hortobágy

Építkezni akar a kormány a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területén

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent kiírás szerint egy 500 négyzetméter alapterületű madármegfigyelőt és egy 600 négyzetméteres medencét akarnak létrehozni olyan területeken, amelyek országos és európai szinten is védettséget élveznek. A kiíró az állami tulajdonú Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., ami az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz (Fidesz) alá tartozik. Az építkezés ötlete Máté Bence természetfotóstól származik.

A tender tárgya Halászati bemutató és Madárszínház, ami már így önmagában is különösen hangzik, de a tender leírása további érdekességeket tartogat. Többször szerepel benne ugyanis, hogy a turisztikai fejlesztésre kinézett terület milyen természetvédelmi védettségeket élvez, vagyis egyáltalán nem tűnik ideálisnak egy építési beruházás számára. Bár a környezetvédelem a Fertő tavi gigaprojekt esetében sem szempont a NER-nek.

Ajánlatkérő a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság védett területén kíván létrehozni egy közel 506 m2 alapterületű pince + földszint + emelet kialakítású madármegfigyelőt és az épülethez kapcsolódó egy a halastóból leválasztott, bukóperemmel ellátott emelt szintű kb. 600 m2 területen belül vízgépészettel ellátott medencét ezzel kezdődik az október közepén megjelent közbeszerzés ismertetése, majd a védettség részletezésével folytatódik.

„Az érintett – Hortobágy 02759/2 és 02759/4 hrsz-ú – ingatlanok és a kapcsolódó földterületek országos jelentőségű védett természeti területek, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság védettségének fenntartásáról szóló 131/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet alapján, valamint a Natura 2000 hálózat részét képezi az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről szóló 14/2010. (V. 11.) KvVM rendelet alapján a Hortobágy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület (HUHN20002) és a Hortobágy különleges madárvédelmi terület (HUHN10002) részeként.”

Ezután még azt is leírták, hogy: Az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet 4. § (1) szerint a Natura 2000 területek lehatárolásának és fenntartásának célja az azokon található, az 1-3. számú mellékletben meghatározott fajok és a 4. számú mellékletben meghatározott élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása, helyreállítása, valamint a Natura 2000 területek lehatárolásának alapjául szolgáló természeti állapot, illetve a fenn-tartó gazdálkodás feltételeinek biztosítása.

A továbbiakban pedig szemrebbenés nélkül közlik, hogy mit szeretnének ide, ezekre a többféle szempont miatt is természeti védettséget élvező területekre építeni.

A tervek szerint lesz:

  • egy 506 m2-es madármegfigyelő épület;
  • egy 600 m2-es medence;
  • fúrt kút, mert nincs a közelben ivóvízhálózat;
  • talajszonda hőforrással ellátott hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer;
  • az energiaellátáshoz (villany) külön csatlakozási pont.

A madármegfigyelő (pince 417 m², földszint 28 m², emelet 60 m²) és a halastóból leválasztott medence (mélyvízű kb. 55 m², tisztavízű 115 m², gázló 435 m² vízfelület) alapozása vasbetonozással és monolit vasbeton szerkezetekkel készül. Emellett a projekt része többek között a közlekedőutak kiépítése és felújítása, fa szerkezetű nádutak megvalósítása, nádas irtása és telepítése is a kiírás szerint.

A védett területeket tehát alaposán feltúrják az építkezés miatt, de még a környéken is komoly földmunkák várhatók. A villanyosítás ugyanis nem egyszerű, nem lehet a semmiből kiépíteni egy új csatlakozási pontot a hálózatra: egészen a kisvasúti megállóig földkábel, ott pedig egy transzformátor lesz.

Az E.ON-nal történt egyeztetés alapján a meglévő középfeszültségű transzformátorról, a kisvasúti töltés oszloptranszformátor felőli oldalán a középfeszültségű kábelt a töltésben, földárokban tovább kell vinni a kisvasúti megálló vonaláig. Erre a végpontra transzformátor kerül telepítésre olvasható a hirdetményben.

Várhatóan 18 hónapig, vagyis másfél évig fog tartani a teljes kivitelezés.

Az aktív Magyarországért

A közbeszerzést az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) írta ki, amelyet 2019 nyarán alapított a magyar állam. A cég ügyvezetője Baráth Gergely, az állam tulajdonjogát pedig Révész Máriusz fideszes politikus, az aktív Magyarországért felelő kormánybiztos gyakorolja.

Az Opten szerint 45 fővel működő AÖFK honlapján azt írja magáról, hogy új lendületet ad az országjárásnak, hogy mindenki megtalálja a neki szóló természetközeli mozgásformát, küldetése pedig a turisztikai projektek összefogása és népszerűsítése.

Olvashatunk a honlapon a hortobágyi beruházásról is: az AÖFK szerint a világszinten is egyedülálló madármegfigyelő központ és madárszínház beruházás célja a környezeti értékek és a természet szeretetére történő nevelés előmozdítása”.

A tervek szerint ugyanis a létesítmény egyszerre 45-50 főt tud majd befogadni, ezért alkalmas lesz arra is, hogy iskolai osztályok tehessenek látogatást benne. A leírás mellett látványtervek is elérhetők a projektről, amit megtekinthetünk az alábbi videóban is, ahol az aláfestő zene Szakács Gergő Indulj el című dala.

Máté Bence természetfotós ötlete volt

Az építkezés várható költsége se a közbeszerzési kiírásban, se az AÖFK weboldalán nem szerepel, de a kormánnyal jó viszonyban lévő Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány lapjának, a Turizmus.com-nak a szeptember eleji cikkéből kiderül, hogy a beruházás nagyjából egymilliárd forintba fog kerülni, és a tervek szerint az első ütemet még kettő követi majd.

„Körülbelül tíz éve fogalmazódott meg bennem, hogy azt a varázslatos világot, amely a leshelyeken a szemünk elé tárul, a nagyközönségnek is meg kell ismernie, hiszen a természetvédelem kulcsfontosságú lesz az elkövetkező időszakban – mondta el Máté Bence a Madárszínház terveinek sajtóbemutatóján a Turizmus.com szerint, ami idézi az aktív Magyarországért felelős kormánybiztost is:

Amikor Bence bemutatta az ötletet, örömmel álltunk a kezdeményezés mögé, amelynek sikerére az ő elhivatottsága és tehetsége a garancia mondta Révész Máriusz.

A sajtótájékoztatón szerencsére megszólalt Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója is, aki mondott konkrétumokat arról, hogy miért is annyira védett természetileg a beruházásra kinézett terület. Olyan védett vizes élőhelyről van szó, ahol többek között az összes hazai gémféle, a batla, a kárókatona és a kékbegy is megtalálható, őszi és tavaszi madárvonuláskor pedig több tízezres vadlúd- és darucsapatok vonulnak keresztül a vidéken mondta Kovács, aki a turisztikai lap beszámolója szerint nagyon örül a készülő építkezésnek.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A hortobágyi madármegfigyelő látványterve (forrás: AÖFK) 

Megosztás