nagytarcsa

Feloszlatta magát a nagytarcsai képviselő-testület, időközi választás lesz

Rendkívüli ülésen, minősített többséggel oszlatta fel magát a képviselő-testület október közepén. A dolog előzménye, hogy a polgármester a koronavírus miatti veszélyhelyzetben 200 millió forintot nem járványügyi megelőzésre költött.

 

Támogatási kampány

Szeptember 30-án, a szakadó esőben tartott közmeghallgatáson, utolsó kérdésként hangzott el egy lakostól, hogy nem gondolt-e még arra a testület, hogy feloszlassa önmagát. Bardócz Gábor független képviselő akkor azt ígérte, beviszi a következő ülésre a kérdést, és még ekkor öten jelezték, hogy támogatják a javaslatot.

Ez meg is történt, október 12-én rendkívüli ülés keretében név szerinti szavazással, végül 4 fő igen szavazattal a testület feloszlatta magát, a polgármester nemmel szavazott.

A helyzet azért nem érte teljesen váratlanul a lakosokat, mert mint korábban megírtuk, a függetlenekből álló képviselő-testület vizsgálóbizottságot állított fel, melyben arra jutottak, hogy 190 milliós extra kiadást eszközölt Rimóczi Sándor Vilmos polgármester, aki a Fidesz-KDNP színeiben 2010 óta vezeti  a települést. A képviselő-testület ugyan elfogadta a jelentést, ám abban nem értett egyet, hogy fegyelmi eljárás induljon a polgármester ellen. A megosztottság, és a feszültség egyre nőtt, így többen úgy vélték, tiszta lappal kell indulni.

Rimóczit többek közt azzal vádolták, hogy megemelte a saját cafeteria-juttatását, olyan céggel kötött szerződést járdafelújításra, mely a szerződéskötés pillanatában még nem létezett, az SZMSZ-t hatályon kivül helyezte, és módosított a Helyi Építési Szabályzaton.

 

Közel kétszázmillió forintos extra kiadással vádolják a nagytarcsai polgármestert

A pandémia egyik következménye, hogy a polgármesterek olyan lehetőséget kaptak a kezükbe a veszélyhelyzet ideje alatt, amelyet máskor nem. Az egyszemélyes döntés lehetőségét többen kihasználták, köztük a nagytarcsai polgármester, Rimóczi Sándor Vilmos is, aki 2010 óta vezeti a települést, és harmadik ciklusát kezdte meg tavaly.

Bardócz Gábor az ügyben dr. Tarnai Richárdhoz fordult, mint a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez, azt kérve tisztázzák, pontosan mihez van joga veszélyhelyzetben egy polgármesternek és mihez nincs. A levélre dr. Danka Ferenc főosztályvezető reagált, melyből Bardócz Gábor azt a következtetést vonta le, hogy: “a polgármester sorozatos törvénysértést követett el a veszélyhelyzet ideje alatt, amikor egymaga módosította a szervezeti és működési szabályzatot, a helyi építési szabályzatot és a költségvetési rendeletet., mivel ezek jogszabályok.”

Nagytarcsa hivatalos oldala is reagált a levélre, bár némiképp meglepő módon nem a levelet, csak annak szöveges másolatát tette ki a Facebookra. Ebből kiderül, Rimóczi is megkereste a Kormányhivatalt, mely az alábbi választ küldte többek közt:

“A helyi rendeletek módosíthatóak voltak a veszélyhelyzet ideje alatt is, korábbi levelünkben leírtuk, hogy rendelet rendelettel módosítható. A képviselő úr levelében leszögezi: abban az esetben, ha leszavazná indítványát a képviselő-testület, akkor kezdeményezni fogja a megkeresésünket annak érdekében, hogy mi kezdeményezzük a polgármesterrel szemben a fegyelmi eljárást vagy a tisztségének megszüntetése iránt nyújtsunk be keresetet a bírósághoz. Az imént említett kezdeményezésnek (lásd felelősségre vonás) a jogi előfeltételei  – álláspontunk szerint – nem állnak fenn, még akkor sem, ha határozattal került volna sor az említett módosításokra.” – írták állítólagos levelükben.

Többször is kerestük a levél miatt a Kormányhivatal sajtóosztályát, ám megkeresésünkre, melyben azt kértük, erősítsék meg, a levél eredeti, nem kaptunk választ cikkünk megírásáig.

Hogyan tovább?

Az önfeloszlatás kivételes eszköz, melyben név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel érhető el. Ebben az esetben a régi képviselőtestület hatáskörét az új alakuló ülésig látja el, a polgármester pedig egészen addig, míg új polgármestert nem választanak.  Az önfeloszlatás miatti időközi választás költségét az önkormányzat viseli.

Idén nem ez az első eset, amikor feloszlik egy testület: júliusban Pilismaróton történt hasonló, ott egy bányanyitás elleni tiltakozás vezetett odáig, hogy először a polgármester, majd a testület mondott le.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: A nagytarcsai képviselőtestület alakuló ülése 2019. október 28-án (Forrás: Rimóczi Sándor Vilmos/Facebook, Fotó: Sándor Béla)

Megosztás