Média

Idén március 20-ig lehet pályázni a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjra

Idén hatodik alkalommal adják át a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat, amelyre a szervezők 2022. március 20-ig várják a pályamunkákat. A díjra a szegénység és a depriváció témakörét feldolgozó anyagokkal lehet pályázni.

A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj az Európai Szegénységellenes Hálózat tagszervezetei által működtetett kezdeményezés. A projektet 2016-ban Magyarországon a Magyar Szegénységellenes Alapítvány indította útjára, 2019 óta a szervezeti hátterét pedig az Esély Labor Egyesület biztosítja. Az egyesület sajtódíjról készült bemutató videója ezen a linken érhető el.

A sajtódíj célja, hogy olyan újságírói munkákat jutalmazzon, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel mutatják be. A szervezők egy jó eszközként tekintenek a sajtódíjra, melynek segítségével képesek a szegénységről kialakult közbeszédet formálni.

Az idei pályázatokat 2022. március 20-ig lehet beadni ezen az űrlapon.

Egy pályázó maximum két munkával pályázhat, ugyanakkor egy médiumtól több pályázó is érkezhet. A felhívásra 2021. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat, magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent és itthoni helyzeteket érintő pályaműveket várnak az alábbi három kategóriában:

1. print, illetve online írott tartalom;

2. TV vagy videó;

3. rádió vagy podcast.

A szervezők fontosnak tartják az érintettek tapasztalataira, tudására alapozva készült munkákat, melyek kritikusan szemlélik a társadalmi problémákat, és kellő érzékenységgel fordulnak a megfosztottság, nélkülözés témaköréhez. A sajtódíj megalkotói azokat az alkotásokat is díjazzák, amelyek lehetséges megoldásokra, jó gyakorlatokra is rámutatnak a témában. A nyertes pályamunkákat egy öttagú, szegénységet megtapasztalt érintettekből álló zsűri választja ki.

A sajtódíjak átadására 2022 júniusában kerül sor.

A díj együttműködő partnerei az ERSTE Stiftung, az Európai Szegénységellenes Hálózat, az Átlátszó és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék.

Gödri Rita

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás