Uniós források

Csapadékelvezetésre nem jut a 285 milliós projektből Körmenden, az utcán hömpölygött a víz

Kutyafuttatóra, fitneszparkra vagy inkább korszerűbb csatornahálózatra kéne költeni az uniós pénzeket? Ez a kérdés borzolta az elmúlt hetekben a körmendi lakótelepen élők idegeit. De nem csak itt, a megyében számtalan problémát okozott az extrém mennyiségű, hirtelen lezúduló csapadék.



Társadalmi célú hirdetés

Nagy port kavart még augusztus végén, hogy egy felhőszakadás után a Vas megyei kisvárosban, Körmenden egy uniós pályázatból finanszírozott, június eleje óta épp felújítás alatt álló lakóövezetben az utcán hömpölygött a víz – erről a nyugat.hu számolt be elsőként.

A Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterületen a pincék, garázsok és az autók is beáztak, a csatornából dőlt ki a víz. A lakóövezet megközelíthetetlen volt. A felháborodást azonban nemcsak a hirtelen mindent elárasztó csapadék okozta, hanem az, hogy a lakótelepet övező térségben épp egy nagyobb volumenű uniós felújítás zajlik. Csak épp a lakók szerint az elavult csatorna kicserélésére nem jutott pénz – másra igen – panaszolták.

Körmend városa ugyanis a „TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása” című pályázatban 100 százalékos, vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült, amelynek összege 285 millió forint volt. A projekt megnevezett célja a “körmendi Dózsa György utca és Rákóczi utca közötti lakóterület zöldterületi rehabilitációja”. A munkaterületet június elején adták át, a beruházással pedig várhatóan november elejére végeznek – nyilatkozta az Átlátszónak Hadnagy Ádám képviselő.

Egy a lakótelepen élő férfi viszont az ellenkezőjét mesélte. Állítása szerint még az árvíz idején beszélt a kivitelezőkkel, akik személyesen is megerősítették a hírt, miszerint pont vízelvezetésre nem maradt a 285 milliós fejlesztési pénzből. Ő úgy hallotta, azt is beszélték a városban, eredetileg a csatornázás is szerepelt a projektben, beígérték, csak időközben módosult a terv. Október végéig épül viszont kutyafuttató és fitneszkert, büfé és futópálya is.

Ezért sem értette a lakótelepi közösség, miért nem inkább a csatornafejlesztésre költik az uniós forrásokat, miért nem fontosabb ez az alapvető infrastruktúra, mint a látványberuházások. Az egyik lakó az Átlátszónak is azt nyilatkozta, hogy a helyi csapadékvíz-elvezetés már a korábbi évek esőzései alatt leszerepelt, amikor a fitneszkert még csupán egy elérhetetlennek tűnő álom volt a körmendieknek.

A problémát jeleztük a körmendi önkormányzatnak, akik közölték, az érintett területen a csatornahálózat kiépített, a vízelvezetés megoldott.

A korábbi évtizedekben soha nem volt tapasztalható ilyen mértékű árvíz – jelentette ki levelében az önkormányzat – ez okozta a problémát. A mostani nagyobb esőzés után a hömpölygő ár pedig annak volt köszönhető, magyarázták, hogy az eső bemosta a csatornákba az építési törmeléket, eltömítve a hálózatot.

„Mivel az érintett terület jelen pillanatban is építési terület, ahol hetek óta munkavégzés folyik, ezért az itt tapasztalható pillanatnyi terepviszonyok közel sem megfelelőek csapadékvíz elvezetésére. Mindezek mellett pedig olyan jelentős mennyiségű csapadék esett le nagyon rövid időn belül, melynek elvezetése bármely csatornahálózatának komoly problémát jelentett volna – tudatta közleményben az árvíz után a polgármester, Bebes István”.

Másrészt, tette hozzá Bebes István, csatornák felújítása soha nem képezte részét a pályázati anyagnak, így az nem azért nem valósul meg, mert: „erre már nem futja a 285 millióból”, egyszerűen azért nem, mert nem volt köze a beruházáshoz. Ugyanezt állította Hadnagy Ádám, a körzet képviselője is.

Sőt, a lakótelepen az új közösségi tér kialakításáról igenis kikérték az ott élők véleményét. Még 2015-ben készült egy átfogó, kérdőíves igényfelmérés. A projektnél figyelembe vették a lakossági igényeket, és sok helyen finomítottak azon. A körmendi lakótelepen élők közül azonban többen azt állították, ők erről nem is hallottak.

Közben pár napja újabb felhőszakadás volt Körmenden, amely megint extrém mennyiségű csapadékot hozott. Felhívtuk Pétervári Tibor Vas megyei meteorológiai észlelőt, aki közölte, hogy szeptember első napjaiban itt a nyugati határszélen az őszi havi csapadékmennyiség kétszerese- háromszorosa esett le. Az ominózus augusztus 28-i körmendi lakótelepi árvíz idején is extrémnek mondható felhőszakadás volt a térségben, fél óra leforgása alatt például Körmenden 50 milliméter csapadék hullott.

A hét elején a felhőszakadások a megye más településein is komoly gondokat okoztak. Múlt hétfő reggel például Szombathely is arra ébredt: szerte a városban megteltek az árkok, vízben álltak az autók több parkolóban is. Az egyik szombathelyi gyárba reggel a dolgozók mezítláb voltak kénytelen dolgozni menni, annyi víz gyűlt össze a gyár előtti parkolókban.

Egy biztos, ezt Pétervári Tibor meteorológiai észlelő közölte nekünk, hogy a klímaváltozás negatív hatásaként az Alpokalján egyre gyakoribb az a jelenség, hogy 2-3 hétig egyáltalán nem hullik eső, majd hirtelen, pár óra alatt extrém mennyiségű csapadék zúdul le, ezzel hosszútávon is számolni kell. Bizony, az elavultabb csatornahálózatok és vízelvezetési rendszerek ekkora mennyiségű csapadékkal nehezebben bírnak el, ezzel a problémával a településeknek előbb-utóbb foglalkoznia kell.

Mindenestre a hét elején már nem okoztak különösebb fennakadásokat Körmenden a nagy esőzések – közölték a körmendi lakótelepen. Nem hittek a szemüknek a lakók, ezúttal ugyanis nem kellett vizet meregetniük a parkolóban hagyott autóikból. Időközben ezek szerint csak sikerült valamit javítani azon a csatornán, úgyhogy jöhet a kutyafuttató!

Pais-H. Szilvia – Nyugat.hu

Megosztás