nagytarcsa

Fűtés és melegvíz nélkül marad 192 lakás a nagytarcsai lakótelepen október elsejétől

Nem sikerült megegyezni a szolgáltatókkal, nem tudni, mi lesz október 1-je után Nagytarcsán a Petőfi telepen, ahol a Honvédelmi Minisztérium lakótelepén 192 lakás fűtésének sorsa megoldatlan egy jogi anomália következtében. A közszolgáltatón keresztül szolgáltatott fűtésnél ugyanis az ott lakók nem jogosultak a lakossági gázellátásra, így csak hétszeres áron kaphatják meg az energiahordozót. 

Fűtés nélkül maradhat Nagytarcsán 192 lakás a település szélén lévő Petőfi telepen, ahol a lakásokban sok nyugdíjas, volt és jelenleg is aktív hivatásos katona él családjával. Nagytarcsa képviselő-testülete jobb híján Facebook oldalán hozott nyilvánosságra egy segítségkérő levelet, – amit elküldött Novák Katalintól kezdve Kövér Lászlón át Orbán Viktorig. Az önkormányzat a nyilvánosság erejében bízik a tragikus helyzetben, egyben lakossági fórumot hívott össze szeptember 2-ra.

A levél szerint a négy épületből álló Petőfi lakótelep 11-14. állami tulajdonban, és a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében van. Tizenkét lépcsőházban 192 bérlakás és három nem lakáscélú helyiség (köztük egy gyermekorvosi rendelő) van.

A probléma azért alakult ki, mert a lakótelep fűtésére és melegvíz ellátására kialakított közművek ingatlana 2011-ben az önkormányzat tulajdonába vándorolt át vagyonátadás útján. Ezzel egy olyan jogállás lépett életbe, mely talán egyedüli az országban.

Jelenleg a fűtés és melegvíz szolgáltatást a Nagytarcsai Közszolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja (a MET Zrt. gázszolgáltatóval kötött szerződés alapján), ami 2022. október 1-én pontban 6 órakor lejár. A szerződés meghosszabbítására nincs lehetőség.

Az áram kétszer, a gáz hétszer drágább lesz a kormányzati rezsilimit fölött | atlatszo.hu

Az új, augusztustól élő rendszerrel immár a fogyasztók fizetik a számlák nagyobb részét. Az viszont meglepő, hogy a környező országokban sehol sincsenek a kormány által belengetett brutális energiaárak. A piacon elérhető ajánlatok alapján Csehország a legdrágább, de Romániában sem olcsó az élet. Szlovákiában és Szerbiában is van árszabályozás, de még így is többet fizetnek, mint mi most itthon.

Jogi személy drágán vásárol

És itt jönnek a gondok. Mivel jogi személy vásárolja a gázt, így az egyetemes szolgáltatásba nem lehet becsatlakozni. Az MVM (Magyar Villamos Művek), mint a rezsicsökkentés védelmében hozott kormányzati intézkedések végrehajtását koordináló szervezet is kiadott egy állásfoglalást a lakótelep kérdésében. A tájékoztatóból kiderült, hogy egyetemes szolgáltatást nem tudnak igénybe venni a lakók, kivéve akkor, ha a lakóépület mint szerződő, lakossági felhasználónak minősül.

„Amennyiben az egyetemes szolgáltatási szerződés lakossági felhasználóként megkötésre kerül, a felhasználási helyet mindössze a minden lakossági fogyasztó számára biztosított kedvezményes mennyiség (1729 m3/év) illeti meg. Többlet kedvezményes földgáz mennyiségre akkor jogosult, ha az épületek tekintetében teljesül, hogy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősülnek.”

Tehát 192 lakás összesen 1729 m3/év kedvezményes gázt használhat fel, az efölött keletkező mennyiséget már 747 forintos áron lehetne megvenni. A levél szerint a kedvezményes árú gáz körülbelül egy heti víz felmelegítésére lenne elegendő. A telep éves fogyasztása 300 ezer köbméter.

A Honvédelmi Minisztériumnak kellene kezdeményezni azt, hogy az épületek társasháznak vagy lakásszövetkezetnek minősüljenek, ami jó esetben is hónapok alatt futna végig a rendszeren –, így az ebben az évben nem fog megtörténni.

Bár az önkormányzat több árajánlat-kérést is kiküldött, az MVM, az EON és az Emoga nem adott ajánlatot, az E2 és a Wattler nem válaszolt. A jelenlegi állás szerint a lakótelep fűtés és melegvíz szolgáltatása 2022. október 1. napjával megszűnik.

„A továbbiakban, a körülmények jelentős megváltozása miatt, az önkormányzatnak nincs lehetősége – minden jószándéka ellenére sem – a lakótelep fűtésének és melegvíz szolgáltatásának az eddigi gyakorlat szerinti biztosítására“ – olvasható a levélben.

Az önkormányzat leveléből az is kiderül, hogy megkeresték a lakókat is, akik– lévén sokan nyugdíjasok – szintén nem tudják kifizetni a megemelkedett gázárakat.

Az önkormányzat azt javasolja, hogy lemond az ingatlanról, visszaadja a Magyar Állam tulajdonába és a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe, így könnyebbé válik a társasházzá alakulás és az egyetemes gázbeszerzés. Ha ez nem sikerül, akkor nem tudni, mi lesz a 192 lakásban élők sorsa október után.

A fűtést október 15-ig kellene beindítani, de mivel jelen pillanatban nincs gáz, ezért nem tudni, miként lesz fűtés a lakásokban. Ha lesz is, akkor is versenypiaci áron lehet majd megvásárolni, ami a jelenlegi becslések szerint évi 300 millió forintot jelent.

Információink szerint az önkormányzat tájékoztatta a HM-t, hogy a továbbiakban csak akkor tudja az önkormányzat a fűtés és melegvíz szolgáltatást biztosítani, ha az önkormányzat, illetve a Közszolgáltató Kft. számlával igazolt költségeit kifizeti a minisztérium, és a bérlőkkel is ő számol el.

Jöttek a választások

Bár azt már korábban tudni lehetett, hogy le fog járni a korábbi gázszolgáltatóval kötött szerződés, nem jutott elég figyelem a problémára, mert idén júliusban időközi választást tartottak a 6 500 lelkes településen. Ugyanis 2020 októberében a képviselő-testület feloszlatta magát. Most a független Gulyás Tamás István lett a befutó, aki Rimóczi Sándort (Fidesz-KDNP) váltotta. A polgármesternek többek között azért kellett távoznia, mert saját hatáskörben döntve 200 millió forint extra kiadást hozott össze.

Feloszlatta magát a nagytarcsai képviselő-testület, időközi választás lesz | atlatszo.hu

Az önfeloszlatás kivételes eszköz, melyben név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel érhető el. Ebben az esetben a régi képviselőtestület hatáskörét az új alakuló ülésig látja el, a polgármester pedig egészen addig, míg új polgármestert nem választanak. Az önfeloszlatás miatti időközi választás költségét az önkormányzat viseli.

A testület hat tagja szintén független, kormánypárti képviselő nem került be az önkormányzatba. A testület hivatalba lépése után rögtön ezzel a jelenleg megoldhatatlannak tűnő problémával nézett szembe, így az új testület egyik első ülésén is ezzel foglalkoztak (1 óra 26 perctől). Bár az új testület megkereste szinte az összes érintett állami szervet, eddig nem sikerült megoldást találni.

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztost és a körzet országgyűlési képviselőjét, Vécsey Lászlót is megkeresték; utóbbi azt jelezte, hogy a Miniszterelnökséghez fordult az ügyben – egy hónapja. Vécsey Lászlót mi is kerestük, aki mindössze azt írta az Átlátszó megkeresésére: „Megkeresését köszönöm, továbbítottam a Miniszterelnökség felé, csakúgy, mint polgármester úr korábbi megkereséseit. Kérem, forduljon bizalommal a Miniszterelnökség sajtóosztályához.”

A Miniszterelnökséget is kerestük az üggyel kapcsolatban, ahogy Vécsey képviselő javasolta, ám választ nem kaptunk, mint ahogy a lakótelep kezelőjétől, a Honvédelmi Minisztériumtól sem.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Lakótelepi részlet a Nagytarcsai Tények Facebook oldaláról

Megosztás