Velencei-tó

Így kerültek magánkézbe a Velencei-tó part menti területei – drónvideó

Tóth István polgármester regnálása alatt hatalmas változásokon ment keresztül Gárdonyban a Velencei-tó és a közvetlen part menti terület. Az elmúlt másfél évtizedben a vízparti telkek jelentős részét értékesítette vagy megkísérelte eladni a helyi városvezetés. Első ízben magától Gárdony Város Önkormányzatától szerette volna megtudni a Gárdonyi Közlöny, hogy pontosan mekkora területeket adtak magántulajdonba, de a város jegyzője 116 400 forintot kért a város által 2006 óta értékesített ingatlanok listájáért. Érvelésük szerint ugyanis összesen 63 munkaórába telne a hivatalnak biztosítani a kért információt. Ezért a még elérhető, felkutatott vagy egyéb forrásból beszerzett anyagok alapján a lap rövid összeállítást készített a gárdonyi vízparti ingatlanok értékesítésének körülményeiről.

1. A 6320 négyzetméter térmértékű, vízkapcsolatos agárdi közparkot 94,8 millió forint + ÁFA, azaz 15 000 Ft/m2 + ÁFA áron értékesítette az önkormányzat. A képviselő-testület 2011. december 21-én a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen döntött a terület eladásáról. A nyertes cég, a Tórend Építőipari és Ingatlanfejlesztő Kft. mindössze 37 napja létezett, amikor elnyerte a part menti területre kiírt önkormányzati pályázatot. Az utolsó fellelhető pénzügyi beszámoló szerint a cégnek a tulajdonoson kívül alkalmazottja nincs, árbevételre a megalakulása óta nem tett szert. A part menti területet azóta teljesen körbekerítették belátásgátló fakerítéssel, közpark funkciója megszűnt. Az ingatlan bejárata előtt két nagy táblát látni: „Magánterület, idegeneknek belépni tilos” és „Megállni tilos”.

2. Az agárdi szabadstrand egy 551 négyzetméteres területét 60 évre 8,4 millió forintért adta bérbe az önkormányzat. A bérlő Surf Core Kft. a part menti 30 méteres védett építési sávon belül egy 400 négyzetméter alapterületű, többszintes épületet tervez felhúzni, apartmanokkal, vendégszobákkal. A cég adószámát több esetben is felfüggesztették, 2016-ban lefoglalták a vagyoni részesedésének egy részét. 2017 óta pedig hat alkalommal indult végrehajtás is a cég ellen. A Fejér Megyei Főügyészség pert indított az önkormányzat és a vállalkozás ellen a földhasználati jog törléséért, a szerződés semmisségének megállapításáért és az eredeti állapot helyreállításáért. A cég jelenleg felszámolás alatt áll.

3. Az agárdi szabadstrand egy másik, fákkal sűrűn borított zöldövezeti területét több esetben is megpróbálta értékesíteni a jelenlegi városvezetés. De annak ellenére sem jártak sikerrel, hogy a helyi építési szabályzatot úgy módosították, hogy a területet vonzóvá tegyék a befektetők számára. A teljes ingatlant lakótelepi minősítésű területté változtatták, 30%-os beépíthetőséggel, 10,5 méteres beépítési magassággal, zártsorú településközpont vegyes övezet besorolással.

4. A Gárdonyi félsziget értékesítése a jelenlegi városvezetés első intézkedéseinek egyike volt. A 220 000 négyzetméteres ingatlanért 777 millió forintot, azaz 3531 forintos négyzetméter árat fizetett a katalán Bernat-csoport. Azóta a területen egy harminc lakásos társasház és tizenegy darab háromszintes sorházi luxuslakás épül  vételáruk 30 és 105 millió forint között mozog. A félsziget megmaradt beépítetlen területeit tovább értékesítené a cégcsoport. A 15,3 hektáros területtől az eladó 5,6 milliárd forint + ÁFA áron, azaz bruttó 7,1 milliárdért szeretne megválni.

Gyanú ingatlaneladások a Gárdonyi Önkormányzatnál

Tóth István polgármester regnálása alatt hatalmas változásokon ment keresztül Gárdonyban a Velence-tó és a közvetlen part menti területe. Az elmúlt másfél év…

5. A Gárdonyi Hajóállomás 1246 négyzetméteres területének értékesítésére két esetben írt ki pályázatot az önkormányzat. Előbb 19 millió forintban, majd 100 millió forintban határozták meg a minimális vételárat. A vevőnek egy több mint 600 négyzetméteres és 7 méter magas vendéglátó épület megépítésére lett volna lehetősége a szigeten. Mindkét pályázat érvénytelenül zárult megfelelő pályázó hiányában. Az önkormányzat kizárta a nyilvánosságot a teljes folyamatból.

6. A gárdonyi Panoráma partszakaszt a helyi képviselő-testület egy tagja, a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnökének, Dávid Zoltánnak a cége, a Dávid Víz-Szer Kft. üzemelteti 744 499 Ft/év áron. Az önkormányzat tulajdonában álló területen a város több fejlesztést is végrehajtott. Legutóbb a vizesblokk bővítését végezték el, mégis a használati díjat a képviselő cégének kell befizetni. A partszakasz közelében található fizetős parkolókat is a képviselő cége üzemelteti, a város ezért 55 000 forint éves bérleti díjat kér. A strandszezon kezdetével a bérleti díj egy nap alatt megtérül.

7. A Pisztráng kemping melletti 2924 négyzetméteres, részben part menti területet cca. 17.000 forint + ÁFA/m2 áron értékesítette az önkormányzat (összesen 65 millió forintért). A mindössze 1 főt foglalkoztató Universum Alba Kft. az eredményes pályázat után azonnal elkerítette a területet. A Fejér Megyei Kormányhivatal 2020. december 8-án törvényességi felhívással élt az adásvételi szerződést engedélyező gárdonyi képviselő-testületi határozattal szemben. A törvényességi felhívásban foglaltak szerint a képviselő-testület döntése nyomán értékesített területek forgalomképtelen önkormányzati törzsvagyon körébe tartoztak, így az ingatlan tulajdonjogát nem lehet volna átruházni másra. Értékesítésük így jogszabálysértő volt.

A Kormányhivatali határozat után az önkormányat előbb forgalomképessé nyilvánította az ingatlanokat, majd néhány héttel ezelőtt újra pályázatot hirdetett a terület értékesítésére. A pályázat kiírását és a terület eladását polgármester úgy indokolta: a területrészeket közösségi használat nem érinti, elidegenítésük lakossági érdekeket nem sért.

8. A Velence településen található partkapcsolatos 5261 m2 alapterületű ingatlant 95 millió fortint + ÁFA forintos áron értékesítette a gárdonyi önkormányzat. A képviselő-testület a nyilvánosság kizárásával rendkívül, zárt ülésen döntött az értékesítésről. A nyertes Goldberger Ingatlanfejlesztő Kft.-t az adásvételi szerződés megkötése előtt alig egy hónappal jegyezték be. A tulajdonosváltás után nem kezdődött el érdemi beruházás a területen, mivel a legutóbbi helyhatósági választást követően Velence Város Önkormányzat új, független vezetése változtatási tilalmat rendelt el a területen.

Gárdonyi Közlöny

Címlapkép: Részlet a Gárdonyi Közlöny drónvideójából

Megosztás