester, Peti András, Pui Sebastian és Moldovan Călin Szöulba utazott a Világ Vallásainak Szövetsége a Békéért című HWPL-rendezvényre. Egy évvel később az erdélyi város polgármestere, Dorin Florea

felsőoktatási és kulturális együttműködési megállapodást írt alá Lee Man-Heevel, aki cserébe A béke kulturális városa címet adományozta Marosvásárhelynek.

Később az együttműködés a tiltakozások miatt meghiúsult; a megállapodás ellen a Szabad Emberek Pártja helyi képviselői tiltakoztak, mint írták, „a HWPL mint a Shincheonji egyház meghosszabbított karja, ne társuljon semmiféle közintézménnyel Romániában”.

A HWPL más romániai politikusokkal is felvette a kapcsolatot, 2019-ben még a román Szenátus épületében is tartottak egy konferenciát. A rendezvényt úgy hirdették, mintha azt a román kormány (az EU akkori soros elnöke) partnerségével zajlott szervezték volna, ám erről az Azonnali akkori cikke szerint a bukaresti kormány nem tudott. Részt vett viszont a csoport rendezvényein Boris Tadić szerb elnök, Zlatko Lagumdžija volt bosnyák miniszterelnök és Schmitt Pál volt magyar köztársasági elnök is.

Magyarországon egyelőre nem váltak ismertté a Shincheonji egyház által szervezett események, ugyanakkor a szándék láthatóan megvan az itteni terjeszkedésre is, decemberben egy debreceni online lapban is megjelent egy fizetett hirdetés, ami a szekta online szemináriumait hirdette.

Zubor Zalán

Címplakép: a Shincheonji egyház egyik istentisztelete Dél-Koreában (forrás: képernyőfelvétel, SCMP videó)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás