Egyéb

Régi ismerősünk Kertész Balázs, a propagandaminiszter tegnap kiszerkesztett fantomja

 

Nincsenek jó napjai sem propagandaminiszterünknek, Rogán Antalnak, sem a jobb kezének és pénzügyi bizalmasának mondott, ám a nyilvánosság elől rejtőző Kertész Balázs ügyvédnek sem, akinek gyanús ügyeit pénteki óriáscikkében taglalta az Index. Kertész neve korábban már az Átlátszóban is többször felbukkant, összefoglaljuk a történeteket.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Rogán Antal propagandaminiszter, volt V. kerületi polgármester, a jobb kezének tartott Kertész Balázs ügyvéd, és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó Aulich utcai látogatásait örökítette meg videofelvételeken az Index, és közölt részletes cikket arról, amit a politikus fantomként rejtőzködő bizalmasával kapcsolatban egyáltalán ki lehet kutatni. A gyanús társaság által felkeresett helyszín nem véletlen, a belvárosi címen Kertész Balázs cégének, a Monavis Consulting Kft.-nek van irodája.

A három férfi olykor közös ügyeivel az Átlátszó is többször foglalkozott.

Kertész Balázst már évekkel ezelőtt is Rogán Antal mindeneseként emlegették forrásaink, az ügyvéd jelenleg is igazgatósági tag a korábban Rogán által vezetett kerület önkormányzati cégében, a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-ben. Azokat a dokumentumokat, melyek alapján a Rogán vezette Belváros tulajdonosi és elidegenítési bizottsága az azóta sokat vitatott módon zajló ingatlaneladásokról döntött, kezdetben a Vagyonkezelő állította össze.

 

kertesz

 

Az Index cikke szerint Kertész a legstabilabb ember a Vagyonkezelő vezetésében, egy V. kerületi jobboldali politikus szerint Kertész révén érték el azt, hogy a kidolgozott értékesítési rendszer jogilag nem támadható, a piaci árnál olcsóbban privatizált ingatlanok ügyében indult nyomozás nem vezetett sehová.

Kertész Balázs és a Puskás-fivérek a Fidelitasból indultak

Korábban az Átlátszó is beszámolt arról, hogy Kertész Balázs a propagandaminiszterrel és annak egykori alpolgármesterével, Puskás Andrással még a fidelitasos időkben ismerkedett meg, és mindketten Óbudáról kerültek át az V. kerületbe. A III. kerületben Kertész Balázs helyi képviselő és kerületi Fidesz-elnök volt, Puskás András testvére, Puskás Péter (Fidesz) jelenleg is alpolgármester a kerületben.

Puskás András egyébként Rogán V. kerületi alpolgármestere volt, most a Fidesz-közeli pénzszivattyúnak látszó Exim Bank második embere, ráadásul a miniszter Pasa parki szomszédja és családi ingatlanos tulajdonostársa is.

Beszámoltunk arról is, hogy Kertész Balázs nevét már a Kulcsár-ügyben is emlegették, mert a K&H-féle brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottság ülésén elhangzott, hogy ő lehetett a milliárdos sikkasztással vádolt bróker egyik fideszes kapcsolata. A szépen elsikált büntetőeljárásból azonban a férfi teljesen kimaradt.

Tanácsadó cég, letelepedési kötvények

Az Index foglalkozott Kertész cégével, a Monavis Consulting Kft.-vel is, amelyet 2010 őszén hozott létre, de akkor még nem az Aulich utcai címen. Az érintett ingatlant, amely 2008-ban még 52 millió forintot ért az Index cikke szerint, a Monavis létrejötte után egy hónappal később minősítették át lakássá.

Az önkormányzat az ingatlant „csak” 44 millió forintért értékesítette 2011 novemberében Fürstner Józsefnek, aki 50 millióra értékelve beapportálta az ingatlant a Monavisba, hogy abban 10 százalékos tulajdonrészt szerezzen. A megváltozott piaci helyzet miatt ma a lakás akár 145-170 millió forintért is elkelhet, ha a cég úgy döntene, hogy eladja.

Kertész Balázs – mint erről is cikkeztünk – ügyvédként jelenleg a Kosik Ügyvédi Irodában tevékenykedik. Az iroda egyik ügyfele a kormányfő tanácsadójának tartott Habony Árpád, az iroda névadója az Átlátszó egyik újságírójával is levelezett Habonyt képviselve. Legutóbb a Kosik Ügyvédi Iroda azzal tűnt fel a hírekben, hogy Tarlós István főpolgármester megtiltotta, hogy a fővárosi közbeszerzési vállalatnak dolgozzon.

A Kosik ügyvédi Irodának azonban nem kellett aggódnia, hogy munka nélkül marad, részt vesz ugyanis a Rogán bábáskodásával létrehozott letelepedési kötvénybizniszben: az iroda a letelepedésre jelentkezők adminisztratív ügyeit intézi a Figyelő korábbi információi szerint ügyletenként ötezer euróért.

A letelepedési kötvényekkel való üzletelésre még 2012 végén a Rogán Antal vezette parlamenti bizottság ügyködése nyomán nyílt lehetőség, az ezt lehetővé tévő törvényt pedig az Index értesülése szerint éppen a Kosik Ügyvédi Iroda szövegezte meg. A kötvényüzlet révén azok, akik az Európai Unión kívüli harmadik országból érkeznek, és legalább 300 ezer euró névértékű, ötéves futamidejű államkötvényt vesznek, fél év után letelepedési engedélyt kapnak, és így szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.

A kötvénybiznisz abszolút nyertesei azok a közvetítők, akik a kormánytól kaptak lehetőséget a termék forgalmazására. A legtöbbjük egyébként offshore cégek mögött rejtőzködik, ismeretlen marad. Ők az elmúlt években akár 80-100 milliárd forintot is kaszálhattak a kötvényüzleten.

Gellérthegyi villa

Megemlíti az Index oknyomozása azt is, hogy Kertész Balázs szívesen vonja be volt pázmányos jogász évfolyamtársait az ügyletekbe. Így Karafiát Katalint is, akinek ügyvédi irodája a kézbesítési megbízottja annak a svájci cégnek, amely a Citadella közelében egy szuper panorámás telket és az azon található villát vásárolt, és most több százmillió forintért újítja fel. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok azt bizonyítják, hogy Kertész Balázs közreműködik a gellérthegyi ingatlan felújításában.

 

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze from atlatszo.hu on Vimeo.

Érdekesség, hogy Kertész egy svájci címet tüntetett fel lakcímként az Opal Zrt. alapszabályában is, ebben a társaságban felügyelőbizottsági tag.

Korábbi írásainkban megjegyeztük azt is, hogy Karafiát Ügyvédi Iroda jár el egyébként az V. kerület cégügyeiben, és ők működtek közre egy Deák Ferenc utcai épület értékesítében is. Karafiát Katalin irodája képviseli – a Hír TV beszámolója szerint – azt az offshore társaságot, amely a Hunguard Kft. tulajdonosa. Emlékezetes, ennek tulajdonosaival jegyzi Rogán Antal a digitális aláírással kapcsolatos találmányát, amelynek üzleti hasznosítása az Index szerint Kertész Balázs feleségéhez, Pozsgai Petrához került.

Kapcsolódó cikkeink

Gellérthegyi kertes villa felújításába kezdett Rogán Antal jobbkeze

A hármas metró üzemszünetéből is profitálhat Habony izraeli barátjának cége

Oroszok a spájzban: kik kavarnak a metrófelújítás környékén?

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Gyűlnek a csontvázak Polt Péter szekrényében – így züllött az ügyészség a politika kiszolgálójává

Hét korrupciógyanús ügy, amikbe Rogán Antalnak régen bele kellett volna buknia

Keleti nyitás grúz üzletfelekkel

Az Index rögzíteni tudott egy olyan beszélgetést Kertész Balázs irodája előtt, amelyet egy grúz exminiszterelnök folytatott egy erőműprojektről, amihez valami köze az Eximbanknak is lehet. Az Index megkérdezte a külügyminisztériumot, amely elismerte, hogy tud egy ilyen beruházásról, ugyanakkor azt állították a lapnak, hogy Kertésznek semmilyen jogviszonya nincs a bankkal. Az Exim vezérigazgató-helyettese nem más, mint a korábban már említett Puskás András.

Az Index által mikrofonvégre kapott utcai beszélgetés egyik résztvevője az a Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletember, aki Habony Árpád egyik, letelepedési kötvényekkel is összefüggésbe hozható ismerőse.

Shabtai Michaeli üzlettársa Michael Gagel, aki a budapesti metróállomásokon üzleteket bérlő és Princess látványpékségeket működtető Isar Magyarország Kft. ügyvezetője. Amint korábban mi is megírtuk, Rogán Antal felesége, Rogán Cecília a Facebookon több Gagel-családtag ismerőse.

Álhír lehetett az ügyvéd letartóztatásáról szóló értesülés

A Vasárnapi Hírek múlt vasárnapi, hivatalosan meg nem erősített, majd határozottan cáfolt információi szerint a hatóságok őrizetbe vettek egy K. nevű befolyásos belvárosi ügyvédet. A lap azt írta, hogy K. valójában Kertész Balázs, Rogán Antal „táskás embere”, gazdasági ügyintézője. A hírt az érintettek, a rendőrség és az ügyészség is cáfolták, Rogán Antal büntetőfeljelentéseket helyezett kilátásba a terjesztői ellen.

Az Index pénteki részletes, számos ügyet érintő cikkét viszont egyelőre senki nem cáfolta, itt lehet elolvasni.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás