szolgálati közlemény

Nem dobja a gép a cikkeinket? Kövesd az Átlátszó újságíróit is a Facebookon

Az Átlátszó olvasóinak jelentős része a Facebookról kattint a cikkekre, ám a közösségi oldal folyamatosan korlátozza a híroldalak elérését, ami nem jó sem nekünk, sem a többi sajtóterméknek. Nekünk nincsenek százmillióink hirdetésre, de van megoldás, hogy ne maradj le rólunk: ha az oldalunkat már követed, kövesd be az újságíróinkat is, és továbbra is megjelennek majd a cikkeink a hírfolyamodban. 

Horn Gabriella (újságíró) – Az ELTE BTK-n szerzett diplomát kommunikáció- és médiatudomány szakon, valamint francia és angol szakon. Pályafutását a brit News Network Ltd. hírügynökségnél kezdte, majd az RTL Klub Híradó szerkesztőségében riporterként dolgozott. Később hírszerkesztőként (Litera.hu, 168ora.hu) szerzett tapasztalatot, és többek között a Heti Világgazdaságban és a Magyar Narancsban jelentek meg cikkei. A kezdetektől rendszeresen publikált külsősként az Átlátszón, majd 2019-ben főállású munkatársként csatlakozott a szerkesztőséghez. A leggyakrabban feldolgozott témái többek között: környezetvédelem, műemlékvédelem, korrupciós visszaélések. Az Átlátszónál – Baranya Ákossal készített – videóját 2016-ban Hégető Honorka-díjjal ismerték el.

Szabó Krisztián (adatújságíró) – Tanulmányait az ELTE BTK Bölcsészettudományi Karán, kommunikáció- és médiatudomány szakirányon végezte, 2021 júniusában kitüntetéses oklevéllel végezte a mesterszakot. 2020 május óta tagja az Átlátszó szerkesztőségének, munkaterülete az adatújságírás, adatvizualizáció. Az oknyomozó portálnál végzett munkája mellett Bátorfy Attilával vezetik az Átlátszó vizuális újságírással és adatalapú tartalmak létrehozásával foglalkozó oldalát, az ATLO-t. Munkájáért 2021-ben sajtó kategóriában Junior Prima Díjban részesült.

Zsilák Szilvia (újságíró) – 2018 óta járom az országot független újságíróként. Az utóbbi időben főként azt követem nyomon, hogy öntik betonba a természetromboló beruházások során a közpénzt, és hogyan mutyizzák el az adófizetők pénzét. 2020 óta dolgozom az Átlátszónál, 2019-ben az Abcúgnál írtam szocioriportokat, 2018-ban pedig az Index szerkesztőségében kezdtem az újságírást. 2020-ban nyertem el a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj különdíját. A Facebook oldalam abban segít, hogy könnyebben megtaláljuk egymást a tenni akaró civilekkel, a szakemberekkel és az olvasóimmal.

Bodnár Zsuzsa (újságíró) – Az ELTE BTK-n szereztem diplomát magyar-történelem-esztétika szakon és hosszú évekig tanárként dolgoztam. 2012-13-ban a MÚOSZ Bálint György Akadémiáján tanultam az újságírást, majd irodalom- és filmkritikákat, kulturális és környezetvédelmi témájú cikkeket írtam a Kortárs, a Korunk, az Apertúra és ReCity Magazin számára. 2018 óta jelennek meg tényfeltáró és oknyomozó írásaim az Átlátszónál, 2021-től az Országszerte rovat munkatársa vagyok.

Sarkadi Nagy Márton (újságíró) – Budapesten él, témáit – adott esetben nemzetközi összefüggésekben – a magyar gazdasági-politikai rendszer homályzónáiban keresi. Meg is találja, a homály ugyanis túlárazott koronavírus-vakcinabeszerzésektől kezdve bújtatott szakkollégium-finanszírozásig mindenhova kiterjed. Nemzetközi újságírói projektek rendszeres résztvevőjeként, számos magyar médium volt kollégájaként 2020 nyara óta harmadik alkalommal az Átlátszó újságírója, mert itt lehet a legjobban újságot írni Magyarországon. Tanulmányai: ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium, majd a Corvinuson gazdálkodás és menedzsment, az ELTE-n politológia szak.

Szopkó Zita (újságíró) – Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, kommunikáció- és médiatudomány mesterszakon szerzett diplomát. 2019-ben részt vett a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramján. 2020 óta dolgozik újságíróként az Átlátszónál, 2021 január óta az Átlátszó Oktatás szerkesztője. Főbb témái közé tartozik az adatújságírás, a dezinformáció, emellett szívesen foglalkozik kisebb-nagyobb vidéki ügyekkel is.

Zubor Zalán (újságíró) – Az ELTE BTK-n szereztem diplomát történelem szakon, újságíróként 2012 óta dolgozom, foglalkoztam bel- és külpolitikai, valamint gazdasági újságírással is. 2021 augusztusa óta vagyok az Átlátszó újságírója, elsősorban a magyar vidéket érintő ügyekkel foglalkozom, különösen érdekelnek a közpénzek felhasználásával kapcsolatos témák. A hazai ügyek mellett szívesen írok külföldi, a nemzetközi politika szempontjából jelentős eseményekről is.

Zimre Zsuzsa (újságíró) – Szociális munkásként diplomázott, és ezen a területen akart elhelyezkedni, de közben egy pályázat fődíjasaként lehetőséget kapott, hogy elvégezze a MÚOSZ újságíró képzését. Innen útja a Népszabadsághoz vezetett, majd az elkövetkező években dolgozott a Kultúrpartnál, a Velvetnél, Díványnál, majd a Wmn.hu-nál volt vezető szerkesztő. 2017-ben szabadúszó lett.

Segesvári Csaba (újságíró) – Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végzett orosz szakon. Pályáját fotósként kezdte 2006-ban, majd a Lapcom Zrt.-nél volt újságíró tíz évig. Jelenleg szabadúszó riportként több országos médiumnak is dolgozik. Az Átlátszónak 2018 óta ír cikkeket a dél-alföldi régióról.

Hont András (újságíró, szerkesztő) – Korábban írt a Népszabadságba, a Magyar Hírlapba, a Magyar Nemzetbe, a Heti Válaszba, a Magyar Narancsba, az Élet és Irodalomba és több folyóiratba is. 2007-től rendszeresen publikált a Hírszerző portálon. Gyűjteményes kötete (Senkiföldjén harmadszor, Budapest, Kalligram) 2018-ban jelent meg. 2011-től dolgozott a HVG Kiadó Zrt-nél, előbb a hvg.hu véleményrovatát, majd a hvg.hu-HVG hetilap integrált véleményrovatát vezette és többszáz publicisztikát írt az elmúlt tíz évben. Rendszeres szereplője közéleti vitaműsoroknak, állandó résztvevője az ATV Öt című műsorának.

Bátorfy Attila (adatújságíró, szerkesztő) – Adatalapú médiatartalmakkal, adatvizualizációval foglalkozik az Átlátszónál és az Átlónál, az ELTE BTK Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének mesteroktatója, a Filozófiatudományi Intézet doktorandusza. Újságírói munkájáért számos díjat nyert.

Katus Eszter (újságíró, szerkesztő) – 2008-ban szerzett diplomát magyar-kommunikáció szakon a Pécsi Tudományegyetemen. 9 évig volt városi tudósító a Dunántúli Naplónál, közben középiskolai oktatóként is dolgozott egy alapítványi iskolában. 2017-től szabadúszóként írt a Magyar Narancsba, az Átlátszóra és a Mérték Médiaelemző Műhelynek, valamint alapító tagja volt a Szabad Pécsnek. 2019. június 1-től az Átlátszó újságírója, 2020 márciusától az Országszerte rovat szerkesztője. Emellett a Mérték Médiaelemző Műhely állandó külsős szakértője.

Erdélyi Katalin (újságíró, szerkesztő) – Idegenforgalmi végzettséggel, hobbiból kezdett közéleti visszásságokról írni a Vastagbőr-blogon 2008-ban, majd beleszeretett az oknyomozó újságírásba. 2012 óta az Átlátszó munkatársa, 2018 decemberétől a lap főszerkesztő-helyettese. 2018-ban elnyerte a Minőségi Újságírásért Díjat, és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Gazdasági Újságírók Szakosztályától „Az év gazdasági újságírója” díját kapta. 2019-ben Transparency–Soma Díjat, 2020-ban Sámli-díjat kapott.

Bodoky Tamás (újságíró, szerkesztő) – 1996 óta sajtómunkás, a Magyar Narancsnál és az Indexnél töltött el hosszabb időt az Átlátszó 2011-es megalapítása előtt. A tech-tudomány rovatból jutott el a tényfeltáró újságírásig: az MVM-től obskúrus offshore cégekbe kilapátolt euró-tízmilliókról és az állami milliárdokkal megtámogatott sávolyi motorversenypálya furcsa befektetőjéről szóló cikkeit Minőségi Újságírás-díjakkal, a 2006-os rendőri túlkapásokról szóló cikksorozatát Pulitzer-emlékdíjjal, a közérdekű adatok nyilvánosságáért végzett tevékenységét az adatvédelmi ombudsman emlékérmével ismerték el 2010 előtt. Az Átlátszón egyebek mellett a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésről és a Paksi Atomerőmű alatt húzódó tektonikus törésvonalról írt cikksorozatokat.

Ha az Átlátszó Facebook-oldalát esetleg még nem követed, most bepótolhatod azt is. A legbiztosabb módszer ha a kedvencek közé teszed az oldalt, akkor a rendszer előbbre sorolja bejegyzéseinket a hírfolyamodban, és hamarabb fogod látni a legfrissebb sztorikat.

Célunk, hogy történeteink minél többekhez eljussanak. Tartalmaink ezért ingyen elérhetőek és szabadon felhasználhatóak. Ehhez azonban szükségünk van az olvasóink támogatására is. Ha megteheted, legyél az egyik az idei 3500 adományozónk közül. Nélküled nincsenek fontos sztorik. Ha magadénak érzed az Átlátszót, és megteheted, támogasd a munkánkat havi rendszeres vagy egyszeri adománnyal. Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Kattints ide a támogatási lehetőségekhez.

Megosztás