göd

Pénzosztás: Göd önkormányzata egy fillért sem kapott a gödi Samsung-adóból

Míg a gödi különleges gazdasági övezetből származó adóból a kormányhoz közelálló települések önkormányzatai jelentős összegeket kaptak, az ellenzéki vezetésű Göd közel 20 millió forintos zöldfelületi támogatási kérelmét napirendre se vette a megye pénzügyi bizottsága. Jutott támogatás egy már megépült csomádi kerékpárútra, egy korábban becsődölt veresegyházi lakópark folytatására, sőt, Dunakeszi görögkatolikus templomának kifestésére és ikonosztázára is. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a gödi különleges gazdasági övezetekből származó adóval Pest megye gazdálkodik. Az erről szóló, többször módosított kormányrendelet szerint Göd városa mellett négy település: Csomád, Dunakeszi, Fót és Sződ részesülhet a befizetett adóból, az összeg pontos felhasználásáról pedig a megyei közgyűlés dönt.

A fideszes többségű Pest megyei közgyűlés az adóbevételt négy pénzügyi alapba csoportosította, majd többszöri módosítás után az idei évben befizetett két milliárd forintot így osztotta fel:

  • Településfejlesztési alap: 314 478 555 Ft (az adóbevétel 15%-a),
  • Gödi útfenntartási és -fejlesztési alap: 1 048 261 851 Ft (az adóbevétel 50%-a),
  • Gödi zöld-fenntarthatósági alap: 314 478 555 Ft (az adóbevétel 15%-a),
  • Civil támogatási alap: 419 304 740 Ft (az adóbevétel 20%-a).

A kormányrendeletben felsorolt városok a településfejlesztési alapból pályázhatnak támogatásra. Csakhogy Pest megye idén még nem írt ki pályázatot, ezért a települések egyedi támogatási kérelmet nyújtottak be. Közadatigénylésben kikértük ezeket a támogatási kérelmeket, amelyekből kiderült, hogy Veresegyház is bekerült a Samsung-beruházással „közvetlenebbül érintett települések” közé.

A kérelmező önkormányzatok közt végül a megye gazdasági és pénzügyi bizottsága összesen 129 millió forintot osztott szét.

A támogatások elbírálásáról azonban Pest megye nem tett közzé információt. Arról Vajda Viktória (Momentum) gödi képviselő, a megyei közgyűlés tagja számolt be a közösségi oldalán.

Eszerint Csomád 38 millió forintot kapott egy már évekkel ezelőtt megvalósított kerékpárút- és járdaépítési projektre, Fót 49 milliót gyalogátkelőhelyek létrehozására, Veresegyház 10 milliót társasházépítésre, Dunakeszi pedig 32 milliót a Szent Péter és Pál görögkatolikus templom kifestésére és a templom ikonosztázának elkészítésére.

Különleges gazdasági övezet – így nyúltak át a momentumos polgármester feje fölött Gödön | atlatszo.hu

A veszélyhelyzetre hivatkozva elsőként Gödön hozott létre a kormány különleges gazdasági övezetet, amellyel átadta a Samsung gödi akkumulátorgyárának területét és az adóztatás jogát a megyének. Az őszi polgármesteri választáson az ellenzéki összefogás jelöltje lett a befutó, de így most a fideszes többségű Pest megyei önkormányzat a testület feje fölött átnyúlva dönthet a gyárral kapcsolatos kérdésekben.

Napirendre sem vették a gödi kérelmet

A gödi önkormányzat a Samsung-adóból annak a zöld-fenntartási pénzügyi alapnak a terhére nyújtott be támogatási kérelmet, amelyet eleve Göd városa számára hoztak létre. A gödi városvezetés a tavaly augusztusi rendkívüli viharkár zöldhulladékának eltávolítására kért volna közel 20 millió forintot; a megyei bizottság viszont napirendre sem vette a kérelmet.

A gödi igény elutasítása mellé érdemes odatenni, hogy például milyen indokok alapján kért és kapott Csomád 38 millió forintot egy már átadott beruházásra. A csomádi önkormányzat 2019-ben kerékpárút- és járdaépítésre 116 millió forintos támogatást kapott, amihez 38 millió forintos önrészt vállalt. Ezt az önrészt azonban Csomád nem tudta kifizetni. Mint kérelmükben írják, ha kifizetnék ezt az összeget, az önkormányzatot sújtó gépjárműadó-elvonás miatt nem maradna pénzük működési költségeik fedezésére.

A csomádi önkormányzat bevételkiesését tehát támogatandónak tartotta a megye, míg a gödi önkormányzatét nem.

Ez azonban talán nem meglepő, hiszen a támogatást elnyert önkormányzatok közel állnak a körzet országgyűlési képviselőjéhez, Tuzson Bencéhez (Fidesz) is. A csomádi kerékpárút- és járdaátadásról például örömteli posztokban számolt be Tuzson Bence a közösségi oldalán.

De többször említik őt fő támogatóként abban a kérelemben is, amiben a görögkatolikus egyház kér 32 millió forintot a Dunakeszin lévő új temploma kifestésére. És ott volt az országgyűlési képviselő Kövér László házelnökkel együtt annak a gödi Búzaszem Iskolának az idei tanévnyitóján is, amelynek Alapítványa 40 millió forintot kapott tornaterem építésére.

Kényszerhelyzet

De a gödi utak felújítására elkülönített összeg sem csak a városlakók érdekét szolgálja. Ebből a pénzből épült meg két kiszolgáló út a Samsung-gyár számára; ezeken a helyiek nem közlekednek. Emellett a felsőgödi Duna út 500 méteres szakaszának felújításáról döntött a megye; csakhogy ez utóbbira 804 milliót szánnak, így további gödi utakra nem marad pénz.

És vélhetően a várost átszelő Duna út borsos ára sem csak lakossági érdeket szolgál: az M2-es autópálya lezárása esetén ugyanis erre az útra terelik a forgalmat, ezért az útszakaszt a Samsung-gyár kamionjai számára is alkalmassá kell tenni. A Duna út fenntartását egyébként eleve nem a gödi önkormányzat, hanem az állam biztosítja a Magyar Közútkezelőn keresztül.

Az itt lakóknak annyit sikerült elérni, hogy egy lakossági fórumon elmondhatták a már most elviselhetetlennek érzett teherforgalom miatt panaszaikat és forgalomcsillapításra vonatkozó kéréseiket.

„Undorító, tenyérbemászó” – az Átlátszó újságíróját gyalázták a lakossági fórumon

Bekapcsolva hagyott mikrofon buktatta le Szabó Istvánt, a Pest Megyei Közgyűlés elnökét és Magyari Lászlót, a Magyar Közút Zrt. Pest…

Göd polgármestere, Balogh Csaba (Momentum) egy blogbejegyzésben számolt be arról, hogy miként állította kényszerhelyzet elé Pest megyei közgyűlésének elnöke, Szabó István az útépítés ügyében: el kellett fogadnia, hogy a Gödöt illető útfenntartási alapból történjen meg a Magyar Közút kezelésében lévő út felújítása. A polgármester szerint a megyei elnök „elmondta, hogy

természetesen szembemehetek a projekttel, kérhetem más utak fejlesztését, de abban az esetben a jövőben a támogatására sem számíthatok,

és nehéz lesz a lakosságnak megmagyaráznom, hogy a város polgármestereként miért utasítottam el az 1 milliárd forintos támogatást”.

Balogh Csaba azt is elmondja, hogy gödi különleges gazdasági övezet létrehozása óta nem sikerült egyértelműsíteni, hol válik el a megyei elnök és a települési polgármester feladat- és hatásköre. A polgármester szerint katasztrofális, hogy a lakosság védelméhez sem kapnak elegendő forrást, holott a Samsung-gyár felső küszöbértékű veszélyes üzeméhez készült külső védelmi terv rengeteg feladatot ró a város polgármesterére.

Közpénzből propagandát

A Samsung-adó 419 millió forintos Civil támogatási alapjára pályázatot írtak ki, s tovább bővült a pályázatra jelentkezhetők köre. A kiírás szerint 12 település civil szervezetei, alapítványai, de sport- és vallási egyesületei is pályázhattak. Az Átlátszó által megszerezett előterjesztés szerint több mint száz pályázó közül végül a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Szabó István 46 pályázatot javasolt támogatásra. A Magyar Narancs beszámolója szerint ezek közül

több nyertes szervezetet a pályázati kiírás megjelenése után hoztak létre, illetve számos olyan is akad, amely Fideszhez köthető személyekkel hozható összefüggésbe.

A cikkben említett politikai kötődésű szervezetek mellett érdemes megemlíteni azt a gödi székhelyű Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesületet is, amely 16 millió forintot nyert el családi napok megszervezésére, amelyek célja  a „családi kapcsolatok ápolása, erősítése, a fiatalok szülővé válásának és a házasságkötési vágyának ösztönzése”.

Az egyesület elnöke Csabai Márk, aki a Fidesz választókerületi szóvivőjeként tavaly egy gödi lapban megjelentetett Sajtóközleményben szólította fel jelen sorok íróját, hogy hagyjon fel hazug és bomlasztó cikkeinek írásával.

Lejáratókampányt indított a Fidesz helyi szervezete az Átlátszó újságírója ellen Gödön

Nyomtatott önkormányzati lapban, majd postaládákba dobott szórólapokon támadták a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület vezetőjét, az Átlátszó külső munkatársát, helyi…

Az egyesület székhelye a gödi Ilka csárda, az elnök Csabai Márk ugyanis ott pincér, és krimiket is ír. Az Ilka csárda pedig fideszes találkozók helyszíne: Tuzson Bence legutóbb Varga Judit igazságügyi miniszeterrel tartott itt – nyilvánosan nem meghirdetett – találkozót „közösségük” számára.

A sokoldalúnak tűnő tehetséggondozó egyesület egyébként sikerrel pályázott ahhoz a Városi Civil Alaphoz is, amelynek politikai hátszelű támogatottjairól egy korábbi cikkünkben írtunk. Az egyesület egy ingyenes „kulturális és életmód magazin” létrehozására megkapta a maximálisan elnyerhető 15 millió forintot. A kiadvány azonban – amellett, hogy valóban beszámol érdekes gödi eseményekről és szereplőkről – elsősorban az országgyűlési képviselő, Tuzson Bence propagandalapja.

Mindezt olyan „ügyesen” teszi, hogy Göd nevének és címerének használatával, a gödieket megtévesztve városi lapnak tűnik, miközben Tuzson Bencét, a gödi Samsung-beruházást reklámozza, a jelenlegi városvezetésről viszont számos valótlanságot ír  – állítja egy bejegyzésben Balogh Csaba polgármester.

A Fidesz választási kampányához használhatják fel a civil alap támogatásait | atlatszo.hu

A K-Monitor megszerezte azoknak a pályázatoknak a leírásait, amelyeket a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap keretében pozitívan bíráltak el. A dokumentumból kitűnik, hogy a legnagyobb összegeket az egyesületek és alapítványok – nagyrészt a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődő csoportok – olyan feladatokra kapták, mint új hírlapok vagy közösségimédia-kampányok elindítása.

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Tuzson Bence képviselő (Fidesz) Szabó Istvánnal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével (Fidesz) tárgyal a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban 2020 nyarán (forrás: Tuzson Bence Facebook-oldala)

Megosztás