közbeszerzés

A Lázár-fivérek CBA-ja „etetheti” a határon szolgáló rendőröket Csongrád-Csanádban

A határon szolgáló rendőrök élelmezésére írt ki közbeszerzést a Csongrád-Csanád Megyei és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. Előbbinél már született eredmény, a Lázár-testvérek CBA L és F Kft.-je lett a befutó. Napi háromszori étkezés 6440 forintra jön ki, ami 22 munkanappal számolva 141 ezer forintot jelent rendőrönként egy hónapban. Ez pedig több, mint a minimálbér nettója.

„Rendőri állomány hideg élelmezésének biztosítására élelmiszer ellátási csomagok  elkészítése és kiszállítása a keretszerződés időtartama alatt” – erre írt ki közbeszerzést a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság. A közbeszerzés szerint az „eladó feladata az élelmiszercsomagok összeállítása a közbeszerzési dokumentumban részletezett tartalommal, az abban megadott helyszínekre. A közbeszerzési eljárás eredménye alapján megkötésre kerülő adásvételi keretszerződés keretösszege: nettó 840 000 000,-Ft, melynek 70%-ára vállal lehívási kötelezettséget Ajánlatkérő. Az eseti megrendelésekben kerülnek majd meghatározásra, hogy Ajánlatkérő a műszaki leírásból pontosan mely terméke(ke)t (reggeli és éjszakai, ebéd, vacsora, vagy konzerv csomag) és milyen mennyiségben kívánja beszerezni. A termék kiszállítása és az ehhez tartozó költségek az ajánlattevőt terhelik és a vételár részét képezik.”

A műszaki leírás itt ugyan nem, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kiírásában viszont elérhető. Ott nettó 700 millió forintos keretszerződésre írtak ki közbeszerzést ugyanerre a célra. A leírás szerint az ajánlat:

  • normál zárt szendvicsre,
  • diétás zárt szendvicsre,
  • vegetáriánus zárt szendvicsre,
  • és konzerv étkezési egységcsomagra vonatkozott.

A „Reggeli”, a „Vacsora” és az „Éjszakai” élelmiszer ellátási csomag energiatartalmának 1400–1600 kcal között kell lennie, míg az „Ebédnek” 2000–2200 kcal között. A „Reggeli” és „Éjszakai” élelmiszer-ellátási csomag nettó egységára (nettó Ft/1 adag /fő): 2 480 forint lett, az „Ebédé” 2 480 forint, a „Vacsoraé” 1480 forint, akárcsak a „Konzerv” élelmiszer-ellátási csomagé. A közbeszerzésből az is kiderül, hogy az ételeket a határon szolgáló rendőröknek kell szállítani.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság tenderét a CBA L és F Kft. nyerte, amely a Lázár testvérek tulajdona.

A fogathajtásban világbajnoki címet szerző fivéreket, Lázár Vilmost és Lázár Zoltánt mindig is Fidesz-közeli vállalkozóként tartották számon, bár nyílt politikai szerepet nem vállaltak. Mi is írtunk már róluk, amikor 2019-ben egy másik cégükkel, a Lovas-Show Sportrendezvény-szervező Kft.-vel felbukkantak a Szerencsejáték Zrt. által támogatottak listáján.

A Lázár-fivérekhez, Deutsch Tamás testvéréhez, és Németh Szilárdhoz köthető támogatottak a Szerencsejáték Zrt. listáján | atlatszo.hu

A Szerencsejáték Nonprofit Service Kft. intézi 2014 óta a Szerencsejáték Zrt. által kiosztott támogatásokat és szponzorációkat. Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy ezekből mely szervezetek és cégek részesültek 2015-ben és 2016-ban, ezért közérdekű adatigényléssel kikértük a kft.-től a polgári jogi szerződések listáját.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság nettó 840 milliós keretszerződésére a nyertes Fidesz-közeli cég mellett a Natur-Rost Kft. is pályázott. És az Eatrend Kft., akit megintcsak kizártak, mert a pályázatuk „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást vagy más teljesíthetetlen feltételt tartalmaz”.

A Natur-Rost „Reggeli” és „Éjszakai” élelmiszer-ellátási csomag nettó egységára (nettó Ft/1 adag /fő) 2 394 forintos, az „Ebéd” élelmiszer-ellátási csomagé 2 712 forintos, a „Vacsora” élelmiszer-ellátási csomagé 2 307 forintos, míg „Konzerv” élelmiszer-ellátási csomagé 2 224 forintos volt.

A Natur-Rost Kft. korábban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) uniós csomagosztásán bukkant fel a cég. Megírtuk, hogy az SZGYF 2023-ig egy uniós projektre közel 10 milliárd forintot költhet el, amelynek célja Élelmiszersegély biztosítása szociálisan rászoruló megváltozott munkaképességű, valamint rendkívül alacsony jövedelmű időskorú személyek számára. Keretszerződésre írtak ki közbeszerzést, az első csomagba 18 terméket raktak. A teljes csomag ára a közbeszerzésen – amiben a szállítás és a haszon is benne van – bruttó 6 565 forint volt. A másodikban szintén 18 tétel volt, de már nem tartalmazta a szállítást. A harmadik újra 18 tétellel szerepelt – a közberzés nyertese bruttó 12 537 forintos ajánlatot adott. A negyedikre – 21 tételre – pedig bruttó 17 100 forintosat. A közbeszerzési keretszerződést három cég nyerte: a Káta-Mill Plusz Bt., az Enger Kft. és a NATUR-ROST. Utóbbit 2019-ben kizárták a tenderből, az árak pedig utána elszabadultak.

A négy tételre a CBA L és F Kft. Csongrád-Csanád megyében nettó 7920 forintos ajánlatot, míg a Natur-Rost Kft. nettó 9637 forintos ajánlatot adott.

Ha a rendőrség a teljes (840 milliós) keretszerződést kimeríti, és minden nap reggelit, ebédet és vacsorát rendel 3 éven át, azaz 1080 napon keresztül, akkor az azt jelenti, hogy naponta 777 ezer forint jut a rendőrök étkezésére. Ebből pedig a CBA 7920 forintos ajánlatával számolva 98 rendőrnek jut napi háromszori étkezés.

A 22 munkanapos hónapot feltételezve, a napi háromszori étkezési kiadás így

rendőrönként nettó 141 680 forint egy hónapban, ami több, mint a minimálbér nettója, ami 2022-ben 133 ezer forint.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közbeszerzését újra ki kellett írni, pedig először ott is győztest hirdettek tavaly. A CBA L és F Kft. azon a tenderen is indult, de a Natur-Rost Kft. jobb ajánlatot adott. Külön nem részletezték, de a 4 tételre a Natur-Rost Kft. nettó 15 568 forintos, míg a CBA L és F Kft. 16 432 forintos ajánlatot adott.

Majd 2022. január 21-én az jelent meg az értesítőben, hogy „az módosított összegezés megküldését követően nyertesként megjelölt ajánlattevő jelezte, hogy felelősségi körén kívül eső, előre nem látható okok miatt a szerződés teljesítésére nem képes, ezért a Kbt. 131.§ (9) bekezdése alapján a szerződés  megkötésétől el kíván állni”. Volt még egy pályázó, az Eatrend Kft., akit először győztesnek hirdettek a mindössze 11 768 forintos ajánlatával, majd kizárták.

Segesvári Csaba

Nyitókép: Magyar és cseh rendőrök a szerb-magyar határszakaszon, Szeged közelében 2022. február 6-án. A visegrádi országok határrendészeti együttműködésének részeként újabb, negyventagú cseh rendőri kontingens kezdte meg a szolgálatot a magyar-szerb határon. (forrás: MTI/Rosta Tibor)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás