göd

A bíróság hatályon kívül helyezte a környezethasználati engedélyét, le kellene állítani a gödi Samsung-gyárat

A gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT Egyesület bírósági keresettel támadta meg, írtuk meg korábban. A civil szervezet a per idejére az azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól. A Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét és a per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát. Jelenleg tehát hatályos engedély nélkül működik a zajszennyező üzem, a civilek emiatt a tevékenység felfüggesztését kérik a hatóságtól és a Samsung SDI-tól.

Az Átlátszóban rendszeresen beszámolunk a gödi akkugyár működésével kapcsolatos anomáliákról és a lakosság évek óta tartó panaszairól és a hatósági intézkedések hiányáról. A dél-koreai multicég ráadásul bővítené is a gyárat, ennek engedélyezési eljárása már el is indult.

Januárban írtuk meg, hogy a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület bírósághoz fordult a Samsung SDI akkugyára tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélye ügyében. A civilek arra hivatkoztak, hogy sem a magyar, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg a gyár hatóság által engedélyezett működése.

 

Az egyesület szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor többek közt nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is.

A gödi civilek által benyújtott kereset indítványozta, hogy a tisztázatlan kérdések miatt a bíróság írja elő független igazságügyi környezetvédelmi szakértő által készítendő szakvélemény benyújtását. Ezen kívül az engedély ügyében zajló jogvita idejére a civil szervezet a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását – azaz a tevékenység felfüggesztésnek elrendelését – kérte a bíróságtól.

Az egyesület most közösségi oldalán adott hírt arról, hogy a Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a kérelmet és elrendelte a keresetindítás teljes halasztó hatályát; vagyis az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét. 

A civilek által közzétett bírósági végzés szerint a környezethasználati engedélyről szóló határozat végrehajtása jelentős érdeksérelmet okozna az állampolgárok számára.

„A felperes célja, hogy a per befejezéséig ne folyjon környezethasználat a gyár területén. A határozat lehetőséget ad környezethasználatra úgy, hogy a felperesi álláspont szerint a döntés jogsértő, megfelelő vizsgálatra nem került sor, a megengedettet meghaladó környezetterhelést okoz. Az azonnali jogvédelem elrendelésének elmaradásával okozott hátrány a környezethasználat folytatása és az ebből fakadó, a környezet állapotának negatív irányú változása.

Amennyiben a perben bebizonyosodik a tevékenység káros környezeti hatása, akkor változhat a beruházás engedélyezhetősége.

Mindezek alapján a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy az azonnali jogvédelem elmaradása súlyosabb hátrányt okozna, mint a halasztó hatály elrendelése” – olvasható a bírósági végzésben.

Részlet az azonnali jogvédelmet elrendelő bírói végzésből.

A gödi akkugyár nem működhet engedély nélkül

A civil szervezet szerint a bírói döntés alapján – mely megtiltotta a gödi gyár számára a környezethasználatot –  a hatóságnak el kell rendelnie az üzem működésének felfüggesztését. Az egyesület levélben is felszólította a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a Samsung Magyarország Zrt.-t, hogy állítsák le a gödi gyárat.

A végzés ellen a közléstől számított 8 napon belül a kormányhivatal jogszabálysértésre hivatkozással fellebbezést nyújthat be a Fővárosi Ítélőtáblához. Ám ha a hatóság fellebbez a döntés ellen, az Ítélőtábla döntésének meghozataláig abban az esetben is érvényes és végrehajtandó a Budapest Környéki Törvényszék környezethasználatot tiltó végzése.

De nemcsak a gyár tevékenységének folytatását befolyásolja a bírósági döntés. A dél-koreai sajtóban megjelent hírek alapján megírtuk, hogy a Samsung SDI egy harmadik gödi gyár megépítésére készül. A magyar hatóságok a második gyár újabb bővítésének nevezik azoknak az új épületeknek a felhúzását, aminek a terveiről elsőként a merce.hu számolt be.

Az új, 43 ezer négyzetméteres csarnokok építéséhez a környezethasználati engedély módosításának engedélyeztetése is elindult. A kormányhivatal erről szóló közleménye szerint 4 új akkucella-gyártósort létesítene a Samsung SDI, ezzel évi 157 ezer tonnára növelné cellagyártási kapacitását, ami 20 %-os kapacitásnövelést jelent.

Göd polgármestere, Kammerer Zoltán (független) a sajtóból értesült a gödi akkugyár bővítési terveiről, amit a Facebook-oldalán egy posztban „felháborítónak és elfogadhatatlannak” nevezett. Majd közzétette a kormányhivatalnak benyújtott, az engedélyezési eljárás dokumentációhoz kapcsolódó észrevételeit és kérte a hatóságot, hogy a bővítést ne engedélyezze.

Az új környezetvédelmi eljárás során egyébként kötelező lett volna közmeghallgatást hirdetni, bár a környezetvédelmi törvény módosítása után ez személyes részvétel nélkül is lebonyolítható. A kormányhivatali közleményből azonban nincs szó közmeghallgatásról. Csupán az szerepel benne, hogy az érintettek írásban tehetnek észrevételt.

Ráadásul az eljárás dokumentumait a kormányhivatalon kívül csak a gödi önkormányzat tette közzé „Tájékoztató” címszó alatt. Ám a gödi különleges gazdasági övezetet érintő eljárások ügyében Pest Vármegye Önkormányzata az illetékes, és a vármegyei közgyűlés elnökének kellett volna a közmeghallgatást meghirdetnie. Emiatt közadatigénylésben kérdeztük a kormányhivatalt a közmeghallgatás meghirdetésének módjáról és időpontjáról, ám választ még nem kaptunk.

Ugyanakkor a nem hatályos környezethasználati engedély miatt a gyárbővítéshez szükséges új eljárás lefolytatásának és egy módosított engedély kiadásának jelenleg nincs jogszerű alapja.

Bodnár Zsuzsa

Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült. Címlapkép: a gödi akkumulátorgyár látképe (Olvasónk felvétele)

Megosztás