Balaton

25 méter magas házak épülhetnek Zamárdiban, a lakók tiltakoznak 

Lakótelep épülne a Balaton Sound kempingjének helyére, a helyieknek 15 napjuk van tiltakozni. Petíció indult, de a terveket alapvetően támogatja a képviselő-testület, bár a megyei kormányhivatal korábban aggályokat fogalmazott meg a beruházással kapcsolatban. A területen jelenleg félezer fa áll, a szomszédság pedig Natura2000-es terület.

Mindössze 15 napjuk van Zamárdi lakóinak, hogy kifejezzék véleményüket a Zamárdi 3613/6, 3616/1 és 3616/2 és 3604/3-as kiemelt fejlesztési területté nyilvánított településrendészeti eszközeinek módosításáról adta hírül az önkormányzat a város honlapján. Vélhetően még a helyieknek sem mondanak sokat a számok, pedig a Natura2000-es terület közvetlen közelében elhelyezkedő telkekre egy egész komplexumot álmodott meg a beruházó.

A Szent István út és a Natura2000-es Brettyó között lévő rész pontosan a Tihanyi-félszigettel szemközt terül el, Szántód határában.

A terv az, hogy a terület „nagyvárosias lakóterület” besorolást kapjon, és 8 db 9 emeletes, valamint 10 db 5 emeletes épületet húzzanak fel a 10 hektáros ingatlanon.

A testület támogatta, a kormányhivatal aggódott

A képviselő-testület még 2019 májusában döntött arról, hogy a szóban forgó ingatlanokra tervezett beruházást támogatja, valamint kiemelt beruházásnak minősítette azt. „A képviselő-testület a beruházó a terület övezeti átsorolási igényét az elhangzott indokolások alapján támogatja, ennek összes költségét a beruházónak kell viselnie”  írták.

Akinek van ereje a 345 oldalas dokumentumot végigolvasni, azok számára kiderül, hogy a módosítás során az eredetileg különleges beépítésre szánt szabadidőközpont terület minősülne át nagyvárosias lakóterületté.

A változtatás lehetővé teszi 25 méter magas ingatlanok megépítését, ami jelentősen megváltoztatná a kisváros képét és lakóinak számát.

Ez a Somogy megyei kormányhivatalt is zavarta (ld.: 117. oldal). 2019 szeptemberi levelükben jelezték: „a megengedett legnagyobb építménymagasság 12 m-ről → 20m (25) m-re történő növelését aggályosnak tartjuk. A tervezett módosítás ellentmond a MTrT preambulumában megfogalmazott területrendezési célnak: „az ország általános és egyes térségeinek kiemelkedő gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődéshez a véges és nehezen megújuló táji, természeti, környezeti és épített környezeti értékek hozzájárulása elvitathatatlan” és 50.§ (1)-ban foglaltaknak.

A beruházás tervezett helyszíne. Forrás: e-közmű térkép

A 3604/3, 3613/6, 3616/1,/2 ingatlanokon a tervezett módosítás nincs összhangban a TKR 6.§(1) és (2) pontjaival, az új beépítés szabályozás a meglévő beépítési magasságokat nem veszi figyelembe. A rendelkezésünkre álló szabályozási terv szerint az érintett ingatlanok környezetében nincs 12 m-nél nagyobb építménymagasságú terület. A tervezett 20(25) m beépítési magasság a település szegélyén tornyosulva, ellentmond a városépítés elveinek és hagyományainak, miszerint a belvárostól a városszegély felé haladva a település egyre alacsony épültetekkel simul a tájba. Az előírt legkisebb zöldfelület 55%-ról→ 40%-ra történő csökkentését szintén aggályosnak tartjuk a település rekreációs célokat szolgáló területfelhasználási övezetek szomszédságában.”

Bár a Natura2000-es terület nem került be a fejlesztési tervbe, nem nehéz kitalálni, mi történhet az ott élő állatokkal egy ekkora építkezés közvetlen közelében.

Három cég, egy beruházás, fideszes szálak

A jelenleg még 507 fát tartalmazó telkeket pár éve három cég vásárolta meg: a beruházó Sun Resort Kft., illetve a Metalsun Kft. és a Nagy-Mercatus Kft. A három cég között van kapcsolat: a Sun Resort és a Nagy-Mercatus címe megegyezik, a Sun Resort rész- és a Metalsun tulajdonosa is ugyanaz.

Az egyik teleknek, amely a Balaton Sound egyik kempingje, kalandos életútja van. A Siótourtól került a Balaton Entertainmenthez, amelynek tulajdonosa az a SCD cégcsoport volt, amely számos területet vásárolt a Balatonon, majd a grandiózus tervek után a vállalat bedőlt. A korábban több milliárdos jelzáloggal terhelt terület került 2017-ben a Nagy-Mercatushoz.

Serfőző Szabolcs korábbi tállyai önkormányzati képviselő, 2010-ben a Fidesz színeiben polgármesterjelölt 81 millió forintért szerezte meg az 55 069 négyzetméteres területet, amelynek az irányára 470 millió forint volt. 2017-ben, a megvásárláskor a 24.hu-nak nyilatkozott Serfőző kollégája a tervekről: „a következő egy évben ezért egy új szabályozási terv készül, így egyelőre azt sem tudta megmondani, pontosan mi épül majd ott. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy egy üdülőfalut húznak fel, alacsonyabb épületekkel. Megpróbálunk valami értéket teremteni belőle.

A Sun Resort Kft. résztulajdonosa Varga József, 2018-ig a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő, a IX. kerületi ügyekben is jelentős szerepet kapó tanácsadó a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány egykori elnöke.

Tiltakoznak a helyiek

A lakosok nem sokat tudnak tenni azon túl, hogy jelzik aggályaikat a főépítésznek, valamint online petíciót indítottak , hogy ne minősítsék át a területet. Mint írják: „az itt keletkező 756 darab új lakás és 72 hotelszoba minimum 2200 új fő megjelenését jelenti, amely megegyezik Zamárdi jelenlegi állandó lakosságszámával. Ez mind Zamárdi közműhálózatára, úthálózatára, forgalmára, légszennyezésre, a Balaton parti emberlétszámra óriási többletterhet jelentene.”

Az egy nap alatt közel 4000 aláírást elérő petíció sokakat megmozgatott.

Elég csak elolvasni a tervekben szereplő 1252 gépjármű számára parkolást lehetővé tevő műszaki leírást.

Bár az elemzés szerint csak 25 százalékkal nőne az autóforgalom a területen, vélhetően ez a szám emelkedni fog, különös tekintettel arra, hogy az adott terület leginkább csak autóval közelíthető meg.

Mindezekről szerettük volna megkérdezni a beruházót és a polgármestert is, megkeresésünkre egyikük sem reagált.

Hogy ezek után hogyan fog dönteni a Csákovics Gyula polgármester által vezetett testület, nem tudni, de az biztos: ha megvalósulnak a tervek, a kisváros hamarosan nagyvárossá válik.

Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Látványterv. Forrás: Skicc-Art Építésziroda Kft.

Frissítés 2021.10.19.

A sajtóban megjelent látványtervek alapján a Miniszterelnökség nem támogatja a beruházást – közölte az építésügyért felelős Miniszterelnökség. Az MTI-n megjelent tájékoztatás szerint – amit többek között a 24.hu is idézett – a Miniszterelnökségen és a Kormányhivatalban sincs engedélyezési eljárás folyamatban a beruházással kapcsolatban. Gulyás Gergely miniszter szerint a kisvárosba tervezett tizenkilenc társasház és szálloda aránytalanul nagy beruházás, nem illeszkedik a település képébe, az építkezéssel elveszne Zamárdi Balaton-parti hangulata és a tihanyi védett tájkép is sérülne.

Megosztás