Egyéb

A miskolci polgármester mellől igazolt új főszerkesztőt az Észak-Magyarország

 

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármesterének politikai tanácsadója, Balázsi Tibor foglalta el a Miskolcon megjelenő Észak-Magyarország főszerkesztői székét. Ezzel a miskolci városvezetés kritizálásának alighanem befellegzett a megyei napilapban.

Tavaly nyáron jelentették be, hogy elkelt az Informédia/Russmédia Kft., ami Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben adott ki megyei napilapot és kereskedelmi kiadványokat. Az Ausztriában hűtlen kezelés és sikkasztás miatt elítélt Heinrich Pecina, a Népszabadság megszüntetőjének cége vette meg a Russmedia printüzletágát.

A Hajdú-Bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország, továbbá két román regionális napilap, az Erdély magyar határmenti részein megjelenő JurnalAradeant és a JurnalBihoreant került a Media Development Management Kft. kezébe. A cég Heinrich Pecina osztrák üzletemberhez köthető, aki a Mediaworks Hungary korábbi osztrák tulajdonosa.

Pecina volt az, aki kulcsszerepet játszott a Népszabadság bezárásában, majd aki Mészáros Lőrinc érdekeltségébe játszotta át a regionális médiabirodalmat.

szabolcshir.hu úgy tudja, a tranzakciót megelőző tárgyalások mindvégig Bécsben zajlottak, a vételár pedig 10 milliárd forint körül alakulhatott. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai alapján 2016 második fél évében az Észak-Magyarországból 33 ezer, a Hajdú-Bihari Naplóból 30 ezer, míg a Kelet-Magyarországból 36 ezer példányt értékesítettek.

A Pecina-cég menedzsmentje a napokban új főszerkesztőt nevezett ki az Észak-Magyarország élére: Balázsi Tibor egykori MDF-es országgyűlési képviselőt, Kriza Ákos (Fidesz) miskolci polgármester politikai tanácsadóját.

A három megyében érdekelt lapokat 1990-ben osztrákok vásárolták meg annak idején az egykori MSZMP-től, máig vitatott körülmények között. Az akkori eladás ellen egyébként Balázsi Tibor, mint kezdő MDF-es politikus bőszen tiltakozott.

Pecina bevásárlása után nem rúgtak ki senkit, egy tulajdonosi képviselő vette át az irányítást, és a korábbi vezetők eggyel hátrább léptek, de mindenki meglepetésére a szalonkritikus hangvétel a miskolci várospolitikával  kapcsolatban megmaradt.

Ennek alighanem most vége lesz, legalábbis ettől tartanak forrásaink a szerkesztőségben. A  hírek szerint Balázsi betoppanása a lap helyi vezetésében is okozott némi zavart, de most már mindenki izgatottan várja az esetleges személyi döntéseket.

A korábbi főszerkesztő helyzete látszik egyelőre a legbiztosabbnak: a feladata az lesz, hogy a cégcsoportnak fenntartható üzleti modellt dolgozzon ki. Ami nem lesz valami hálás munka, hiszen maga a cégvezetés is az „erodáló példányszámokat” tartja a legveszélyesebbnek.

Balázsi Tibor az 1980-as évek vége felé egy üzemi lap, a Borsodi Vegyész újságírója volt, ezután került az Észak-Magyaroszág testvérlapjához, a miskolci Déli Hírlaphoz. A rendszerváltás előtt nem sokkal váltott, és az akkori Nehézipari Műszaki Egyetem marxista tanszékén lett egyetemi oktató.

A rendszerváltást helyben Mile Lajossal (korábbi LMP-s képviselő, jelenleg kolozsvári főkonzul) és Furmann Imrével szervezték az MDF színeiben, és mindhárman be is kerültek a rendszerváltás utáni első parlamentbe.

Balázsi Tibor politikai pályája kezdetén azzal került be a hírekbe, hogy 1990-ben Leninvárosban (ma Tiszaújváros) az ő gyújtó hangú beszéde után kis híján meglincselték Grósz Károly volt pártfőtitkárt.

Balázsi az MDF tagjaként kulturális és sajtópolitikai kérdésekkel foglalkozott, majd az elsők között megalakult egyik kereskedelmi rádió tulajdonosaként Miskolcon indított sikeres rádiót. A 2000-es években újabb kereskedelmi rádiókat alapított és működtetett Észak-Magyarországon illetve Erdélyben, amiket aztán több-kevesebb sikerrel eladott, és már vagyonos emberként keresett újabb befektetési lehetőségeket.

Az üzletember ezután sem távolodott el teljesen a politikától, a 2010-es választások idején  az LMP országos listáján az esélytelen 130. helyen szerepelt. Egy alkalommal pedig még a miskolci közgyűlésbe is bekerült egy civil szervezet képviseletében.

Balázsi 2009-ben beszállt az eszakhirnok.com portál tulajdonosi körébe, és vitriolos cikkekkel támadta a helyi szocialisták kulcsembereit Lilaakác álnéven.

A Fidesz 2010-es győzelme után Kriza Ákos, Miskolc új polgármestere a krónikus káderhiányt orvosolandó hívta meg politikai tanácsadónak az akkor már veterán politikusnak számító Balázsit maga mellé. A 2010-es választások előtt a teljes borsodi Fidesz vezetést lecserélték.

Városi pletykák szerint Kriza nem sokat tudott Balázsi korábbi politikai előéletéről, és csak a portálon megjelenő blogbejegyzések miatt figyelt fel rá.

A miskolci városházán Balázsi a jobboldal másodvonalában jegyzett politikusokkal, médiaszemélyiségekkel – Liebmann Katalinnal, Zárug Péter Farkassal – együtt osztogatta a tanácsokat. Valószínűleg nem is rosszul, mert az újrázni tudó Kriza 2014-ben ismét meghívta tanácsadónak, egészen mostani főszerkesztői kinevezéséig tartott a megbízás.

Pusztai László (eszakhirnok.com)

Megosztás